keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Nasaret - Jeesusfanille, poliittiselle turistille ja ruokamatkailijalle

* * * 

For English please see here


* * * 

Aikaisemmista kerroista poiketen huomasin tällä Israelinreissulla kiertäväni nimenomaan Arabi-Israelia, jonka ulkonäkö poikkeaa muusta Israelista jo sen kaupunkien arkkitehtuurin ja yleisilmeen myötä. Osansa tähän on varmasti myös sillä, että kaupungit, samoin kuin esimerkiksi Jerusalemin arabinaapurustot, ovat toistuvasti kritisoineet heille allokoidun tuen olemattomuutta infrastruktuurinsa kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. 

Jaffan ja Akkon lisäksi matkasuunnitelmaan päätyi itseoikeutetusti myös Nasaret, Pohjois-Israelin suurin kaupunki, jota kutsutaan myös Arabi-Israelin pääkaupungiksi. 

Siinä, missä Akkon vanhan kaupungin torikadut hurmasivat helposti lähestyttävyydellään, Nasaretin ensivaikutelma ei ollut kummoinen. Ensimmäisen nuoren kundin sihistessä ohikulkiessani "sharmouta" olin vielä optimistisesti sitä mieltä, että ehkä muistin sanan tarkoituksen väärin. Kolmannen kerran kohdalla kieleni hillitseminen olikin jo huomattavasti vaikeampaa. Oikein olin muistanut.

(Jos edessäsi ei ole arabian sanakirjaa, voin kertoa, että suomeksi sana alkaa h:lla ja rimmaa nuoran kanssa...)





Nasaret on käytännössä täysin arabien asuttama. Sen väestöstä liki 70 prosenttia on muslimeja, loput taas arabikristittyjä. Vielä 1850-luvulla ottomaanivaltakunnan vedellessä viimeisiään jakaantui väestö muslimien ja kristittyjen välillä melkolailla 50-50, brittimandaatin alkuun tultaessa 1910-luvun lopulla kristittyjä oli jo kaksi kolmasosaa kaupungin väestöstä.

Juutalaisväestö puolestaan asuttaa Nasaret Illitiä, vuonna 1974 arabi-Nasaretin ympärille rakennettua omaa kaupunkiaan. 






Jos Nasaretin (Nazareth) googlaa, ylivoimainen ykkönen hakutuloksissa on "Love hurts"- biisin maailmalle antanut, 60- luvun lopulla perustettu skotlantilainen rockbändi. 

Mutta ainakin melkein yhtä tunnettu se on siitä Betlehemissä syntymässä käyneestä puusepän pojasta, jonka syntymäpäivää nyt vietetään. 


Tästä kertoo myös kirkkojen, luostareiden sekä näiden pyörittämien koulujen ja majatalojen määrä kaupungissa.




Nasaret onkin Betlehemin (ja Jerusalemin) lisäksi yksi kristittyjen pyhiinvaeltajien suosikkikohteista. Myös paikallisten keskuudessa kristittyjen osuus on tavanomaista korkeampi (liki 31%) ja tämä näkyy.  Niin hyvässä...




... kuin... no, kaikessa muussakin.




Nasaretin nimen alkuperästä on olemassa useita teorioita, joista yhden mukaan kaupungin on katsottu antaneen nimen koko kristinuskolle (käytetystä kielestä vaihdellen kristityt tunnetaan Lähi-idässä mm. nimillä nasrani ja notzri).

Arkeologisten kaivausten mukaan täällä on ollut asutusta jo noin 9000 vuotta sitten, mutta löydösten puuttuminen assyrialaisajan jälkeen viittaa siihen, että viimeistään 720 eaa se keskeytyi assyrialaisten tuhotessa aluetta. Uuden Testamentin ulkopuoleltakaan ei ole juuri säilynyt viittauksia kaupunkiin ennen vuotta 200 jaa, mikä antaisi ymmärtää, ettei se ollut kovinkaan merkittävässä asemassa. 





Kristittyjen pyhiinvaellukset tänne alkoivat 300-luvun tienoilla, mutta vihamielisyys heitä kohtaan eskaloitui vuonna 614 Persian vallatessa alueen. Bysanttilaisen keisarin Herakleioksen vallattua Nasaretin vuonna 630 oli juutalaisten vuoro saada kyytiä ja heidät häädettiin kaupungista. 

Ensimmäisen ristiretken myötä vuonna 1099 Nasaretista tuli Galilean pääkaupunki, josta hallittiin Nasaretin arkkihiippakuntaa. Akkon lailla kaupunki kuitenkin päätyi muslimihallitsijoiden käsiin vuonna 1187 ja 1260- luvulla tuolloinen hallitsija tuhosi kristilliset rakennukset ja antoi porttikiellon papistolle tavoitteenaan ajaa viimeisetkin ristiretkeilijät maasta. 

Seuraavat vuosisadat olivat melkoista köydenvetoa kristittyjen sekä paikallisten hallitsijoiden ja asukkaiden välillä. Pysyvämpilaatuisesti yhteinen sävel löytyi vasta 1700-luvulla hallinneen Zahir al-Umarin myötä joka salli kirkkojenkin rakentamisen. Hänen valtansa alla Nasaret kasvoi pikkukylästä suurkaupungiksi. 





Akkon lailla Nasaret oli YK:n Palestiinan jakosuunnitelmassa arabivaltioksi suunnitellulla alueella, mutta Israelin itsenäistymistä vuonna 1948 seuranneessa sodassa Israel valtasi senkin. 

Toisin kuin alueen muslimiväestön kohdalla, Israel pelkäsi kansainvälisen yhteisön reaktiota kristittyjen pakkohäätöön. Muuhun väestöön kohdistuvien pakkokosiirrot ja taistelut Nasaretia ympäröivässä Galileassa johtivat Nasaretiin suuntautuneeseen sisäisten pakolaisten tulvaan, ja vuoden 1951 väestölaskennan mukaan neljännes kaupungin tuolloisesta väestöstä oli pakolaistaustaisia. 

Kaupunki pysyi poikkeuslain alla vuoteen 1966 saakka. 

Mikäli poliittinen turismi muuten kiinnostaa, on Nasaret siihen oiva kohde. Palkittu journalisti ja kirjailija Jonathan Cook järjestää täällä ja muualla Galileassa kierroksia, jotka valottavat Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin poliittisia, sosiaalisia, taloudellisia ja historiallisia ulottuvuuksia. 





Jos Akkon väri oli turkoosi, on Nasaretin väri vihreä.









Toisin kuin vaikka Betlehem, on Nasaret mielenkiintoinen kohde paitsi poliittiselle turistille ja hooceejeesus-fanille, myös ruokaturistille. Kaupungin monipuolinen ja ympäröivistä valtioista vaikutteita saanut ruokatarjonta mahdollistaa tutustumisen arabikeittiön antiin laidasta laitaan ja on etenkin viime vuosina innoittanut monia nuoren kokkipolven edustajia Israelissa.  




Ja on siellä mahdollisuus tutustua varsin mielenkiintoiseen olueenkin. Saman nimisessä kylässä Ramallahin lähellä Länsirannalla sijaitsevasta, koko Lähi-idän ensimmäisestä pienpanimosta tuleva Taybeh on jännä tuttavuus monestakin syystä. 

Saksalaisten puhtaussäännösten mukaan valmistetut, lisäaineettomat oluet ovat todella hyviä (omia suosikkejani ovat raikkaan humalainen Golden sekä ihanan pehmeä Dark), tinkimättömällä intohimolla valmistettuja ja hei, panimomestarin paikalta löytyy varsin poikkeuksellisesti nainen; ensimmäinen ja ainoa laatuaan Palestiinassa. 




Ja näiden Nasaretinterveisten myötä oikein tunnelmallista joulunaikaa kaikille sitä viettäville! Syökää, juokaa ja iloitkaa! Rakastakaa ja riemuitkaa!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Tykkäsitkö? Kerro kaverillekin!

39 kommenttia :

  1. Olipa mielenkiintoinen historiapläjäys! Sitä niin toivoisi, että ihmiset vähitellen oppisivat elämään yhdessä, oli uskonto, ihonväri tai aate mikä tahansa. Vaan vielä se näyttää jäävän haaveeksi...
    Kuvat ovat varmaan tarkoituksellisesti autioita, vai onko Nasaret erityisen hiljainen kaupunki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi - ne ovat niin tervetulleita :-) Ihmiskunnan historia tällä maapallolla on pidempi kuin kukaan jaksaa muistaakaan ja silti se käyttäytyy kuin kuusivuotias kakara eikä todellakaan tunnu mistään mitään oppivan. Ei edes omasta historiastaan...

      Huomasin tuon autiuden itsekin oikeastaan vasta editointivaiheessa. Lounaan jälkeen kiertelin vanhan kaupungin kujia eikä missään tuntunut olevan ketään!

      Poista
  2. Hienot kuvat,pohjoisessa asuessa kävin muutaman kerran tuolla ;kirkkoja katsomassa,torilla ja syömässä. pieni korjaus tekstiin..Ensi vuoden budjetissa arabikylien ja kaiketi kaupunkien budjetteja on nostettu reilusti,joten parannusta siihen suuntaan,ja Nasaret Illitissa epävirallisesti 30% väestöstä on arabeja,eli kaikki parempituloiset muuttavat sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no se on hyvä kuulla! Itse olin aikaisemmin käynyt Nasaretissa vain kerran yhden yön reissulla eikä se kyllä ihan mukanaan vienyt tälläkään kertaa...

      Poista
    2. Toinenkin pieni lisäys :arabikylissä/kaupungeissa ollaan erittän hanakoita maksamaan kaupunkiveroja,sekin vaikuttaa...

      Poista
  3. Etpä arvaa kuinka paljon mieltäni lämmitti juuri tänään tämä Israel-postauksesi kokonaisuudessaan. Mieleeni tulivat hyvin elävästi muistot kahdesta jouluaattoyöstä Nazaretissa, kun kävin YK-henkilöstön mukana katolisessa kirkossa aattoyön messussa vuosina 1985 ja 1986. Vierailin Nazaretissa pari muutakin kertaa päiväsaikaan, vapailla ollessani työstäni, ns. turistina. Mieleeni tulvivat tuoksut arabikahviloista ja -ravintoloista ja näkymät ahtailta kujilta sekä myyntikojuilta, joissa kaupattiin monenmoista matkamuistoa uskonnollisiin tapahtumiin viitaten. Ensimmäistä kertaa pääsin siellä myös pistaasipähkinöiden makuun ja olen niihin vieläkin koukussa. Kyllä matkailu avartaa, vaikka reissussa välillä rähjääntyykin. Harmittaa vähän, että muutamalla tunnilla myöhästyin Israelin tuliaisarvonnasta. Olen myös seurannut paljon suurella mielenkiinnolla Jaelin postauksia kuvineen ja reseptiikkaa tietysti. Tämän kirjoitukseni myötä Hyvää Joulua toivottelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kunpa tietäisit kuinka tämä postauksesi lämmitti minun mieltäni! Lukijoista on aina ihana kuulla ja etenkin reissupostaustenmyötä toivon tuovani edes vähän sitä tunnelmaa ja aurinkoa myös sinne ruudun toiselle puolen.

      Jos ne vielä tuovat mieleen muistoja oilta reissuilta, niin en sitä parempaa voi toivoakaan. Oikein tunnelmallista joulunaikaa myls sinulle ja läheisillesi. PS. Vielä ei ole arvontaa suotitettu, joten eiköhän sinne mukaan mahdu... ;-)

      Poista
    2. Kuulostaa ehkä vähän kliseiseltä kun sanon, että: minä lähdin Israelista, mutta Israel ei lähtenyt minusta. Samalla 2 vuoden reissulla tulivat naapurimaatkin tutummaksi. Hyvää joulun jälkeistä aikaa ja loppuvuotta.

      Poista
    3. ei se kliseiseltä kuulosta ollenkaan - sama fiilis on täälläkin. Ei minun ja Israelin yhteiselo ole todellakaan aina ruusuista ollut: välillä ovat hermot ja ymmärrys olleet hyvinkin tiukilla. Mutta sen verran kova ote sydämestäni sillä maalla on kaikesta huolimatta, että aina vain palaan takaisin. Oikein onnellista uuden vuoden aikaa sinullekin!

      Poista
  4. Hooceejeesusfani :D. Ilmeisesti tuolla ei ole uskontoa kuitenkaan kaupallistettu ylenmäärin? Kävin viime kesänä pyhiinvaelluskohde Lourdesissa ja herrajumala (!) sitä uskontokrääsän määrää! Pyhää vettä varten sai ostaa Jeesuksen muotoisia muovipulloja, paavin ja Jeesuksen fanipaitoja löytyi vaikka minkälaisia ja ihan oikeasti kaikkea mahdollista tavaraa oli valjastettu kaupantekoa varten. Hengellisyys oli jokseenkin kaukana siinä neonvalojen välkkeessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eipä oikein- tosin eipä tullut kirkoissa ja muissa kierreltyä, joskaan tuskin sielläkään ihan kuvaamasi kaltaista olisi odotettavissa :-) Jerusalem nyt lähinnä tulee mieleen uskonnollisen krääsän taivaana - siitä lisää myöhemmin!

      Nasaretissa (ja muualla Israelissa) tuo lähestyvä joulu näkyi ehkä lähinnä juuri iloisenräikeinä joulukoristeina ja patterikäyttöisillä, tanssivina made in China-joulupukkeina - ei niinkään uskonnollisena juhlana... ;-)

      Poista
  5. Taybeh ja pitkän kaavan illallinen tuolla olisi minun makuuni. Mielenkiintoinen katsaus historiaan! Nälkä tuli samalla lopun kuvilla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ensi kerralla tahdon panimovierailulle :-) ps. voin kertoa, että yhden hengen voimin ei tuosta illallisesta loppua tullut...!

      Poista
  6. Vau, olipas mielenkiintoinen tietopaketti, kiitos! :) Ihana saada ihan oikeaa tietoa näin tiivistettynä paikasta, mistä ei tiedä muuta kuin nimen. Mutta jopas on huonokäytöksiä nuoria miehiä, kun nuorittelee naisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kovin oli. pistin vallan kädet taskuun etteivät oliis vahingossakaan heilahtaneet koltiaisten suun suuntaan ;-)

      Poista
  7. Mielenkiintoinen juttu! Mulla vaan matkakuume Israeliin kasvaa näitten sun juttujen takia :D Just yks päivä katselin lentoja Israeliin, mutta suunnitelmia on jo muutenkin niin paljon että taitaa Israel joutua odottamaan vielä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että jotain tuosta taiasta välittyy blogiinkin :-)

      Poista
  8. Tämä oli mielenkiintoista luettavaa! Moni ei tosiaan ajattele Israelia matkailumaana, vaikka se kätkeekin sisäänsä upeita maisemia höystettynä ikivanhalla historialla. Myös sukelluskohteet ovat upeita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä - joskin Punaista merta varten tarvitse emennä etelään ja esimerkiksi Eilatissa en viihdy lainkaan... huikea ja monipuolinen matkailumaa, ehdottomasti!

      Poista
  9. Olipa kiva lukea tämä juttu! Israel on ollut nyt jonkin aikaa jo kohdelistallani, ehkäpä ensi vuonna sitten :) Sun kirjoitusten perusteella varsin mukavia paikkoja siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. isot suosittelut - juttua tulossa vielä lisää ;-)

      Poista
  10. Onpas siellä vähän rähjäistä. Mutta omalla tavallaan todella kaunista. Mä olen tosi sekaisin näistä kaikista tämän alueen maiden historiasta, joten olen oikein kiitollinen tästä postauksesta. Tuollaiselle opastetulle kierrokselle olisi mahtia päästä mukaan, mutta sainhan jo tästä postauksesta tietoa vaikka kuinka, ja se kaikki ihan kotoa käsin. :)

    Matkarikasta uutta vuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivotaan, että ensi vuodesta tulee matkaisa ja rahaisa :-)

      Poista
  11. Todella mielenkiintoinen ja mukaansatempaava kirjoitus jälleen.
    Kyllä ihmiskunta vaan jaksaa olla tyhmä, kun käyttää aikansa uskonnosta ja ties mistä asioista tappelemiseen sen sijaan, että istuisi rauhassa noiden herkkujen ääreen. Pätisi ehkä tässäkin 'Hyvä ruoka, parempi mieli'? Ainakin itse valitsen jälkimmäisen vaihtoehdon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvää ruokaa tuolla onneksi löytyy. Kävin tuon lounaspaikkani tarjoilijan kanssa pitkän ja mielenkiintoisen keskustelun nykyisestä tilanteesta - kaikkialla maailmassa kun tuntuu olevan meneillään varsin huonot ajat. Ottaen huomioon ympäröivät valtiot eletään tuolla aina vähän varuillaan, mutta nyt pelko on luonnollisesti entisestään kasvanut.

      Poista
    2. Se on aivan totta, että heille tämä jatkuva varuillaan olo on liiankin tuttua. Lähisukulainen oli aikanaan rauhanturvaajana Golanilla, joten hänen kauttaan on päässyt kurkistamaan myös sitä puolta. Keskustelu tarjoilijan kanssa antoi varmasti uutta näkökulmaa paikalliseen elämään.

      Poista
    3. Ainahan ne paikallisten kanssa käydyt keskustelut opettavat ja avartavat, mutta kyllä tuo tilanne valitettavan tuttu on minullekin. Olen opiskellut ja tehnyt töitä konfliktin parissa, reissannut alueella ja viettänyt pidenpiä ajanjaksoja molemmilla puolen rajaa. Samoin ystäviä minulla on "molemmilla puolilla". Turhauttavaa on huomata kuinka itselläkin alkaa toivo ihan tosissaan loppua siihen, että mihink ään rauhanomaiseen ratkaisuun asiassa tultaisiin koskaan pääsemään...

      Poista
  12. Kauniita kuvia ja mielenkiintoinen kohde muutenkin! Karunkaunis kaupunki täynnä historian havinaa. Ehkä vielä joskus pääsen tuollakin käymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivotaan - siihen saakka toivottavasti näistä postauksista on apua :-)

      Poista
  13. Näyttää mielenkiintoiselta kaupungilta, niin erilaiselta, mutta hui mä varmaan pelästyisin, kun joku tuntematon rupeäisi tuollaista huutelemaan. Tosin en ymmärtäisi, ellei elekieli paljastaisi, että jotain negatiivista tuli sanottua. Onko huutelu ei-muslimeille yleistä Jordaniassa?
    Jännä, miten olet kiinnittänyt huomiota väreihin. En ole ennen huomannut, että jotain väriä olisi erityisesti jossain kaupungissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Israelissa - ei Jordaniassa :-)

      Riippuu hirveästi paikasta ja kaikesta muusta. EI nuokaan huudelleet, sihisivät ohikulkiessa. Mutta kylähän sitä yksireissaavana aina vähän huomiota herättää - ihan sama millä vaatetuksella esimerkiksi on liikenteessä...

      Poista
  14. Bethlehemissä tuli joskus Jerusalemin vierailun yhteydessä käytyä, mutta ei täällä, vaikka varmaan tämäkin vierailun olisi maineellaan hyvinkin ansainnut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Betlehemissäkin poiketaan pikaisesti hetken päästä :-)

      Poista
  15. Aika kiva tervetuliaistoivotus tosiaan kaupunkiin nuo nuoralla sanan kanssa rimmaavat kommentit :O Ei varsinaisesti nostanut matkakuumetta.. Mutta muutoin olisi kyllä mielenkiintoista joskus käydä Israelissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta :-) onneksi kokemukset jäi reissulta plussan puolelle... joskin ensi kerralla saattaisin sähähtää takaisin ;-)

      Poista
  16. No jopas! Miksi tuolla niin nuoritellaan naisia? Koska ei pukeudu normien mukaisesti? Peitä päätään?

    Tuo poliittinen reissu tuonne vaikuttaisi hieman kiinnostavalta, saisi todennäköisesti vähän syvyyttä kohteeseen eri tavoin. Vaikka olihan tässäkin jo, hyvin nivottu faktaa tuonne sekaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nääh - ei se niinkään suoraviivaisesti mene. yleensä saa olla ihan rauhassa - kusipäitä nyt vain löytyy ihan joka maasta ja mantereelta...!

      Poista
  17. Tää kuten moni muukin tuonne maailmankolkkaan sijoittuva postaus on ollu ihan huippuja! Kaikki historiaan viittaavat jutut kiinnostavat kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi, miten kiva kuulla :-) lupaan, että lisää on tulossa x

      Poista