maanantai 31. elokuuta 2015

Mytologiaa ja matkamuistoja: kierros Korfun kaupungissa

* * * 

For English please see here


* * * 


Korfun saari on Joonianmeren saarista toiseksi suurin ja sen historia on kietoutunut syvälle kreikkalaisen mytologian koukeroihin. Tarun mukaan meren jumala Poseidon rakastui kauniiseen nymfiin Korkyraan, toi hänet tälle tuolloin vielä nimettömälle saarelle ja rakkauden huumassa nimesi paikan mielitiettynsä mukaan (miehet- ottakaa oppia. Tytöt tykkää tuollaisesta. Kyllä minullekin oma saari kelpaisi. Espoostakin. )

Asutusta saarella on ollut paleoliittiselta ajalta (70 000- 40 000 eaa) lähtien ja saari oli merkittävä kaupan ja talouden keskus jo ennen Troijan sotaa. 

Historiansa aikana Korfu on saanut osansa valloittajista ja sodistakin. Strategisen sijaintinsa vuoksi se oli Euroopan puolustuksen eturintamassa ottomaanivaltakunnan laajentuessa Adrianmeren alueelle ja oli yksi Euroopan linnoitetumpia paikkoja. 

Brittihallinnon alaisuuteen Korfu päätyi Napoleonin sotien aikaan ja vuonna 1864 se yhdistettiin osaksi muuta Kreikkaa. Saaren pääkaupunki on Korfu.

Tukikohtanamme toimineesta Agios Stefanosin kylästä ei ole Korfun kaupunkiin kuin vajaa 40 kilometriä, mutta vuoriston mutkaisilla ja kapeilla teillä matkaan uppoaa bussilla ainakin 1,5 tuntia. Bussilippu suuntaansa maksaa 4,50€. 

Viimeinen bussi Korfusta takaisin Agios Stefanokseen lähtee jo klo 16, joten jos tähtäät siihen, teroita kyynärpääsi varmistaaksesi istumapaikan. Taksi Korfusta Agios Stefanokseen maksaa arviolta n. 60€. 







Korfun arkkitehtuuri poikkeaa muusta Kreikasta. Syynä tähän on sen ainutlaatuinen historia. Vuosien 1386 ja 1797 välillä se kuului Venetsian tasavallan alaisuuteen ja heijastelee tuon ajan venetsialaista arkkitehtuuria kapeita kujia reunustavine, hempeänvärisine monikerroksisine taloineen. 

Italialaisvaikutteet näkyvät Korfulla muutenkin- vielä 1900- luvun puolivälin aikoihin täällä puhuttiin hyvin omaleimaista Veneto da marin nimellä tunnettua venetsialaiskieltä. Monet venetsian - ja italiankieliset lainasanat ovat kotiutuneet Korfulla puhuttuun kreikkaan. 







Vuonna 2007 Korfun vanha kaupunki lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle.












Ostoksille Korfun kaupungissa kannattaa suunnata Kapodistriou- ja Guilford-katujen väliin jääville pienille (ja varsin tiivistunnelmaisille!) poikkikaduille.




Erinäisten matkamuistojen (pimeässä hohtavalla Korfun kartalla varustettu shottilasisarja, anyone?) lisäksi täältä löytyy myös kaikkea pientä (ja nelinumeroisin hintalapun varustettua) kivaa silmänruokaa. Itse tyydyin ikkunaostoksiin, joskin 1,5-karaattinen, timantein kehystetty, princess- hiontainen akvamariinisormus olisi ollut kyllä ihan täydellinen matkamuisto. 

Alueelta löytyy myös lukuisia pikkukahviloita ja -tavernoita, joiden varjoisille terasseille voi parkkeerata itsensä nesteyttämään (ja suorittamaan kuumeisia laskelmia siitä, kuinka monta ei-niin-olennaista-elintä pitää mustassa pörssissä myydä, ennenkuin koossa on riittävästi rahaa... no, sanotaan vaikka 1,5-karaattiseen, timantein kehystettyyn, princess-hiontaiseen akvamariinisormukseen!)





Niihin perinteisempiin paikallisiin tuotteisiin lukeutuvat mm. luffa, eli luonnon oma pesusieni....




... ja oliivipuun tuotteet kaikissa muodoissaan. Oliivit, öljyt, öljystä tehdyt saippuat ja voiteet sekä sen puusta veistetyt esineet.




Rauhallisempaa tunnelmaa ja paikallisten suosimia tavernoita varten suosittelen kuitenkin hakeutumista Velissariou- ja Agia Sofia- katujen ympäristöön. 










Mm. Agia Sofia-kadun Pergolasta löytyy kattava valikoima mereneläviä, runsaita salaatteja ja paikallisia erikoisuuksia.





_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


47 kommenttia :

  1. Kaunista ja ihanat värit:) Muuten ,tuollaisia melkein samannäköisiä,ihanan kirjavia kasseja ihailin täällä intialaisessa kaupassa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana31. elokuuta 2015 klo 16.43
      onhan siellä :-) mm. Intiassa minäkin olen tuollaisia nähnyt- saattoi muutama löytää tiensä kotiinkin...!

      Poista
  2. En ole käynyt Kreikassa kuin Kreetalla ja Santorinilla, mutta eipä Korfulla näyttänyt ollenkaan "kreikkalaisilta". Todellakin jotenkin "italialaista" ja mulle tuli jotenkin mieleen Split, jossa kävimme viime syksynä. Harakka kun olen, niin kyllä oli ihania korukuvia. Oliivipuiset puulastat on mun mielestä maailman parhaita ruokaa laittaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no arvaa itkenkö vieläkin sen akvamariinisormuksen perään :-) Kroatia on mulla vielä haaveissa (seuraavaksi sinne!) ja se Santorini, tietenkin.

      Poista
  3. Oi niin kaunista ja heti kyllä kuvista tunnistaa, missä maassa ollaan! Just eilen taisin sanoa poikaystävälle, että pääsispä nyt vaikka Kreikkaan tätä alkusyksyä pakoon, tää postaus ei ainakaan helpottanu Kreikkakuumetta :D Millaset kelit Korfulla oli nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. todella kuumaa. Sellaiset, ettei mitään ekskursioita päiväsaikaan jaksa, joten vielä muutamankin viikon päästä siellä on oikein ihanaa :-)

      Poista
  4. Missä minä olen mahtanut Korfun-viikkoni viettää, kun en muista mitään näin kaunista? Ehkä baarissa. Olin vähän yli 20. :D Ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) Baarit taas jäivät itsellä hävettävän vähäiseen (keski-ikä - tätä se teettää!)

      Poista
  5. Ihana Vespa, ja ihanat pesusienet!

    Tää oli ihan mahtava postaus, tykkään tällaisista tiiviistä historiapläjäyksistä. Koulussa ei vielä oikeastaan kiinnostellut, mutta nyt aikuisena sitten kovastikin, ja varsinkin tällaisina pieninä palasina nautittuna, kun mukana on kuvat ja kaikki. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa - niin itsekin. Kaikki menee jotenkin ihan eri lailla perille kuin itse tenttiä varten päntätessä! Seraavaksi vuorossa oli kierros Korfun juutalaiseen historiaan :-) : http://www.andalusianauringossa.com/2015/09/juutalainen-korfu.html

      Poista
  6. Kaunista ja kivan rosoista - tuo paikka voisi olla minun mieleeni. Olen käynyt Kreikassa vain kerran, Haniassa. Muistaakseni siellä oli vähän erilaisia taloja, joten varmaan tuolla tosiaan näkyvät italialaisvaikutteet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, näin on. Ja kyllä, juuri sopivan ränsistyneen romanttista myös minun makuuni <3

      Poista
  7. Nyt on kyllä ihania kuvia! Rosoisen kaunista ja niin kiva sekoitus Kreikkaa ja Italiaa. Kiva historiapläjäys :)

    VastaaPoista
  8. Voi miten ihannan tunnelmallisia kuvia. Tällaisessa hieman rähjäisessä romantiikassa on vaan jotain erityisen vetoavaa. Joitain vuosia sitten Välimeren risteilyllä vietimme päivän Korfun vanhassa kaupungissa ja silloin ajattelin, että tänne pitää tulla uudestaan. Oli positiivinen yllätys. Mahtaakohan Korfulla olla muita yhtä ihania paikkoja, jos sinne tosiaan lähtisi. Tuskin montaa päivää jaksaisin kuitenkaan yhtä vanhaa kaupunkia kiertää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varmasti löytyisi.Itse ehkä pakenisin jonnekin sinne vuoristoon jossa olisi vain joku 100-vuotiaan mummon taverna ja 200 kissaa :-) sikäli tuo risteily voisi olla oikein hyvä idea - sitä näkisi vain se ihan parhaat palat valmiiksi valikoituna!

      Poista
  9. Tulipas paljon uutta tietoa! Kreikkalainen mytologia on jotenkin hirveän kiehtovaa ja tällaiset tarinat on aina mielenkiintoisia. :) Kauniita ja tunnelmallisia kuvia, niin kuin joku tuossa ylempänä totesikin.

    PS. Mullekin kävisi tuollainen sormus matkamuistoksi... Eihän siinä varmaan tarvi luopua kuin joistain välttämättömistä sisäelimistä, mutta pitää vähän kärsiäkin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin suuri osa noista munkin sisällä löytyvistä elimistä (mitä kukaan tekee pernalla? Ja sydämestä nyt ei ole ollut kuin harmia...!) on ihan turhia - ei tekis tiukkaakaan luopua jonkun tuollaisen eteen :-)

      Poista
  10. Oi kuinka rosoisen keltaisen kaunista :)

    Jep, kieltämättä tuo sormus kiinnostaisi minuakin matkamuistona enemmän kuin oliivipuiset salaattiottimet. Olisi kiva olla niin rikas, että voisi shoppailla koruja joka paikasta, ja sitten muistella, että nuokin timanttikorvakorut ostin sieltä, ja tuon kultaisen rannekorun tuolta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö vain :-) en ole nirso - mulle kelpais melkolailla mikä tahansa noista blingeistä. Koolla ei oo väliä, kunhan on iso :-)

      Poista
  11. Juuri Venetsiasta saapuneena voi todeta, että kyllä siinä on vähän samaa näköä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niinpä - kävin jo ihastalemassa teidän tunnelmianne -)

      Poista
  12. Todella hienoja kuvia! Kauniita rosoisia rakennuksia varustettuna ihanilla parvekkeilla.

    P.S. Todella haastavaa kommentoida kännykällä, kun pitää arpoa kuvat mitä käyttöliittymä ei näytä. Toinen yritys lähtee nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuvat mitä ei näytä? onko mullakin joku traktori-, kuumailmapallo vai lyijykynä- kuva-arvoitus :-/?

      Poista
    2. On tosiaan joku sellainen päällä. Kuorma-autoja arvuuteltiin...

      Poista
    3. Kannettavalla ei ollut, kännykällä oli...

      Poista
    4. olen niin pahoillani - en ole sellaista kyllä laittanut. ne on ehkä maailman vihoviimeinen keksintö.

      Poista
  13. Joko täällä on Romeo ja Julia mainittu? :D Niin tuli mieleen noista ensimmäisten kuvien parvekkeesta, oih!
    Yhdyn muiden sanoihin kauniista väreistä ja italialaisesta fiiliksestä ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei ollut Romeon ja Julian kaltaiset romanttiset yhtymäkohdat sattumalta mielessä... ;-)

      Poista
  14. Oi, mitkä kuvat, ja etenkin tuo viimeinen Vespa! Korfu näyttää ja kuulostaa kaikin puolin kiinnostavalta kohteelta, ja oma Kreikka-kuume senkun kasvoi tätä postausta lukiessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta. Santorini on seuraava kohteeni Kreikassa, ihan varmasti <3

      Poista
  15. Kauniita kuvia! Rakennusten tyyliä katsellessessa voisi kuvitella olevansa Italiassa, mukana on kuitenkin mukava ripaus kreikkalaisuutta! Pitänee sittenkin toteuttaa se pitkään harkinnassa ollut Korfun matka! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei siellä ainakaan nälkä tule :-) Ja sieltä pääsee kätevästi muuallekin - tästä lisää blogissa seuraavaksi...!

      Poista
  16. Kauniita kuvia niin paljon, että niiden latautumista saa jo hetken odottaa :-) Mutta vaikka nuo kassit ovat kauniita, kuvissa. Käyttöä niille ei arkielämässä Suomessa tietysti kovin paljoa olisikin, mutta sehän onkin kuvan ihanuus, ei tarvitse ostaa kaikkea ihan oikeasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siksi minä ottaisinkin mieluummin niitä kimaltelevia kiviä - niille kun on AINA käyttöä :-)

      Poista
  17. Mä haluan tuon Vespan! Ihana! Ja vaikka sellainen uusikin olisi ihan kiva, niin tuossa vanhassa on tunnelmaa :) Nuo kapeat ja tiivistunnelmaiset kadut ovat ehdottomia suosikkejani missä tahansa liikunkaan. Niillä olevat ravintolat, ihana tunnelma, ihmiset, kaunis arkkitehtuuri, ahh <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nö näin on :-) Vespa on kyllä niin munkin heikko kohta <3

      Poista
  18. Kaunista ja värikästä :)! Tähän vuodenaikaan alan huokailemaan kaikkien postausten aikana, jotka on tehty aurinkoisissa maisemissa. Olisin niin valmis lähtemään ihan mihin vaan saman tien :D. Onneksi juuri nyt on poikkeuksellisen lämmintä täällä Helsingissäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kyllä houkuttelisi pako auringon alle itselläkin :-)

      Poista
  19. Minäkin tykkäsin kuvista! Niin hieno värimaailma...

    VastaaPoista
  20. Silmiin melkein sattuu nuo värit! Miten ihanan aurinoista ja tunnelmallista... :) Tuli kyllä ihan uutta tietoa - enpä ollut tiennyt, että Kreikasta löytyy tällainen italialaispaikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onhan tämä nyt hauskempi tapa oppia kuin kirjoista pänttääminen :-)

      Poista