lauantai 29. elokuuta 2015

Äkkilähtö Kreikkaan: Agios Stefanos


* * * 


For English please see here

* * * 

Taannoinen ex tempore- ekskursioni Korfulle oli allekirjoittaneelle, omistautuneelle omatoimimatkaajalle melko extremeä: se oli nimittäin paitsi äkkilähtö, myös aikuiselämäni ensimmäinen  pakettimatka. Yksinmatkustavana olin tietoinen, että minut todennäköisesti majoitettaisiin yhteen jonkun toisen yksinmatkustavan naisen kanssa. Koneen boardingia odotellessa yritin bongailla koneeseen nousua odottavien joukosta potentiaalista kämppäkaveriani. Ainoa yksin liikkeellä oleva nainen oli viiden- ja kuudenkympin välissä oleva, käytännölliseen kokobeigeen pukeutunut nainen, joka huvitteli lukemalla Raamattua. Kreikaksi. "Innoissani" ei ollut sana kuvaamaan tuonhetkisiä tunnelmiani. 

Perillä seuraani kuitenkin siunaantui ihan samanlaisella ex tempore- mentaliteetilla matkaan lähtenyt maailmanmatkaaja, jonka kanssa jäimme jännittämään, minne Korfun (tai, kuten paikalliset sitä kutsuvat, Kerkyran) saarella päätyisimmekään. Päädyimme Agios Stefanoksen pikkukylään koillisosaan saarta. 

Vaikka pikkukylästä puhunkin, niin ei se sellainen tunnelmallinen kissojen, munkkien ja satavuotiaden mummojen kansoittama idylli ollut, jossa aika pysähtyy. Toisaalta, miten se olisikaan - eihän tuollaisissa paikoissa hotellejakaan ole. Saaren isompiin English breakfast served all day long- bileturistihelvetteihin verrattuna oli kylä kuitenkin varsin rauhallinen.

Ja niita monneja, mummoja ja munkkeja olisi varmasti löytynyt muutaman kymmenen minuutin reippailun jälkeen jostain lähiseuduilta. Yli 40 asteen helteessä ajatus uima-altaasta, kylmästä oluesta ja ruotsalaisista dekkareista houkutteli kuitenkin vielä enemmän. Lomallahan tässä oli kuitenkin tarkoitus olla. 

Suurin osa kylän turisteista oli englantilaista alkuperää, joka vaikutti myös kohteen tarjontaan (Valioliigaa! Pubivisoja! Karaokea! Boy George-imitaattoreita!) 

Kyllä ravintolatarjonnasta silti elämyksiäkin löytyi, joten jos satut Agios Stefanokselle, tässä meidän tärppimme:

Liharuoille ja viinirakastajille:

Olympia, rannalle johtavalla kadulla vähän ennen rantaa

Erinomainen paikka liharuoille. Niin hitaasti ja rakkaudella haudutettu lampaanpotkalle kuin kylän parhaalle sofritolle, korfulaiselle erikoisuudelle. Kiinnostavia kreikkalaisia viinejä, kokeilemisen arvoinen etenkin tämä Peloponnesokselta mantereelta tuleva Grenache-rose. 
Meze-iloitteluun:

Zorbas (kuinkas muutenkaan...), pääkadulla

Erinomainen alkupalavalikoima, josta kannattaa ottaa ainakin friteerattuja pikkukaloja ja kalmareita. Huikean hyvät keftadakiat eli lihapullat. Myös ihania paikallisia, pitkään haudutettuja lihapatoja.

Mustekalaa, mustekalaa, mustekalaa:

2 stars- ravintola rannalle vievällä kadulla

Vahvuutena täälläkin mezet, muuten ei mitenkään erikoinen. Ainoa paikka, joka tarjoilee Kreikan saariston erikoisuutta: marinoituja mustekaloja (ehkä parasta, mitä reissun aikana suuhuni laitoin!). Myös loistavaa skordaliaa

Kalaa ja äyriäisiä upein näkymin:

Fantasea, rannan yllä kohoavalla kukkulalla

Kylän ravintoloiden parhaat näkymät. Hyvä paikka kala- ja äyriäisruoille. Myös täältä löytyy mielenkiintoisia viinejä, kuten itäisessa Makedoniassa sijaitsevalta Draman alueelta tuleva, Domaine Costa Lazaridin Amethystos  (Sauvignon Blanc - Semillon- Assyrtiko- blendi)

Viikko kului nopeammin kuin olisi uskonut. Ja jotenkin se tuntui kestävän vaikka kuinka pitkään. Loppua kohden matkaseuralainen huomautti askelteni hidastuneen ja minunkin rentoutuneen. Tarpeeseen se loma siis tuli. Ja onhan se ihanaa - olla lomalla. 

Herätä aamulla meren aaltojen pauhuun, lojua rannalla ainoana ongelmanaan se, minkämaalaista olutta seuraavaksi kokeilisi, lounastaa tuoreilla äyriäisillä ja viinin viilentäessä mieltä ihailla kukkulan laelta turkoosin meren yli avautuvia maisemia... 


Viettää siestaa, uida, ihastella vuorten ylle kihisevän kultaisena pallona laskeutuvaa aurinkoa, joka värjää koko ilman leimuavan purppuraksi... 

Nauttia illan virkistävän tuulenvireen hyväilystä auringon lämpöä yhä hehkuvalla iholla ja ihmetellä tähtitaivasta, jollaista en ole aavikon ulkopuolella nähnytkään. Pikimustana meren päällä kaartuva taivas, jonka samettisen tummuuden puhkovat vain miljoonat ja taas miljoonat, uskomattoman kirkkaina loistavat tähdet, jotka roikkuvat niin alhaalla, että niihin voisi melkein koskea...

Toiseksi viimeisenä päivänä se tapahtui. Tuuli nousi täysin yllättäen, niinkuin etelässä aina tähän aikaan vuodesta. Suorastaan riehakkaaksi yltyen se kertoi kesän olevan lopussa. Ja niin oli meidän lomammekin. Mutta se uusi elämä, se on vasta alussa. 


* * * 

Kiitos kaikille teille blogissa, sähköpostissa, Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä saamastani tsempistä. Ette ehkä edes tiedä, kuinka paljon ne ovat merkinneet! Kiitos, että olette mukana - antakaa kommenttien virrata jatkossakin!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


       


46 kommenttia :

 1. En ole koskaan Korfulla käynyt, mutta maalasit niin upean kuvan, että pitänee joskus käydä tuolla. Me ollaan paljon tehty omatoimi matkoja, mutta nyt muutamana syksynä ollaan ostettu pakettimatka viikoksi ja jotenkin on ollut rentouttavaa, kun ei oikeastaan tarvitse huolehtia muusta kuin siitä, että on ajoissa lentokentällä. Syyskuun lopulla onkin nyt varattuna viikko Kreetalla.
  Kiva, että sulle sattui mukava seuralainen huoneeseen. Välillä kuulee aikamoisia kertomuksia, joko todella aamuvirkku, joka herää jo ennen kukun laulua ja menee nukkumaan ennenkuin on pimeä tullut tai sitten sellainen, kuin yhdelle tutulle, jolla kämppis ryyppäsi huoneessa koko viikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä oli onneksi omat huoneet :-)

   Onhan noissa pakettimatkoissa se hyvä puoli (tai no, yksi monista!), että etenkin noiden äkkilähtöjen kohdalla saa lennot ja hotellit sellaiseen hintaan, ettei niillä normaalisti saisi lentojakaan. Ja sehän on tosiaan itsestä kiinni, kuinka paljon sitä on itse kohteessa vai käyttääkö sitä vain tukikohtana tutkaillessa muita alueen mestoja.

   Lisäksi kohteet ovat monesti sellaisia, ettei sinne ole reittilentoja olemassakaan. Kyllä olen ehdottomasti valmis valitsemaan pakettimatkan tulevaisuudessakin (ellei sitten ihan jonnekin Teneriffa-linjale mennä!) ja harrastamaan omatoimisuutta sitten paikan päällä!

   Poista
 2. Tällaiset rauhalliset kohteet olisi mulle just hyviä, kun vietän aina aurinkolomat rantatuolissa ja liikun vain pakosta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haluatko, että ylläpidän haavekuvaasi rauhallisesta lomasta vai että kerron yhtenä iltana juoneeni niin montaa marhgaritaa, että suostuin laulamaan karaokea... :-)?

   Poista
 3. Jännää oikeastaan tuollainen että pitää arvata millainen ihminen tulee huonekaveriksi.
  Kivalta vaikuttava kohde ja meri niin ihanan sininen.Arvasinkin että sielläkin oli niin kuumaa;täällä oli matkasi aikana ihan kamalan kuumaa (kuumin elokuu vuosiin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli to-del-la kuumaa. ihan suosiolla jätin kaikki vuoristoteillä reippailut väliin ja keskityin siihen aurinkoon :-)

   Poista
 4. Ei yhtään hullumpi ex tempore -reissu! Kuulostat todella siltä, että olet viihtynyt ja nauttinut. Me-muoto antaa vaikutelman, että viihdyit myös kämppiksesi kanssa. Kävipä tuuri! Samaan tupaan olisi voitu majoittaa tosiaan aivan kuka tahansa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. me- muoto voi hyvinkin olla peruja aikaisemmasta me-elämästä, jonka purkautumisesta lähdin tuonne toipumaan... mutta kyllä, onneksi tuli viihdyttyä!

   Poista
 5. Vaikuttaa oikein hyvältä paikalta rauhalliseen lomailuun ja lepäilyyn. Aika hurjaa kyllä, että kuka tahansa voi tulla huonekaveriksi. Sulla oli ilmeisesti oikein onnistunut eka pakettimatka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vakaasti uskom, että mistä tahansa matkasta (ja kohteesta!) saa irti aika lailla sitä, mitä hakeekin. eli juuri niin hyvää tai ei-niin-hyvää :-)

   Poista
 6. Mikäs siinä, pakettimatkahan voi olla erittäin edullinen vaihtoehto. Olen itsekin käynyt joskus Kreikassa pakettimatkalla, joka oli äkkilähtö eli tosi halpa reissu. Majoituin kyllä siellä ihan oman puolisoni kanssa. Hyvällä säkällä tuolla tavalla yksin lähtiessä voisi tutustua siihen huonekaveriin hyvin ja saada uuden ystävän - huonolla säkällä sitten tietty kärsiä viikon jonkun kummallisen hyypiön seurassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eihän se loma toki vain pelkkään altaan reunalla loikoiluun mennyt (kuten voi allekirjoittaneen kohdalla odottaa!) - lisää tulossa :-)

   Poista
 7. Olen käyttänyt äkkilähtöjä monesti, koska niiden hinta on niin naurettavan edullinen Joskus en ole ollut siinä saadussa hotellissa yötäkään, vaan kiertänyt ympäri esim. Teneriffaa. Juu, ja kuten sanoit niillä pääsee myös paikoihin, joihin ei ole muuten suoria lentoja näppärästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep. etenkin edellisenä päivänä otettujen lentojen/ pakettimatkojen hnnat jäävät ihan älyttömän alhaisiksi.

   Poista
 8. Loma on ihmisen parasta aikaa! Mietin tuossa, että kuinka osaisin jakaa huoneeni vieraan ihmisen kanssa. Niin hirveän paljon riippuisi siitä, että onko sama päivärytmi, sama siisteyskäsitys, tapa lomailla... Joskus hyvän kaverinkin kanssa nämä osoittautuvat ongelmiksi, saati sitten tuntemattoman tyypin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä oli onneksi omat huoneet - olisi siinä todellakin voinut olla kestokyky koetuksella :-) Ilmastointi: liian kylmä, liian kuuma? Nukkumaanmenoaika: illalla aikaisin vai vasta valomerkin jälkeen? Herätys: aamuvirkku vai pitkään nukkuja? Kuorsaus, ruokailutottumukset, kylppärijonot, siisteyskäsitys... eivät konfliktinaiheet ihan heti lopu :-)

   Poista
 9. Haha, oli sitten pukeutunut vaikka säkkiin ja tuhkaan, niin respect leidille, joka lukee Raamattua koineen kreikaksi :D. Terkuin teologi. Mutta siis asiaan. Aivan ihania maisemia! Jotain tuollaista minäkin tahdon tehdä jossain vaiheessa -lähteä pakettimatkalle, jossa ei tarvi tehdä muuta kuin nauttia meren aalloista ja auringon lämmöstä. Huippua, että pääsit lomatunnelmiin. Ja oikein paljon iloa ja valoa uuteen elämääsi =)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule - eihän se tietenkään mihinkään rannalla lekotteluun jäänyt :-) Itseeni olisi ehkä aramea tehnyt suuremman vaikutuksen ;-) terv. uskontotieteilijä. Kiitos kovasti tsempistäsi - päivä kerralla valoa kohden!

   Poista
 10. Tuo huoneen jakaminen toisen kanssa on kyllä vähän haasteellista. Työjutuissa on joskus ollut sellaisia huvila/mökkimajoituksia jonkun teambuilding-tilaisuuden yhteydessä, että on saanut huonekaverin tai joskus useammankin ja vaikka heidät onkin jollain tapaa tuntenutkin, niin oma rauha on kuitenkin oma rauha. Ja nuo ovat olleet sentään lähes poikkeuksetta yhden yön juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Yhden yön juttuja" :-) Joo, oma rauha on aina se oma rauha. Onneksi meillä oli omat huoneet - täysin ventovieraan kanssa huoneen (tai apua - sängyn!) jakaminen olisi ollut turhan HC:tä...

   Poista
 11. Kauniin fiiliksen olet saanut postukseen maalattua! Loma on parasta, ja mainitsemasi "ongelmat" kovinkin tuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos x (Kulttuurishokista hetken toipuneena... ;-) )

   Poista
 12. Tuo huoneen jakaminen ventovieraan kanssa olisi minusta kamalaa, onneksi kaikki matkanjärjestäjät ei sitä tee. Olen käynyt ainoastaan Korfun kaupungissa (ja lentokentällä matkalla Italiaan), ihan jees mutta tuskin menisin koko saarelle muuten kuin tuollaisella superhalvalla äkkilähdöllä!
  Kreikkalainen fiilis välittyy erinomaisesti näistä kuvista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korfun kaupunki onnistui hieman hurmaamaan minutkin - sitä seuraavissa postauksissa :-)

   Poista
 13. Hmmm... lomakylä britteineen, pubeineen ja karaokeineen kuulostaa paikalta, jotka kierrän suosiolla kaukaa. :D
  Viimekesäinen palkintomatkamme Mallorcalle oli hyvä muistutus siitä, miksi näin.
  Kofun kaupunkia olemme monesti harkinneet vaihtoehtona, toistaiseksi tie on vienyt muualle. Innolla odotan postaustasi ja kokemuksia sieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I. know. Joitain vuosia sitten kiersin Turkkia ja olin buukannut itselleni sukellusekskursion paikkaan jota oli kehuttu, sen kummemmin itse kaupunkiin etukäteen tutustumatta. Yöbussin saapuessa juurikin tuollaiseen "English breakfast served all day long"- paikkaan olivat kuviot selvät: pakenin heti sukelluksen jälkeen :-) Sielun ne tappavat, sellaiset paikat. AS jäi onneksi vielä kauaksi tuosta!

   Poista
 14. Aikamoisia matkakuumeen nostattajia nämä kuvat! :) Äkkilähdöllä maailmalle, sepäs se on omakin suunnitelma. Extempore-reissut ovat aina ihan parhaita, vaikka silläkin riskillä, että kohteena on turistirysä. Pääseehän ihmissumaa ja karaokea tarvittaessa karkuun. Ihana kuulla, että sait lomalta sen mitä tarvitsit. Nyt vaan rinta rottingilla kohti uusia seikkailuja, elämä on vasta edessä, niin kuin totesit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä kummasti kutkuttaisi vsin jatkaa reissaamista ja unohtaa se uuden elämän pohtiminen ihan suosiolla... :-)

   Poista
 15. Enpä olekaan tiennyt, että yksin matkaava voi saada äkkilähtömatkalla toisen samanmoisen kylkiäisenä kämppäkaveriksi! Kiva, että oli onnistunut reissu, taisi olla parasta vaan nollata. Houkuttelevia kuvia olet ottanut, vaikkei ehkä ollutkaan kyse mistään idyllisestä postikorttikylästä :)

  VastaaPoista
 16. Tälläiset kohteet ovat täydellisiä kun reissun ainoa tarkoitus on totaalinen rentoutuminen ja vaan pelkkä maailmanmenon ihmettely. Kivalta näyttää paikka kuviesi perusteella :)

  VastaaPoista
 17. Itse olen käynyt Rhodoksen saarella, mutta tuonnekin ehkä voisi mennä..en kyllä oikeastaan ole aurinkolomien perään. :)

  VastaaPoista
 18. Yleensä äkkilähdöissä on aika toimiva hinta, joten miksipä niitä ei käyttäisi jos mahdollisuus ex-tempore reissulle tulee :) Kelpais mullekin, Kreikka ylipäätään. En ole nimittäin siellä vielä koskaan ollutkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ooh - mä luulin olevani ihan maailman viimeinen Kreikkaa kokematon :-)

   Poista
 19. Ihania LOMAkuvia ja kauniisti kirjoitettu teksti. Loma ja aurinko - mikäs sen parempi yhdistelmä. Minä olen kerran ollut sellaisella äkkilähdöllä, että emme tienneet vasta kuin koneessa, minne lopulta päätyisimme. Päädyimme Las Palmasiin. Hotelli oli kauhea, mutta kaupunki yllättävän kiva ja vuokraamalla auton pääsi kiertämään saarta ja kokemaan aitoa Kanariaa. Voin siis toistekin lähteä äkkilähdölle, jos tilaisuus tulee.

  Erityisen ihana oli kuvasi viinirypäletertusta! Minä olen yrittänyt Suomessa varastoni seinällä kasvattaa viinirypäleitä, mutta vielä yhtenäkään kesenä, se ei ole hedelmiä tehnyt. En kuitenkaan suostu menettämään toivoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos sinnekin! Lähtisin uudestaan minäkin - en minä kuitenkaan kokonaista viiikkoa tai kahta jaksaisi yhdessä paikassa olla. Hei, älä menetä toivoasi- olen kuullut että kyllä niitä rypäleitä on Suomessakin onnistuttu kasvattamaan :-)

   Poista
 20. Aijai, Kreikkaan olisi kiva kyllä taas mennä varsinkin kun maalla on muutenkin vaikeaa, niin lisätulot sinne ei olisi pahitteeksi. Kivoja ruokavinkkejä, jos Korfulle joskus päätyy. Monet on kyllä kehuneet paikkaa, jotka on siellä käyneet.

  Täytyy sanoa, että tuo ventovieraiden kanssa nukkuminen ei ole minun juttu. Sen takia en oikeastaan edes juuri koskaan ole hostelleissa yhteisissä huoneissa majoittunut, kun haluan yöksi omaa tilaa. Päivällä haluan seuraa ympärilleni, mutta yöt haluan olla omassa yksityisyydessä tai sitten jakaa huoneen tutun matkakumppanin kanssa. Eli toisin sanoen kiva, kun teillä oli omat huoneet :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, harvemmin sitä saa tehdä justsitä mitä haluaakin ja samaan aikaan tuntea hyvää omaatuntoa kun niin muka auttaa nostamaan Kreikan taloutta jaloilleen :-) Veikkaan että maan ongelmien laajuudet oma panostukseni jäi vähän vaisuksi...!

   Poista
 21. Ihanan rennolta kuulostava loma! Toisinaan juuri tuollainen ennalta suunnittelematon ja ihan vaan lomailuun keskittyvä viikko – ilman turhia suorituspaineita – on juuri se mitä tarvitsee. Mielestäni pakettimatkoja – ja varsinkin äkkilähtöjä – kartetaan ihan suotta, parhaimmillaan ovat tosi edullista ja eihän siellä paikan päällä tarvitse kulkea yhteisillä retkillä vaan voi mennä minne haluaa. Itsekin olen muutaman kerran napannut äkkilähdön ja ollut oikein tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla - kyllä houkuttelisi uudestaankin. Vaikka heti huomenna...!

   Poista
 22. Oh juuri aurinkolomalta palanneena helppo kyllä samaistua näihin tunnelmiin ja ah mitä kuvia!! Ihana, että lähdit pakettimatkalle ja hyvin kävi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, se loman ulkopuolinen elämä tuottaa yhä hieman hankaluuksia... ;-)

   Poista
 23. Postauksestasi välittyy oikein ihana ja rento lomatunnelma. Aurinkoa, hyvää ruokaa, meri, ranta ja hyvä kirja! :) Sellainen loma tulisi tarpeeseen juuri nyt itsellekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja todellakin tarpeeseen se tuli myös täällä :-)

   Poista