lauantai 18. heinäkuuta 2015

Seesamitonnikalaa So Cal & Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc

* * * 

For English please see here

* * * 


Toisin kuin Naapurinpojalle, ei So Cal, eli etelä-Kalifornia ole minulle henkilökohtaisesti tuttua aluetta. Real Housewives of Orange Countyn kaltaisten dokumenttisarjojen perusteella se kuitenkin vaikuttaa viehättävän autenttiselta paikalta, jossa ihmisillä on arvomaailma kunnossa ja jalat tukevasti maanpinnalla.

(Tarkennetaan vielä: tuo edellinen oli sarkasmia. Oikeastihan nuo sarjan groteskin drag queenmäiset hahmot ovat niin vailla mitään personaallisuutta tai henkistä syvyyttä, että se on jo pelottavaa. Vaikka... ehkä se on imetty heiltä pois jossain kirurgisessa toimenpiteessä, jotta saataisiin lisää tilaa silikonille, botuliinille ja kollageenille - noille sikäläisittäin elintärkeille hivenaineille?)

Ruokansa puolesta So Cal vaikuttaa kuitenkin kiinnostavalta. Tuoretta kalaa, äyriäisiä ja kasviksia aasialaisella twistillä, ehkä hieman myös etelänaapurista Meksikosta ammentaen? Avokadoa, limejä ja korianteria? Count me in!

Tämä salaatti syntyi juuri noista lähtökohdista kun kauppareissulta löytyi ihanan lihaisa pala tuoretta tonnikalaa joka päätyi kotona uimaan aasialaiseen marinadiin. Vaikka tuoreen tonnikalan hinta saattaa hirvittää, on se kuitenkin  salaatissa varsin riittoisaa, etenkin näin ohueksi siivutettuna. Vihanneksia voi vaihdella makunsa mukaan - kaiken kruunaa tuo wasabimajoneesikastike. Halutessaan sen voisi korvata myös vaikka tällä miso-seesamidressingillä!





Kolmelle, alkuruokana neljälle- viidelle

So Cal salaatti seesamikuorrutetulla tonnikalalla:

350 gr tuoretta tonnikalaa

marinadi:

0,75 dl soijakastiketta
3 rkl hunajaa
1,5 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 isohko valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1/2 limen mehu
1/2 tl seesamiöljyä

seesamikuorrutus:

1 valkuainen, kevyesti vatkattuna
mustia seesaminsiemeniän (n. 1/2 dl)

öljyä paistamiseen

Sekoita marinadin ainekset ja kaada tonnikalan päälle. Anna marinoitua sen aikaa kun valmistelet salaatin. 

Salaatti:

1 arkki merilevää, paahdettuna
pieni retiisinippu (7 retiisiä)
2 kevätsipulinvartta, viipaloituna
korianteripuska, lehdet hienonnettuna
1 iso porkkana tai 2 pienempää
125 gr kirsikkatomaatteja
2 avokadoa
1 pieni vihreä paprika tai 1/2 isommasta

Tarjoiluun: wasabimajoneesia (Saitakun)  tai miso-seesamidressingiä

Paahda merilevää 200 asteessa kunnes se on rapea - varo ettei se ehdi palaa. Siivuta ohuksi suikaleiksi. 

Halkaise kirsikkatomaatit, siivuta retiisit ohuelti ja leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Helpoiten tämä onnistuu suikaloimalla ne mandoliinilla tai juustohöylällä ja leikkaamalla siivut sitten pitkittäin halutun kokoisiksi pienemmiksi suikaleiksi. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi, avokado samoin. Yhdistä salaattiainekset ja kääntele joukkoon kevätsipuli, korianterinlehdet ja merilevä. Asettele tarjoiluvadille ja lorauta päälle kastiketta.

Nosta tonnikala marinadista ja taputtele kuivaksi. Kierittele se valkuaisessa ja sitten seesaminsiemenissä. Kuumenna muutama rkl öljyä kuumalla pannulla ja paista tonnikalaa pikaisesti kaikilta sivuilta noin 30 sekunnin ajan. 

Anna hieman jäähtyä ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lado salaattipedille ja tarjoile.




Viinisuosituksemme tulee Kalifornian sijaan Uuudesta Seelannista, jonka Sauvignon Blanceja olen hieman vierastanut niitä usein turhan dominoivan herukkaisuuden vuoksi. Herukkaa löytyy tosin tästäkin, mutta viehättävän kypsässä muodossa. Viini on varsin onnistunut Sauvignon Blanc ja todellakin nostattaa veden kielelle - erinomainen aperitiivi siis. 

Luomutuotantoa oleva Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc (7,90€) on kuiva ja aromikas ja kävisi monenkinlaisten äyriäisten ja kalaruokien, etenkin savukalan seuraan. Siinä on kuitenkin sellaista hedelmäisyyttä, että istuu yllättävän hyvin myös aasialaisvivahteisenkin keittiön kaveriksi - sen kukkeus oikein heräsi eloon salaatin kanssa. Loistava kesäviini! Ja hei, demipullona (0,375 l) tämä on oiva valinta piknikeille tai niihin kahdenkeskisiin iltoihin kun kokonainen pullo tuntuu vähän liialliselta. 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


4 kommenttia :

  1. Nam! Näyttäää niin hyvälle. Hitsi kun tonnikala on vaan niin kallista ja harvoin saatavilla niin että uskaltaisi ostaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta. nyt olen kesän aikana muutaman kerran rohkaistunut ottamaan ja yllättävän riittoisaa se on, etenkin salaateissa. Toki tonnikalapihvejä myydään pakasteena edullisempaankin hintaan vink vink :-)

      Poista
  2. Herkkua:) Tonnikala noin tehtynä on niiin hyvää! Täällä yhdessä lempparipaikassani salaatissa myös tuolla tavoin tehtyä tonnikalaa aasialaisella vinaigretilla ja se vaan on niin hyvää:)

    VastaaPoista