keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ruokarakastajat Tukholmassa

Teimme viikonloppuna täsmäiskun Tukholmaan. Ja militääritermit ovat tässä yhteydessä vähintäänkin oikeutettuja - sen verran tiiviisti olin päivämme aikatauluttanut. Tukholma on minulle hetkeksi paitsioon jäänyt rakas ja tuttu paikka jo vuosien ajalta kun taas Naapurinpojan edellisestä kerrasta oli kulunut liki kaksi vuosikymmentä. 





Päivä Tukholmassahan tarkoittaa oikeasti vain kuutta ja puolta tuntia. Oma foodieturistikierrokseni oli rakennettu sen verran tiukkaan, että vain vahingossa oli jäänyt muutama varttutunnin mittainen ikkuna alkuperäiseen suunnitelmaan kirjaamattomille "hauskanpidolle", "rentoutumiselle" ja "lomailulle". Alan ymmärtää, miksi pääsääntöisesti reissaan yksin. Göbbelsinkin matkassa olisi varmaan hauskempaa...

Näkemistä ja kokemistahan (ja syömistä!!!) Tukholmassa riittää. Katuruoka on kova juttu täälläkin ja tarjontaa riittää. Lähimmät foodtruckit voi bongata palvelusta hittatrucken.se.





Normaalisti (jopa MS Gabriellan Food Gardenin aamiaistarjonnan jälkeenkin...) aloittaisin päiväni Tukholmassa perverssillä tavalla tunnbrödsrullalla. Tuo minun  noloakin nolompi guilty pleasure on grilliherkku, millä ruotsalaiset normaalisti aamuyöstä päättävät pitkäksi venähtäneet baari-iltansa. Sikäläiseen rieskaan kääräistyä perunamuusia, makkaraa (kaksi ja ehdottomasti grillatuna - ei keitettynä!), räksalladia ja rostad lökiä. Ja ketsuppia ja sinappia. Esim. Valhallagrillen toimii tuohon tarkoitukseen enemmän kuin hyvin. Nyt ei siihen kuitenkaan ollut mahdollisuutta.

Aloitimme kiertueemme Södermalmin alueelta - kuinkas muutenkaan. Tukholma on siitä Lontoon lailla ihana ja eloisa kaupunki, että eri kaupunginosissa vallitsee viihtyisä, kylämainen tunnelma täynnä pieniä kortteliravintoloita, kauppoja ja kaikkea muuta jättesötiä. Viime vuosien aikana myös kansainväliseen maineeseen nousseen Södermalmin ja etenkin Sofon alueen (South of Folkungagatan) kahviloissa, antiikkiliikkeissä ja pikkupuodeissa saa sen kuusi ja puoli tuntia kulumaan ihan helposti.

Jos aikaa on rajoitetusti, kannattaa suunnata Nytorggatanille, josta löytyy mm. tämä ihana vanhan ajan kivijalkakauppoja henkivä RE Oriental Mataffär.







Aloitimme päivän fikalla yhdessä kadun lukuisista letkeänboheemeista kahviloista, Stringissä, joka (kuten suurin osa) tarjoaa viikonloppuisin myös edullista brekkisbuffaa (täällä 8 kr). 





Stringistä jatkoimme matkaseurueeseemme kuuluneen Doritin vinkkaamana naapuriin, josta löytyy ihan yltiösöpö käsintehtyjä toffeita valmistava ja myyvä Pärlans Konfektyr. Naurettavan hyvää! Kaikki on hyvää, mutta kokeilkaa nyt ainakin vanilja-merisuolaa, salmiakkia ja kardemummaa. Oj oj oj!






"Life is too short for bad meatballs"- periaatetta levittää puolestaan toinen Nytorggatanin kulinaarisen aarreaitan helmi: rouheantyylikäs Meatballs. Nimensä mukaisesti se on erikoistunut lihapulliin. Hyviin sellaisiin. Naudasta, lampaasta, lohesta, porosta, vasikasta, riistasta... vaikka mistä. Me päädyimme Naapurinpojan valinnasta villisika-lohikäärmeeseen. Eli vildsvin-dragon- pulliin (toim.huom. villisika-rakuuna). Mahtavasti makua; villisikaa oli näissä pullissa todellakin muuallakin kuin nimessä.






Jos Sofosta raaskii jatkaa eksursiota muualle Tukholmaan, ei Östermalm sekään ole mikään huono osoite. Ihan vain jo Östermalmin kauppahallinkin takia. Toinen toistaan upeampia , Suomessa niin kovin harvinaisia kaloja ja äyriäisiä notkuvia tiskejä, ihania leikkeleitä, husmanskostia... Jokaiselle löytyy jotakin. Tältä minun taivaani näyttää...!







Pysähdy viinilasilliselle ostosten lomassa ja jatka lounaalle vaikka supersuositulle Lisa Elmqvistille (tule aikaisin tai varaudu jonottamaan!) jonka kalaherkkujen kylkeen löytyy myös kattava akvaviitti-valikoima tai herkuttele Beirut Cafén Lähi-idän ihanuuksilla (sambosek lahmella ja lahm badjinilla ei voi mennä vikaan!) 





Kauppahallin nurkilta löytyy myös iki-ihana Laduree, jonka macaroneille en vain osaa sanoa ei. En sitten millään kielellä. Suosikkini on kerta toisensa jälkeen suolakaramelli. 

Ja vaikka toisinaan väitänkin, etten niin makean perään ole... niin eihän se ehkä totta olekaan. Östermalmilla sijaitsevasta Sturegalleriasta löytyy nimittäin Gateau-konditoria, jonka florentiineille ja brownieille löytyy (vatsa)laukussani aina tilaa. 







Ja siltä varalta että nälkä olisi jossain vaiheessa ehtinyt tulla... olikin meidän tässä vaiheessa aika kiiruhtaa brunssille! Siitä seuraavan postauksen kuvamaratonissa!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



6 kommenttia :

  1. Nuo hinnat kylteissä näyttää niin hulppeilta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikö :-)? Kyllä sitä kuittia vilkaistessa aina sydän hetkeksi pysähtyikin...

      Poista
  2. Oih, Tukholma, yksi suosikkikaupungeistani! Vähän olen tuumannut joulumarkkinamatkaa sinne. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen :-) edellisestä reissusta oli kyllä kulunut ihan luvattoman kauan. ihana on kaupunki <3

      Poista
  3. Stokis <3
    Meillä juuri takana yksi useamman päivän reissu siellä, jolloin keskityimme burgereihin, musakeikkoihin ja vaateostoksiin (lue: budjetin ylittämä laukku, joka oli silti pakko saada):
    http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/2014/10/tukholman-burgerit.html

    Tammikussa taas menossa. Tukholma on ihana ja niin kätevän lähellä. Ja siellä vaan on kaikkea, mitä täällä ei. Esimerkiksi Laduree. Kiitos näistä sun vinkeistä. Varmasti hyödyllisiä ensi reissullamme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen kuullutkin hyvää Tukholman burgereista ja olisihan tuota katukeittiöskeneä ollut kiva tutkailla muutenkin (mihin mahaan, kysyn minä...) - mahtava on paikka. ja hei - usko pois, enemmän olisit katunut sitä, että se laukku on jäänyt ostamatta... (minä tiedän. jätin sellaisen kerran juurikin Tukholmaan enkä ole yrityksistäkään huolimatta löytänyt sitä enää muualta...)

      Poista