perjantai 3. tammikuuta 2014

Savulohimousse

Viikko perheen kanssa osaa olla aika uuvuttavaa. Mutta aika yksinäinen on sen jälkeen kotiinpaluu. Matkalaukussa odottavat likaiset vaatteet ja kotiovella sinne unohtunut roskapussi. Jotain positiivisuutta asiaan toi hedelmäkori, jossa yllätyksekseni huomasin (sinne niinikään unohtuneiden) avokadojen kypsyneen varsin lupaavan näköisiksi. Ilon lisäksi se herätti myös ihmetystä - en edes muistanut avokadoja ostaneeni. Totuus selvisi varsin pian: ne olivatkin tunnistamattomiksi muumioituneita mangoja (ehkä). Se niistä ylevistä hävikinminimoimistarkoituksista...

Uusi vuosi on uusien alkujen aikaa. Näitä onkin tulossa - odotan jo innolla, milloin niitä pääsen kanssanne jakamaan! Se on myös (yleensä turhan pian katteettomiksi osoittautuvien) lupausten aikaa. Vähemmän sitä, enemmän tuota...Useampaankin otteeseen kirkasotsaisena kuuseen kurkottaneena ja kavalaan katajaan kapsahtaneena en mitään suurempaa elämäntaparemonttia lupaa. Mutta ehkä sitä voisi hieman keventää? Suosia kalaa useammin ja vähentää lihansyöntiä? Mutta juhlan tekemisestä arjen keskelle - siitä en luovu!

Kalaisissa, melko kevyissä ja ennenkaikkea juhlavissa tunnelmissa julistan siis reseptivuoden 2014 avatuksi! Tämä savulohitahna/mousse/pate on helppo, nopea, elegantti ja käy niin leivän päälle kuin cocktail-tarjoiluunkin, joko crostinin päällä tai pieneen tartalettikuoreen (johon ohjeena käy esim. lohi-pinaattipiiraan pohja) pursotettuna. Ranskankerman määrää lisäämällä nämä käyvät myös uuniperunoiden täytteeksi.

Tillin voi halutessaan korvata myös ruohosipulilla. Aasialaista twistiä tähän saa puolestaan korvaamalla tillin kevätsipulilla ja korianterisilpulla ja terästämällä moussea inkivääritahnalla ja nokareella sweet chili-kastiketta. 




Alkupalana tästä riittä 6-8 hengelle

250 gr lämminsavulohta
150 gr kylmäsavulohta
75-200 gr ranskankermaa (riippuen kuinka kiinteän/ kalaisen tästä haluat)
pieni tillipuska, hienonnettuna
sitruunanmehua
suolaa, pippuria

tarjoiluun: sitruunalohkoja

Soseuta lohi monitoimikoneessa rouheaksi ja sekoita joukkoon ranskankerma ja loraus sitruunamehua. Kääntele joukkoon sitruunnakuori ja tilli ja mausta. Tarjoa crostinien tai esim. näkkileivän, unikonsiemenkeksien, saaristolaisleivän tai rapeaksi paahdettujen rieskalastujen kera.






_________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        





8 kommenttia :

  1. Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta!:) Kevennystä kaivattaisiin täälläkin, mutta se on vain niin pirun vaikeaa. Ruoka on hyvää ja syöminen kivaa.;) Ihanan oloista moussea. Uuniperunoiden kanssa olisi varmasti herkkua.:)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa alkanutta vuotta täältäkin. Minunkin pitäisi keventyä reilusti,mutta kun se on niin pirun vaikeaa...
    Ihana lohimouose,oh why oh why savulohen pitää olla niin kallista täällä:( eikä asuinkaupunkini herkkukaupassa enään ole sitä ihanaa virolaista savulohta,muuten tekisin tätä heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä on täällä tullut viime aikoina tullut syötyä lohta vaikka koko Holon tarpeisiin- kylmäsavuna ja lämminsavuna ja graavina ja ja ja... :-)

      Poista
  3. Voisn helposti syödä tota ainakin kilon, ruisleivän päällä,ilman, kaikki menis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no arvaa tuliko sitä sitten tehtyä juurikin kahdeksan hengen tarpeisiin eli tätä sitten todellakin syödään :-)

      Poista
  4. Tein tätä juuri äsken. Oikeastaan tätä varten lähdin uudestaan kauppaan. On aivan jumalaisen hyvää :)

    VastaaPoista