torstai 16. helmikuuta 2017

Räksallad, skagenröra - ruotsalainen katkarapusalaatti (gluteeniton)


* * * 

Räksallad, skagenröra... ruotsalaisten rakastamalla katkarapusalaatilla on yhtä monta nimeä kuin käyttötarkoitustakin.

* * * 

Ruotsalaisen keittiön antia ei voi kuvitellakaan ilman räksalladia, eli majoneesista katkarapusalaattia. 

(salaatti, joka koostuu kasvisten sijaan majoneesista ja katkaravuista? Antaa tulla!)

Niin räksalladin, skagenröran kuin länsirannikon Västkustsalladin nimellä kulkevat salaatit ovat tosin enemmänkin tahnojen tai kastikkeiden kaltaisia, joita katetaan niin uusien perunoiden kanssa juhannuspöytään, joulupöytään, brunsseille kuin ihan muuten vaan. 

Länsirannikon salaattiin tulee monesti muitakin äyriäisiä kuten simpukoita ja kalaa - toisinaan jopa (huh!) niitä vihanneksia. 

Skagenröra sen sijaan on häpeilemätön oodi hyvälle elämälle sekä saariston ikuisille kesille ja koostuu ihan vain katkaravuista ja majoneesista.


Andalusian Auringossa_ruokablogi_raksallad_skagenrora_katkarapusalaatti_katkaraputahna_gluteeniton


Aasialaiseen twistiin korvaa osa crème fraîchesta sweet chili-kastikkeella ja tilli vaikka korianterilla. 

Vaihtelua reseptiin saa myös lisäämällä siihen vaikka muikunmätiä (missä tapauksessa suolaa ei kannata enää lisätä) tai chiliripauksen. Ruohosipulin voisi korvata myös hienonnetulla pienen punasipulin puolikkaalla ja Dijonsinapin piparjuurella. 

Tuoreen tillin määrästä ei kannata tinkiä - jo sen tuoksussa on jotain, joka välittömästi kuljettaa ajatukset huolettomiin kesäpäiviin ja ystäväporukan ympäröimiin, auringonpaisteeseen katettuun lounaspöytiin. 

Skål, allihopa!


Andalusian Auringossa_ruokablogi_raksallad_skagenrora_katkarapusalaatti_katkaraputahna_gluteeniton


Älyttömän monikäyttöinenkin tämä on: lusikoi sitä keitetyille kananmunanpuolikkaille, saaristolaisleivän päälle, blineille, tarjoa kastikkeena kalalle tai vaikka uuniperunan täytteenä. 

Räksallad on myös erottamaton osa länsinaapurin snägäreiden tarjontaa (joiden kunkkuun tutustutaan muuten seuraavassa postauksessa!) ja tätä lapioidaan niin hodareihin, burgereidenkin kuin makkaraperunoidenkin kylkeen.

Helpoimmalla toki pääsee, jos käyttää pakastettuja, valmiiksi kuorittuja katkarapuja, mutta uskokaa pois - ei tarvitse olla göteborgilainen maistaakseen eron vastakuorittuihin katkarapuihin...!

200 grammaan kuorittuja katkarapuja tarvitaan (koosta riippuen) reilu puoli kiloa kokonaisia. 


Andalusian Auringossa_ruokablogi_raksallad_skagenrora_katkarapusalaatti_katkaraputahna_gluteeniton


4-6 hengelle

Räksallad (Skagenröra) - ruotsalainen katkarapusalaatti:


200 gr kuorittuja katkarapuja
1 dl majoneesia
1 dl crème fraîchea
1/2 tl (Dijon)sinappia
1 tl sitruunamehua
(Dijon-sinappia käytettäessä voi jättää poiskin)
1 tl hienoksiraastettua sitruunankuorta 
3  rkl hienonnettua tilliä
3  rkl hienonnettua ruohosipulia
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Kuori katkaravut (tarvittaessa) tai sulata ja valuta valmiksi kuoritut. Taputtele kuiviksi ja, mikäli ne ovat kovin isoja, leikkaa niitä vähän pienemmiksi. 

Sekoita muut ainekset keskenään, tarkista maku ja säädä se haluamasi kaltaiseksi. Kääntele joukkoon katkaravut ja anna maustua muutama tunti kylmässä ennen tarjoilua.




Andalusian Auringossa_ruokablogi_raksallad_skagenrora_katkarapusalaatti_katkaraputahna_gluteeniton_PIN ME

Räksallad, skagenröra - hur som helst! Mikä on teidän suosikkikäyttönne tälle ihanuudelle?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Göteborg_Gothia Towers_Heaven 23_katkarapuleipä   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

9 kommenttia :

  1. Täytyy kokeilla tätäkin skageröra-reseptiä. Itse etsiskelin kauan ennen kuin löysin omaan makuun sopivan koostumuksen. Monesti tuli aika löysää. Tähän mennessä pasta on tullut ICA:n reseptillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se löysyys riippuu siitä tarkoituksesta, mutta jos kovinkin kiinteää tahtoo, niin suosittelen puolittamaan joko majoneesin tai crème fraîchen määrän. Myös katkarapujen huolellinen valutus ja kuivaksi taputtelu auttaa - niistä kun tahtoo tulla sitä nestettä aina myös!

      Poista
  2. Tähän reseptiikkaan onkin helppo siirtyä, kun rosmariinilla maustettu kylmäsavuhauki-juustotahna on jo loppumassa. Katkojakin on sopivasti pakasteessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ai että teillä osataankin nautiskella elämästä :-)

      Poista
    2. Tässä tulee se kolikon toinen puoli: "Mitähän tuostakin tulee, lieneekö edes syötävää?" Mulla on aika usein se propeli-pipa päässä eli uskallan kokeilla jotain uuttakin tai tehdä jonkun fuusiojutskan. Muutoin tuo ruokapuoli ei olis kovin kaksista. Tehtäis niin kuin on tehty jo vuosikymmenet sitten, samalla vanhalla kaavalla.

      Poista
  3. Skagenröra on niin ihanaa. Ihan mun herkkua (tämäkin!). Minusta parasta joko saaristolaisleivän päällä tai blinien lisukkeena.

    VastaaPoista
  4. Tykkään kans Skagenista! Menee ihan sellaisenaankin tai paahtiksen kanssa, mutta tillin korvaan mielelläni jollain muulla :-) Sen verran laiska olen, että käytän valmiiksi kuorittuja katkarapuja. Ehkä ois syytä kokeilla noita oikeita!

    VastaaPoista