torstai 1. joulukuuta 2016

Jouluinen salaatti paahdetulla ruusukaalilla, piparkakkumaustetulla flank steakillä ja glögisiirappidressingillä (gluteeniton, maidoton, kosher)


Paahdettu ruusukaali, piparkakkumaustettu flank steak ja glögisiirappidressing - tässäpä ihanan jouluinen salaatti vaikka pikkujoulupöytään!

* * * 

Se on kuulkaa ensimmäinen joulukuuta! Mikä tarkoittaa, että tasan kuukauden päästä tämä joulustressi on jo ohi ja eletään vuoden 2017 ensimmäistä päivää! Minä otan uuden vuoden ensimmäisen päivän vastaan Göteborgaren kanssa Hotelli Kämpin lakanoissa, entäs te?

No ei vaiskaan. Kyllähän nämä joulua edeltävät viikot tuntuvat sen loputtoman kiireen ja stressin lisäksi herättävän ihmisissä muutakin: auttamisenhalua, hyvää mieltä ja anteliaisuutta. Noiden soisi jatkuvan maailmassamme vielä joulupyhien jälkeenkin - sitä stressiä kun meidän kaikkien elämässä varmasti kuitenkin tulee riittämään.

Elinikäinen inhokkivihannekseni ruusukaali on taas löytänyt tiensä kauppojen hyllyille ja yllättäen myös ostoskoriini. O tempora, o mores - näin sitä ihminen kasvaa! 

Viime joulun alla havahduin nimittäin vihdoin siihen, että saa siitä pirulaisesta varsin maistuvaakin apetta! Minut tuolloin herättäneen ruusukaali-pekoni-kastanjapaistoksen ohjeen löydät blogista täältä.  

Lisukkeena (pekonin kanssa, tottakai...) sitä nähtiin blogissa myös täällä ja irlantilaisessa hävikkiruokaklassikossa colcannonissa täällä. 



jouluinen salaatti_paahdettu ruusukaali_piparkakkumauste dry rub flank steak_glögisiirappidressing


Ylen jouluisissa tunnelmissa oltiin tämänkin reseptin tiimoilla. Kaverikseen uunissa punasipulin kanssa paahtuneet ruusukaalit saivat nimittäin niinikään nyt sesonkiaan viettäviä granaattiomenansiemeniä, pistaasipähkinöitä sekä pakkasesta löytynyttä, piparkakkumausteesta (!) dry rubin pintaansa saanutta flank steakia. Flank steakista on muuten tullut täällä yksi suosikkilihoja - onko tuote tuttu jo teillekin? 

Koko komeus kruunattiin glögistä keitellyllä kastikkeella. Tuloksena oli sellainen salaatti, että sen kehtaisi kattaa vaikka pikkujoulu- tai joulupöytään!


jouluinen salaatti_paahdettu ruusukaali_piparkakkumauste dry rub flank steak_glögisiirappidressing_vaaka


Pääruokana kahdelle, osana joulupöytää neljälle

Jouluinen salaatti paahdetulla ruusukaalilla, piparkakkumaustetulla flank steakillä ja glögisiirappidressingillä:


Paahdettu ruusukaali:

1 rasia (300 gr) ruusukaalta
3 rkl öljyä
1/2 tl valkosipulijauhetta
suolaa, pippuria
1 iso punasipuli (tai kaksi pientä)

Piparkakkumaustettu flank steak:

500 gr flank steakia (supermarketeista löytyy ainakin Familian valikoimista)
2 tl piparkakkumaustetta
suolaa, pippuria

paistamiseen: muutama rkl voita ja/tai muutama rkl öljyä

Tarjoiluun:

1/2 granaattiomenan siemenet
kourallinen paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä kuorittuna ja kevyesti rouhittuna (n .1/2 125 gr pussista)
2 kevätsipulinvartta, suikaloituna

Glögisiirappidressing:

6 dl valmista glögiä
2 rkl (ruskeaa) sokeria
1/2 appelsiinin kuori suikaleena
2 rkl majoneesia
ripaus suolaa, pippuria sekä maustepippuria


Aloita glögisiirapin valmistuksella - näin se ehtii jäähtyä. 

Mittaa pieneen kattilaan glögi, appelsiininkuori ja sokeri. Keitä korkealla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes se on tiivistynyt siirappimaisemmaksi ja jäljellä on reilu 1 dl. Poista appelsiininkuori ja anna jäähtyä. 

Sekoita tehosekoittimessa (tai vispaa käsin) majoneesin kanssa tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta.

Kuumenna uuni 225 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 200). Poista ruusukaalista kanta ja kellastuneet tai ruskistuneet uloimmaiset lehdet. Halkaise kahtia ja levitä uunivuokaan öljyn ja mausteiden kanssa. Pyörittele ruusukaalit öljyseoksessa ja paahda kymmenen minuutin ajan (leikkuupuoli ylöspäin, jos haluat niihin kauniin värin).Valmistele sillä välin muut ainekset. 

Kuori pistaasipähkinät ja rouhi karkeasti. Irrota granaattiomenan siemenet. Hienonna kevätsipulin varret. Kuori punasipuli(t) , halkaise pitkittäin puoliksi ja leikkaa pitkittäin rouheiksi lohkoiksi.

Taputtele flank steakin pinta kuivaksi. Hiero piparkakkumauste sen pintaan molemmin puolin. Suolaa ja pippuroi reippaalla kädellä. Paista kuumalla pannulla voissa ja/tai öljyssä 3-4 minuuttia per puoli ja anna levätä foliolla peitettynä noin. 10 minuuttia ennen leikkaamista. 

Kun ruusukaalet on ollut uunissa 10 minuuttia, lisää punasipulilohkot niiden joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä 7-10 minuuttia, riippuen halutusta kypsyysasteesta. 

Levitä ruusukaali sekä punasipuli tarjoiluastiaan. Ripottele kevätsipuli, pistaasipähkinät ja granaattiomenansiemenet niiden päälle (jätä hieman koristeluun). Leikkaa flank steak poikkisyin ohuiksi siivuiksi ja levitä salaattipohjan päälle. Tarjoile glögisiirappidressingin kanssa. 



jouluinen salaatti_paahdettu ruusukaali_piparkakkumauste dry rub flank steak_glögisiirappidressing_2


Viiniparitukseksi sopisi keskitäyteläinen, pehmeätanniininen ja kypsää marjaisuutta uhkuva viini: esimerkiksi Uuden Seelannin Pinot Noir tai kalifornialainen Zinfandel. 

Tunnelmallista joulunodotusta itse kullekin säädylle!

PS. Välimerellisiin (ja stressittömiin!) pikkujoulutarjottaviin löydät lisää vinkkejä blogista täältä!



_________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      Heirol joulupöytä maalaisterriini possusta


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!



Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

46 kommenttia :

  1. Ihailen kasvuasi, minulla se ei ole vielä saavuttanut ruusukaalitasoa :) Pidän paljon ihan perinteisistä jouluruuista, mutta ennen joulua on kiva fiilistellä jouluisilla mauilla ja mausteilla. Kenties ruusukaalia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei se rakkaus ihan vieläkään varauksettonta ole - sellainen brittityylnen harmaa, vetinen ja auttamattoman ylikypsä molluska (heillä on vitsejä, joiden mukaan niiden keittäminen joulua varten aloitetaan jo heinäkuussa...) ei uppoaisi vieläkään :-)

      Poista
    2. Naurahdin ääneen tuolle vitsille - ne ylikypsät molluskat on kieltämättä tosi kauheita. Niitä en minäkään syö, vaikka ruusukaalista kovasti pidänkin. Oikein valmistettuna.
      Ja Erja, aivan mieletön oivallus tuo piparkakkumausteen käyttäminen lihan mausteena! Jes!

      Poista
  2. Itse löysin ruusukaalin aikanaan Laura Calderin kautta paistettuina terälehtinä ja se on edelleen yksi lempilisukkeistani. Työläs mutta joka sekunnin väärti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep - nuo lehdet ovat ehkä se oma suosikkitapani myös. Pekoni- tai pancettamurujen kanssa, tottakai :-)

      Poista
  3. Voihan kaneli! Juuri, kun sain sen mietintämyssyn päästäni, niin taas ne historian siivet havisee siirtomaaherruuden kaudelle ja Hollantilaisen kauppakomppanian laivojen Länsi-Intian saaristosta tuotujen maustelastien kautta eurooppalaisten keittiöden ruoanvalmistukseen, leivontaan ja säilöntään. Sieltähän ne jouluiset mausteet ovat peräisin. Piparkakkumauste ja glögimauste ovat lähestulkoon samanlainen maustesekoitus, hieman ehkä varioiden, riippuen valmistajasta. Glögimaauste on himpun verran karkeampaa kuin piparimauste, ehkä hintakin joululisällä. Kanelin maku koukuttaa vauvasta vaariin yhtälailla joulupuurossa, pipareissa, korvapuusteissa, joulusillissä jne. Irkut laittavat neilikan kukintoja wiskytotinsa sekaan huumaavan vaikutuksen lisäämiseksi. Hups, meinas käydä kerran kepulista (ilman politikointia. Hammasääkärit käyttivät aiemmin neilikkaoljyä puudukkeena. Kinkkukin koristeellan perinteisesti kuivatuilla neilikankukilla. Välimeren alueella lammaspyöryköiden mausteenakin on näitä eksoottisia joulumausteita, puhumattakaan arabien ruokakulttuurista. Pitkän kaavan mukaan tehty marokkolainen Ras al Hanutkin näitä sisältää (kauppiaan parhaat mausteet ylimmältä hyllyltä). Granaatiomenien kanssa karkaan ensin Gruusiaan, Turkkiin, Israelin tietysti ja sitä kautta ihan lähikauppaan, josta niitä saa satokauden vallitessa aika edullisesti, jopa pakasteena noita granaattiomenan siemenmoullukoita löytyy uusavuttomille. Graanaattiomenan terveysvaikutukset ovat joko luku sinänsä. Granaattiomenasiirappi on myös monikäyttöinen sekin mm. juomissa, jälkiruoissa ja jopa hillona, jota valmisatin DIY. Perinteisen riistankin maustamiseen nuo jouluiset mausteet sopivat erittäin hyvin katajanmarjojen ja pippueiden kupeeseen ja savunkin saa aikaiseksi spraynä. Voi näitä maustamisen aikoja ja joulun taikoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos taas kiehtovan sanaisen arkkusi avaamisesta :-)

      Noi pakastetut granaattiomenansiemenet ovat vielä testaamatta - onko sinulla kokemuksia niistä?

      Tunnelmallista joulunaikaa sinullekin!

      Poista
  4. Kiitos vaan itsellesi uusista kipinöista jouluiselle taivaalle. Pari päivää sitten näin vasta mainoksen noista pakastetuista granaattiomenansiemenistä, joten pitäis käydä vielä kauppareissulla makustelua varten. Hyvää ja lämmintä joulumieltä sinullekin!

    VastaaPoista
  5. Uuh, piparkakkumaustettu flank steak kuulostaa ihanan "eksoottiselta". Nuo lisukkeet siinä vieressä tekee kombosta täydellisen.

    VastaaPoista
  6. Ihanaa! Salaattiohjeita olenkin viime aikoina kaivannut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on salaatti minun makuuni <3 ei mitään väsynyttä, vetistä ja mautonta jääsalaattikasaa vaan oikeasti ytyä :-)

      Poista
  7. Huomenna tulossa paahtopaistia, tästä idea mahdollisten ylijäämien käyttöön.

    VastaaPoista
  8. Onpas kaunis ja värikäs annos! Mä en ole koskaan maistanut ruusukaalia :). Oiskohan aika??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pikkuhiljaa sille lämmetään näköjään muuallakin :-)

      Poista
  9. Pitäisiköhän minunkin taas kokeilla ruusukaalia monen vuoden tauon jälkeen? Tähän mennessä en ole siitä vielä koskaan pitänyt, mutta kerta se olisi ensimmäinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kokeiles tuota kastanja-pekoni-ruusukaalilisuketta - veikkaan, että voisi toimia sielläkin :-)

      Poista
  10. Onpas kiva resepti! Tuo dressing, majoneesiin sekoitettu glögisiirappi! Ruusukaali oli munkin inhokki, kunnes älysin kokeilla sitä uunissa paahdettuna, sitten mausteita ja vähän ruskeata pintaa. Rakastuin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo-o. jos vielä vähän haluaisi lisää kikkailla, niin ruusukaalit voisi pyöräyttää voinokareen ja hinajalorauksen kera pannun kautta jolloin ne karamelisoituisivat <3 majoneesin sijaan voisi käyttää toki vaikka turkkilaista jogurttiakin, muttamajoneesin avulla tuo pysyi kosher-ruokailijoillekin sopivana.

      Poista
  11. Itse jopa tykkään ruusukaalista, mutta en ole keksinyt miten sitä voisi valmistaa. Kiitos siis reseptistä, menee kokeiluun. :)

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla - kerro ihmeessä mitä tykkäsitte :-)

      Poista
  12. Kuvat on jo niin syötävän ihania, että en uskalla edes ajatella miltä tämä maistuisi <3.

    VastaaPoista
  13. Voi mitä herkkua ja niin kauniit kuvat! Ruusukaali ei täälläkään kuulu suosikkeihin kuin kauneuden vuoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos :-) Englannissa näitä syödään paljon joulun aikaan ja jotain siitä, kuinka suosittuja ne siellä ovat, kertoo niiden lempinimi "Devil's testicles" :-D

      Poista
  14. Huh, upea annos! tätä meillekin joulupöytään, laitan reseptin talteen :) pitkästä aikaa joulu omassa ruokapöydässä, ihanaa päästä suunnittelemaan jouluruokia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tunnelmallista ja nautinnollista joulunaikaa koko perheellenne <3

      Poista
  15. Ruusukaali on miulle herkku vaikka ihan vaan höyrytettynä, joten tämä salaatti ois varmasti just täydellinen omaan makuun!

    VastaaPoista
  16. OH hoh ja nyt kuulostaa herkulliselta :) Itse tykkään ruusukaalista ja se on taipuvainen monenlaisiin ruokiin :)

    VastaaPoista
  17. Kun kaikki kommentoivat ruusukaaleja niin sanonkkn että Ihanat mausteet ja glögisiirappi erityisesti herätti mielenkiinnon, sitä pitääkin testata! :)

    VastaaPoista
  18. Mikä ihana väriskaala ja mausteet! :) Ihanaista joulun odotusta teille molemmille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos - sitä samaa sinne! vielä pitäisi muutama päivä pinnistellä, sitten suuntaankin länsinaapuriin <3

      Poista
  19. Mäkin havahduin ruusukaalin hienouteen vasta muutama vuosi sitten. Nykyisin rakastan sitä. Ihanat kuvat taas kerran <3

    VastaaPoista
  20. Ruusukaali on kyllä herkkua! Paahtamisella harvoin menee vikaan, kunhan ei polta sitä karrelle (näinkin on saattanut joskus käydä..) :)

    VastaaPoista
  21. Glögidressing on vallan mainio idea! Minä taas tykkään ruusukaalista ihan hulluna, olen jo pitkään pitänyt. Monia varmaan puistattaa muistot ylikypsennetyistä palluroista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kun kuitenkin piti sitä joulunmakua saada vaikka kuinka yritin hidastella... ;-)

      Poista