lauantai 3. joulukuuta 2016

Plovdivin vanha kaupunki on täynnä huikeaa historiaa


* * * 

Keski-Bulgariassa sijaitseva Plovdiv on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2019 joka hurmaa historiallaan sekä arkkitehtuurillaan.

* * * 


Vaikka aurinko kuinka yrittää kaivautua kolostaan, roikkuu sumu sinnikkäästi Plovdivin yllä antaen kaikelle vähän alakuloisen ilmeen. 

Siitäkin huolimatta sen vanha kaupunki on rakkautta ensi silmäyksellä ja siitä tulee yksi koko Bulgarianmatkani suosikkipaikoista.

Plovdiv_vanha kaupunki

Plovdiv_vanha kaupunki


Keski-Bulgariassa sijaitseva Plovdiv on maan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee vajaan 150 kilometrin päässä pääkaupunki Sofiasta ja reilun 250 kilometrin päässä Mustanmeren turistirannikosta. 

Nopein vaihtoehto on (ilman oma autoa matkustaville) taksi, joka maksaa Sofiasta 60-80 €  ja Burgasista 110-140 €. Junamatka Sofiasta kestää nopeimmillaan 2,5 tuntia (menopaluu 16,20 BGN eli vajaa 8€). Burgasista junamatka kestää n. 5 tuntia ja menopaluulle kertyy hintaa 24,55 BNG eli vajaa 12€.

Tarkat aikataulut ja hinnat löydät Bulgarian rautatieyhtiön sivuilta täältä.


Plovdiv_vanha kaupunki


Erityisen hyvän tukikohdan Plovdiv tarjoaa viinituristille, sillä sen ympäristöön levittäytyvä Traakian laakso on yksi maan mielenkiintoisimpia viinialueita. Alle sadan kilometrin säteellä löytyy kymmeniä viinitiloja, mutta näihin tullaan palaamaan vielä ihan omassa postauksessaan. 

Plovdiv on erinomainen kohde myös historiannälkäiselle: sen kerrotaan mm. olevan Euroopan vanhin jatkuvasti asutettu kaupunki ja yksi koko maailmankin vanhimmista. Asutusta täälllä on ollut jo neoliittiselta ajalta 5000-luvulta eaa. 

300-luvulla eaa Makedonian Filip II valloitti sen ja antoi kaupungille nimen, jolla se historiassa pikälti tunnetaan: Philippopolis.Plovdiv_vanha kaupunki


1300-luvulla Plovdiv päätyi muun maan lailla Ottomaanivaltakunnan käsiin ja kaupungin nimeksi vaihtui Filibe. 

Ajan myötä siitä tuli merkittävä talouden ja kulttuurin keskus, jonne rikkaat rakensivat upeita talojaan, jotka ovat säilyneet meidän päiviimme. 


Plovdiv_vanha kaupunki

Plovdiv_vanha kaupunki

Plovdiv_vanha kaupunki

Plovdiv_vanha kaupunki


Kansa oli kirjavaa: väestö koostui niin turkkilaisista, bulgarialaisista, armenialaisista, juutalaisista, kreikkalaisista ja romaneista. Ottomaanihallitsijat lanseerasivat millet-järjestelmän, jossa kukin uskonto sai hallita itseään enemmän autonomisesti omien lakiensa mukaan. 


Plovdiv_vanha kaupunki


Bulgarian kirkko lakkautettiin vuonna 1767, mutta Plovdivista tuli tärkeä keskus sen itsenäisyyskamppailussa. Vuonna 1858 joulujumalanpalveluksen liturgia luettiin alla näkyvässä Plovdivin Neitsyt Marian kirkossa ensimmäistä kertaa bulgarian kielellä ottomaanimiehityksen alkamisen jälkeen. 


Plovdiv_vanha kaupunkiVuonna 1878 käydyssä Philippopoliksen taistelussa Venäjä valloitti kaupungin ottomaanivaltakunnalta. Samana vuonna solmitun San Stefanon sopimuksen myötä Bulgaria sai takaisin suurimman osan 1300-luvulla valloitetuista alueistaan. 

Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista: Itävalta-Unkari ja Iso-Britannia eivät nimittäin hyväksyneet sopimusta. Tämän seurauksena maa jaettin useaan osaan ja Plovdivista tuli Itä-Rumelian nimellä tunnetun autonomian pääkaupunki. 

Vuonna 1885 Bulgaria yhdistyi, minkä vuosipäivää juhlitaan 6. syyskuuta. Plovdiv_vanha kaupunki


Plovdivin vanhan kaupungin mukulakivikaduilla aika pysähtyy: ne tarjoavat tunnelmallista ihmeteltävää tunneiksi.


Plovdiv_vanha kaupunki


Mmmm... taitaa olla välioluen paikka...?


Plovdiv_vanha kaupunki


Ooh - miten ihanan valokuvaustaustan tuosta ovesta saisi! Mitenhän sen saisi maasta ulos...?


Plovdiv_vanha kaupunki


Rapistunut charmi tuo koukeroisine parvekkeineen paikoin mieleen jopa Pariisin ja huomaan tuijottavani rakennuksia taas kerran kovin vaaleanpunaisten eskapistilasien läpi; vaipuen romanttisiin ja ah, niin epäkäytännöllisiin haaveisiini. Plovdiv_vanha kaupunki


Kuinkahan paljolla täältä saisi asunnon? Vaikka tuollaisen ullakkoikkunallisen? Istuisin siellä kirjoittamassa, ikkunasta ulos onnellisena tuijottaen. Nälän yllättäessä kipaisisin lähileipomoon ostamaan croissantteja... eikun hetkinen. 

Todellisuudessa saisin tyytyä makkarapasteijoihin. Ja onnellisuuden sijaan minua vaivaisi todennäköisemmin keuhkotauti. Ja jatkuvat viemäriongelmat. Ja enhän minä edes puhu bulgariaa!


Plovdiv_vanha kaupunki


...vai puhunko sittenkin? Havahdun mietteistäni tutun kuuloiseen kieleen ja huomaan yllätyksekseni ymmärtävän takanani käytävää keskustelua. Hetken sitä kuunneltuani tajuankin sen olevan hepreaa. Mm. Bulgarian ainutlaatuisen historian ansiosta maa, toisin kuin monet muut Balkanin kohteet, on myös israelilaisturistien suosiossa. Plovdiv_vanha kaupunki


Joku tässä parhaat päivänsä nähneessä haikeudessa minut vain aina viettelee - ihan sama missä päin maailmaa olen.

Vaikka järki kuinka yrittäisi sanoa, että kyllä talosta ikkunalasit pitäisi löytyä. Tai että asunnosta kasvava puu on todennäköisesti muutakin kuin pelkkä "kiehtova katseenvangitsija" tai "uniikki sisustuselementti".Plovdiv_vanha kaupunki

Plovdiv_vanha kaupunki


Silmänilon (ja viheltelevän puutarhurinsa) lisäksi tarjolla on myös sivistystä: tästä talosta esimerkiksi löytyy etnografinen museo. Lisää tietoa aukioloajoista löydät museon sivuilta
Plovdiv_vanha kaupunki_etnografinen museo


Toinen, upean katsauksen kaupungin historiaan ja tekstiilikaupalla rikastuneen omistajaperheensä elämään tarjoava kohde on Nikola Nedkovichin talo. 

Lisää tietoa mm. aukioloajoista löydät täältä.Plovdiv_vanha kaupunki_Nikola Nedkovichin talo


Toinen renesanssiajan upean alkuperäisasunsa säilyttänyt nähtävyys on Stepan Hindliyanin talo. 

Lisää tietoa siitä  löydät täältä.


Plovdiv_vanha kaupunki


Vanhan kaupungin kujat ovat myös täynnä paikallista keramiikkaa ja käsitöitä myyviä puoteja...


Plovdiv_vanha kaupunki_keramiikka


... sekä antiikkiliikkeitä, joista neuvostoajan kuriositeettien ja turkkilaisantiikin  lisäksi tekee löytöjä myös astiarakastaja.


Plovdiv_vanha kaupunki_antiikkikauppaMonessakaan paikassa Bulgariassa eivät maan rikas historia ja nykyisyys kohtaa yhtä dramaattisella tavalla kuin Plovdivin ykkösnähtävyyden Philippopolin roomalaisteatterin raunioilla. 

Vasta 1970-luvun lopulla maanvyöryn seurauksena vahingossa löytynyt teatteri on yksi maailman parhaiten säilyneitä ja tarjoaa huikeat puitteet siellä yhä järjestettäviin konsertteihin. 

Pääsymaksu aikuisilta 3 BGN (vajaa 1,50 €) ja lapsilta 1 BGN (vajaa 50 senttiä). Opastetun kierroksen saa koko ryhmälle 15 levalla (n. 7€).


Plovdiv_vanha kaupunki_roomalainen teatteri

Plovdiv_vanha kaupunki_roomalainen teatteri

Plovdiv_vanha kaupunki_roomalainen teatteri

Kuva: Wikipedia

Seitsemälle kukkulalle rakennetun Plovdivin vanhan kaupungin kukkulat tarjoavat myös hienot näkymät koko kaupungin yli.Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

PlovdivPlovdivin kiehtova historia on noteerattu kansainväliselläkin tasolla: se on valittu Euroopan vuoden 2019 kulttuuripääkaupungiksi. 


Plovdiv

Plovdiv_Euroopan kulttuuripääkaupunki 2019


*Matka yhteistyössä Viinitimon ja European Trade House Ltd:n kanssa*


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


     


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

26 kommenttia :

 1. Kylläpä on mielenkiintoisen näköinen kaupunki. Bulgaria tuli tietoisuuteen muutama vuosi sitten halvoilla matkoilla Varnan kultarannikolle. Sitten ensimmäiset reissaajat kertoivat kuinka nukkavierusta ja epäsiisitiä siellä oli. Tästä syystä on jäänyt matkat sinne tekemättä. Nyt voisi kyllä harkita toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustanmeren rannikon turistihelvetti ei minuakaan erityisemmin kiinnosta (vaikka siellä suunnalla sijaitseva Nessebarin muinainen kaupunki olisi kyllä houkutteleva kohde) mutta muuten olin kyllä yllättynyt Bulgariasta. Menisin uudestaan vaikka heti! Hintataso on kyllä houkutteleva!

   Poista
 2. Näitä sun Bulgaria-postauksia on ollut kyllä ilo lukea. Mulle koko maa on jäänyt todella etäiseksi, mielikuvana vain rannikon rähjäinen (?) turistimeininki. Että näköjään Bulgaria on paljon-paljon muutakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. rähjäistä ja vähän vasemmalla kädellä hoidettuahan tuolla on monikin asia mutta kyllä minä positiivisesti yllätyin :-) Sen turistirantahelvetin lisäksi löytyy hiihtokeskusturistihelvettiäkin, mutta myös todella mielenkiintoisia kohteita viinitilamatkailuun, historian perässä matkustavalle ja muutama todella hyvä ravintolakin :-)

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta! En ole koskaan käynyt maassa, mutta tuotahan voisi harkita :)

  VastaaPoista
 4. Olipa kerrassaan mielenkiintoinen postaus ja huikeita kuvia! Ylipäätään hieno ja inspiroiva blogi, olen jo pidempään seurannut, mutten ole aiemmin kommentoinut.
  Mullekin Bulgaria on jäänyt todella vieraaksi, enkä ole koskaan siellä käynyt eikä oikeastaan ole tehnyt mielikään, mutta tämän postauksen luettuani lähtisin vaikka heti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kauniista sanoistasi - kiva kun kävit jättämässä viestiä! teistä lukijoista on aina yhtä ihana kuulla <3

   Poista
 5. Mun ihka ensimmäinen lentokoneella tehty ulkomaanmatka oli Bulgariaan. Viikon pakettimatka Golden Sandsille parikymppisenä. Sen jälkeen mietin, että miksi ihmiset haluaa matkustaa, voihan sitä viinaa vetää himassakin. Noh, eipä ole tullut Bulgariaan palattua, mutta tällaiset kiinnostavat rappioromanttiset kohteet kyllä saattaisivat muuttaa mielipiteeni maasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan samaa mieltä :-) Etenkin etelä-Espanjassa vietettyjen vuosienkin jälkeen mietin yhä, että jos haluaa mennä pelkästään halvan viinan perässä tuollaiseen kohteeseen, on se aika sama mihin menee: siinä jatkuvassa humalassahan ne kaikki joka tapauksessa näyttää ihan samalta ;-)

   Poista
 6. Mielenkiintoinen yksityiskohta historiassa, että eri ryhmät asuneet yhdessä ja jokainen uskontokunta on voinut toimia omien lakiensa mukaan. Kiitos että toit Bulgariasta esiin kokonaan uutta rantakohteiden lisäksi! Jään odottelemaan viinipostausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maa niin ansaitse tulla tunnetuksi muustakin kuin Sunny Beachistä :-)

   Poista
 7. Onpa siellä kaunista! Tuosta tietynlaisesta rappiosta, väreistä ja yksityiskohdista tuli aavistuksen verran mieleen Liettuan Kaunas, vaikka on kaupungeilla paljon erojakin. Kaunasissa viihdyin hyvin ihastelemassa kaikkea kaunista, jota ympäriltä löytyi. Tuollakin viihtyisin siis varmasti. Romaniassa olisi kova hinku päästä käymään, ilmeisesti Bulgariaakin kannattaisi ympätä vaikka samaan reissuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romania kiinnostaa myös täällä, samoin kuin Liettua. Enpä olisi vielä muutama vuosi siten uskonut näin sanovani :-)

   Matkustaminen alueella on kyllä halpaa, joten samalle reissulle kannattaa napata mukaan mahdollisimman monta maata!

   Poista
 8. Kaunista on! Bulgaria on näkemättä, mutta voisihan sinnekin joskus kurvata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sitä se on <3 Bulgaria yllätti kyllä monipuolisuudellaan!

   Poista
 9. Kauniin näköistä. Jotenkin tosi eksoottista, kun on pohjois-eurooppalaisen näköisiä taloja ja sitten amfiteatteri. Vanhoissa kaupungeissa on aina ihana vierailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja moskeijoitakin vielä :-) ja sen uuden kaupungin ostoskatuja! tuo on kyllä kiehtova sekoitus ihan kaikkea.

   Poista
 10. Ihanan näköistä! Ja aivan upeaa kuvamateriaalia näköjään, toinen toistaan upeampia paikkoja sulla näissä kuvissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia <3 yritän pitää teidät lukijat tyytyväisinä :-)

   Poista
 11. Olipas ihania kujia ja kauniita rakennuksia. Olen käynyt Bulgariassa mutta en kyseisessä kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tykkäsin! kyllä tämä suuremman vaikutuksen teki kuin vaikka pääkaupunki Sofia...

   Poista
 12. Ulkoisilta puitteilta kaupunki minun makuuni viikonloppureissulle!

  VastaaPoista