sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Secret by Chef Petrov - ravintolalöytö Bulgarian SofiassaSecret by Chef Petrov tarjoaa koko Bulgarian ensimmäistä tasting menua, joka osoittaa, että löytyy Sofiasta fine diningiäkin.

* * * 

Jo muutaman päivän jälkeen käy selväksi, ettei Bulgaria kulinaristiritkiretkeilijää juurikaan hemmottele. Nälkä ei kyllä pääse tulemaan, sillä annoskoot ovat valtavia. Lautasen sisältö koostuu kuitenkin possunpotkan kaltaisista lihakönteistä ja yhtä mitäänsanomattomasti maustetuista perunoista. 

Pääkaupunki Sofiasta löytyy onneksi jo jotain muutakin. Yksi maan tunnetuimmista kokeista, TV:stä ja naistenlehtien sivuilta tuttu Boris Petrov on muutama kuukausi sitten avannut sinne ensimmäisen ravintolansa nimeltä Secret by Chef Petrov, joka onkin pysynyt sellaisena salaisuutena, ettei yksikään bulgarialaistuttavistani ollut koskaan siitä kuullutkaan. Ei heillä ole edes nettisivua (!)

Ravintolan valikoimiin kuuluu bulgarialaisravintoloille tyypillisen, masentavan pitkän ja varsin mielenkiinnottoman listan lisäksi myös tasting menu - maan ensimmäinen laatuaan, itse asiassa. 

15 ruokalajin sellainen. 

Vielä tuoreena muistissa oleva Hellan ja Huoneen kokemuskaan ei ruokabloggaria pysäyttänyt vaan varaus lähti menemään. Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria


Ulkomuodollaan ei ravintola tee kummoistakaan vaikutusta. Ikkunoiden halvan näköiset teippaukset yhdistettynä amppelirivistöön ja vilkkuviin muovisiin jouluvaloihin luovat kummallisen mielikuvan potentiaalisesti thaihierontaakin tarjoavasta popupista.

Eikö ilmapiiriin ole koettu tarpeelliseksi nähdä vaivaa vai onko tämä kitschiydessään jo niin cool, ettei oma ymmärrykseni vain siihen riitä?


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria


Mene ja tiedä.


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria


Vessanovien koomisuus on toki kiistaton, muttei ehkä jotain, mitä odottaisi tällaisessa paikassa. Vaikka kyse kaiken perusteella on yhdestä kaupungin ja koko maan tasokkaimmista paikoista, ei täälläkään valitettavasti vältytä Bulgariaa vaivaavalta vasenkätisyydeltä. 

Jos vessoja on useampi kuin kaksi, ei niistä koskaan näytä toimivan kuin yksi. Lisäksi naistenhuoneesta löytyy kyllä sen väritykseen sointuvat kangaspyyhkeet... muttei mitään, mihin niitä käytön jälkeen heittää. 

Niinpä ne alkavat illan mittaan kerääntyä vessan tasoille ja lopulta lattialle.Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria


Tasting menu kustantaa BGN 79 (n. 40€), mutta saan myöhemmin kuulla Sofian Grand Hotelin keittiömestarilta huvittuneen väitteen siitä, että sen hinta voi kuulemma heitellä rajustikin Chefin oman fiiliksen ja asiakaskunnan mukaan. 

Shampanjaa löytyy yhtä (Louis Roederer), ja aloitan illan urakan demipullolla sitä (BGN 85/ 43 €). 

Palvelu pelaa hienosti - myös englanniksi. Ihastuttava tarjoilijani on joka annoksen saapuessa silmänräpäyksessä mm. siirtämässä pöytää, jotta saan itseni kamerani kanssa otollisempiin asemiin.

Kadulta ravintolaan kävelleen, poistumasta kieltäytyneen sekopään aiheuttamaa välikohtaustakin pahoitellaan vuolaasti, toisin kuin esimerkiksi Jurmalan Faces-ravintolassa todistamaamme veitsitappelua.

Ateria alkaa lupaavasti tomaattitartarilla. Olen hetkeksi unohtanut, kuinka juustoarakastavaa kansaa bulgarialaiset ovat, mutta pikainen tarkistus tarjoilijalta selvittää, ettei illan muista annoksista juustoa löydy.Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Seuraavaksi vuorossa on "Taste of the Earth", eli ruokalistan mukaan sitruksista punajuurta, Ibericopossuhyytelöä ja sitä maata

Jännä rakenne, joka tosiaan tuntuu siltä, kuin multaa söisi. Olen havaitsevinani joukosta myös tryffeliä.


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Kolmas annos on "Salmon remoulade": selleriä, kapriksia, punajuurimajoneesivinegretteä sekä paikan päällä marinoitua ja savustettua lohta.

Pöydässä nostetun kuvun alta pöllähtävä savupilvi tuo paitsi makua, myös sitä koko reissun ajan kaipaamaani wow-efektiä.

Ok. Saatan olla snobi, mutta kyllä minä haluan, että ateriani eteen on  nähty vaivaa!Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu

Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Sitten vuorossa on "Galisian marinated mackerel and citruses". 

Sitruselementeistä löytyvä greippi ei oikein istu makrillin vähän... no, mutaisen ominaismakuun, mutta onhan tuo kaunis. 

Toisin kuin ruokalistan oikeinkirjoitus: ei sitä Galiciaa noin kirjoiteta.


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Suurena eläinten rakastajana tervehdin viidettä pöytään kannettua annosta innolla: vuorossa on Foie Gras-trilogia. 

Nautin annoksen yksityiskohdista suunnattomasti: ensimmäinen ja kolmas on jopa pursotettu lautaselle niiden sisältämien pähkinöiden muotoon. 

Shampanjakin maistuu, eikä Bulgaria tunnu taas yhtään hassummalta maalta!


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Menussa iloitellaan ilmeisesti meille molemmille rakkailla espanjalaisilla mauilla ja seuraavaksi eteeni saapuu "Gambas al Ajillo - the shrimp and the octopus"-annos. 

Hyrisen onnesta. 


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Mustekalaa on myös seuraavassa; "Chiperone squid"-annoksessa, josta taas löytyy ihanan lempää Aasia-twistiä. 

Oliivi riitelee tosin annoksen muun makumaailman kanssa, eikä tämänkään annoksen nimeä ole kirjoitettu oikein. 


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Sitten on vuorossa erinomainen Vichyssoise. Hienostunut maku ja upean kuohkea rakenne. 

Sen kanssa tarjoillun savustetun hanhenmaksan funktio ei tosin ihan avaudu: tässä yhdistelmässä kun sen rakenne muistuttaa lähinnä purkkiherkkusienen lateksisuutta. Jos tarjoituksena oli hakea tekstuuria, olisi joku rapeampi elementti toiminut paremmin.


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Aasialaisia vaikutteita löytyi myös annoksesta nro 9: "Salmon concept 2016".

Sous vide-kypsennetty suussasulava lohi oli saanut kaverikseen mm. lohennahkacrispiä ja loistavan raikkauden omaavia makirullia. 

Yksi illan suurimpia onnistujia.Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Tässä vaiheessa shampanja oli jo  juotu ja siirryin tarjoilijan suosituksesta bulgarialaiseen punaviiniin - se kun on ainoa punainen, jota tänään saa demikoossa (BGN 29 / 14 €). 

"Love Birds"-annosta, eli pancettaan käärittyä viiriäisenkoipea saatteli punajuuricrispin lisäksi tryffelillä maustettu, ihanan kuohkea perunalumi ja viiriäisen kypsentämisessä syntynyt jus. 

Kiitettävän pienten annoskokojen ansiosta ähkystä ei ollut kuitenkaan vielä tässäkään vaiheessa tietoa. 

Iiiiiik, miten ihana annos. 


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Kauhulla kuitenkin odotin seuraavaa pysähdystä: se kun oli menun mukaan lampaanpotkaa (lamb knuckle stuffed with creamy boletus mushrooms with mousse served over pea and curry crème).

Onneksi pöytään päätyy jotain ihan muuta kuin kokonainen potka. Annos nro 11 on niinikään sous vide-menetelmällä kypsennettyä lihaa, jota saattelee sen proteiineista tehty vaahto. 


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Intermezzon nimellä kulkenut seuraava ruokalaji paljastui pöydässä nestemäisessä typessä valmistetuksi välisorbetiksi. Mahtava raikkaus ja hedelmäisyys sitruksesta sekä banaanista. 

Lisäpointsit siitä, että täällä, toisin kuin viime reissulla Riian Vincentsissä, se onnistuu tumpeloimatta heti ensiyrittämällä ja ilman samanlaista, erillisten kärryjen roudaamisesta koostuvaa ohjelmanumeroa. 


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


13. annoksen kohdalla päästiin jälkiruokiin. "Cheese cake break the ice to get to it"- annos sai minut tuijottamaan haikeana minua vastapäätä takaisin tuijottavaa tyhjää tuolia. 

Nyt jos koskaan kaipasin Kissabloggarin seuraa, sillä tiesin jo annoksen nähdessäni, mikä hänen reaktionsa olisi: syvä huokaus ja "mä voisin mennä naimisiin tän kanssa"- kommentti. 

Naimisiinmentävän hyvää se olikin. Niin raikas, niin ihanan sitruunainen.Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Seuraavan jälkiruoan, "Smoked chocolate"-annoksen kohdalla leikitään taas lasikuvuilla ja savuefekteillä. 

Kuvun alta paljastuu kolmea suklaata sisältävä, ihanan sitkeä ja maltillisen kokoinen (!) suklaakakkupala. 


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


15. ja viimeisenä vuorossa on "Lemons straight from the tree - pick them". Pöytään kannetaan puu, jonka oksalta löytyy huikea sitruunatryffeli. 

Ihan täydellinen päätös illalle. 

Tai no, kyllä se vielä vähän paremmaksi muuttuu: seuraavaksi pöytääni tuotiin nimittäin itse Chef Petrov!


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu


Illalliselle kertyi hintaa BNG 193 eli vähän vajaa satanen. Hintansa väärti? Ihan ehdottomasti. Rehellisyyden nimissä ei tuollainen hinta tosin ihan keskivertobulgarialaisen saavutettavissa ole: keskipalkka täällä jää nimittäin reiluun 400 euroon kuukaudessa.

PS. Haluatteko kuulla vielä yhden salaisuuden? Vaikka tupakointi ravintoloissa on EU:n säädösten mukaan kielletty myös Bulgariassa, löytyy täältäkin paremmille paikoille tyypillisesti erillinen ruokailuhuone, jossa se on sallittua. 

Mikäli sinne mielii, kannattaa varauksen kanssa olla liikenteessä hyvissä ajoin: ne paikat kun varataan aina ensimmäisenä!


* * * Secret by Chef Petrov
bul. "Tsar Osvoboditel" 12, 1000 Sofia
tel. +359 87 844 4474

* * * 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Hella ja huone Tampere 6   Jouluinen maalaisterriini possusta_vaaka   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

19 kommenttia :

 1. Tuo sitruunatryffeli puussa on ihan huippu! Mä olen aina kuvitellut että Bulgariassa saa tosi hyvää ruokaa,perustuen siihen mitä bulgariasperäiset täällä tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en ole kyllä teilläkään päin törmännyt bulgarialaisiin (paitsi siihen juustoon). Mitä ne siellä teillä sitten tekevät?

   PS. tuo tyffeli oli todellakin huippu <3

   Poista
  2. Jaffan burekasit,niiden tekijät melkein kaikki bulgarialaisia.
   ja tässä vähän lisää
   http://ellisshuman.blogspot.co.il/2014/03/a-taste-of-bulgaria-in-tel-aviv.html

   Poista
 2. Apua! Haluaako joku vielä tosiaan syödä samassa tilassa, missä joku polttaa :O

  No, onneksi sentään koko ravintola ei ole savullista. Siinä menisi kyllä minun ruokahaluni. Muuten näyttää kyllä ihanalta - ruuat siis. Eipä tosiaan päälle päin uskoisi, millaista ruoka tarjoilevat. Ja kyllä minäkin pidän siitä, että ruokani eteen nähdään vaivaa. :)

  VastaaPoista
 3. Wow, melkoinen elämys! Kitschiä taikka ei, kyllä tämän perusteella kokeilisin paikkaa :D - mutta en tiedä milloin Bulgaria olisi vierailukohteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foodielle Sofia taitaakin olla ainoa paikka koko Bulgariassa, jolla on jotain annettavaa ;-)

   Poista
 4. Todella mielenkiintoisen kuuloinen ravintola! Kiitos kivasta ja hauskasta jutusta :).

  VastaaPoista
 5. Mun sydän läikähti ja rutistui, kun mä näin sen kuvan !!! Vastaus on ehdottomasti, tahdon <3 <3 Kaunis, kaunis annos ja ihana kuulla, että se siltä se maistuikin.

  VastaaPoista
 6. No nam! Herkulliselta näyttää, ja hintakaan ei päätä huimaa - joten tuonne siis jos Bulgariaan päädyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ihan ehdottomasti! Itse asiassa taskussa on ehkä vieläkin parempi paikka - stay tuned!

   Poista
 7. No nyt kyllä olisi melkein välttämätöntä päästä kokemaan kyseinen ravintola ja nämä herkut. Ihan vesi herahti kielelle! Huvittavia nuo väärin kirjoitetut annokset, täällä Thaimaassa kaikki kun on todellakin kirjoitettu ihan miten sattuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin olen vähän huomannut :-) teillä päin ne on kyllä paikoin varsin koomisia!

   Poista
 8. Hehe, muuttuikohan ruoka paremmaksi mitä enemmän samppanjaa kului? : ) Jään odottamaan tuota aiemmassa kommentissasi mainitsemaasi parempaa paikkaa - jäi vähän ristiriitainen olo tästä ravintolasta etenkin hintalaadun suhteen. Lautasilla näkyi pari ei-ei:tä omilta kokinpäiviltäni Michelin-ravintolassa, mutta pari annosta vaikuttaa hienoilta. Ja kuvasi kaikista ovat näyttäviä - en pysty itse moiseen! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei vaikuttanut shampanja -se olisi saanut virrata huomattavasti tuota iltaa railakkaammin :-)

   sitä toki mietin, että kuinka paljon vaikutti se, minkälaiseen tarjontaan oli maassa saanut ennen tuota iltaa tottua. hyvä kokemus joka tapauksessa!

   Poista
 9. Oho mikä kavalkadi annoksia. Hyvin muuten kuvailtu tuo vasenkätisyys, ei ole Bulgaria ainoa maa Itä-Euroopassa, joka siitä kärsii. Kuvailujesi perusteella kuitenkin tosiaan vaikuttaa hintansa arvoiselta elämykseltä.

  VastaaPoista