maanantai 19. joulukuuta 2016

Kosmos Sofia- Bulgarianreissun paras ravintola


Ravintola Kosmos Sofiassa oli koko Bulgarianreissun paras ravintolalöytö. Täällä toimii ihan kaikki!

* * * 


Jos Secret by Chef Petrov jättikin toivomisen varaa ravintolan sisustuksen ja tunnelman suhteen, ei siitä ole pelkoa Kosmoksessa. Täällä toimii kaikki.

Bulgarialaisia viinipulloja ja terästankkeja tuijotamalla olen oppinut muutamassa päivässä tulkitsemaan jo eri rypälelajikkeiden nimet kyrillisellä kirjoituksella. Kolmantena päivänä onnistun jo navigoimaan katukylttien perässä. Suuntavaistoni sen sijaan ei pelaa näilläkään kirjaimilla: kuljen Laveleye-kadusta kaksi kertaa ohi, ennenkuin ravintola vihdoin löytyy. 

Hieman epämääräisen oloisessa naapurustossa sijaitseva Kosmos voittaa minut puolelleen kuitenkin saman tien. 


Ravintola Kosmos_Sofia


Rouheaa tiiliseinää, minimalistinen; vaaleaa puuta käyttävä sisustus, edestakaisin liikkuvien vaijereiden varassa roikkuvat designlamput ja hillitty taustamusiikki vakuuttavat minut siitä, että valintani on osunut oikeaan. 


Ravintola Kosmos_Sofia

Ravintola Kosmos_Sofia

Ravintola Kosmos_Sofia


Täällä, kuten bulgarialaisissa ravintoloissa yleensäkin, annoskoot on ilmoitettu grammoissa. Sivuutan ne huolettomasti ja silmäilen listaa koko ajan vain enemmän innoissani. 

Mustekalaa! Vasikanaivoja! Naudankieltä! 

Alkuruokavalikoima vaikuttaa innovatiivisemmalta, joten päätän aloittaa kolmella kiinnostavimmalla.


Ravintola Kosmos_Sofia_menu


Muutamaa viiniä on saatavilla myös laseittain, joten valinta kohdistuu bulgarialaiseen rosé-viiniin. En tiedä kenen, mutta hyvää se on.

Bulgarialainen rosé onkin ollut yksi reissun viinitilakierrosten suurimmista yllättäjistä: parempia ovat vain provencelaiset.


Ravintola Kosmos_Sofia_viini


Ilmeisesti myös ne numerot tuottavat minulle vaikeuksia, koska en todellakaan olisi osannut odottaa tällaisia annoskokoja alkuruoissa.

Crispy veal brain (BGN 16,40 / reilu 8 €) eli rapeaksi paistetut vasikanaivot hiillostetulla paikallisella leivällä, currymajoneesilla, misosinappikastikkeella, yuzulla ja pikkelöidyillä kukkakaalilla on paitsi tajuttoman kaunis, myös tajuttoman hyvää.


Ravintola Kosmos_Sofia_crispy veal brains


Spicy beef tongue - annoksen ( BGN 18,20 / n.  9 €) naudankieli on saanut kaverikseen melkoisen kimaran kaikkea. On hanhenmaksakreemiä, pikkelöityjä ituja, kapriksia, harissaa ja yrttisinappia, mutta pakka pysyy kasassa eikä hanhenmaksankaan ominaismaku pääse dominoimaan makumaailmaa.

Plussaa myös upeista astiavalinnoista.


Ravintola Kosmos_Sofia_spicy beef tongue


Mutta oijoi, mitä onkaan vielä tulossa! Leikatusta viinipullosta luovasti tarjoiltu Ropotamo octopus (BGN 28,90 / n. 15 € ) sisältää mustekalan ja kalannahkacrispin lisäksi niin tomaattia, suolakurkkua, porkkanaa, herneitä, tobikoa (lentokalanmätiä) kuin merilevääkin. 

Jokaisella suupalalla eteen tulee jotain uutta, mutta taas makumaailma pysyy kasassa. Mahtavan kesäinen annos!


Ravintola Kosmos_Sofia_Ropotamo octopus

Ravintola Kosmos_Sofia


Lähestyvän tapaamisen vuoksi joudun skippaamaan pääruokaosaston, mutta ilman jälkiruokaa en raaski jäädä. Biscuit cake (BGN 7,90 / 4  €) kuulosti sopivan pieneltä... mutta eihän se sitä toki ollut. 

Seljankukkakreemistä, litsipyreestä ja sitruunaverbenakeksipohjasta muodostunut kakku on kuitenkin sen - ja Instagramin #foodporn-häshtägäyksen -arvoinen. Ravintola Kosmos_Sofia_biscuit cakeKoko lounaalle kertyi hintaa kahdella viinilasillisella ja jälkiruokaespressolla BGN 85 eli noin 43 euroa. Ehdottomasti yksi reissun kohokohtia!


* * * 
Ravintola Kosmos
ul. "Laveleye" 19, 1000 Sofia
tel. +359 88 820 0700


* * * 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Secret by Chef Petrov_ravintola_Sofia_Bulgaria_tasting menu     


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

6 kommenttia :

 1. Hinta- ja laatusuhde ihan loistavasti kohdillaan eli just niin kuin sen pitääkin olla ja Bugeliini pisteitäkin tulee ainaskin 10+

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. loistavaa :-) kiva että tykkäsit! mitä luulet, olisitko ottanut aivoja :-) ?

   Poista
 2. Hirven, poron ja naudan sisuskalut ovat suurta herkkuani, mutta aivot jättäisin nykyisellään väliin terveydellisistä syistä johtuen, vaikka melko ennakkoluuloton olenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no oh :-) oli ihan älyttömän hyvää. vaikka onhan se tuonkin osan kohdalla vähän hassua miettiä mitä sitä oikein syökään...

   Poista
 3. Huimia kuvia, mitä ilmeisemmin huimista ruuista. Pekku ja sydän. ISO sydän <3

  VastaaPoista