torstai 15. joulukuuta 2016

Janssonin kiusaus - ruotsalainen joulupöytäklassikko

* * * 
Janssonin kiusaus on länsinaapurimme jouluun ja muihin juhlapöytiin kotitutunut klassikko, joka on yhtä helppo kuin se on herkullinenkin. Nyt ei säästellä voita eikä kermaa!


* * * 

Kylläpäs blogissa onkin viime aikoina tullut juhlistettua perunaa! Blogissa on jaettu niin salaisuuksia täydelliseen perunamuusiin kuin esitelty Bulgarian reissun tuliaisreseptejä patatnikin, bulgarialaisen perunamunakkaan muodossa. 

Ruokamatkailu jatkuu tänäänkin: nyt on vuorossa tähän vuodenaikaan erinomaisesti istuva ruotsalaisklassikko Janssonin kiusaus! Vaikka kiusaus onkin kotiutunut erottamattomaksi osaksi nimenomaan ruotsalaista joulupöytää, ovat tämän ruotsalaisen, elämästä estottomasti nautiskelleen oopperalaulajan mukaan nimetyn ruokalajin juuret alkujaan ihan muissa kinkereissä. 

Pelle Janzon oli nimittäin tunnettu paitsi bassobaritonistaan, myös esitysten jälkeisistä kekkereistään, joiden tarjoilut koostuivat oluesta, snapseista ja anjovisgratiinista. Myöhemmin tästä on pyttipannun tapaan tullut yksi länsinaapureidemme aamuyön pikkutuntien suosikkiruokia. 

Anjoviksen suolaisuus, kerman täyteläisyys, perunan lohdullisuus ja sipulin makeus ovat yhdistelmä, jota olen rakastanut lapsuudestani saakka - heti kun vanhemmat saivat tämän patologisen juustofoobikon vakuutettua siitä, että ei, siinä ei todellakaan ole juustoa. Ei siihen ehkä kymmentä vuotta kauempaa mennyt...!

Helppo tämä on, eikä raaka-aineitakaan ole kuin muutama. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa pitää mielessä vinkit sen täydelliseen onnistumiseen: 

- Kuullota sipulit kaikessa rauhassa pehmeiksi, jolloin niiden makeus pääsee parhaiten esille
- Käytä kuohukermaa. Älä edes vilkaise kevytkermojen suuntaan tai kuvittele korvaavasi sitä vaikka kalaliemellä.
- Älä heitä anjovisten lientä pois, vaan käytä se gratiinin liemeksi yhdessä kerman kanssa. 

Ihan puritanistisimmissa ohjeissa ei ruohosipulia näy, joten sen voi halutessaan jättää poiskin. Itse kuitenkin tykkään sen antamasta vehreydestä ja raikkaudesta, enkä osaa kuvitella ruotsalaista juhlapöytää sitä ilmankaan. 





6 -8 hengelle


Janssonin kiusaus:


2 isoa sipulia (tai 3 pientä)
8-9 isoa perunaa (yht. 1  1/4 kg)
2 rs (á 125 gr) Janssonfileitä liemineen
4-5 dl kuohukermaa
1/2 tl mustapippuria
4 rkl ruohosipulia

Paistamiseen: voita

Tarjoiluun:loput ruohosipulipuskasta

Aloita sipulin kuullottamisella. Kuori ja suikaloi sipulit ja pehmitä ajan kanssa miedolla lämmöllä pannulla muutamassa ruokalusikallisessa voita kunnes ne ovat pehmenneet ja läpikuultavia. Valmistele sillä välin muut ainekset.

Kuori, siivuta ja suikaloi perunat. Valuta Janssonfileet (säästä liemi!) ja leikkaa ne pitkittäin kahtia. Hienonna ruohosipuli. Yhdistä kerma sekä Janssonfileiden liemi, sekoita tasaiseksi  ja mausta pippurilla (suolalle ei pitäisi olla tarvetta)

Voitele käyttämäsi uunivuoka. Lado puolet perunoista sen pohjalle, sen päälle sipulikerros ja ruohosipulihakkelus, sitten Janssonfileet ja päällimmäiseksi loput perunoista tasaiseksi kerrokseksi.

Kaada kermaseos vuokaan ja ripottele paistoksen päälle muutama ruokalusikallinen voita pieninä nokareina. 

Paista 220 asteessa (kiertoilmauunissa riittää 200) uunin alatasolla tunnin ajan. 

Mikäli Janssonin kiusaus alkaa saada liikaa väriä, peitä vuoka foliolla. 

Ripottele päälle loput ruohosipulista ja tarjoile. 





Tämä resepti on mukana ebookers.fi:n jouluruokamatkalla ympäri maailman - käy siis ihmeessä tutustumassa muidenkin maiden (paikoin ihmeellisiin!) jouluperinteisiin ja arvailemassa niiden alkuperää!

Samalla voit osallistua kilpailuun jossa voit voittaa 1000 euron matkalahjakortin! Matkalahjakortti on muuten sellainen joululahja, joka ilahduttaisi allekirjoittaneen kaltaisen kulinaristiretkeilijän lisäksi varmasti myös teidän lähipiiristänne löytyviä...!

Kilpailuun pääset täältä.






Mites on - löytyykö sieltä Janssonin kiusauksen ystäviä? 



* Yhteistyössä ebookers.fi *


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


   ruotsalainen sillisalaatti 2   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVERILLEKIN!




Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

13 kommenttia :

  1. Arvaa kuka viittaa ;)
    Ja arvaa, kenen alkoi tekemään ihan tajuttomasti mieli tota ! Nam.

    VastaaPoista
  2. Hep hep hep! Ja ruohosipulilla seuraavalla kerralla. Tai ainakin keväällä kun saa aitoa omaa. (Tulkoon talvipäivänseisaus, kyllä tämä tästä sitten.) Minulla muuten menee Janssonit ja Lindströmit aina puheessa sekaisin. Siinäpä haaste: Janssonin pihvi ja Lindströmin kiusaus ;) -No, ehkä joskus vanhassa vara parempi kunnes toisin todistetaan...

    VastaaPoista
  3. Mä olen aina inhonnut Janssonin kiusausta, mutta jostakin syystä viimeisen kuukauden ajan sitä on tehnyt mieli. Ehkä mä tammikuussa rohkaistun ja kokeilen, jos makunystyröille on tapahtunut jotakin. Ihanaa joulua!

    VastaaPoista
  4. Janssoni oli lapsuuteni suuri inhokki ja sitä muuten syötiin usein kotona (äidin lempiruokaa). Nyt minua on kuitenkin kutkuttanut ajatus, josko kokeilisin pitkästä aikaa. Tämä sinun ruokasi näyttää aivan syntisen hyvältä <3 Ihanaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikä :-) mikä teitä vaivaa?

      ihanaa joulunaikaa teillekin <3

      Poista
  5. Ihana jaanssonin kiusaus. Minulle viime maistamiskerrasta on jo niin pitkä aika, ettei ainakaan huonoja muistikuvia tule mieleen :) Tuo näyttää niin herkulliselta, että voisin heti upottaa haarukkani tuohon ruokaan! Oikein herkullista joulua!

    VastaaPoista
  6. Voi jestas :D Kun katoin sitä ebookersin ruokalistaa, niin mietin, että kuka nyt janssoninkiusausta haluaisi tehdä :D Anjovikset on kyllä hyviä pienissä määrin mausteena :) Nuo polkatangot söisin kyllä mielelläni ;) Ihanaa joulua Erja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas olin alkuun ottamassa sitä maltalaista, mutta koska olen kerta toisensa jälkeen joutunut pettymään Suomessa saatavilla olevien kastanjoiden laatuun, niin luovutin :-)

      Minä taas rakastan noita skandianjoviksia <3

      Ihanaa joulunaikaa myös sinne, ihanainen !

      Poista
  7. Janssonin kiusaus on meidän herkkua, miksi ihmeessä sitä tulee tehtyä niin harvoin!? Nyt kyllä täytyy korjata tilanne. Oikein ihanaa joulunaikaa!

    VastaaPoista