sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Välimerellisissä pikkujoulutunnelmissa - jouluinen maalaisterriini possusta (gluteeniton)



* * * 
Älä anna tämän rustiikkisen maalaisterriinin vaikuttavan ulkomuodon hämätä - sen valmistus on nimittäin paljon helpompaa kuin kuvittelitkaan. Etukäteen valmistettavana se on täydellinen herkku stressittömään joulupöytään!


* * * 

Ruoan parissa työskentelevänä suurin osa ajastani kuluu  - ei niin yllättäen - keittiössä. Niinpä olen (välillä kantapäänkin kautta) oppinut arvostamaan laadukkaita työkaluja ja Heirolin verkkokauppa on tullut tutuksi. Tämä postaus on osa yhteistyötä heidän kanssaan. 

Ruokabloggarille se on aarreaitta, jossa ostoslista kasvaa kuin varkain. Onneksi joulu on ihan nurkan takana - taidan nimittäin ulkoistaa hyvissä ajoin muutaman hankinnan joulupukillekin...! Toivelistallani roikkuvat ainakin nämä ihanat valurautaiset blinipannut ja tämä upea coolerLisää lahjavinkkejä löydät täältä.

Ostosten tekeminen Heirolin verkkokaupassa on vielä varsin vaivatontakin: muutamassa päivässä ihanuudet ovat jo kotiovella! Yli 50 € tilauksiin saa ilmaisen toimituksen ja yli 120 € tilauksissa kotiinkuljetuskin tulee kaupan päälle. 

Ihan niinkuin tässä blogissakin, Heirolilla halutaan kannustaa ihmisiä viettämään enemmän aikaa ruokapöydän ääressä. Yhteinen ateria kun on paitsi ruoan, myös rakkauden jakamista. 

Yhteistyössä Indiedaysin ja Heirolin kanssa sain varaslähdön joulutunnelmiin suunnitellessani tyttöporukkamme pikkujoulut. Etenkin viime aikoina tuon kirjaprojektin myötä on aika ollut kortilla - ihan niinkuin kirjailijapoloisen kärsivällisyyskin. 

Ystävät ovat onneksi kestäneet tämänkin emotionaalisen vuoristoradan ja nyt ollaankin jo voiton puolella. Ja mikäs sen parempi tekosyy kokoontua taas saman pöydän ääreen herkuttelemaan!

Joulu tuli etuajassa myös tämän ruokabloggarin keittiöön - olin kokkaustarvikeostoksilla (taas) kuin lapsi karkkikaupassa. 

Rakkautta ensisilmäyksellä oli tuo kuvassa näkyvä punainen emalipata, joka on ollut kotiuttamisen jälkeen käytössä harva se päivä. Siinä valmistuvat niin pitkään haudutetut padat, simpukat, keitot kuin nytkin pöydästämme löytynyt ikisuosikki pataleipä. Ihanan jouluisessa värissään se on vielä niin kauniskin, että sen kantaa pöytään ilomielin!


Heirol joulupöytä maalaisterriini possusta


Rakastan astioita, ja kuulun siihen koulukuntaan, jolle niitä ei koskaan voi olla tarpeeksi. Ihan erityisen heikko kohtani ovat kakkuvadit, kuten tuo First-malliston jalallinen tarjoiluvati

Ei siinä meillä tosin aina kakkuja nähdä- yhtä hyvin siihen voi kattaa suolaistakin tarjottavaa. Se tarjoaa myös näyttävän tavan vaikka hedelmien esillepanoon. 

Samaa sarjaa on myös jouluisen maalaisterriinin tarjoiluastia. Luuposliininen First-mallisto on muotokieleltään yksinkertaisen tyylikäs ja siten myös helposti yhdistettävissä jopa minun iloisen kirjavaan, kirpputoreilta rakkaudella hamstrattuun eripariastiakokoelmaani. 



Jouluinen maalaisterriini possusta_vaaka


Kantakaupunkiasujana on neliöitä minunkin keittiössäni varsin rajallisesti, minkä vuoksi arvostan astioissakin monikäyttöisyyttä. 

Tuo terriini esimerkiksi saa kauniin muotonsa pinnoitetusta puolikuun muotoisesta viipalevuoasta, jossa valmistuvat terriinin lisäksi myös vaikka kakut. 

Illan jälkiruokana toimineet sitruunaiset rosmariinipiparit valmistuivat ihanilla lumihiutaleen muotoisilla pikkuleipämuoteilla, jotka olivat niin kauniita, että pääsivät koristamaan joulukuustammekin. 

PS. Pipareiden ohjeen löydät blogista ensi lauantaina!




Meidän pikkujoulujamme vietettiin luonnollisesti varsin välimerellisissä tunnelmissa. Avainsanana oli ihanien makujen lisäksi kauan kaivattu kiirettömyys ja stressittömyys. Niinpä kaikki kattauksesta löytyvä oli joko helppoa ja nopeaa tai etukäteen valmistettavissa. Niinpä emäntäkin pääsi pitkästä aikaa ihan vain istumaan ja nauttimaan. Niin seurasta kuin viinilasillisesta (jos toisestakin!)

Terriinit ovat tähän erinomainen vaihtoehto. Meidän pöydässämme nähtiin tästä kakkuvuoasta kauniin ulkomuotonsa saava kuha-mätiterriini sekä illan ehdoton tähti, tämä rustiikkinen maalaisterriini possusta. On muuten ♥

Ulkomuodollaan se tekee takuuvarmasti vaikutuksen vieraaseen kuin vieraaseen, mutta yllättävän helppo se on (ei sitä tosin niille vieraille tarvitse kertoa!) On tämä muuten myös erinomainen ja varmasti tervetullut ruokalahjakin!

Aikaa sen tekoon kannattaa tosin varata, se pitää nimittäin valmistaa tarjoilua edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. 


Jouluinen maalaisterriini possusta_pysty


8-10 hengelle

Jouluinen maalaisterriini possusta:

400 gr kassleria (tai porsaan lapaa)
250 gr kananmaksaa
200 gr porsaan kylkeä (ilman kamaraa)
1 kananmuna
3/4 dl Valdespino Oloroso Blend Medium-sherryä (tai konjakkia tai portviiniä)
75 gr pistaasipähkinöitä
75 gr kuivattuja karpaloita
1 1/2 rkl tuoretta timjamia, hienonnettuna
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl jauhettua maustepippuria

Lisäksi: 2 pkt (á 180 gr) pekonisiivuja

Taputtele kananmaksan pinta kuivaksi. Kuutioi kassler ja possunkylki. Heitä pois kovat rasvaiset palat. Mittaa puolet kasslerista ja porsaankyljestä kananmaksojen sekä kananmunan kanssa tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Siirrä toiseen kulhoon. 

Lisää tehosekoittimeen loput kasslerista ja possunkyljestä ja aja rouheaksi seokseksi. Yhdistä ne maksaseokseen muiden ainesten kanssa. Sekoita tasaiseksi ja siirrä peitettynä kylmään maustumaan 4 tunniksi (tai vaikka seuraavaan päivään). 

Irrota pekonisiivut toisistaan ja toisesta päästä kiinni pitäen venytä niitä hieman pidemmiksi. 

Vuoraa käyttämäsi (n. 1 l vetoinen) vuoka pekonilla niin, että ne jäävät hieman lomittain. Leikkaa kaksi pekonisiivua puoliksi ja käytä palat vuoan päihin. 

Lusikoi terriinimassa vuokaan ja käännä pekonisuikaleet massan päälle. Peitä terriini vuoan kokoisella leivinpaperiarkilla ja kääri vielä tiukasti folioon.

Lämmitä uuni 170 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 150). Aseta terriinivuoka sitä hieman suurempaan uunivuokaan ja kaada uunivuokaan sen verran kiehuvaa vettä, että se yltää terriinivuoan puoleenväliin. 

Kypsennä n. 75 minuuttia, kunnes terriini alkaa irrota vuoan reunoilta ja sen keskelle työnnetty tikku tulee ulos kuivana ja kuumana. Nosta terriinivuoka uunivuoasta. Aseta sen päälle paino (esim. muutama säilyketölkki)  ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä sitten kylmään seuraavaan päivään. 

Poista paino, avaa folio ja kumoa terriini varovasti vuoastaan tarjoiluastiaan. Tarjoa lisänä esim. pikkukurkkuja, hillosipuleita ja/tai mustaherukka- tai karpalohyytelöä.

Jouluinen maalaisterriini possusta_vaaka

* * * 

Joulu tulee etuajassa myös yhdelle teistä lukijoista - teidän kesken arvotaan nimittäin 75€ lahjakortti Heirolin verkkokauppaan! Mitä sinun toivelistallasi on? Käy valitsemassa verkkokaupan valikoimista oma suosikkisi ja linkitä se kommentteihin. 

Osallistumisaikaa on ensi maanantaihin eli 6.11.2016 saakka. Muista siis jättää kommentteihin myös yhteistietosi! Arvonnan säännöt löydät täältä.






* Yhteistyössä Indiedays , Blogirinki Media ja Heirol


___________________________




SAISIKO OLLA LISÄÄ?


     


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

73 kommenttia :

  1. Oi Oi ... tuleekohan mulla nyt varaslähtö Jouluun :)

    VastaaPoista
  2. Upea kattaus! Tuo terriini on valmistettava, viimeistään joulupöytään.

    VastaaPoista
  3. Saattaa olla, että tuolta Heirolin kaupasta loppuu myytävät koska mun "mullesaatavaheti"-lista näyttää kasvavan tuote tuotteelta! Multa puuttuu kaikki kiva ja hyvä ja upea !!!

    Terriini oli yksinkertaisesti taivaallista, kiitos! Kuvat on upeat, kattaus on upea ja sanoinko jo: terriini oli taivallista <3

    VastaaPoista
  4. Me yritettiin joskus tehdä terriiniä just jouluksi ja saatiin aikaan moussea. pitäisiköhän tällä ohjeella kokeilla uudestaan. On ainakin hurjan kaunis!

    Piparimuottikoristelusta tuli mieleen että me ripustettiin yks vuosi joulukuusi täyteen piparimuotteja punaisella silkkinauhalla. Oli tosi kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tällä ei tuu moussea, sen voin luvata :-)

      piparimuotit on foodiekuuseen kyllä ihan paras <3

      Poista
  5. Aivan häikäisevä tuo ensimmäinen kuva! Niin monta yksityiskohtaa harmonisena kokonaisuutena. Heirolin verkkokauppa on kyllä tullut tutuksi, niin paljon leivontatarvikkeitakin. Tuo punainen pata on kyllä hurmaava, minnehän se mahtuisi jos tilaisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos- meillä hattiin sellaista skandinaavinen minimalidmi kohtaa Gallian pidot- tunnelmaa :-D

      tuo pata on unelma- marraskuun lopulla on tulossa ovaalina kuulemma myös eri värissä ja viin kertoa, että sillekin on keittiössä jo tilaa raivattu <3

      Poista
  6. Upeat kuvat:) Mulla on tuollainen kakkuvuoka ,jossa teit terriiniä.ollut jo useamman vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla se on roikkunut hankintalistalla jo pidempään - nyt tuli viimeinkin kotiutettua <3

      Poista
  7. Oho, onpas meillä samanlaiset terriinin ohjeet :D Itse olen hyvin tuontyyppisellä, tehnyt terriiniä vuosia, ja tykkään kovasti, etenkin niistä pistaasin paloista siellä seassa. Meidän reseptien välillä taitaa olla erona se, että mä en laita karpaloita, enkä neilikkaa. Ja usein korvaan sherryn calvadoksella. Tosin sullakin oli vaihtoehtona konjakki.

    VastaaPoista
  8. Ihanaa, kun voi jo pikkuisen ottaa varaslähtöä jouluun ja alkaa pohtia, mitä pikkujouluruokia tekisi. Koska joulu vietetään kotikotona, teen adventteina jouluhenkisiä mutta vähemmän perinteisiä ruokia. Upeita kuvia!

    VastaaPoista
  9. Ihana, varmasti kokeilen, mutta lahjatoiveksi on https://www.heirol.fi/keittiotarvikkeet/tyovalineet/raastimet/mandoliini-sailytysrasialla-5-teraa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi on hyvä :-) voin kertoa, että luulin pärjääväni veitsellä ihan tarpeeksi hyvin, mutta mandoliini on kyllä sellainen ajansäästäjä!

      Tsemppiä kisaan!

      Poista
    2. Olen säilykkehullu, helpottaa kun tulee viipaloita 4 kiloa kurkkua, käytän Kenwoodi vihannesleikkuria mutta mandoliinista olen haaveillut pitkään kun teen jotain pientä salaattia :)

      Poista
  10. Tuli niin ikävä joulua, kun katselin kuviasi. Onneksi joulu on pian!

    VastaaPoista
  11. Eron jälkeen exälle jäi Iittalan sarpaneva pata, joten kyllä mä hankkisin tilalle jonkun näistä https://www.heirol.fi/astiat/padat. Veronpalautuksia odotellessa, koska Heirolin verkkokaupan ostoskorissa on ihan kivasti kerääntynyt jo ostettavaa :) kuka lie mahtaa olla innoittajana tässä <3

    t. korismutsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin tässä on mun meili heidi.e.turunen@gmail.com

      Poista
    2. tervetuloa arvontaan ja onnea matkaan! noita valurautapatoja suosittelen kyllä niin estottomasti <3

      Poista
  12. Ihanaa, kun olet taas takaisin blogbisneksessä! Tulikin jo ikävä ihania reseptejäsi :) Pari kertaa olen itse tehnyt maalaisterriiniä tai miksi liekään sitä kutsutaan ja tosiaan yllättävän helppoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos <3

      tuo on niin suosikki. tiedän jo nyt ettei ensi kesänä tulla näkemään ainoatakaan piknikiä, jossa en kantaisi tuota pöytään :-)

      Poista
  13. Terriini näyttää kyllä herkulta! Meillä on se ongelma, että uusia ruokia on joulupöytään hankala tuoda, kun kaikkea ei jaksa ja ikävää olisi, jos ruokaa jää hukkaan. Niinpä mennään ihan tietyillä lempiruuilla. Joskus olisikin ihanaa järjestää iso joulu, johon voisi tehdä kaikkea mahdollista, tietysti pitäisi olla myös aikaa.
    Tykkään astioista, ja niitä tuppaa olemaan liikaa. Nykyisin astiat, ihan käyttötavarankin, pyrin ostamaan kirpparilta. Mutta valurautapadat kiinnostaa, niin vanhat kuin uudetkin. Ja en taida uskaltaa tuonne nettikauppaan kurkatakaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oikein hoidettuna se valurauta on vielä ikuinen <3 Oma Le Creusetin valurautapatani on nähnyt elämää jo kevyesti 20 vuotta eikä loppua näy :-)

      Poista
  14. Tein viime jouluna hirvenlihasta pateen ja koristelin sen karpaloilla, joten nyt voisikin olla terriinin vuoro. Kiitos houkuttelevasta ohjeesta! Jouluperinteisiini on kuulunut karjalanpaisti ja karjalanpiirakat, munavoilla tietysti. Heirol padoista on ehdoton suosikkini punainen emaloitu valurautapata 4,5 L,koska se on niin joulun punainen ja siinä karjalanpaistikin esille tuotuna olisi kovasti edukseen. https://www.heirol.fi/astiat/padat/punainen-valurautapata-4-5-l-26-cm-rst-nuppi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (se on myös se oma suosikkini :-) - hyvä maku sinulla! )

      Poista
    2. Mä olen kohta itsekin joulun punainen kehuista, kiitos Erja!

      Poista
  15. Jos hankkii pientä, rahalla saa paljon. Ostoslistalla ovat jo pitkään olleet kunnolliset kokkipinsetit https://www.heirol.fi/kokkipinsetit-30cm-18-10 . Eikä olisi mitään ongelmaa käyttää ylijääviäkään rahoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ei todellakaan :-) ja laatuun satsaaminen kannattaa- kyllä ne välineet midän kaltaisten käytössä saa kestääkin! onnea arvontaan!

      Poista
  16. Näitä olen ihastellut jo jonkin aikaa: https://www.heirol.fi/kattaus/posliinit/tarjoilu/kulho-22cm-first-aaltonelio-luuposliini
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö olekin ihania <3 noi on vielä niin huolettomia - kestää niin pakkaset kuin uunitkin! onnea arvontaan!

      Poista
  17. Ihanaa, kun oot palannut myös blogiin! <3 Kyllähän tuonne saisi (kaikki) rahansa menemään, mutta tällä kertaa kallistuin tähän ihanuuteen: https://www.heirol.fi/astiat/kattilat-ja-kasarit/induktio-kupari/paistokasari-kupari-2-3l-24-cm-induktio. Koska kupari �� Terriiniä "saatetaan" myös tehdä - jopa tosiaan joululahjaksi?!? Niin ja mut saa kiinni seppanenelina(at)yahoo.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä - näin se elämä jatkuu <3

      loistovalinta - onnea arvontaan!

      Poista
    2. ja täältä löytyi onnekas voittaja :-) postia laitettu!

      Poista
    3. Tämä oli ihana yllätys, kiitos <3 Pannu tulee toivottavasti pian kotiin :) Onnea vielä kirjasta! -Elina

      Poista
  18. https://www.heirol.fi/astiat/paistinpannut/cerasafe/paistinpannu-26cm-cerasafe-steely-induction ja lumihiutalemuotit ainakin.

    Tiina
    miumiu83 at gmail.com

    VastaaPoista
  19. Airiina
    Jouluinen maalaisterriini possusta on minulle aivan uusi resepti, täytyypä tehdä sitä jo ennen joulua kokeeksi. Valitsin https://www.heirol.fi/kattaus/tarjoilu/termokulho-3l-24cm-steely-termo näitä kulhoja olen aina halunnut.

    aiholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen isolla sydämellä - käy ihmeessä kertomassa, mitä tykkäsitte!

      onnea myös arvontaan!

      Poista
  20. Aah mikä ihana resepti! Mä olen tutustunut vasta viime vuosina terriineihin ja pateisiin, viime jouluna uskaltauiduin kokeilemaan broilerinmaksapateeta :)

    Keittiöni alkaa olla muuten melko hyvin varusteltu, mutta kunnon pata multa vielä puuttuu ... niinpä iskin silmäni tuohon punaiseen pataan: https://www.heirol.fi/etusivun-nostot/punainen-valurautapata-4-5-l-26-cm-rst-nuppi

    Mikäli onnetar suosii, niin mut saa kiinni osoitteesta vaimomatskuu(at)gmail.com :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi pata on niiiiiiiiiiiiiiiin <3 tsemppiä arvontaan!

      Poista
  21. Todella kaunis kattaus! Nuo lumihiutaleiden muotoiset piparit ovat ihania :)

    Jos arpaonni suosisi minua, ottaisin tämän https://www.heirol.fi/astiat/uuniastiat/alumiini/uunivuoka-38x32cm. Tykkäämme avopuolisoni kanssa tehdä uuniruokia, joten tuo uunivuoka tulisi tiheään käyttöön! :)

    -Emmi, emmih96@hotmail.com

    VastaaPoista
  22. Oi! Sä olet jo tunnelmoinut joulua. Tuo kuusi <3

    VastaaPoista
  23. Olen aina ihaillut punaisia valurautapatoja, joten sellaiseen tämän lahjakortin käyttäisin. Se olisi vähän niinkuin joululahja itselle :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on JUST niin ihana kuin on käytännöllinenkin :-)

      Poista
  24. Ihana piparipuu :) 4,5l punainen valurautapata olisi tarpeellinen, koska kunnon pataa ei ole meillä, ja värikin on niin herkku. Toisaalta meidän pikkuleipurit olisivat varmasti onnellisia uusista piparimuoteista, niitä näyttikin löytyvän kaupasta myös. Jouluruokia en ole vielä ehtinyt edes ajatella, mutta jotain uutta herkkua on tarkoitus joulupöytään keksiä. riiti81(At)gmail.com

    VastaaPoista
  25. Ostaisin todennäköisesti jotain käytännöllistä, joka päiväisessä käytössä olevaa tavaraa, kuten esimerkiksi uuden puurokattilan jossa voisin valmistaa lapselleni aamiaisen. Ja sitten silikoninuolijan, jota en ole koskaan saanut aikaiseksi ostaa, mutta aina herkkuja valmistaessa kaipaan.
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. silikoni on meidänkin keittiössä kovassa käytössä!

      Poista
  26. Huikea toi terriini, kertakaikkiaan.

    VastaaPoista
  27. Ihania kuvia! Ja mitä minulta puuttuisi... Varmaan jotain vuokia ja muotteja (tai mieheni mielestä ei yhtään mitään :)) Olisihan se hienoa, jos kerrankin arpaonni kävisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tsemppiä arvontaan ja tunnelmallista joulunodotusta <3

      Poista
  28. Odotan jo niin jouluruokia eikä tämä postaus helpota asiaa! Joulutähti on jo ripustettu ikkunaan ja kuusi tilattu :D Piparitaikinaa ei eilen näkynyt lähikaupassa, höh. Olisin jo aloittanut piparitalkoot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aah - mä olen ollut ihan siinä luulossa että sitä saa kaupasta ympäri vuoden:-)

      Poista
  29. Onpas ihanan näköistä pikkujoulumeininkiä, pitää itsekin järjestää ainakin parit.:) Mä voisin ottaa kaiken täältä: https://www.heirol.fi/leivonta :D Pursotinsetti, muotteja jne, kaikki tulisi käyttöön ;) Mukavaa pikkujouluaikaa sinulle! lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Tällaisesta olen jo kauan haaveillut =): https://www.heirol.fi/juomat/baari-ja-viinitarvikkeet/cooler-boolimalja-terasta
    Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  31. Padat ovat heikko kohtani. Onneksi niitä ei mahdu kaappiin kovin montaa :)

    Minua vähän hihitytti tämä "helppo joulu" -ajatus. Se on foodielle juuri tällainen, reseptiikaltaan varsin simppeleitä ja etukäteen tehtäviä ruokia. Mutta ei-ruokaihmiselle nämä kuvat luultavasti edustavat kaikkea muuta kuin helppoa ja vaivatonta joulua :)

    VastaaPoista
  32. Paljon kaikenlaista ihanaa, kuten nuo aaltoneliö-kulhot. Punainen valurautapata olisi upea jouluun.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  33. Arvonnassa mukana! :)
    Ehdottomasti https://www.heirol.fi/astiat/kattilat-ja-kasarit/paistokasari-kupari-2-3l-24-cm-induktio Paistokasari, jossa voisi haudutella ihanat kastikkeet lihoille ja saada myös upeat paistopinnat! Aah! Ihana!
    Siitä olisi minun jouluni tehty <3

    VastaaPoista
  34. Ihana arvonta! Mukana! =) Mä kyl varmasit suuntaisin heti leivontapuolelle ;) Jokin ihana uusi vuoka jouluksi olisi kiva. =) kakkumonsteri1 gmail

    VastaaPoista