tiistai 26. heinäkuuta 2016

Jerez de la Frontera - sherryä, tanssivia hevosia, moottoriurheilua ja palatseja


* * * 

Sherrystään, moottoriurheilustaan ja palatseistaan tunnettu Jerez tarjoaa Cadizin lisäksi toisen kätevän tukikohdan lounaisen Andalusian tutkimusretkiin. * * *

Reilun puolen tunnin junamatkan päässä Cadizista löytyy Jerez de la Fronteran kaupunki (yhdensuuntainen junalippu Cadizista vuorosta riippuen reilu 6 euroa).


Väkiluvussaan se on jo ajanut Cadizinkin ohi ja myös lentokentän omaavana on toinen varteenotettava, joskaan ei ihan yhtä hurmaava vaihtoehto Andalusian lounaisnurkan kartoittamiseen. 


(Oma hurmahenkisyyteni oli tuona päivänä muutenkin aika vähissä migreeninsekaisen vatsataudin seurauksena... mutta ei antanut sisu periksi jäädä sängynpohjalle. Että niin glamourintäyteistä se välillä on, tuo pressimatkojen todellisuus...!)


212 000 asukkaallaan Andalusian viideksi suurimman kaupungin vetonauloja on sen kuninkaallinen ratsastuskoulu, jonka tanssiviin hevosiin tutustuttiin blogin edellisessä postauksessa täällä.

Muualla maailmassa Jerez on kuitenkin tunnettu lähinnä kahdesta asiasta: sherrystä ja moottoriurheilustaan. 2013 Jerez valittiin Euroopan viinipääkaupungiksi, seuraavana vuonna se puolestaan nimettiin maailman ensimmäiseksi moottoripyöräpääkaupungiksi.

Huhti-toukokuun vaihteessa kaupungissa ajetaan moottoripyöräilyn MotoGP. Tuolloin tuhannet nahkapukuiset parrakkaat miehet virtaavat kaupunkiin sellaisella volyymillä, ettei hotellihuoneita ole vapaana muutaman kymmenen kilometrin säteelläkään. 

Jerez on sherryn syntymäpaikka ja itse asiassa koko tuo jalo juoma on nimetty tämän kaupungin mukaan. 

Jerezinreissuun kannattaakin sisällyttää vierailu johonkin kaupungin sherrybodegoista. Yksi vaikuttavimmista on Real Tesoro, Suomestakin saatavia Valdespinon sherryjä tuottava talo. Sen tunnelmallisiin kellareihin on blogissa luvassa vielä yksityiskohtaisempikin kierros.

Lisää informaatioita vierailuista löydät täältä.


Näkyy sherry toki katukuvassa muutenkin - mm. tabancojen, perinteisten sherrybaarien muodossa. Vielä joitain vuosikymmeniä niihin ei muuuten päästetty naisia lainkaan...!

Historiasta mieluummin humaltuvien kannattaa puolestaan ottaa suunnaksi Jerez Alcázarin linnoitus, johon tutustutaan blogissa lähemmin täällä. 
Jerezin Alcazar-linnoitus muistuttaa hyvin paljon Sevillasta löytyvää vastinetta. Samoin sen lähettyviltä löytyvä San Salvadorin katedraali tuo goottilais-barokkisessa-neoklassisuudessaan (kyllä, tämänkin knoppitiedon teille toi Wikipedia) välittömästi mieleen Sevillan katedraalin. 
Katedraali on Jerezin hiippakunnan hengellisen elämän keskus. Kovin huonot eivät ole elinolosuhteet myöskään hiippakunnan piispalla, jonka virka-asunto, periandalusialaiseen tapaan avoimen sisäpihan ympärille rakentuva Palacio Bertemati on melkoinen palatsi sekin.

Jereziä kutsutaan myös palatsien kaupungiksi. Sen vanhan kaupungin lasketaan sisältävän ainakin sata heitteille jäänyttä palatsia. Toisinaan niitä tulee myyntiinkiin, joten kepeällä 3,5 miljoonalla eurolla saa kaupungista hankittua jo vähän vaikuttavammankin matkamuiston. 
Osaa palatseista asuttaa yhä aatelisperhe, joille ne on aikoinaan lahjoitettu. Monet ovat avoinna yleisölle - lisää tietoa niistä löydät täältä.

Yksi näistä on Palacio del Virrey LasernaAlunperin arabivalloittajien aikaan rakennettu palatsi on kokenut historiansa saatossa lukuisia muodonmuutoksia, mutta sieltä löytyy vielä monia alkuperäispiirteitä, samoin kuin suvun vuosisatojen aikana keräämiä aarteita. Yhä tänäänkin sitä asuttaa yksi aatelissuvun vesoista. Kreivin arvonimen peri tosin perheen vanhin poika, joten Palacio del Virrey Lasernaa isännöivä veli on joutunut tyytymään markiisin titteliin. 


Unohtui muuten täysin tarkistaa, joko markiisitar on löytynyt. Kyllä minä nimittäin varsin vaivattomasti näkisin emännöiväni sunnuntailounaitani allakuvatun kaltaisissa olosuhteissa...!


Eikä olisi varmasti vieraillakaan valittamista - perheen koiratkin kun saavat loikoilla ihan omilla, 1700-luvulta peräisin olevilla valtaistuimillaan...
Onko Jerez teille tuttu paikka? Mitä teille jäi siitä mieleen?* Matka toteutettu yhteistyössä Cadizin matkailun kanssa *


_________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_10      Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue9


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

15 kommenttia :

 1. Kiva postaus ja upeat kuvat
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 2. Jerez on tuttu, mutta vain moottoriradan ja Montecastillon golfkentän osalta. Moottoriurheilurata lähinnä F1:sen ja MotoGP:n osalta televisiosta. Moottoriradan vieressä oleva Montecastillon kenttä on tuttu myös televisiosta, sillä siellä on pelattu jopa Europa Tourin kauden parhaiden pelaajien päätöskisa. Aikoinaan kun omat reissuni keskittyi golfiin, niin tuli tuo kenttä myös Jerezissä pelattua. Samalla tuli seurattua "le mans" kilpureiden harjoituksia, kun golfkentältä näkyy muutamista kohtia moottoriradalle.

  En tiennytkään, että Jerezissä itsessään olisi ollut noin paljon touhuamista :-( Matkaseura tuolla oli sellaista, että vain golfkentät kiinnostivat. Eli vois mennä seuraavan kerran Jereziin ilman mailoja :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Jerezistä tekemistä ja näkemistä löytyy... mutta ei se kyllä niin ihana ole kuin Cadiz. Sanoo kroonisesti mailattomasti matkustava :-)

   Poista
 3. Jerez ei ole meille tuttu paikka ollenkaan, mutta hyvin viehättävältä kaupungilta vaikuttaa. Näkisin meidät hyvin stuskelemassa sherrylasillisen äärelläja ihastelemassa lopputoman upeaa arkkitehtuuria ympäri kaupunkia.

  En kyllä haluaisi vallata kaupunkia samaan aikaan partamiesten kanssa, prätkäilyt eivät kuulu omiin mielenkiinnon kohteisiin. :D

  Todella mielenkiintoisia tarinoita Erja! Kivasti kirjoitettu kuvaus tästä kaupungista!

  Titta

  PS. Tuo koiran valtaistuin pisti kyllä hymyn huulille. Kaikkea ne keksii. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä tiukkaa teki, kun partamiesten invaasio alkoi (kirjaimellisesti - niitä hotellihuoneita ei todellakaan löytynyt MISTÄÄN).

   Uusissa paikoissa on aina kiva tutkimusmatkailla - paljon on vielä Andalusiassakin nähtävää <3

   Poista
 4. Voin hyvin liittyä tuohon markiisittaren seuraan viettämään pitkiä sunnuntailounaita, eikä tekis tiukkaakaan. :)

  En ollut edes kuullut tällaisesta paikasta ennen, mutta hyvin kyllä avasit paikan fiilistä ja historiaa. Sherrybaariinkaan meitä ei ole vaikea houkutella - ehkä siis nähdään siellä!

  Koiran valtaistuin on aivan helmi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja olishan se nyt kiva lisä itseään esitellessä. Hei, olen Erja. Muistinko jo mainita olevani markiisitar :-D

   Poista
 5. Mun oli pakko lukea myös tuo ratsastuskoulun postaus. Wienin Espanjalainen ratsastuskouluhan on maailmankuulu, mutta tuoltahan se nimi taitaa tulla? Nuistan kyllä junnuna, kuinka nuo lusitano-oriiden korkean koulun liikkeet olivat jostain ihan toisesta ulottuvuudesta kuin tavallinen kouluratsastus. Kymmenisen vuotta sitten olimme kaverin kanssa Azoreilla, jossa ihan tavallisen perheen pojat olivat taitavia kouluratsastajia, ja he esittivät lusitanoillaan tyylipuhtaan korkean koulun esityksen kaikkine caprioleineen. Ihan mieletöntä! Kun itsekin saisi hevosesta irti noin paljon, se vaatii niin uskomatonta yhteispeliä... Nauratti kyllä toi huomio noista kakkapökäleistä. :) Mutta ihan mahtavaa jos Jerezissä on tuollainen paikka, ja päälle sitten vielä nämä tämän postauksen maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja ilmeisen suurta suosiota ja arvostusta tuo laji nauttii myös tuolla. Itse en ehkä ole koskaan oivaltanut kouluratsastuksen saloja, mutta kyllä se pian selväksi tuolla kävi, että todellista taitoa ja asialleen omistautuneisuutta se kyllä vaatii...

   Poista
  2. Hehee, jotenkin tekstistä huokui vähän samanlainen fiilis kuin jos meikäläinen menisi katsomaan esim. golfia tai tennistä. :)

   Poista
 6. Koirien valtaistuin! xD

  Jerez ei ole tuttu paikka, ja voitko kuvitella, että itse asiassa en ole koskaan käynyt missään Espanjassa! Harvinaista matkustavalle suomalaiselle. Houkuttelevia ovat kyllä nämä sinun ja muiden Espanjasta bloggaavien kirjoitukset, ja aivan varmasti tie vie sinne jossain vaiheessa, mutta mihin tarkalleen, se jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eiiiih! no kyllä rehellisyyden nimissä täytyymyöntää, että ennenkuin oma Andalusian aikakauteni alkoi, niin Espanjan kiinnostavuus oli aika alhainen... toista on nyt <3

   Poista
 7. Onpa tyylikkään näköinen paikka. Olet herättänyt kyllä kiinnostuksen Andalusiaan, mutta jokin viimeinen kimmoke puuttuu vielä. Sherrystä ja moottoriurheilusta sitä ei minulle vielä tullut. :)
  P.s. Pippolle (mun koira) en uskalla kuvia näyttää, ettei se ala vaatia omaa antiikkisänkyä. Aika komia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai :-) Eivät ne sherry ja moottoriurheilukaan niitä ihan mun ykkösjuttuja ole, mutta se tunnelma! Se historia! Se kauneus! Se ihmisten omanarvontunto omasta identiteetistään! Se ruoka! Ne koirien antikkisängyt... ;-)

   Poista