sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Ahvenanmaan pannukakku on koko maan paras pannukakku


* * * 

Kardemummasta ja sitruunasta makua saava Ahvenanmaan pannukakku on maailman paras pannukakku, ei siitä mihinkään pääse.

* * * 

Ollessani pieni oli mummola ihan paras paikka. 

Siellä sai pukeutua mummon helmiin ja leikkiä hienoa naista. Mummo nukahti aikaisin, joten siellä sai myös valvoa myöhään ja katsoa telkkarista kaikkea, mitä kotona ei. Niinkuin vaikka Tappajahaita (jonka seurauksena en oikein vieläkään uskalla uida...)

Lisäksi mummo osti kaupasta aina mätitahnaa eikä estellyt, kun söin koko tuubin yhdeltä istumalta. Kaiken huipuksi mummo teki maailman parasta pannukakkua, johon kovin eksoottisen oloisesti käytettiin puuroa. 

Tuohon aikaan en ollut koskaan kuullutkaan Ahvenanmaan pannukakusta tai sille nimensä antaneesta itsehallintoalueesta ja varmaan hyvä niin. Toisen mummoni keittämien ahventen haju oli nimittäin ehkä kauheinta mitä tuossa vaiheessa elämääni tiesin. 

Pannukakun voi halutessaan tehdä niin manna- kuin riisipuurostakin. Jälkimmäistä käyttäessä tulee siitä lisäksi gluteenitonta - oma reseptini kun ei sisällä lainkaan jauhoja. Myös ihanteellisen paksuuden suhteen on eriäviä näkemyksiä, joista omani; paksumpi on aina parempi, on luonnollisesti se ainoa oikea. Niinpä lasagnevuoat tai piirakkavuoat ovat tämän paistamiseen parhaita vaihtoehtoja. 

Alla olevasta reseptistä tulee tarpeeksi halkaisijaltaan 20 cm olevaan vuokaan. 




Neljälle - kuudelle

Ahvenanmaan pannukakku:

5 dl täysmaitoa (Valion Kiehu on tähän erinomainen)
0,75 dl mannaryynejä

2 kananmunaa
3/4 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
4 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
1 tl hienoksi raastetta sitruunankuorta

Aloita mannapuuron valmistuksella. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita joukkoon mannaryynit. Hauduta matalalla lämmöllä välillä sekoittaen viitisen minuuttia. Anna jäähtyä.

Vatkaa kananmunat muiden ainesten kanssa. Lisää joukkoon jäähtynyt puuro ja vatkaa tasaiseksi. 

Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun (ta leivinpaperilla vuorattuun vuokaan) ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 45 minuuttia kunnes se on kullanruskea. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. 

Tarjoile hillon ja kermavaahdon kanssa. 




Perinteisesti Ahvenanmaan pannukakku tarjoillaan löysäksi vatkatulla kermavaahdolla ja luumuhillolla. Mummolassa sitä syötiin mummon tekemän mansikkahillon kanssa, jonka sokerimäärän ajattelukin saa hampaat yhä vihlomaan. 


Kulmikkaaseen vuokaan leivottuna voi nämä myös leikata pieniksi leivosmaisiksi annospaloiksi vaikka juhlapöydässä tarjottaviksi. 




Ette varmaan millään arvaa, mihin taannoinen Turunreissumme jatkui? Ja mikä on blogissa seuraavaksi nähtävä matkakohde...?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



Rhubarb compote with orange and cinnamon      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

24 kommenttia :

  1. En olekkaan koskaan ajatellut, että ahvenanmaan pannukakun voisi tehdä riisipuurosta. Täytyykin joskus kokeilla ja toi raparpetikompotti kuulostaa tosi hyvältä.

    Harmi vaan, että viime kesänä naapureiden tramppa lähti lentoon tuulisella kelillä ja lensi suoraan meideän raparperipuskaan eikä se oiken toipunut kunnolla täksi kesäksi, joten kompottia ei ihan kannata muutamasta varresta ruveta tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, koulukuntia on sen suhteen ilmeisesti kaksi...

      kesäpaikaton kantakaupunkilainen joutuu metsästämään omat raparperinsa kauppojen tyhjyyttään huutavasta valikoimasta... :-)

      Poista
  2. Me ollaan aina tehty Ahvenanmaan pannukakku riisipuuroon ja koskaan ei ole tullut mieleenkään tehdä mannaryyneistä. Mutta nyt täytyy ottaa kaikki tästä uudesta tiedosta viisaastuneena pannukakusta irti ja tehdä tällä ohjeella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mannapuurossa on se hyvä puoli, että se on valmista viidessä minuutissa - ahneen maha kiittää :-)

      Poista
  3. Ton voi varmaan tehä gluteenittomistakin jauhoista, luulis ainakin.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos vinkistä. Tässä ohjeessa ei ole jauhoja lainkaan, joten gluteenittomaan ruokavalioon sopiva tulee käyttämällä vaikka Farinan risiijauhoja tai sitten sitä riisipuuroa!

      Poista
  4. Ah, äidin tekemä Ahvenanmaan pannukakku - ainoa asia, missä riisipuuro maistuu oikeasti hyvältä..! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta :-) itse en taas tykkää mannapuurosta yhtään... paitsi tässä <3

      Poista
  5. Pannukakku! Olin unohtanut kyseisen leivonnaisen olemassaolon! Kesälomalla täytyy ehdottomasti kokeilla. Oletko muuten jo käynyt uudessa Holiday-ravintolassa Kanavarannassa? Siellä on nimittäin useita (!) mustekala-annoksia tarjolla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ooh ja aah :-) kiitos vinkistä - talteen menee :-)

      Poista
  6. Oh no! Oon tässä nyt kolmisen päivää miettinyt lähinnä pannukakkuja, joten tä postaus tuli nyt vaaralliseen aikaan :D

    VastaaPoista
  7. Alku oli kyllä kivasti kerrottu mummosta :-)

    En ole niin makeiden ruokien ystävä, suolaisten sitäkin enemmän, mutta tätä kyllä mielelläni maistaisin. Tuollaisella appelsiiniviritelmälmä - nam :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tää on niin hyvää -söin viime viikon tätä joka päivä aamiaiseksikin :-)

      Poista
  8. Puuropannukakku, mielenkiintoinen konsepti! Enpä ole tainnut sellaisesta aiemmin kuulla! Näyttää aika houkuttelevalta tuo raparperikompotti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuroa kerrankin sellaisessa muodossa että minullekin kelpaa :-)

      Poista
  9. Pannukakun ystävät täällä terve! Olipas hyvännäköiset kuvat - peltilautaset ja puuhaarukat sopivat teemaan täydellä kympillä! 😊
    Näistä pannareista en ole aiemmin kuullutkaan. Tiedätkö saako herkkua Ahvenanmaan ravintolamaailmasta vai täytyykö tyytyä kotikeittiöön?
    Titta ja Thomas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saa -ravintolasuosituiksia Ahvenanmaalle löydät blogista esim. täältä:

      http://www.andalusianauringossa.com/2016/06/mita-tehda-maarianhaminassa.html

      Oma suosikkini on Maarianhaminan Bagarstuga <3

      Poista
  10. Muistan lapsuudesta, että puuron jämät leivottiin pannukakkuun. Enää en vain tajua, mistä sitä puuroa tuli, koska itse en lapsena sinä ole syönyt. :) Ahvenanmaalta muistan muutaman vuoden takaa paikan, jossa oli seinällä lehtijuttu, että siellä on Ahvenanmaan parhaat pannukakut. Hyvää se oli, mutta luumuhilloa ei ollut. Ehkä lähtisin kauppaan just nyt, jos olisin kotona. Toivottavasti tämä ehtii tässä reissun aikana unohtua. Sen verran hyvältä näyttää, että tiedän jo ahmimisen seuraukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mummo keitti sitä ihan varta vasten legendaariseen pannukakkuunsa <3

      Poista
  11. Pitääkin ehkä kokeilla onko tämä parempaa kuin maailman parhaan pannukakun reseptillä tehty. Muistan että joskus Gotlannissa mulle skidinä syötettiin jotain paksua pannaria joka oli aivan kamalaa.

    Hassua, miten paikkoihin ja ihmisiin liittyy lapsuudesta usein tietyt ruoat ja tuoksut. Ja nykyäänkin. Palaan Pho-keitosta aina takaisin Hanoin kujien katukeittiöihin samoilemaan ja haistelemaan tuoreiden yrttien tuoksuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaaaah - minä, joka vihaan puuroa en saa tästä tarpeekseni <3 Joo-o - heti tämän tuoksu vie minut takaisin mummon keittiöön <3

      Poista
  12. Tämä on nyt niitä ruokia, joiden kohdalla olen kääntänyt takkiani ihan täysin. 12-vuotiaana luokkaretkellä Ahvenanmaalle sain tätä pannaria ekaa kertaa, ja mielestäni se oli kamalaa. Kylmää mannapuuroa, yök! No, sitten yli kolmikymppisenä maistoin samaa pannaria uudelleen Havsviddenin ihanassa hotellissa, ja sehän olikin ihan maailman parasta. Siellä sitä tarjottiin itsetehdyn omppuhillon kanssa. Mutta tuo luumuhillo voisi tosiaan olla metkaa myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan legendaarisen ihanaa. Siitä luumuhillosta en erityisemmin perusta, mutta tuolla omenahillolla tai sillä raparperikompotillani.... Härreguuuuud <3

      Poista