lauantai 2. huhtikuuta 2016

Tuulahdus Andalusian aurinkoa - chorizolihapullat ja Los MonterosCrianza / Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec

* * * 

For English please see here


* * * 

Chorizopavuissa hautuneisiin karitsanpotkiin huipentunut pääsiäislounaamme myös alkoi varsin espanjalaisissa tunnelmissa näillä, niinikään chorizosta makua ja mehevyyttä saavilla tapaslihapullilla. 

Oi Andalusia, mi corazon! Kyllä minä yritän nämä jäljellä olevat viikot sinnikkäästi kestää, mutta usko pois: en voi olla takaisin aurinkosi alla tarpeeksi pian! 

Jos olet jo ehtinyt kokeilla yhdeksi blogin suosituimmista noussutta reseptiä albondigoille eli espanjalaisille lihapullille, suosittelen kokeilemaan tätäkin. Tulet ehkä olemaan poco loco näihinkin!

PS. Kesän grillikauden koittaessa aion tehdä näistä pihvejä tapasburgereihin...!




24 kpl

Chorizolihapullat:

1/2 isosta sipulista
2 isoa valkosipulinkynttä
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl pimentónia
400 gr jauhelihaa
200 gr tuorechorizoa
kourallinen silputtua persiljaa
suolaa, pippuria

Kastike:

loput lihapullien sipulista
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl kanelia
loraus (n. 1/2 dl) kuivaa sherryä (tai valkoviiniä)
500 gr paseerattua tomaattia
suolaa, pippuria

Purista chorizomakkara ulos kuoristaan ja hienonna joko veitsellä tai blenderissä. Sekoita jauhelihaan.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutamassa ruokalusikallisessa öljyä kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää mausteet ja jatka kypsentämistä vielä muutama minuutti. Yhdistä ne persiljasilpun kanssa lihapullaseokseen, mausta ja vaivaa pikaisesti tasaiseksi taikinaksi. Paista koepulla ja lisää mausteita tarvittaessa. 

Siirrä jääkaappiin lepäämään ja tee sillä välin kastike.

Lisää pataan (jossa kypsensit lihapullien sipulin ja mausteet) hieman öljyä ja kuullota siinä loppusipuli ja valkosipuli. Kun sipui on läpikuultavaa, kaada joukkoon sherry, nosta lämpöä ja kiehauta. Sekoita tasaiseksi pohjia myöten.

Lisää pataan paseerattu tomaatti ja mausta. Anna hautua kannen alla varttitunti. 

Pyörittele lihapullataikina 24 pullaksi ja pudota kastikkeeseen kypsymään. Ravistele pataa hieman niin attä pullat ovat kastikkeen peitossa. Hauduta kannen alla kunnes lihapullat ovat kypsiä eli n. 15-20 minuuttia.

Tarjoile hyvän leivän kanssa, jolla saat mopattua viimeisetkin kastikepisarat.




Raatimme jakaantui viiniparitusten suhteen, joten nyt saatte samaan hintaan sitten kaksi suositusta. Hyviä niistä ovat toki molemmat!

Viime vuoden Vuoden Viinit-kilpailussa omassa sarjassaan hopeamitalilla palkittu Los Monteros Crianza (8.99€) on Valenciasta tuleva, (muualla maailmassa Mourvedrenä tunnetusta) Monastrell- rypäleestä tehty punaviini. Tuottajana on myös niiden lampaanpotkien kanssa tarjotun viinin takaa löytyvä Bodegas Murviedro.

Kohtalaisen kepeästä ja helpostilähestyttävästä viinistä  löytyy makeaa kypsyyttä ja hedelmäisyyttä, mutta myös jonkin verran mausteisuutta, tammikypsytyksen tuodessa siihen myös hentoista vaniljaisuutta. Pehmeäntäyteläinen yleisviini grilliruoille tai possulle. 

Ai, että mitä tuo Crianza sitten tuossa nimessä tarkoittaa jos se rypälekin on kerran jotain ihan muuta? No se viittaa espanjalaisten DO-alkuperämerkintäisten viinien kypsytykseen. 

Ensimmäisen (Sin Crianza tai Jouven) luokan viinejä ei välttämättä tammessa kypsytetty lainkaan. Seuraavassa luokassa, Crianzassa, on viinejä varastoitu vähintään kaksi vuotta, joista tammitynnyreissä vähintään puoli vuotta (Riojassa vuosi). Kolmannen, eli Reserva-luokan viineissä punaviiniltä edellytetään vähintään kolmen vuoden varastointia, josta ainakin yksi tapahtuu tammitynnyreissä.  Korkeimman ja arvostetuimman Gran Reserva-luokan viineiltä edellytetään puolestaan vähintään viiden vuoden varastointia joista ainakin kahden tulee tapahtua tammessa. 




Mausteistempien liharuokien kaveriksi sopivaa makeutta ja mehevyyttä löytyy myös toisesta viinisuosituksesta, joka poikkeuksellisesti edustaa varsin tyypillistä chileläistä linjaa, joka ei normaalisti juurikaan hurraa-huutoja kirvoita. Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec (7,98€) on kuitenkin varsin positiivinen yllätys, ja hintaluokassaan ihan helmi.  

Siinä on pehmeyttä, marjaisuutta ja hienoista paahteisuutta, minkä ansiosta se on erinomainen yleisviini niin noutopöytään ja grilliruokien kaveriksi. Hilloisuutensa ansiosta se kestää vähän mausteisempiakin marinadeja ja makkaroita.




Taannoisesta Viiniexposta löytyi muuten varsin mielenkiintoisia uusia chileläisiä tuttavuuksia, joten ehkä alan niille ihan tosissaan lämmetä jo minäkin! 

Muutenhan nuo helpostijuotavat chileläisblendit ovat Suomessa varsin suosittuja  ja tämänkin viini löytyy Alkon myyntitilastoista toistuvasti top 10:n tietämistä. 

Mitäs siellä ollaan mieltä? Ovatko chileläiset löytäneet tiensä teidän sydämiinne?

_________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

12 kommenttia :

  1. Olen ihan chorizoissani, lihapullat poskessa, Malbeckit lasissa ja kieli kastikemoppina. Voi näitä ihanuuksia ja ennenkaikkea reseptin kijoittajaa kuvineen. Mieli sulaa kuin lumi kevätauringossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi miten ihanaa jakaa tätä makkaraista iloa :-) ihanaa ja ennenkaikkea maistuvaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
  2. MammaMia. Taas. Kyllä mun wheel of fortune osui niin kohdalleen, kun se sut heitti mun elämään <3 nämä sun reseptit on jo lukiessa pelkästään niin ihania !

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä ohjeelta, jota pitää kokeilla, mutta mistä ostat tuorechorizot?

    Mä olen omasta mielestäni saanut useammankin kerran hyviä chileläisiä viinejä, mutta muistan kun enesimmäisen kerran maistoin chileläistä viiniä, kun niitä alkoi saada alkosta ja meni todella monta vuotta ennen kuin uskalsin uudestaan suuhuni ko. maan viiniä pistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakaniemen hallistahan minä. Eikö edes isompien supermarkettien lihatiskiltä saa?

      Eihän chileläisissä sinänsä useinkaan mitään vikaa ole, ovat harmittomia ja tasaisia ja siksi omaan makuuni vähän persoonattomia ja tylsiäkin.

      Poista
    2. Meillä Armastus käy yleensä ostamassa chorizot ja merquezit Tukholmasta, joten en oikein ole katsellut noita lihatiskejä sillä silmällä, mutta nyt ajattelin tehdä hänelle kotiintulolounaaksi noita sun lihapullia, joten tartten ne makkarat ennen kuin hän tulee kotiin. Täytyypi käydä katsomassa vaikka cittarin lihatiskiä.

      Poista
  4. Lidlissa on ainakin ajoittain tuorechorizoa pari eri makua. Toinen on fenkolilla maustettu, toinen ehkä chilillä, en muista varmasti kun ostan aina tätä fenkoliversiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onpas hyvä kuulla! Lidl on kyllä kunnostautunut lihatarjonnallaan. Fenkolinen chorizo kuulostaa aivan ihanalta!

      Poista
  5. Ihana herkkupulla postaus ja kaikki mikä vähänkään liittyy espanjaan osuu ja uppoo suoraan mi corazon tambien.....varsinkin Katalonia y Cava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. si, si :-) Muutamana viikon päästä olen Andalusian auringossa itsekin <3

      Poista