tiistai 12. huhtikuuta 2016

Pekoni-viskimarmeladi


* * * 


For English please see here

* * * 

Sanovat, etteivät vanhat koirat opi uusia temppuja. Hah, sanon minä. Viime viikonlopun aikana opin paljonkin. Niinkuin vaikka sen, että

- puhelimessani on käyttöjärjestelmä
- käyttöjärjestelmä vaatii päivityksiä
- minusta ei ole päivittämään edes jakaustani
- ihmisten edessä kokkaaminen näytöskeittiöissä on ihan huisin kivaa
- ammattikokit osaavat hoitaa tuon homman paljon meitä ruokabloggareita siistimmin...
- pekoni tekee ihan oikeasti kaikesta parempaa 

Ja jos pekoni tekee kaikesta parempaa, niin ei jää kauaksi viskikään. Joten jos yhdistää pekonin JA viskin... tsaijai. Siinä on kuulkaa isokin mies kyynelissä.




Tätä marmeladia/ chutneytä/ hilloa keiteltiin sunnuntain Lähiruoka & Luomumessujen Jukolan Juuston näytöskeittiöesiintymistä varten. Vähän sitä lopputulosta jänskättiin, mutta yleisön palaute oli, että resepti on ihan ehdottomasti saatava blogiin. Joten tässä se nyt on!

Kokkasimme Habanerokitchenin kanssa Hyvää Suomesta- osastolla ja hyvää Suomesta on tämäkin. Niin sipuli, pekoni, omenaviinietikka, timjami kuin voikin on suomalaista. Viskissä joutui hieman tinkimään, vaan kohta sitäkin saa Suomesta vaikka molemmille käsille. Teerenpelin single maltia saa jo Alkostakin, Valamon Luostarissa on kuulemma valmistumassa ohraviskiä ja Helsinki Distilling Companyltäkin on tulossa markkinoille omansa. 

Jukolan Juusto on muuten sellainen suomalainen laatutuote ja lähituotantoa perhaimmillaan, että kannattaa ehdottomasti tutustua. 

Tämä resepti on mitoitettu messuyleisölle ja valmista marmeladia tulee kaksi reilua hillopurkillista. Se säilyy ilmatiiviissä purkissa kylmässä neljäkin viikkoa (ei muuten säily!), mutta puolita annos halutessasi pienempiin tarpeisiin. Tällöin valmistusaika on luonnollisesti myös lyhempi. 

Pekoni-viski-sipulimarmeladi:

6 pkt pekonia (á 140 gr), noin puolen sentin suikaleina
6 isohkoa sipulia (yht. n. 1,4 kg), kuorittuina ja vajaan sentin kuutioina
2 dl ruskeaa sokeria
0,5 dl (vaahtera) siirappia
6 rkl (0,75 dl) viskiä (voi jättää poiskin - korvattavissa myös konjakilla tai Jallulla)
1,25 dl omenaviinietikkaa
3 rkl tuoretta timjamia
(suolaa, mustapippuria)

Paahda pekonisuikaleita kuivalla pannulla tai isossa pinnoitetussa kattilassa muutamassa erässä keskilämmöllä n. 10 minuutin ajan, kunnes niiden väri tummuu ja ne lähentelevät rapeutumista. Nosta reikäkauhalla ja talouspaperin päällä. Valuta pekonirasva ja jätä sitä kattilaan 3 rkl. 

Kuullota sipulia pekonirasvassa välillä sekoitellen kunnes se on pehmeää ja alkaa karamelisoitua (hilloerän suuruudesta riippuen 20-50 minuuttia.) Lisää sokeri ja nosta hieman lämpöä. Kun sokeri on sulanut, lisää kattilaan loput aineet suolaa ja pippuria lukuunottamatta. 

Anna hautua miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut ja seos paksuuntunut hillomaiseksi (hilloerän suuruudesta riippuen 20-60 minuuttia) - jäähtyessään seos sakenee entisestään. 

Tarkista maku ja suolaa ja pippuroi halutessasi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen purkittamista. 




Hyvää juustojen kanssa, leivän päällä... tai ihan sellaisenaan suoraan purkista (mitä luulette minun tekevän parasta aikaa?)

Itse tarjosin näitä grillattujen cheddarleipien kanssa. Ota kaksi ohuehkoa viipaletta hyvää (pata)leipää, levitä väliin reilu kerros raastettua cheddaria, ripottele päälle tuoretta timjamia, laita toinen leipäviipale kanneksi ja paista voissa pannulla keskilämmöllä molemmin puolin kunnes juusto on sulanut ja leipä on kauniin kullanruskea. 

Säilytä marmeladi kylmässä, mutta ota huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua sen pehmenemiseksi (tai lämmitä muutama sekunti mikrossa).





_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

8 kommenttia :

  1. Ooh, pekoni- tuo vegaanien lempivihannes... Vai miten se menikään...

    Meidän näytöksessä roiskuivat kermat iloisesti, mutta ei se onneksi tahtia haitannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kaikilla tuntui olevan onneksi hauskaa- niin yleisöllä kuin kokeillakin :-)

      pekoni muuten tutkitusti on #1 syy siihen, miksi kasvissyöjät palaavat lihaan :-)

      Poista
  2. Uuu, tämä on pakostakin koukuttavaa, nam!

    VastaaPoista
  3. Oh hoh, ompas miehekäs satsi pekonia ja sipulia ja vielä viskillä höystetettynä, mausteineen. Minulle tuo on ihan pakkomielteen omaisesti pikkelsiä, joka varmaan johtunee siitä, koska edesmenneen veljeni englantilainen vaimo opasti minua pikkelsien valmistuksen saloihin. Sain eilen valmistettua pestoa omassa köökissäni ja senkin ihan omaperäisesti yhdistämällä vihreän ja punaisen peston ainekset yhteen. Siitä tuli ihan tajuttoman hyvää, ihan sellaisenaan kielen päällä tai kalkkunarullan viipaleiden päällä,jota jäi tähteeksi viikonlopun vierailta. Ja nyt sitten vielä tällainen pekoni-viski-sipulimarmeladi! Olet aivan oikeassa, kyllä isokin mies alkaa miehekkäästi ääntelemään, liikutuksen kyynel silmänurkassa ja sulaneet cheddarit pahtisten välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö vain olekin miehekäs pläjäys :-) ? Itse rakastan pikkelsejä - brittieksän myötä meillä oli aina purkki Branston'sia jääkaapissa.

      Tuo pestosi kuulostaakin todella hyvältä - kyllä kelpaisis vaikka nyt heti :-)

      Poista