lauantai 3. lokakuuta 2015

Pure Nordic Tastes 2015

* * * 

For English please see here

* * * 


Viking Linen viimevuotinen Pure Nordic Tastes- menu osoittautui niin suosituksi, että teemaviikkoja jatkettiin yli vuodenvaihteen. Tässä blogissa sitä testattiin useampaankin otteeseen: niin sen lanseeraustilaisuudessa, Viinipirun isännöimällä viiniristeilyllä kuin vielä ennen joulua Tukholmaan tehdyllä täsmäiskuristeilylläkin

Hyvää se oli, joskin taso vaihteli punaisen laivaston eri alusten välillä (ei vain ole Gracen voittanutta!)

Tänä vuonna pohjoisen raaka-aineilla ilottelevasta menusta voi nauttia lokakuun alusta helmikuun loppuun. Koko ruokalistaan voit tutustua täällä





Tämän vuoden menu on tiukan kisan tulos: paikasta lopullisella menulla taisteli 21 kokkia peräti 76 ehdotuksella. 

Tuttuun tapaan pääroolissa ovat riista, kala, juurekset ja pohjoisen marjat.




Keittiön tervehdyksenä tuotiin oluella graavattua poronfileetä, katajanmarjavanukasta, puolukkapyreetä ja maa-artisokkasipsejä. Tykkäsin. Kuin hullu porosta...




Alkuruoaksi tarjoiltiin miedolla lämmöllä kypsennettyä lohta, palsternakkapyreetä, punajuurta, lohenmätiä ja tillimajoneesia. Erinomainen, erinomainen annos, jossa kaikki ulkonäköä myöten oli kohdillaan. Lohi oli suussasulavuudessaan ehkä parasta koskaan syömääni - lohta liian usein vaivaavasta kuivuudesta ei ollut tietoakaan. Voi olla, etten suostu enää sitä mitenkän muuten valmistettuna syömäänkään. 

Enkä ollut ainoa, jossa kalan upea rakenne herätti hurmiota: sen salaisuutta kyseltiin jokaisesta pöydästä. Niinpä saimme kotiinviemisiksi tarkat speksitkin: oliiviöljyä, vakumointi ja tarkalleen 35 minuutin kypsytys juuri 42 asteessa. 

Nyt tarvinkin enää vain vakumointilaitteen, ajastimen ja lämpömittarin. 





Pääruoan kohdalla ei ollut tänään oikein onni myötä. Annos kuulosti todella houkuttelevalta (hirven sisäpaistia, hirvilientä, perunamykyjä, ruskistettua voita ja paahdettuja porkkanoita), mutta eteemme kannettu liha oli auttamattoman ylikypsää, sitkeää ja kuten ylikypsälle riistalle käy, maksan makuista. 

Sama oli tilanne kaikilla pöytäseurueessamme, poislukien yhden, jonka heleänpunaista paistia kateellisena kuolasin. Hänen makuunsa se taas oli tosin liian raakaa. Tasan ei käy onni. 

Pääruokien listalta löytyy myös mm. pitkään punaviinissä haudutettua poronpotkaa (helmisipulia, savustettua pekonia, norrlantilaisia osterivinokkaita, rosmariinia, valkosipulia, persiljaa ja lapskoussia!!!), jota aion vielä ennen helmikuun loppuani saada käsiini. 





Lounaan lomassa tutustuimme myös sisilialaisen Donnafugatan viineihin. Vulkaaninen maaperä on jättänyt leimansa viineihin, jotka olivat omaan makuuni systemaattisesti hieman kuivia ja karvaitakin. 






Jos pääruoasta jäikin hieman ikävä maku suuhun, korjasi jälkiruoka potin taas kirkkaasti plussan puolelle. Näennäisen yksinkertainen annos (mustikkasurvosta ja mustikkasorbettia, valkosuklalla maustettua Skyriä sekä marenkicrispiä)  oli pala taivasta. 

Tuo valkosuklaa-Skyr toi niin elävästi mieleeni lapsuudesta tutun herkun, voipuuron (?) Onko ruoka kenellekän muulle tuttu? Haluan lisää. Heti.





Sopivan jäähdytettynä tarjoillulle jälkiruokaviinille lämpenin minäkin. Zibibbo- rypäleestä (Moscato di Alessandria) valmistetussa Kabirissa oli suorastaan huumaava tuoksu ja intensiivisen hedelmäinen, kypsän persikkainen makeus, jota sen raikkaus ja tarjoilulämpötila kuitenkin tasapainotti.





Viinitasting oli muuten multisensorisuudessaan poikkeuksellisen elämyksellinen: meille viinejä esitellyt viinitalon tytär José Rallo nimittäin säesti jokaista viiniä sille valitulla laululla (Blogin Twitter-seuraajille onkin annettu tästä jo maistiaisia!)

Musiikki on viinitalolle toinen sen suurista intohimoista ja vuonna 2002 Donnafugata yhdisti intohimonsa jazzia ja brasilialaista musiikkia yhdistäväksi Donnafugata Music & Wine Liveksi, ja on järjestänyt konsertteja mm. legendaarisella Blute Note-klubilla New Yorkissa. 

Ja jotta teiltä lukijoiltakaan ei pääsisi viini ja svengi pimenevissä illoissa loppumaan, arvotaan tätä postausta kommentoineiden kesken CD Donnafugatan musiikkia! Sen kolmas kappale on muuten ihan täydellinen vertaillessa nuorempia ja vanhempia miehiä. Eikun viinejä. No, molempia.

Arvonta suoritetaan 10.10., muista siis jättää kommenttiin sähköpostiosoitteesikin!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


7 kommenttia :

  1. Oi, mukana arvonnassa! :)
    pienet.suloisuudet@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Mukana arvonnassa minäkin. Ja kiitos aivan ihastuttavasta ja koukuttavasta blogistasi. kirsikpesonen@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onnea arvontaan sinullekin - ihanaa kuulla teistä lukijoista :-)

      Poista
    2. Ja onni osui tänne - tarkistatkö sähköpostisi :-)

      Poista
  3. Ihania kuvia, ihania tunnelmia! Blogista iloa arkeen ja ruoanlaiton saloihin. sanna.komulainen@fimnet.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onnea arvontaan sinullekin :-) kiva kun olet mukana!

      Poista