maanantai 21. syyskuuta 2015

Keftedakia, keftedes- kreikkalaiset yrttiset lammaslihapullat




* * * 

Näissä yrttisissä lammaslihapullissa maistuvat ihanat Kreikan maut!

* * * 


Lihapulla on vähän niinkuin jalkapallo. Molemmat yhdistävät kansoja tavalla, joista politiikka ja uskonto voivat vain haaveilla. Mummot kaikkialla osoittavat rakkauttaan niitä pyörittelemällä. 

Lähi-idässä sikäläiset köftet saavat lämpöä kanelin, maustepippurin, korianterinsiementen ja juustokuminan kaltaisista mausteista, Välimeren tällä puolen niiden kreikkalaiset serkut, keftedakit (tai, koosta riippuen keftedet), maustetaan taas tuorein yrtein. 

Ja onneksi kaikille mummottomille on olemassa Ikea, jonka 313 liikkeessä maailmanlaajuisesti syödään joka päivä 1 836 000 lihapullaa. 

Ja hei -kuinka monella ruoalla on oma, kansainvälisesti juhlistettava päivänsä? Lihapullilla on: 9.3!



keftedes_keftadakia_kreikkalaiset yrttiset lammaslihapullat_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_gluteeniton, kosher


Itse käytän Hauler Oriental Marketissa myytävää minttua, joka on vahvuudeltaan sitä luokkaa, mihin olen Lähi-idässä tottunut. Lähimmäs sitä tulee joskus tavallisissa marketeissa näkemäni vahvan mintun nimellä myytävä yrtti, mutta jos käytät tavallista minttua, saa annoksen ainakin tuplata!


keftedes_keftadakia_kreikkalaiset yrttiset lammaslihapullat_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_gluteeniton, kosher


Keftedakit- kreikkalaiset yrttiset lihapullat


koosta riippuen n. 20 kpl

1/2 dl korppujauhoja (tarvittaessa gluteenittomia)
3/4 dl maitoa (voi korvata lihaliemellä)
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1,5 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua meiramia
3/4 rkl hienonnettua tuoretta vahvaa minttua (jos käytät kuivattua, reilu puolet tuosta riittää)
400 gr lampaan jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
ripaus maustepippuria


Sekoita korppujauhot maitoon ja jätä turpoamaan. Silppua ja kuullota sillä välin sipuli ja valkosipuli. Lisää niihin kuivatut yrtit aromien herättelemiseksi.

Sekoita ainekset yhteen ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Anna jähmettyä ja maustua jääkaapissa tunnin verran (halutessaan taikinan voi tehdä jääkaappiin vaikka edellisenä päivänä).

Pyörittele yksi koepallo, paista, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. 

Pyörittele haluamasi kokoisiksi palloiksi ja paista joko pannulla tai uunissa.

Tarjoile. Esimerkiksi tsatsikin kanssa. Lämpiminä tai kylminä. Joko sellaisenaan osana meze-pöytää tai vaikka pita-leipien täytteenä!




keftedes_keftadakia_kreikkalaiset yrttiset lammaslihapullat_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_gluteeniton, kosher_PINTEREST


PS. Lisää vinkkejä ja reseptejä välimerelliseen meze-iloitteluun löydät täältä!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

2 kommenttia :

  1. Kiitos tästä reseptistä, kiva kokeilla erilaisia lihapullia :) taikina on just tekeytymässä ja tuoksu on ainakin ihana:)

    http://styledbynina.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa - kertokaa ihmeessä mitä tykkäsitte :-) PS. Itse tykkään lampaasta eniten, mutta tuohon voi käyttää myös possu,- nauta- tai sikanautajauhelihaa. Kreikassa käytetään paljon lammasta (ja se on noissa maissa niin ihanaa!) mutta lihapullat tehdään monesti naudan ja possun sekoituksesta, possun tuodessa siihen sopivasti rasvaisuutta.

      Poista