maanantai 5. toukokuuta 2014

Thai-silakat

Muuton, pään ja keittiön ollessa vähän vielä vaiheessa kaivelen nyt esiin luonnoksissa lojuneita postauksia. Vuorossa näköjään silakkaa! Jos olisi kaiken keskellä ollut aikaa osallistua viime kuukauden roskakala-aiheiseen ruokahaasteeseen, niin tällä olisi menty. Vaan kun ei se aika kaikkeen riitä...

Tämänkertaiset silakat eivät Cosmopolitan-silakoiden tapaan ole ihan sieltä perinteisimmästä päästä, mutta sehän vain osoittaa, miten moneen tämä jalo kala taipuukaan! 

Perustana näissä oli se ihan perinteinen säilötty silakka, joka ensin kypsennetään siinä etikkaliemessä ja sitten säilötään siihen mausteliemeen. Mausteliemen nyrkkisääntö on 1-2-3, eli 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Sitä voi sitten oman mielensä mukaan maustaa suuntaan tai toiseen. Nyt esimerkiksi tein siitä noiden muiden tilpehöörien mausteisuudesta johtuen makeamman. Perinteisimmillään siihen tulee esim. murskattua maustepippuria, laakerinlehteä ja sipulia (puna- tai kelta), mutta tällä kertaa mummo pisti jalalla Koreasti (naurakaa edes säälistä) ja haki inspiraatiota Aasian suunnalta chilin, limen, inkiväärin ja valkosipulin muodossa. Melkein trendiherkun ainekset siis!

Ja kuten muidenkin silakkaherkkujen kanssa, toki tämän voi tehdä sillistäkin. Huuhtele silli silloin ohjeen mukaan ja anna maustua kastikkeessa.

400 gr silakkafileitä

Kypsytysliemi:

1,25 dl etikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

Huuhtele silakkafileet ja valuta/ taputtele kuiviksi. Sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään ja kaada silakkafileiden päälle. Anna raakakypsyä peitettynä kylmässä 6-8 tuntia. Valuta huolellisesti.

Mausteliemi:

1 dl vettä
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl etikkaa
2 kaffirlimenlehteä (tai pientä laakerinlehteä)
1 iso valkosipulinkynsi
muutaman sentin pätkä inkivääriä
10 maustepippuria
1 punainen chili
1 pieni sipuli (tai 1/2 isommasta)
1 lime

Kiehauta etikka, vesi ja sokeri, maustepippuri ja kaffirlimenlehdet ja anna jäähtyä. Kuori inkivääri ja valkosipulinkynsi ja siivuta ohueksi. Pilko chili ja leikkaa lime kuorineen siivuiksi. Sekoita ne jäähtyneeseen liemeen. Rullaa silakat ja asettele sipulin kanssa kerroksittain (lasi)purkkiin ja kaada liemin perään. Anna maustua muutaman päivän ajan ennen tarjoilua.

Toim. huom. Toki tämän voi tehdä sillistäkin - leikkaa silloin kaupasta ostamasi sillit leveyssuunnassa reilun sentin siivuiksi ja anna maustua kastikkeessaan kylmässä seuraavaan päivään. 




Lisää silakkaohjeita löydät muuten täältä!


____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Kiva liemi,tuo voisi sopia myös sardiineille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin muuten varmaan voisikin! Ja hei - hyvää itsenäisyyspäivää sinne <3 !

      Poista