maanantai 13. tammikuuta 2014

Ne perinteiset lihapullat

Kun tuo vuosikatsauskin paljasti, että espanjalaiset lihapullat ovat blogin kestosuosikki kaikenkielisten lukijoiden keskuudessa, niin heitetään sitten kehiin tämäkin, rakkaudelta ja mummolalta maistuva lihapullaresepti. Vastaus siihen, miksi koko maailma tuntee nämä nimenomaan ruotsalaisina lihapullina, otetaan myös ilolla vastaan (eikö niille riitä Saab ja Volvo ja Abba ja H&M? Ja Neneh Cherry ja Kappahl ja Maria Montazami?) Mutta niin olennainen osa nämä länsinaapurin kulinaarista psyykeä kyllä ovat, että näitä tarjotaan ihan joka paikassa. Ikeasta Grand Hotelin voileipäpöytään. Joulunakin ne järsivät nimenomaan näitä (ja niitä rakastamiaan nakkeja)!

Nämä näyttävät herättävän nostalgiaa meni sitten mihin tahansa. Tein näitä norjalaisen kollegan syntymäpäiville Länsirannalla ja ne liikuttivat hänet vallan kyyneliin. Kunnes tyttö huomasi, ettei pöydässä ollut lingonsyltiä! Perinneruokien kanssa ei piruilla - niinpä nämä kuuluu tarjota perunamuusin ja ruskean kastikkeen kera. Niin, ja sen puolukkahillon...

Sen verran kuitenkin uskalsin soveltaa, että tein perunamuusini ruskistetulla voilla. Olen siihen sen antamaan toffeemaiseen paahteisuuteen niin hullaantunut etten taida tavalliseen metodiin palata lainkaan! Eivätkä nämä kyllä varmasti pilalle menisi, jos kastikkeena käyttäisikin bangers & mash- annoksesta tuttua tummaa sipulikastiketta!

Jos tekee itse korppujauhot gluteenittomasta leivästä, pysyy ruoka myös gluteenittomana. Kananmunan puolestaan voi lihapullista jättää myös pois. Se muuttaa rakennetta hieman, mutta ei-niin-pehmeään ja helpommin pyöriteltävään suuntaan. On niinikään oma valinta, paistaako ne uunissa vai pannulla. Hercule Poirotmaiseen pakkomielteiseen symmetriahakuisuuteen uunissa paistaminen sopii paremmin, sillä siellä ne säilyttävät sen pyöreytensä paremmin. Silloin tosin kannattaa lämmittää uuni ensin kuumaksi ja laskea lämpötilaa heti pullien uuniin mentyä - näin ne nesteet eivät valu niistä niin herkästi ulos ja pellille. 





Lihapullat:

1 dl kermaviiliä
1/2 dl korppujauhoja
(1 kananmuna)
400 gr jauhelihaa
1 sipuli
3/4 tl jauhettua maustepippuria
1/4 tl neilikkaa (tai muskottia)
suolaa, mustapippuria

Sekoita korppujauhot kermaviiliin ja jätä turpoamaan n. 10 minuutiksi. Pehmitä sillä välin pannulla hienoksi silputtu sipuli. Lisää ne korppujauhoihin, vaivaa joukkoon jauheliha ja lopuksi kananmuna. Mausta. Paista pieni testikikkare, tarkista onko maku kohdillaan, ja lisää tarvittaessa mausteita. Paista joko uunissa 180 asteessa tai pannulla pienessä rasvassa.

Kastike:

50 gr voita
reilu 2 rkl vehnäjauhoa
6 dl lihalientä
1 reilu tl tomaattipyrettä
1/3 tl maustepippuria
suolaa, mustapippuria
(1 dl kermaa)

Sulata voi pannulla. Lisää siihen vehnäjauho ja anna ruskistua ja kypsyä rauhassa. Kun seoksessa on kauniin ruskea väri, lisää (koko ajan sekoittaen) joukkoon lihaliemi. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Mausta ja lisää halutessasi vielä loraus kermaa. 

Perunamuusi:

1 kg perunoita
1,5 dl kuumaa maitoa
75 - 100 gr voita, ruskistettuna
suolaa, valkopippuria

Keitä tai höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta maidon kanssa, mausta ja lisää joukkoon ruskistettu voi.



Retrohengessä valittu myös annoksen koriste kähäräpersilja.
Oi tuota viattomuuden aikaa ennen Jamie Oliveria ja kaiken maailman silolehtipersiljoita ja koriantereita!



__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



           



12 kommenttia :

  1. Ihana kiharainen retropersilja! <3 Mä paistan aina pullat pannulla, uunissa pysyy joo nätimmin kasassa, muttei tule samaa makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mun lähikauppa on yhä (vuonna 2014!) autuaan tietämätön mistään italialaisesta silolehtifancyass-persiljasta. Sieltä löytyy tätä ja tilliä. Aamen :-) Pannulla paistajaksi olen evolutioitunut myös minä.

      Poista
  2. Kävisiköhän ghee tuohon muusiin ruskistetun voin tilalle, siinäkin on se toffeemainen vivahde, jos se keittely siis onnistuu? Voi tykkään minäkin tuosta peruspersiljasta, siinä on kyllä se Pailakan meininki, wieninleikkeen päällä viipale sitruuna ja persiljasyherö :) Silloin 70-luvulla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jaa-ah. enpäs kyllä tiedä. vaikka voiko millään voilla epäonnistua :-)? kyllä täytyy myöntää, että tykkään tuosta kähäräpersiljan mehukkaasta suutuntumasta kyllä...

      Poista
  3. Yleensä paistan ensin pikaisesti pannulla ja sitten uuniin muhimaan. Tai pelkästään pannulla, pullat pois, ruskea kastike pannulla ja pullat kastiin hautumaan. Pelkkä uuni olisi toki terveellisempi vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen itse myös tuon kastikkeessa muhimisen ystävä - siellä kun ne eivät vahingossakaan pääse kuivumaan :-)

      Poista
  4. Kaiken pahan takana on jamie oliver. Ilman sitä söisimme ruokalaput kaulassa gratinoitua haukea joka olisi annoksessa kokonaisena ja läskisoosissa olisi läskiä eikä pekonia.

    Pullat rokkaa,niin sinäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oot sie vaan niin lutunen :-) ja hei - onnea uudelle uralle journalistina!

      Poista
  5. Ootko kokeillut jallupullia? Nimittäin sen parempaa ruokaa EI ole. Ei ole. Mutta _ehdottomasti_ makealla puolukkahillolla! No nytpä rupesi tekemään niitä kovasti mieli... Pitää kokata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. syönyt olen vaan tehnyt en koskaan. Kaipa se jallukin on vähän niinkuin pekoni - ei se mistään varmaan ainakaan huonompaa tee...!

      Poista