perjantai 1. marraskuuta 2013

Vihreää kanacurryä

No nyt kun tuota punaista currytahnaakin on uskaltaduttu kokeilemaan, niin pitihän sitä sitten tasapuolisuuden nimissä kokeilla vihreääkin. Punainen on kuulemma sellainen, että sen kaveriksi tehdään yleensä kasvis- tai kalapohjaisia curryjä, kun taas vihreä on sellainen, joka viihtyy lihapohjaistenkin curryjen pohjana. Tässä oli kanaa. Oman maun ja jääkaapin tilanteen mukaan tähän voi lisätä melkolailla mitä tahansa vihanneksia. Paprika ja sokeriherneet tai vihreät pavut esimerkiksi toimivat mainiosti.

Alkuperäinen innostus löytyi samaiselta sivustolta kuin punaisenkin eli täältä. Tähän olisin mieluusti käyttänyt kaffirlimeä, jonka ainutlaatuisesta mausta olen tähän mennessä kuullut vain juttuja. Koskaan en ole sitä vielä onnistunut löytämään - kaffirlimen lehtiä ainoastaan. Joka onkin luonnollisesti ihan eri asia. Myöskään sitä katkaraputahnaa en ollut sitten viime kerran tullut hankkineeksi, joten taas se korvattiin hummerifondilla. 

Tästä annoksesta tulee neljän ihmisen curryn verran tahnaa. Se säilyy myös jääkaapissa parisen viikkoa tai sen voi myös pakastaa.

Vihreä currytahna:

2 sitruunaruohon vartta
4 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli tai pieni sipuli
puska korianteria (käytin lehdet ja varret)
1,5 reilu tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna (tai inkivääritahnaa)
1 limen mehu ja kuori
2-3 vihreää chiliä (maun mukaan - omani olivat poblanoja)
1 tl hummerifondia (tai sitä katkaraputahnaa jos sattuu löytymään!)
3 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta)
2 rkl ruskeaa sokeria
1 tl valkopippuria
1 tl jeeraa

Jauha ainekset tahnaksi joko blenderissä tai morttelissa. Kannattaa aloittaa niistä kovimmista ja kuituisammista aineksista kuten sitruunaruohosta ja inkivääristä. Lisää tarvittaessa 1/4 dl vettä, jotta se soseutuisi paremmin - ylimääräinen neste kuitenkin haihtuu pannulla.

Vihreä kanacurry (neljälle):

1/2 chili
1- 2 valkosipulinkynttä (koosta riippuen)
1 tl hienonnettua inkivääriä
loraus limemehua
2 kaffirlimen lehteä (tai pientä laakerinlehteä)
1 tähtianis

3 isoa kananrintaa (omani olivat vielä luussa kiinni)
1,5 tlk kookosmaitoa (kermaista ja paksua - ei sellaista vetistä vähärasvaista)
1 pienehkö munakoiso
1 tlk minimaisseja

tarjoiluun (thai)basilikaa, kevätsipulia, tuoretta limeä ja chiliä


Kuumenna wok tai paistinpannu. Paista öljytilkassa ensin munakoisot ja siirrä syrjään. Lisää pannulle sitten chili, valkosipuli, inkivääri ja loraus limemehua. Lisää perään sitten kana ja pyörittele hetki. Lisää pannulle sitten currytahna, kaffirlimen lehdet ja tähtianis ja pyörittele niin, että kaikki lihapalat saavat osansa. Kanaa ei siis tarvitse ruskistaa. 

Kaada sitten pannuun kookosmaito ja sekoita tasaiseksi. Anna kypsyä kymmenisen minuuttia ja lisää sitten minimaissit sekä munakoisot. Jatka kypsentämistä vielä 5-10 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja vihannekset ovat läpikotaisin kuumia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta, soijakastiketta tai suolaa. Viime vaiheessa lisää joukkoon muutama kourallinen silputtua basilikaa (tai korianterinlehtiä!) ja saman verran kevätsipulia. Jaa tarjoilukulhoihin ja tarjoile limen jatuoreiden yrttien kanssa.




Arvatkaas muuten, mistä tuo italialaiseen keittiöön niin erottamattomasti kuuluva vakioyrtti basilika on alkujaan kotoisin? No Intiastahan se!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



11 kommenttia :

  1. Väriä elämään :D nyt tarvis kyllä. Pienehkö, sanonko mikä? ottassa kun en pääse sinne awardseihin tänään. Olin jo iha valmistautunut tulemaan.

    Hyvä curry, erinomainen blogi,toivon sulle menestystä awardseissa.

    Toivottavasti joskus törmätään :)

    VastaaPoista
  2. No voihan pylly! Olis ollut niin kiva päästä yhdistämään kasvoja niihin nimiin :-/ Oma asenne on tällä hetkellä melkoisen mausteinen cocktail jännitystä, odotusta, huolta, murhetta,pelkoa ja ihan puhdasta paniikkia :-)

    VastaaPoista
  3. Nami,tuollainen curry oli vakkariherkuani ennenkuin lopetin kanansyönnin,nykyään siihen tulee tofua,Ja räytyy nostaa sulle hattua että teet itse currytahnan:-) onnea tänään ja mukavaa awards.iltaa:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei se tahnan tekeminen todellakaan vaikeaa ole ja hei, kaupasta saatavat on täysin hyväksyttäviä vaihtoehtoja :-) epävarmuus myllertää niiiiiiiiin hurjana tuolla sisuskaluissa - tuo gaala tuntuu niiiiiiiiiiiiiiiiiin väärältä paikalta mulle :-/!

      Poista
  4. Ihana curry! Kun katsoo ulos ja vetää sisällä villasukkia jalkaan, tämä olisi juuri sitä, mitä ihminen tarvitsee sisäiseksi villasukaksi.

    VastaaPoista
  5. Paljon on joka reseptissä ja ruoassa tuota tuoretta korianteria nykyisin... ja me vaimon kanssa kun emme siitä mausta/tuoksusta pidä eli kuulumme siihen 10 % väestöstä kuulemma. Intiassa lukuisia kertoja käytyämme olemme oppineet, että kaikkeen sitä ei tarvita ja osassa ruokia sen voi korvata jollain muulla. Mitäpä mieltä sinä, oi Andalusiana olet, mikä neuvoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aijai, nyt laitoitkin pahan! Itse taas en osaa aasialaista ruokaa sitä ilman kuvitella lainkaan! Joskaan en minäkään ihan ensiyrittämällä sen "saippuaisuuteen" aikoinani ihastunut...

      Poista
  6. kerro nyt hölmölle että pilkotaanko toi kana tuonne pannulle vai laitetaanko kananrinnat kokonaisina pannulle :o :D

    VastaaPoista