keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Poropiiraat

Jokin aika sitten kysyin blogin Facebook-seuraajilta, mitä he toivoisivat seuraavan kerran leipomismanian iskiessä blogissa näkevänsä. Yksi toivomus oli "jotain syksyistä ja sienistä". Toive huomioitu - tässä tulos!

Sydän sykkyrällään valmistaudun blogin englanninkielistä osiota lukevien vaikerrukseen tämän päivän tuotosten raaka-aine-listan kohdalla. Siellä kun on poroa. Kyllä, sitä Joulupukin lahjavuorta kuljettavaa rekeä vetävää hellyttävää sarvipäätä. Kyllä, me julmat pohjoisen ihmiset syömme sitä - se kun on eläin ja lihasta tehty. Mutta älkää ulkomaanihmeet vielä toivoanne kirveen perässä kaivoon heittäkö, näillä kilohinnoilla kyllä niitä petteritä jää vielä sitä rekeäkin kiskomaan! Pelmeneistä ja poroslidereistä poiketen tällä kertaa omani tuli ihan kaupan hyllyltä. Taitaa olla meidän perheen poromiehen varannot aika pitkäli käytetty... 

Leivontahurmioissa kotiin tiensä löytänyt muffinsivuoka piti käyttöön vihkiä, mutta ei ihan vielä kuitenkaan kuppikakku (että voikin olla karmaiseva käännös tuokin)- linjalle livetty. Vaan pyöräytin tuollaisia miniquichejä! Viimeisen leposijansa näistä löysivät myös ne lehtikaaliquichesta käyttämättä jääneet mustatorvisienet. Tällä kertaa liotin ne kuumassa vedessä eikä se liotusvesikään hukkaan mennyt - annoin sen jäähtyä ja käytin sen tuohon piirastaikinaan! Loput säästin ja käytän ne vastaisuudessa vaikka sienirisottoon - se liemi kun on täyttä kultaa ja täynnä makua!

Pohja on se sadonkorjuupiiraasta ja lehtikaaliquichesta tuttu galettepohja. Vähän ravintoarvoa ja makua lisätäkseni korvasin osan jauhoista ruisjauhoilla.

Tästä tulee 9 minipiirasta, vaikka tokihan tämän voisi leipoa yhdeksi isoksikin piiraaksi - silloin täyte kannattaa kyllä ainakin tuplata. Kylmäsavuporossa on kyllä se hyvä puoli, että voimakkaan makunsa ansiosta vähäkin riittää pitkälle. Sen puutteessä tähän voisi tosin käyttää vaikka pannulla rapeaksi paistettua serrano- tai pekonimurua. Juustoakin noihin piiraisiin voisi laittaa - vähennä siinä tapauksessa munamaitoseoksen määrää.






Pohja:

3.75 dl jauhoja (1,25 dl ruisjauhoa, 2,5 dl vehnäjauhoa)
90 ml oliiviöljyä
1 tl suolaa
90-120 ml sienten liotusvettä

Jos käytät kuivattuja sieniä, aloita operaatio liottamalla ne. Kiehauta vettä sen verran että se juuri ja juuri peittää sienet. Anna liota vartin ajan ja valuta sienet. Säilytä liotusvesi ja anna sen jäähtyä.

Sekoita öljy jauhoihin ja suolaan ja nypi murumaiseksi. Lisää sitten (sienten liotus)vettä vähän kerrallaan kunnes koossa on pehmeä, koossapysyvä taikina. Kaulitse (kahden leivinpaperin välissä) ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla piiraspohjia. Oma muffinsipeltini oli kuusikoloinen, joten pohjat olivat halkaisijaltaan 13-senttisiä. Tai jaa taikina suoraan yhdeksään palloon ja painele kolojen pohjalle ja reunoille. 

Helpoksi valmiiden piiraiden vuosta poistamisen tekee, jos ennen taikinan painelua sujauttaa jokaiseen koloon leivinpaperista taitellun kaistaleen, jonka reunat ulottuvat muutaman sentin verran vuoan ulkopuolelle - näin piiraat saa sen avulla nostettua koloistaan varsin vaivattomasti! Siirrä kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte:

1 pieni punasipuli
2 dl kylmäsavupororouhetta
1 dl sieniä
1 reilu rkl timjaminlehtiä (tai n. 1/2 rkl kuivattua timjamia)
1 reilu tl fenkolia rouheasti hienonnettuna
suolaa(varoen), pippuria

Kuori ja halkaise sipuli. Leikkaa ohuiksi siivuiksi. Paista pannulla pehmeäksi ja lisää sitten sienet. Paista vielä hetken aikaa ja sekoita sitten joukkoon poro ja mausteet. Anna hieman jäähtyä.

Jaa täyte (n. 1,5 rkl/ piiras) piiraspohjiin ja kaada päälle munamaito.

Munamaitoseos:

2  dl kermaa
1/2 dl maitoa
3 munaa

Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon muut ainekset. Kaada täytteen päälle ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes piiraat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.

Näillä piirailla ollaan myös mukana Onko nälkä- blogin riistahaasteessa!


______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        




8 kommenttia :

  1. Jösses rouva mitä olet saanut aikaan! Mahti piirakka ja loistava idea käyttää sienistä myös neste jolla turvottelit. Mustatorvisienet on kyllä prämeitä ja onhan ne ny hyviäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllä meillä tykättiin :-) heti seuraavalla viikolla sai olla tekemässä lisää! tuo liotusneste lisää kyllä ihanasti sitä metsäistä sienisyyttä...

      Poista
  2. Aivan ihanan näköisiä, tuoksuu tänne asti! Nyt on pakko mennä jääkaapille eikä siellä taatusti ole poropiirakoita :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eivät ole onneksi vaikeatekoisia - yllätä itsesi vaikka viikonloppuna :-)

      Poista
  3. Poro on kyllä hyvää. Tosiaan hyvä idea toi liotusnesteen käyttö, mitä enemmän sienen makua sen parempi.

    VastaaPoista
  4. Aivan ihanalta näyttää ja kuulostaa!

    VastaaPoista