perjantai 8. marraskuuta 2013

Kasvissamosat

Kymmenen vuoden takainen Intian-reissuni oli ensimmäinen kertani Euroopan ulkopuolella. Ja monella tapaa hyvin... avartava. Ja hämmentävä. Ja turhauttava. Ja mielenkiintoinen. Se oli myös aikaa ennen digikameroita ja nykyistä Canon-kultaani. 






Intiasta voi olla montaa mieltä (likainen, kaoottinen, eksoottinen, värikäs, naisten oikeuksiin pöyristyttävän ylenkatseellisesti suhtautuva...) mutta kasvissyöjälle se on unelma. Ruoka on loistavaa ja niin onnistuneesti maustettua, ettei sitä lihaa edes huomaa kaipaavansa. Yksi lempisnäckseistäni on samosa.

Pelmenien, raviolien ja dim sumin kaltaisten täytettyjen taikinanyyttien lailla sisään voi piilottaa melko lailla mitä tahansa - niinpä se on oivallinen hävikistä herkuksi-ruoka. Tällä kertaa tein kasvisversioita. Kuoritaikinan tein tällä kertaa kikhernejauhoista, joten ne ovat myös gluteenittomia. Kuoren voi tehdä myös normaalijauhoista, jolloin siitä tulee pehmeämpi. Kikhernejauhoista tulee helposti käsiteltävä taikina, jota aion (keliaakikkokollegoiden iloksi) kokeilla vastaisuudessa myös piirakoihin!

Kaverina tarjoilin raitaa, intialaista tsatsikin kaltaista jogurttidippiä. Siitä(kin) on olemassa lukemattomia variaatioita, ja maun mukaan siihen voi käyttää niin kurkkua, porkkanaa (tai molempia) tai hedelmiä - vaikka ananasta. Sen tarkoitus on olla sitä monien intialaisruokien mausteisuutta tasoittava. Myös se mango-chilikastike toimisi näiden kanssa vallan mainiosti.




20 pientä samosaa, 10 isompaa

Normaalitaikina:

2,5 dl jauhoja
2 rkl öljyä
vettä

Kikhernetaikina:

3,5 dl kikhernejauhoja
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
n. 1/2 dl vettä

Nypi jauhot öljyn kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten vettä, kunnes koossa on pehmeä, koossapysyvä taikina. Kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä. Tee sillä välin täyte.

Täyte:

1 peruna
1 pieni porkkana (tai 1/2 isosta)
1 pieni sipuli
50 gr herneitä
1 vihreä chili
1 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl korianterinsiemeniä
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl kardemummaa
3/4 tl curryä tai garam masalaa
1/2 limen kuori ja mehu
vajaa kourallinen korianterinlehtiä

Kuori ja kuutioi perunat ja porkkana. Ne kannattaa kuutioida pieniksi, noin herneen kokoisiksi, näin ne eivät täyttämisvaiheessa riko taikinakuorta. Höyrytä tai keitä ne kypsiksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää hienonnettu chili, inkivääri, valkosipuli, limen mehu ja kuoriraaste sekä mausteet. Pyörittele pannulla hetki ja lisää sitten peruna ja porkkana. Sekoita niin, että mausteet levittäytyvät tasaisesti. Lisää sitten herneet jatkaen kypsentämistä kunnes nekin ovat läpikotaisin kuumenneet. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon hienonnetut korianterinlehdet. Anna jäähtyä.

Jaa taikina kymmeneen osaan ja kaulitse niistä halkaisijaltaan n. 13-senttisiä pyörylöitä. Pidä ne peitettynä ennnen täyttämistä - muuten ne kuivivat ja niiden käsittely on vaikeampaa. Leikkaa ne sitten kahtia ja kostuta se suora reuna vedellä. Pyöräytä se kartioksi, nipistä kulma kiinni ja painele sauma kiinni. Täytä kuoret, sivele yläreunakin kevyesti vedellä ja nipistä kiinni. Uppopaista kunnes niissä on kaunis kullanruskea väri. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile chutneyn ja/tai raita- dipin kera.

Raita:

250 gr turkkilaista jogurttia
1/2 kurkku
pieni porkkana tai 1/2 isosta
1 limen mehu ja kuori
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 reilu rkl mintunlehtiä hienonnettuna
Sekoita ainekset ja anna maustua kylmässä ainakin tunnin verran ennen tarjoilua.





_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



8 kommenttia :

  1. Samosat ovat herkullisia;monta kertaa olen syönyt vaan en laittanut.Intia on aina kiinnostanut;eksäni,joka siwllä oli käynyt taas ei tykännyt lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Ja täydellistä hävikistä herkuksi-ruokaa. Eikä niiden tekeminenkään vaikeaa ole, joskin kyllä siihen näpertämiseen aikaa saa kulumaan... Se, minkälaisen Intian näkee ja kokee, riippuu hyvin paljon ihmisestä itsestään, ihan niinkuin myös paikoista, joissa käy (ja miten käy). Herrasmiehen työmatkoillaan kokema ilmastoidusta autosta koettu viiden tähden Intia esimerkiksi on hyvin erilainen siihen minun näkemääni (vatsatautiseen ja kuumehoureiseen Intiaan) verrattuna :-)

      Poista
  2. Ah, samosat ovat ihania! Raita kuullostaa ja näyttää todella herkulliselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovathan ne :-) aika tiukilla vain on mielikuvitus kun on yleisöä, josta osa pitää kosheria, osa ei syö gluteenia ja sitten on vielä kasvisyöjät ja ja ja... ;-)

      Poista
  3. Mainio ohje tuo kikhernejauhotaikina, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lähipiiristä (lue: mun ruokia syömään joutuvista) yhä useampi ja useampi on vegaaneja, gluteenittomia, kasvissyöjiä tai muuten ruokavammaisia. Mulle tuli jopa toive tuossa taannoin että kehittäisin jotain joka olisi gluteenitonta, maidotonta, kosheria, sipulitonta, palkokasvitonta ja ei-sieniä-sisältävää. itkuhan siinä oli tulla.

      Poista
  4. Moi! Onko sulla facebookkia? Kiinnostaisko sua liittyä facebookissa sellaseen ryhmään, kun monikulttuuriset bloggaajat? Tehtiin sellainen tässä sellainen muutaman monikulttuuribloggaajan kanssa, ja linkki löytyy tästä https://www.facebook.com/groups/202726496560785/
    :) Ja jos tiiät täältä blogimaailmasta muita kivoja tyyppejä niin laitahan eteenpäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitokset kutsusta! Minäpä menen liittymään :-)

      Poista