perjantai 10. helmikuuta 2017

Perunasta on moneen - edulliset perunareseptit ympäri maailman (gluteeniton, vegaani, kosher)


* * * 

Vaatimattomasta perunasta on moneen: se on hyvää, halpaa, ja gluteenitonta. Tässä edullisia perunareseptejä ympäri maailman!

* * * 

"Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruokaa ihan oikeaa", rallateltiin jo muutaman minua edeltäneenkin sukupolven tuntemassa lastenlaulussa. 



Viime aikojen kokkailut ovat taas havahduttaneet siihen, miten uskomattoman monipuolinen tuo mukula onkaan. Etelä-Amerikan Perusta muualle maailmaan tiensä löytänyt peruna ei tosin ollut välitön hitti - Euroopassa sen ajateltiin kelpaavan lähinnä sikojen ruoaksi. 

Tuo sitkeä ja jopa meidän oloissamme menestyvä kasvis voitti kuitenkin kansan puolelleen ja vielä 1950-luvulla suomalaisten vuosikulutus oli liki 190 kiloa vuodessa. Niin ruokavalion monipuolistumisen kuin karppauksen herättämän hiilihydraattihysterian myötä tuossa on tapahtunut melkoinen notkahdus: nyt se on alle kolmanneksen. 




Kotimainen peruna on silti oodinsa ansainnut: se on hyvää ja halpaa, ekologista ja itse asiassa monen lempiruokani tähtiraaka-aine!

Niinkuin vaikka itkettävän hyvän perunamuusin - tuon lohturuoista lohdullisimman. 



Kunnon pottumuusi aateloi myös Poropaimenen piiraan.




Tästä on blogissa varioitu myös niin englantilaista paimenen piirasta eli Shepherd's pieta...




Kuin brittianopin hurmannutta vähän parempaa kalapiirastakin.




Eikä brittien rakastama sunnuntailounas olisi täydellistä ilman roastieseja eli täydellisiä paahdettuja perunoita.




Noiden brittiläisyys nousee muuten ihan uudelle tasolle tällä salt & vinegar-twistillä!




Vaan jos perunaa rakastetaan täällä meillä Suomessa, niin ollaan siihen hullaannuttu länsinaapurissakin. 

Hasselbackan perunat kohosivat heti julkaisunsa jälkeen yhdeksi blogin kaikkien aikojen luetuimmista resepteistä!



Ruotsista on peräisin myös tämä lohdullinen Hannan laatikko.



Tuolla ruotsalaisille niin rakkaalla kalan, perunan ja kananmunan pyhällä kolminaisuudella iloitellaan myös tässä savusilakkatahnassa....



... kuin ruotsalaisten juhlapöytien vakiovieraassa gubbrörassakin.



Ja onko klassisempaa ja ihan joka tilanteeseen käyvää ruokaa kuin Janssonin kiusaus?



Joulun alla nähtiin blogissa myös toinen, etenkin joulunaikaan ruotsalaiskalaaseihin katettava herkku: punajuuri-peruna-sillisalaatti.



Vaan käytetään sitä perunaa muuallakin, kuten nuo kulinaristiretkeni ovat osoittaneet. Kreikanreissulta kotiin kulkeutui skordalia, valkosipulinen perunadippi...



... ja Bulgarian tuliaisresepteistä löytyi puolestaan patatnik, bulgarialainen minttu-perunamunakas. 



Patatnikin sukulaisia löytyy Euroopasta myös toisesta blogista kovin tutuksi tulleesta maasta: Espanjasta. 

Tortilla Española, por favor!




Espanjasta  - Venäjälle viittaavasta nimestään huolimatta! - on myös kotoisin tämä; yksi suosikkiperunasalaateista Ensalada Rusa




Ja löytyy blogista saksalainenkin perunasalaatti. 

Pekonilla! Jawohl!



Peruna antaa salaateille ihanaa ruokaisuutta ja niinpä sitä on niihin käytetty meillä paljon. Kuten tähän ranskalaisklassikkoon Nizzan salaattiin...




... ja tähän; jokaiseen erikoisruokavalioonkin soveltuvaan pikniksuosikkiimme: välimerelliseen perunasalaattiin



Mutta hei - käy se  pizzaankin




Kunhan valitsee oikean perunalajikkeen, ei taida olla mitään ruokalajia, mihin peruna ei kävisi. Se toimii myös keitoissa.

Ja tämä ihana ranskalaissoppa Vichyssoise toimii niin kylmänä kuin kuumanakin!



Siinä, missä länsimaissa perunan kulutus on laskussa, on se puolestaan nousussa mm. Kaukoidässä - niin hassulta kuin se kuulostaakin. Sieltä on peräisin mm. Massaman Curry...




... sekä tämä intialainen, tällä kertaa uunissa paahdettu aloo gobi.




Peruna antaa ruoanlaitossa myös rakennetta, minkä ansiosta moni ruoka onnistuu gluteenittomanakin. Näiden tunisialaisten kalakeftojen koossapysyvyyden salaisuus? No perunahan se. 



Mikä on teidän perunasuosikkinne? Löytyykö se tästä listasta vai onko takataskussa joku uusi yllättäjä?


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



Andalusian auringossa_Hasselbackan peruna_gluteeniton_vegaani_kosher          


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

21 kommenttia :

  1. Tämä on kyllä jonkin asteista tai tasoista telepatiaa. Katselin toissapäivänä tv:stä Näin Norjassa ohjelmaa ja laivan kokki valmisti norjalaista perinneruokana eli perunapullia (potatisbullar), josta kiinnostuneena räpläsin sitten nettiä aikani ja huomasin, että sehän on skandinaavinen perinneruoka. Tallensin ja tulostikin mm. Öölannin saaren Kroppskakor(=ruumiskakku ... huh)-ohjeen ihan vaan perusohjeena. Kypsennystapoja löytyykin sitten erilaisia maakohtaisesti, samoin täytteitä. Sitten alkoi jo homma laajentua, kun huomasin, että samaa herkkua valmistetaan melkein kaikkialla eurooppaa ja erityisesti rannikoihin rajoittuvissa valtioissa. Ja nyt sitten pläjähti eteeni tämä sinun kaiken kattava koosteesi tai ainakin melkein. IHANAA kertakaikkiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen noista kroppskakoista kuullut, mutta en ole itse asiassa tainnut syödä. Jossain muualla Rutsissa niillä on joku ehkä vieläkin kummallisempi nimi.

      Tuosta "saisiko olla lisää"- kohdasta oikealta muuten löytyy Papas Rellenas, kuubalaiset täytetyt perunapyörykät :-)

      Poista
    2. Jäi mainitsematta noista kroppskakoista ja oudosta nimestä, että niitä tarjottiin perinteisesti hautajaisvieraille. Söin itseni pihalle aikonaan (edellisen ammatin puitteissa) pariisinperunoista, jotka olivat pomoni vakioherkkua pariloidun lohen ja tartarkastikkeen kanssa, illan viimeisenä ateriana tai edustusillallisillakin monasti, niinä 10 vuoden aikana, jolloin tuli kierreltyä pitkin Suomen niemeä ympäriinsä hotellin ravintoloissa. Osasin jopa Alkon luettelonkin ulkoa. Pieni Pariisinperunarauta roikkuu keittiöni seinällä vieläkin magneettilistassa, muistona niiltä ajoilta, vaikka se isompi lumiperunarauta katosikin välillä. Lanzarotelta jäi makumuistona mieleen ryppyperunat, joita kypsennettiin vulkaanisella lämmöllä. Kotoisena versiona olen tehnyt edellämainituista savustettuja perunoita suolapedillä. Kiitos vinkistä kuubalaisiin perunapyöryköihin. Nämä sinun perunaohjeesi ovat valikoituja herkkuohjeita laidasta laitaan ja aionkin kokeilla niitä tässä kevään aikana. Ankan rasvan käytöstäkin tuli todella hieno opastus(tietopaketti)ns.kylkiäisenä. Iso kiitos taasen kaikista!
      En meinaa pysyä nahkahousuissani odotellessani kirjasi valmistumista. :)<3

      Poista
  2. Kiitos ihanasta postauksesta! Tykkään kovasti perunasta - monessa muodossa. Sun koonnista löytyi muutama oma suosikki ja monta uutta, mielenkiintoista tuttavuutta. Eikä oo kauaa siitä, kun ekaa kertaa tein Hasselbackan perunoita. Niistä tuli heti meidän kaikkien suosikki. Vitsit, miten hyviä olivat :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas ihana kuulla :-) Haaselbackan perunoita on viime päivinä innostuttu tekemään kuvista päätellen myös iskäni keittiössä :-)

      Poista
  3. Peruna on kyllä mahtava tapaus! Todella kiva koonti, kiitos.

    Luulen, että perunan suosion laskua selittää osin myös se, että nykyisin syödään myös muita juureksia, vihanneksia ja kasviksia. 50-luvulla ei ihan tällaisia valikoimia tainnut olla ja perunaa oli helppo viljellä ja säilyttää kellarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta - nuo tekijät menevätkin tuohon ennen hiilihydraattihysteriaa mainittuun ruokavalion monipuolistumiseen. Kyllä minunkin keittiössäni keskimäärin kuluu freekeä, kuskusia ja polentaakin enemmän kuin vaikka pottua... ;-)

      Poista
  4. No oho. Mä kun oon aina pitänyt perunaa vähän turhakkeena. No, pottumuussia joskus ja mä olen tuon sun ruskistetun voin ominut suunnilleen kaikkeen! Mut että... olipahan perunaa! Ehkä se ei olekaan niin turhake.

    VastaaPoista
  5. Mun piti linkata tää mun äidille :D. Se nimittäin just valitti, miksei mun blogissa oo perunareseptejä - no tässäpä sitä on kerrakseen! Itsekin olen valmistanut näistä juuri sinun resepteilläsi tuota massaman currya ja skordaliaa ja välimerellistä perunasalaattia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onpas ihana kuulla :-) nyt vielä vietetään valtakunnallista perunaviikkoakin :-)

      Poista
  6. On siinä peruna poikinensa :-) Minäkin tykkään, mutta kummasti on tullut syötyä viime aikoina kaikkea muuta. Pitäisköhän mennä tämä lista kertaalleen läpi ? Kaikki näyttävät sellaisilta, että kelpaisivat varmaan muksuillekin.

    VastaaPoista
  7. Ihana, kun nostit perunan esille ja herkullisia ohjeita! Peruna on paljon bataattia parempi, jos minulta kysytään ja sopii tosiaan vaikka mihin. Hasselbackan perunat ovat lapsuudestani asti olleet sydäntä lähellä, samoin idän kasvattina tykkään perunalaatikosta (viipaloidusta perunasta tehdystä). Perunaviikosta innostunena tein minäkin perunaohjeen, tosin ehtii blogiin vasta ensi viikolla ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sattui tosiaan vielä niin että viime viikko oli kuulemma valtakunnallinen perunaviikko joten ehkä pottu oli hetkensä parrasvaloissa ansainnut <3

      Poista
  8. Todella hyviä esimerkkejä siitä miten monipuolinen -ja herkullinen- peruna on. Hasselbackasuosiota on siivittänyt varmasti niistä otettu upea kuva!
    Oma perunaherkkuni on uusista potuista, voista ja keitetystä kananmunasta haarukalla muussattu "söksötys", jota voidaan maustaa paitsi suolalla myös ruohosipulilla. Yksinkertaista ja yltiöhyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi sun söksötys on yksi omia herkkujani myös! Uudet perunat... ei niiden veroisia vain ole <3

      Poista
  9. Peruna on turhaan parjattu! Itse asiassa viime vuosina pastan syönti on tässä taloudessa vähentynyt ja perunan lisääntynyt. Kun perunakauppias käy vielä ovella, varastossa on perunasäkki, josta syö piiitkään. Ihan keitetyt perunat menee, muussi, jonka välillä maustan tryffeliöljyllä, intialaiset perunat, uunissa kypsennetyt lohkoperunat ja ja... Kaikki ohjeesi vaikuttavat ihanilta. Yksi suosikeistani puuttui: gnocchit. Ja röstiperunat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. gnoccheja olen vain tehnyt kurpitsasta - peruna on ollut kyllä suunnitelmissa sekin <3

      Poista