perjantai 1. heinäkuuta 2016

Djurgårdenin kesäparatiisi


* * *

Tukholman Djurgården on ruotsalainen kesäparatiisi parhaimmillaan, jossa riittää nähtävää ihan kaikille. Sen ravintolatarjonta hemmottelee myös vaativampaakin ruokamatkailijaa. 

* * * 

Jalkapalloihmisenä minun sydäntäni sykähdytti seurata, miten antaumuksella länsinaapurimme elivät EM-huumaansa... niin kauan, kuin sitä kesti. Islannin ihmetulemisen myötä he saivat tosin takaoven jatkaa huumaansa - maan valmentaja kun kuitenkin on noita Svenssoneita. 

Liverpool-legendan Bill Shanklyn mukaan "jotkut ovat sitä mieltä, että jalkapallo on elämän ja kuoleman kysymys, mutta usko pois, kyse on jostain paljon vakavammasta". Ruotsalaisten rakkaus tuohon pallopeleistä jaloimpaan lähentelee edellä kuvattua ja omaa jalkapallojoukkuetta kannatetaan viimeiseen hengenvetoon. 

Toisinaan vähän sen jälkeenkin: missään muualla en ole nimittäin nähnyt ihmisten kuolinilmoituksissa uskonnollisten symbolien tilalla vainajan jalkapallojoukkueen logoa. Tuo tuntuu jopa minusta vähän kummalta ja minulla on sentään hautajaisiani varten valmiina jo uurna (Valioliigan pokaalin jäljennös) sekä siellä soitettava musiikki (Mestareiden liigan tunnari). 

Yksi suosituimmista joukkueista on Allsvenskanin, paikallisen Valioliigan mestaruuden 11 kertaa voittanut Djurgården IF. Joukkue tunnetaan mm. lempinimellä Stockholms stolthet (Tuholman ylpeys), joskin ehkä vähän paremmin tuon nimen lunastaa sen kotiseutu Djurgården, yksi Tukholman suosituimpia nähtävyyksiä ja ajanviettopaikkoja. 




Ihan Östermalmin kyljessä sijaitsevalle puistoalueelle pääsee joko kävellen Djurgårdsbron-siltaa pitkin, raitiovaunulla nro 7, busseilla 67, 69 ja 76 sekä muutamalla lauttareitillä. Lisää tietoa julkisesta liikenteestä aikatauluineen löydät täältä. 




Näkemistä ja tekemistä täältä löytyy ihan joka lähtöön. Lapsiperheiden ykköskohteita ovat tietysti Gröna Lundin huvipuisto sekä Astrid Lindgrenille omistettu elävä museo Junibacken

Djurgården onkin melkoinen museokeskittymä. Historiannälkä tyydyttyy takuuvarmasti maailman ainoan 1600-luvulta säilyneen laivan ympärille rakentuva Vasa-museossa. Taiteen ja kulttuurinharrastajien kannattaa puolestaan ottaa suunnaksi ruotsalaista kansanperinnettä esittelevä Nordiska Museet tai pohjoismaiseen taiteeseen erikoistuneet Waldemarsudden ja Thielska Galleriet.





Ruotsalaisten (ja minun!) rakastaman kuningasperheen historia on vahvasti läsnä Djurgårdenissa, joka sai aikoinaan nimensä kuningas Juhana III:n perustettua sen metsästyspuistokseen. 

Waldemarsudde puolestaan oli taiteille elämänsä omistaneen prinssi Eugenin (nykyisen kuninkaan isoisän isosetä) koti. Djurgårdenissa asuvat myös prinssi Carl Gustaf ja prinsessa Sofia - prinssi Bertililtä perimässään Villa Solbackenissa.  

Yksi alueen vaikuttavimmista rakennuksista on ehdottomasti kuningas Kaarle XIV Juhanan, ensimmäisen Bernadotte-suvun hallitsijan rakennuttama ja vuonna 1827 valmistunut Rosendalin palatsi, joka on kesäisin avoinna myös vierailijoille. 





Etenkin aurinkoisena päivänä Djurgårdenia idyllisempää kesäparatiisia saa hakea. Se onkin loistava päiväretkikohde vaikka piknikille...





... niin, ja kaikenlaiselle kesämökkipäiväunelmille. Itse tosin huomaan tuntevani vetoa tuollaisiin kovinkin kuninkaallishenkisiin  kiinteistöihin. 

Ehkä se on skotlantilaisen aatelistittelini tuoma velvoite? Tai ehkä olen vain suuruudenhullu (ja ammattiauttajan tarpeessa)?










Vähintäänkin yhtä hyvä idea on ruokailun ulkoistaminen, sillä täältä löytyy myös erinomaisia ravintoloita. Etenkin kalaan erikoistunut Ulla Winbladh on loistava valinta, jos sielu halajaa hyvin tehtyä ruotsalaista perinneruokaa husmanskostia

Ravintola nostaa tosin husmanskostin ihan uudelle tasolle ja todella perusteellinen viinilista pistää kenet tahansa viinirakastajan sukat pyörimään (Château Petrusta kenellekään? Vai laitetaanko sittenkin Mouton Rotschildiä? Vai jotain paikan liki 20 shampanjasta?) 

Ei ihme, että paikka on noteerattu Michelin-oppaassa Bib Gourmand-maininnalla. Kolmen ruokalajin ateria (ilman ruokajuomia) n. 55€.




Koko Ruotsinreissun onnistuneimman iltapäivän vietin kuitenkin tämän, niinikään Bib Gourmandilla palkitun Oaxen Krog & Slip-ravintolan terassilla (voihan se olla, että seurallakin oli jotain tekemistä asian kanssa...?)

Pohjoismaisista ruokaperinteistä freesillä otteella ammentavaa bistroruokaa tarjoileva Slip on todella hyvä valinta juuri sellaiselle pitkäksi venähtävälle, ihanan nautinnolliselle lounaalle (3 ruokalajia ilman juomia n. 60€/ hlö).

Yläkerrasta löytyy puolestaan (vain illalliselle avautuva) kahden Michelin- tähden Krog (tasting menu 190€/ kuusi ruokalajia, 220 €/ 10 ruokalajia).




Jos muuten matkakuume pääsi yllättämään ja sinäkin haluat päästä ihastelemaan letkeää länsinaapuriamme, muista blogissa meneillään oleva arvonta, jossa voit voittaa ristelyn Tukholmaan! Vinkkaa kaverillekin, niin voittomahdollisuudet paranevat heti moninkertaisiksi!

Osallistumaan pääset täällä.

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


   Appelsiininen raparperikompotti   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

30 kommenttia :

  1. Costa Ricassa asuessani isäntäperheeni isä kuoli, ja hänet haudattiin kuin haudattiinkin suosikkijalkapallojoukkueensa peliasussa!

    VastaaPoista
  2. Jalkapallo ON vakava asia! Olen jossain hautausmaalla katselut kiviä, joihin on ripustettu suosikkijoukkueen huiveja ja muuta rekvisiittaa. Ei jäänyt epäselväksi mitä joukkuetta vainaja oli kannattanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä on :-) omat hautajaissuunnitelmat saavat ihmiset yleensä pyörittelemään silmiään... ehkä käsityksemme tyylikkäistä jäähyväisistä maailmalle ovat hieman toisistaan poikkeavat...

      Poista
  3. Jalkapalloa en ymmärrä sitten yhtään, mutta fanittaminen on kyllä mukavaa. Ymmärrän siis sen puolen, että se oma tiimi on tärkeä.

    Mutta onpa kyllä idyllisen näköistä ja tuo keitto näyttää taivallisen hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. .. ja siinä pysytään. Ei se aina helppoa ole kaikkine vastoinkäymisineen, mutta siinä omassa joukkueessa pysytään :-)

      Poista
  4. Ruotsalaiseen ravintolaskeneen olisi kiva tutustua enemmänkin. Toistaiseksi Ruotsissa lomailu on opiskelijabudjetilla tuntunut muutenkin sen verran tyyriiltä, että mitään 200 euron maistelumenuja ei ole tullut maisteltua. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sen suhteen nuo Michelin-oppaan suositusravintoloiden lounaat tarjoaa monesti todella hyvin vastinetta rahoille ja huomattavatsi illan menua edullisemman vaihtoehdon :-)

      Vaan eihän se kyllä kaupunkina ihan halvimmasta päästä toki ole tuokaan...

      Poista
  5. Ihana Djurgården.Olen käynyt siellä ihan lapsena,sillä äidin täti asui siellä.Hänen kuoltuaan villan peri hänen poikansa,joka oli kirurgi Karolinskassa. Eräänä päivänä aamulenkillä juostessaan sydän petti vain hieman yli 40-vuotiaalla sydänkirurgilta,miten traagista.Leski meni hyvin nopeasti uusiin naimisiin enkä sen jälkeen ole kuullut mitä talolle tapahtui.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän suku on kyllä tapahtumarikkaudessaan ihan huikea :-)

      Poista
  6. Onpa ihanan idyllisen näköistä!! Nämä kuvat ovat varmasti parhaat, mitkä paikasta olen nähnyt, houkuttelevimmat :) Turkkilaiset ovat myös huikean omistautuneita jalkapallofaneja, siellä kaikilla (minullakin) on se oma joukkue - vaikkei koskaan yhtään peliä katsoisikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. törmäsin ilmiöön Turkkia kiertäessäni :-) Eräänä iltana yhdellä Taksimin viereisen kadun kattoravintolassa tuntui tärisevän kattokin paikallisten eläytyessä maajoukkuen meneillään olvaan matsiin...!

      Poista
  7. Hetkonen.. Näköjään kommenttini ei ole tullut läpi tähän blogipostaukseen. Tylsää. En pääse sisälle tuohon jalkapallohysteriaan, onneksi kisat loppuvat pian ja ihmiset voivat puhua jostain muustakin :D. Ensi viikolla lähden Tukholmaan, vaikka eilen vielä luulin reissuni peruuntuneen. Täytyy painaa mieleen näitä paikkoja, sillä yhteensä kuusi yötä tulee vietettyä Tukholmassa -siinä ajassa ehtii kiertelemään paikkoja :). Kauniin näköistä! Ja vähän erilaista, mitä olen itse tottunut Tukholmassa näkemään (en ole siis siellä kovinkaan paljon aikaa viettänyt).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi onnea! itse olin viisi yötä ja tekemistä (ja syömistä..) olisi riittänyt varmasti toiseksi viideksikin...

      Poista
  8. Parhaiten mieleen jäänyt muistoni Djurgårdenista on osallistumisesta sikäläiselle Naisten kympille, Tjejmilenille joskus. Reitti kulki Djurgårdenin huvilakaduilla(kin) ja kuumana päivänä vanhat sedän hurrasivat juoksijoille ja tarjosivat, jos halusi, suihkun puutarhaletkusta vilvoitukseksi. Oli kiva fiilis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mikäs vanhoja setiä naisten urheilussa enemoää kiehtoisi kuin märkä t-paita :-)

      Poista
  9. Vaikka jalkapallo ei olekaan kovin lähellä sydäntäni (ei edes, vaikka olen nuorempana sitä jokusen vuoden harrastanutkin), mutta Djurgårdenissa voisin siitäkin huolimatta käydä :D Jostain syystä on Tukholman reissuilla jäänyt väliin, kuten lähes kaikki muukin sightseeing... Asia vaatisi korjausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no enpä ollut kyllä kaikkinä näinä vuosinakaan kauheasti sinne eksynyt... jotenkin joka reissula jumittaa aina tiettyä kaupunginosaa tutkaillen. Nyt hotellimme ansiosta vuorossa oli näköjään Östermalmin huudit...

      Poista
  10. Kuninkaalliset ovat niin ihania <3 Miten minulta on voinut mennä ohi tuo Rosendahl? Varmaan siksi että viimeksi kun olen ollut ajan kanssa Tukholmassa, niin lapset ovat olleet pienempiä ja ollaan varmaan menty heidän ehdoilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuninkaalliset ovat <3 Itku silmässä seuraan aina heidän häitään - tiara päässä, tottakai :-)

      Poista
  11. Todella monipuolisen kattauksen olit luonut, mutta kiinnostavinta oli silti tämä uurna -juttu :-)

    Itse haluaisin käydä katsomassa Ruotsissa peliä,olisi varmasti huikea tunnelma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on :-) Siellä ollaan kyllä mukana pelissä koko sydämellä <3

      Poista
  12. Tuolla en ole koskaan käynyt (viime visiitistä Tukholmaankin on aikaa varmaan 15 vuotta), mutta on kyllä kivan näköinen paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana, ihana paikka. maalaisidylliä käytännössä kaupungin keskustassa <3

      Poista
  13. En ole muistaakseni nimenomaan Djurgårdenissa koskaan käynyt, vaikka Ruotsin puolella onkin tullut useasti käytyä. En ymmärrä, miksi Ruotsiin matkustamista pidetään jotenkin "vähempiarvoisena" matkailuna. Siellähän on vaikka mitä, niin kuin juuri postauksestasikin käy ilmi. Ruotsalaiseen ravintolaskeneen olisi mukava päästä sukeltamaan vähän syväluotaavammin, siellä kun tuntuu olevan mahtavaa ruokaa fine diningistä street gastro -tyyppiseen ruokailuun, meni sitten minne vain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan totta. itseä maa kiehtoo tosin tällä hetkellä ehkä tavallista enemmän noista henkilökohtaisistakin syistä... <3

      Poista
  14. Harmittaa kun ei ehditty Djurgårdeniin edellisellä reissulla! Se olisi selkeästi ollut paljon parempi vaihtoehto! Tai tosin, silloin oli niin sateinen päivä että olisiko Djurgården näyttänyt hyvältä.. Ehkä parempi jättää tallaiseen kesäpäivään :) Tästä vinkit seuraavaan reissuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sadepäivät kannattaa ehkä kuluttaa vaikka noissa museoissa, mutta aurinkoisena kesäpäivänä tuo paikka on kyllä ihan parhaimmillaan - ihank kuin lähtisi jonnekin kauemmaskin lomalle :-)

      Poista
  15. Ooh jalkapallohuuma<3 Ihan harmittaa, että on syntynyt maahan jossa sitä ei näissä mittakaavoissa ole, buu! Ja hei miten huikea idea tuo Mestareiden liigan tunnari.. ;) Kaunis kaupunki tuo Tukholma ja sen ympäristö, mutta harmittavan tyyris paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, ei ihan halvimmasta päästä, vaikka löytyyhän sieltäkin toki tekemistä ja näkemistä ja syömistä moneenkin budjettiin. Ihana kaupunki se kyllä on <3

      Poista