torstai 25. helmikuuta 2016

Thaivaallinen kookoksinen tomaatti-linssikeitto


* * * 

For English please see here

* * * 

Joskus viime vuoden lopulla Hakaniemen etnisiin paratiiseihin suntautuneen psykoottisen ostoskierroksen seurauksena huomasin taannoin, että kaapeistani löytyy nyt kilotolkulla linssejä ja noin viittä sorttia erilaisia papuja. 

Vaan kas kummaa - kävi ilmi, että YK:kin on nimittänyt tämän vuoden kansainväliseksi palkokasvien vuodeksi. Tämän vuoden aikana nostetaan siis valokeilaan tuon kasvisperheen proteiinipitoisia ja ravintorikkaita jäseniä: linssejä, herneitä ja papuja. 

Itse joudun ehkä myöntämään, että omalla kohdallani ei ole (taaskaan) kyse mistään terävänäköisestä trendien ennakoimisesta, vaan puhtaasta vahingosta. Viime viikolla blogin tähtiraaka-aineena patsasteli kikherne ja hummuksen uusi kevätkuosi. Nyt kukkii näköjään linssilempi.

Tämä lohdullinen ja Thai-keittiöstä twistiä saava linssikeitto lämmitti kummasti, kun viikonloppuna taivas syyti alas niin lunta, räntää, vettä kuin rakeitakin - kaikkea yhden päivän aikana. Vaan minäpäs vedin jalkaan villasukat, kaivauduin keittokulhoni kanssa peiton alle ja uppouduin Indiana Jonesin viimeisen ristiretken käänteisiin. 

Hätäkös tässä. Tulkoon kevät sitten kun on sen aika. 




Neljälle - kuudelle

Thai tomaatti-linssikeitto:

1 sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä (tai 4 pienempää)
1 punainen chili
1 rkl tomaattipyrettä
korianteripuskan varret
3 rkl punaista currytahnaa
1 rkl sitruunaruohotahnaa (voi jättää myös pois)
1 rkl hienonnettua inkivääriä

muutama rkl öljyä

2,5 dl punaisia linssejä
1/2 prk (à 400 gr) hienoa tomaattimurskaa
1 l kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
2 rkl kalakastiketta (voi korvata myös soijakastikkeella)
1/2 limen mehu
1-2 rkl (ruskeaa sokeria)

Tarjoiluun: limelohkoja, korianteripuskan lehdet 

Surauta sipuli, valkosipuinkynnet, chili, inkivääri, tomaattipyre, korianteripuskan varret, currytahna ja sitruunaruohotahna sekaisin tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa hieman kookosmaitoa jotta seos soseutuu kunnolla. 

Kuumenna öljy kattilassa ja pyörittele maustetahnaa siinä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten linssit ja muutaman minuutin päästä tomaattimurska. Kaada perään kasvisliemi ja anna hautua kunnes linssit ovat kypsiä - n. 15-20 minuuttia. 

Soseuta halutessasi, kaada takaisin kattilaan ja lisää kookosmaito, kalakastike, limen mehu ja sokeri. Kuumenna ja jatka keittämistä vielä viitisen minuuttia. Tarkista maku, lisää tarpeen mukaan kalakastiketta ja/tai sokeria. Sekoita joukkoon korianterinlehdet. Tarjoile limelorauksen kera.




Lisää linssireseptejä on muuten tulossa, vaan minkälaisia tunteita linssit teissä herättävät? Ihastusta vai vihastusta? Miten te niitä käytätte?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


14 kommenttia :

  1. Rakastan linssejä, niitä pitää saada joka viikko monessa ruoassa :) blogiinkaan ei meinannut muuta reseptiä ehtiä kuin linssijuttuja tässä vähän aikaa sitten, hah.

    Upea tämä sinunkin keittosi ja kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos - itse olen kanssa niihin kovinkin ihastunut, joten uudet ideat ja käyttötarkoitukset ovat enemmän kuin tervetulleita!

      Poista
  2. Jestas ! Lisää vegeruokaa, sun blogissa! Mihin maailma onkaan matkalla, kasviruokavalioon vain?

    Eivaiskaan, tämä menee mun keittolistoille, ehdottomasti tehtävä koska tämä kissaätäti loooooves linssejä, mutta on kyllästynyt siihen yhteen keittoon mitä tekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo-o. en minä tiedä mitä tässä on käynyt :-)

      Poista
  3. No nyt kyllä näyttää aivan järkyttävän hyvältä! :)

    VastaaPoista
  4. Osui makuhermoon oikein miellyttävässä muodossa, joten nyt on kyllä ihan pakko siirtyän taas kyökin puolelle etsimään tarveaineita ko. keiton valmistusta varten :)

    VastaaPoista
  5. No kuule! Me käytiin just eilen (ekaa kertaa!!?) kierroksella kyseisissä liikkeissä. Miten H-A-L-P-A-A??! Anyway ajatus on tehdä tätä: http://www.soppa365.fi/resepti/54054/pika-rasam-3/. Ei olla vielä tehty joten en tiedä, mutta jos sulle tulee GRV niin muistanet jutun :) Ainakin omaa makuhermoa kutkuttaa jo etukäteen! -Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikö vain :-) sen verran komea arsenaali on tullut hankittua kotiinkin, ettei vähään aikaan ole tarvetta suunnata sinne uudestaan...!

      onpahan upean kuuloinen soppa <2

      Poista
  6. Kiitos tästä linssikeiton reseptistä - testaan heti alkuviikosta! Olen tehnyt jokusen kerran linssisoppaa, mutta se on aina jäänyt vähän mauttomaksi. Tässä reseptissä vaikuttaisi olevan makua riittävästi! :)

    VastaaPoista
  7. Todella herkullisen näköistä, pakko saada kokeilla jossain kohtaa :) Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista