maanantai 15. helmikuuta 2016

Hummus aurinkokuivatuilla tomaateilla

* * *

For English please see here

* * * 

Hummus - vähän niinkuin niin moni muukin asia Lähi-idässä - on jatkuva kiistanaihe. Sen nimi tarkoittaa kikhernettä niin arabiaksi kuin hepreaksikin, ja joka ikinen alueen valtio väittää keksineensä sen. Israelilaiset ovat kuitenkin todella ottaneet sen omakseen: maan kulutus on yli kaksinkertainen naapurimaihin verrattuna.

Alla oleva hummusversio sen sijaan tuskin lietsoisi mitään sen suurempia selkkauksia Lähi-idässä - tämä tölöläiskeittiöstäni kotoisin oleva resepti kun repii riettaasti inspiraationsa Italianmaalta! Tämä nousikin eilisen ystävänpäivän hummusbakkanaalien suosikiksemme. Niiiin addiktoivaa, että heroiinikin saattaa jäädä kakkoseksi - etenkin za'atar-kuorrututettujen pitasipsien kanssa!

Aurinkokuivattujen tomaattien sijaan voisi käyttää myös näitä uunissa paahdettuja tomaatteja. 




Hummus aurinkokuivatuista tomaateista:

400 gr tölkki kikherneitä (valutettuna 240 gr)
1 rkl tahinia
14 aurinkokuivattua tomaattia
4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl hienonnettua basilikaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl henonnettua lehtipersiljaa
1/4 tl mustapippuria
(1/4 tl suolaa)
5 rkl vettä

Mittaa ainekset suolaa lukuunottamatta tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää suola vasta tässa vaiheessa, koska sitä on myös itse tomaateissa. Notkista haluamasi paksuiseksi lisäämällä tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan. 




Alla esimakua blogiin tällä viikolla tulossa olevista hummusresepteistä. Voi noita värejä! Alkaako tässä vallan olla kevättä rinnassa...?




Itse muuten vanhasta tottumuksesta kuorin kikherneeni (sen pinnalla oleva kalvo lähtee helposti kikhernettä nipistämällä), mutta mikä on teidän kanssakokkaajien ja -bloggaajien käytäntö? Onko sillä väliä? Ja hei, liottaako ja keittääkö kukaan muuten kikherneensä itse vai tyydyttekö purkkikamaan? Huomaako eron maussa?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

15 kommenttia :

  1. Mahtavia värejä! Ja varmasti makuja myös :)
    Mutkat suoriksi, eli en liota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin minäkin olen asian ajatellut. Elämä on liian kyhyt papujen liotukseen...tai filotaikinan tekemiseen :-)

      Poista
  2. Kerran olen kokeillut liottaa, mutta en huomannut mitään merkittävää eroa maussa. Hummusta tehdessä niitä eroja tehdäään sitten muilla asioilla ja varioimalla aineksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no tämä helpotti :-) mikä on kantasi tuohon herneiden kuorimiseen?

      Poista
  3. Kaapista löytyy joululahjaksi saatu purkki aurinkokuivattuja tomaatteja, nythän mä pääsen siitäkin eroon, eiku kikherneitä viel ostamaan ja kokeilemaan oma tekemää hummusta :)

    VastaaPoista
  4. Mahtavaa! Minä rakastan kikherneitä ja mieheni rakastaa kaikenlaisia tahnoja ja levitteitä. Kun hän kotiutuu viikon päästä työmatkaltaan, tiedän millä yllätän hänet :) Liotan aika usein itse kikherneet ja kerran yritin jopa kuoria niitä (luettuani blogistasi, että niinkin voi tehdä), mutta se tuntui liian työläältä. Jään odottelemaan muiden hummusten ohjeita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mutta hienoa :-) käyhän sitten kertomassa, mikä tuomio on :-) ps. oletko sinä huomannut eroa itseliotettujen ja tölkkiherneiden välillä? Soseessa niitä kuoria ei niinkään huomaa, mutta sellaisenaan syötävinä se kelmu jää mielestäni jotenkin pyörimään hampaisiin... :-(

      Poista
  5. Kaunis hummus:Oletko kokeillut myös paahdetuista paprikoista tehtyä hummusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin tulee itse tehtyä hummusta (paitsi viime viikolla ) mutta kun teen niin kuorin. Hummuksesta tulee pehmeämpää ja vatsaystävällisempää.

      Poista
    2. no onpa hyvä tietää tämäkin- ei siis ole kuoriminen hukkaan mennyt! ja hei, en ole kokeillut paahdetuista paprikoista, mutta kiitos vinkistä - seuraavana testiin :-)

      Poista
    3. Mun hummus nyt blogissa,se on vähän erilainen sellainen,Mutta näitä hummuksiahan riittää;D

      Poista
    4. oijoijoi, että näyttikin sun hummus unelmaiselta <3

      Poista
  6. Tätä täytyy tehdä, jääkaapissa on niin monta avattua purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja...ja kyllä, käytän purkkitavaraa. En osaa olla niin suunnitelmallinen että tietäisin eilen että tänään tartten kikherneitä. Thank God for purkkikama!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. elämäni on ihan liian lyhyt papujen liotteluun... ja filotaikinan tekemiseen :-)

      Poista