keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Kiinalainen sitruunakana Jyväbroilerista


* * * 

For English please see here

* * * 

Kanaa nähdään keittiössämme aika harvoin. Johtuen ainakin siitä, että niissä nahattomissa ja luuttomissa fileissä, joita erinäisten ohjeistusten mukaan tulisi niiden proteiinipitoisuuden ja vähärasvaisuuden vuoksi suosia ei yksinkertaisesti ole makua. Ja siitä me emme keittiössämme tingi. 

Blogiringin ja Jyväbroilerin kampanjan myötä olemme viime aikoina tehneet tuttavuutta Jyväbroilerin kotimaisen ja lisäaineettoman valikoiman kanssa. Tuotteita löytyy laidasta laitaan: myös nahallisina ja luullisina (ja jopa kokonaisena!)  mutta ennenkaikkea (ja tähän iso hiphei!) marinoimattomina

Bloggarikollegoilta oli kantautunut kehuja kanojen mehukkuudesta ja meillä testiin menivät valmiiksi perhostetut rintafileet. Valmiin merisuolauksen ansiosta ne eivät juuri suolaakaan tarvi. Muiden bloggareiden reseptit löydät kätevästi täältä

Vaikka kanasta saa hyvää nopeastikin, on joskus kiva nähdä vähän enemmänkin vaivaa. Meillä tätä tehtiin muutama viikko sitten vietetyn kiinalaisen uuden vuoden juhlintoihin. Eihän meidän roihuvuorelais-rovaniemeläisissä suonissamme kiinalaista verta ole tippaakaan, mutta juhla kuin juhla! Eikä se etninen perimä tunnetusti estä koko maailmaa löytämästä sisäistä irlantilaistaan ensi viikolla vietettävän St. Patrickin päivän myötä.

Maksimaalisen rapeaan lopputulokseen käytä supermarketeistakin aasialaisen ruoan osastoilla myytäviä panko-korppujauhoja. Gluteenittomaan lopputulokseen puolestaan pääset käyttämällä leivittämiseen vehnäjauhon sijaan riisijauhoja ja gluteenittomia korppujauhoja. Sokerin voi kastikkeessa korvata myös keinotekoisella makeutusjauheella.

Ja aijai, että olikin hyvää. Päältä rapeaa, sisältä niin mehukasta ja tuo kastike! Tuo kastike! En ole heroiinia kokeillut, mutta jos se on yhtään niin addiktoivaa kuin tämä kastike, niin lienee viisainta pysyä siitä erossa vastaisuudessakin...!





Neljälle

Kiinalainen sitruunakana

2 pkt (á 350 gr) Jyväbroiler-perhosfileitä

Marinadi kanalle:

o,5 dl soijakastiketta
5 cm pala inkivääriä hienonnettuna
1 tl jauhettua valkopippuria
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Taputtele kanafileiden pinta kuivaksi ja siivuta halutessasi. Kaada marinadi päälle ja anna marinoitua seuraavaan päivään tai ainakin neljä tuntia. 

Leivittämiseen:

n. 3 dl vehnä/ riisijauhoja
3 kananmunaa
1 pkt pankojauhoja/ korppujauhoja

Paistamiseen: n. 1/2 l öljyä ja paksupohjainen kattila

Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki ja levitä jauhot omalle matalalle lautaselleen ja korppujauhot toiselle.

Valuta marinoidut kanapalat ja pyyhkäise niistä mahdolliset inkiväärin ja valkosipulin rippeet. Pyörittele ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja sitten korppujauhoissa.  

Paista kuumassa öljyssä muutaman minuutin ajan, kunnes kanoissa on kauniin kullanruskea väri. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile riisin, sitruunakastikkeen ja wokkivihannesten kera.





Sitruunakastike:

0,5 l kanalientä
1,5 dl sitruunamehua
1-2 sitruunan kuori hienoksi raastettuna (maun mukaan)
1-1,25 dl sokeria (riippuen kuinka makean kastikkeesta haluat)
ripaus kurkumaa (tai muutama tippa keltaista elintarvikeväriä)
4 rkl maissitärkkelystä
4 rkl kylmää vettä

Sekoita maissitärkkelys kylmän veden kanssa. Kuumenna kanaliemi kattilassa ja lisää siihen maissitärkkelysseosta lukuunottamatta muut ainekset. Tarkista maku ja säädä halutessasi makeutta tai sitruunaisuutta. Sekoita kastikkeeseen lopuksi maissitärkkelysseos koko ajan sekoittaen ja keitä muutaman minuutin ajan kunnes kastike on paksuuntunut. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä dippikastikkeena. 

Wokkivihannekset:

2 isoa valkosipulin kynttä ohuina siivuina
1 pieni punainen chili
2 cm pala inkivääriä hienonnettuna
paistamiseen muutama rkl öljyä

1 iso porkkana
300 gr parsakaalinpää
1 punainen paprika
1 punasipuli
200 gr minimaissia
soijakastiketta

tarjoiluun: 
kourallinen paahdettuja cashew-pähkinöitä
kourallinen korianterinlehtiä
kourallinen hienonnettua kevätsipulia


Suikaloi kasvikset ja leikkaa parsakaali kukinnoiksi (isoimmat kahteen tai kolmeen osaan).

Hienonna chili, inkivääri ja valkosipuli. Kuumenna öljy isossa wokissa (tai paista kasvikset muutamassa erässä kuumalla pannulla jotta ne pysyvät rapeina). Lisää joukkoon vihannekset kypsymisjärjestyksessä: ensin porkkana, sitten parsakaali, sitten paprika ja viimeisenä punasipuli ja minimaissi. Kypsennä kunnes vihannekset ovat läpeensä kuumia ja mausta soijalla. 

Sekoita joukkoon korianteri, pähkinät ja kevätsipulisilppu ja tarjoile. 





Ja kun aasialaisesta keittiöstä oli kyse, käännyimme alsacelaisen vanhan tutun, Wolfbergerin viinitalon puoleen. Eikä se pettänyt tälläkään kertaa

Tämä, myös viime vuoden Vuoden viinit- kisassa sarjassaan kunniamaininnalla palkittu viini yhdistää alueen kaksi tyypillisintä viinilajiketta, Rieslingin ja Pinot Grisin oikein onnistuneella tavalla, jossa Rieslingin kypsä hedelmäisyys ja Pinot Grisin kuiva, mineraalinen hapokkuus muodostavat viinin, joka on omiaan kaikenlaisen aasialaisen keittiön kanssa. 







Yhteistyössä Blogirinki ja Jyväbroiler


___________________


SAISIKO  OLLA LISÄÄ?



      


6 kommenttia :

  1. Kyllä kuulostaa ja näyttää erittäin hyvältä! Huippua että saadaan uutuuksia kana/broiler-valikoimaankin, jo noita rustoisia ja verisiä tuotteita onkin nähty yllin kyllin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) olivat kyllä positiivinen yllätys. Ja itse olen niin odottanut juuri noita marinoimattomia, joiden kanssa pääsee sitten ihan itse tarpeen ja maun mukaan soveltamaan! Tietää ainakin ihan varmasti mitä ruokaan on mennyt :-)

      Poista
  2. Ihan heikottaa polvissa kun ajattelenkin tuota rapsakkaa pintaa ja sitruunakastiketta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllähän tuossa reseptissä lukee, että neljälle se on mutta ihan keskenään me ne kaikki vedeltiin napoihimme. Illalla jämät, eikä ehditty edes lämmittää. Ja silti nuoltiin dippikippojen pohjatkin :-)

      Poista
  3. Oltiin reisussa Singaporessa ja sielä kuolattiin paikallisessa ruokakaupassa todella hyvännäköisten maustamattomien kanapalojen perään. Mun mielestä ne kamalat maustesotkut pitäisi lailla kieltää. Niistä ei saa edes makua ruokaan, sotkevat vaan kaikki paikat.

    VastaaPoista