torstai 26. maaliskuuta 2015

Stifado - kreikkalainen lammaspata ja Lindeman's Bin 50 Shiraz


* * * 

For English please see here

* * *

Matkailu. Se avartaa niin mieltä kuin kieltä. Meillä kotona uskottiin mm. karavaanarivetoisen kotimaanmatkailun voimaan, joten ensimmäiset ihan oikeat (jonnekin muualle kuin naapurimaihin suuntautuneet) ulkomaanmatkat koin vasta parinkympin kynnyksellä. 

Jo silloin jotain heräsi pohjoissuomalaisen pikkukaupungin kasvatissa. Ai oliiviöljy voi maistua tältä? Maailmassa on muutakin kalaa kuin lohta? Suurin säväyttäjä oli kuitenkin Kreikkaan suuntautuneella reissulla koettu suussasulava stifado. Siinä oli jotain tuttua ja samaan aikaan eksoottista. Lopulta tajusin: siinähän maistui... kaneli! "Siis häh? Kanelia lihassa? Eikö ne tajua että sitä laitetaan vaan riisipuuroon ja omenapiirakkaan?

Ehkä on ihan hyvä, etten ottanut asiakseni tätä isännillemme julistaa - jos Kreikka on pystynyt antamaan maailmalle mm. koko läntisen maailman yhteiskuntarakenteen perustana olevan demokratian, niin ehkä ne tietävät, mitä keittiössäkin tehdä...?

Sittemmin etenkin arabimaailmaan suuntautuneiden ekskursioiden myötä nuo kanelin kaltaiset lämpimät mausteet ovat juurtuneet kotikeittiöönikin - ota omaksesi vaikka bokharat-mausteseos, hullaannu näihin kyseistä mauseseosta käyttäviin sambousek-piiraisiin tai kokeile näitä andalusialaisia karitsanpotkia!

Instagramissa julkaisemani "behind the scenes"- otos takatalvisen pakkapäivän haudutteluhommista sai välitöntä palautetta. "Kerrankin stifado näyttää stifadolta!" kiitteli eräs seuraaja. Jep, tässä reseptissä ei nähdä oreganoa, fetaa eikä oliiveja, joilla ilmeisesti mitä tahansa ruokaa pyritään myymään kreikkalaisena. 

Lihana käytin lammasta: laatulihastaan tunnetulta Familialta saatua 1,4 kg painoista luutonta lampaanlapaa, josta siivouksen jälkeen jäi kilon verran lihaa. Jos lammasta ei satu hollilla olemaan, voi tämän tehdä naudan paistipaloistakin. Tai vaikka jäniksestä!




Neljälle

Stifado:

1 kg lampaan luutonta paistia
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
10 maustepippuria
2 kanelitankoa
3 laakerinlehteä
2 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl tomaattipyrettä
1 tl jauhettua neilikkaa
3,5 dl paseerattua tomaattia
1 rkl sokeria
4 dl punaviiniä
750 gr paistisipuleita/ pikkusipuleita

Jos käytät esim. lapaa, puhdista se ylimääräisestä rasvasta ja kalvoista. Leikkaa liha muutaman sentin kuutioiksi.

Ruskista lihapalat erissä kuumalla pannulla, suolaa ja pippuroi (reippaasti) ja siirrä pataan odottamaan.

Lisää pataan sitten muut ainekset sipuleita lukuunottamatta ja kiehauta. Anna porista kannen alla keskilämmöllä 1-1,5 tuntia. Tarkista välillä, onko nestettä vielä tarpeeksi.

Kuori sipulit ja ruskista niihin kaunis väri. Lisää pataan ja jatka kypsentämistä vielä tunnin verran.

Tarjoile esim. keitettyjen perunoiden, riisin, kuskusin tai bulgurin kanssa.




Onnistunein viiniparituksemme tälle mausteisenlämpimälle padalle oli tämä. Australialaisen Lindeman'sin Bin 50 Shirazin (9,99€) pehmeätanniininen täyteläisyys on omiaan mm. pitkään haudutettujen, riistaistenkin lihapatojen kaveriksi ja sen mausteisuus puolestaan kävi hyvin yksiin stifadon mausteisuuden kanssa.




PS. Ne andalusialaiset karitsanpotkat kisaavat nyt myös Beach House Kitchenin emännöimän, ruokabloggareiden kuukausittaisen ruokahaasteen voitosta! Äänestys on käynnissä - pääset sinne tästä. 




Yhteistyössä:
_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      




5 kommenttia :

  1. Hei, kiitos paljon tästä reseptistä. Pariin kertaan kokeiltu ja on kyllä todella hyvää! Valkkaripuolelta oiva ja tasapainoinen paritus tälle on ollut Alkon valikoimasta Bouchard Hautes-Côtes de Beaune.

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtava resepti! Kerrankin kunnollista kreikkalaista :). Oli niin hyvä, että oli pakko lainata omaankin blogiin, toivottavasti kehut löytävät takaisin alkulähteelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan mahtava kuulla <3 Kiitos kauniista sanoistasi ja linkkauksesta x (ps. joku roska lensi just silmään... ;-) )

      Poista
  3. Aivan mahtava resepti, aion kokeilla nyt pääsiäisenä! mietin vain sitä kun lukee että on 4:lle ja lihaa on kuitenkin 1 kg. Eikös tuosta määrästä riittäisi useammallekin? Ostin luutonta paistia 1,6 kg ja toivon mukaan riittää isolle porukalle.

    VastaaPoista