lauantai 28. maaliskuuta 2015

Juhannuskalenterin 12. luukku: Salsa Romesco - romesco-kastike


* * * 

For English please see here

* * * 

Olin jo muutaman huikean keväisen päivän auringon häikäisemänä varma, että grillikausi on jo ihan nurkan takana. Vaan kovin näytti olleen ennenaikaista tuo ilo...

Tulossa se kuitenkin on, ja koska blogin juhannuskalenterin tarkoituksena on kääntää niitä katseita jo tuohon tulossa olevaan ja aina yhtä antaumuksella odotettuun kesään, niin antaa mennä. Tämän päivän resepti on romesco-kastike, piknikien ja grillijuhlien kiitollinen kutsuvieras.

Alkujaan romesco-kastike on kotoisin Tarragonasta Katalonian alueelta jossa sitä on syöty nimenomaan kalan kaverina. Sen verran ryhtiä soosissa kuitenkin on, että se on oiva lisuke melkeinpä mille tahansa grilliherkulle. Näin keväisin sitä tarjotaan Kataloniassa dippinä hiillostetulle katalonialaiselle kevätsipulille calçotille

Se on sukua blogissa jo aikaisemmin esitellylle syyrialaiselle muhammaralle ja käy niin kastikkeeksi, dipiksi kuin leivänkin päälle. Tulisuutta voi itse säätää käyttämän chilin määrän ja laadun mukaan ja jos haluaa mausta miedomman, voi manteleiden määrää lisätä. Perinteisesti kastike saostetaan kuivanneella leivällä ja manteleilla, mutta oma reseptini käyttää vain manteleita, jolloin se on myös gluteeniton. Juoksevammaksi kastikkeeen saa lisäämällä siihen öljyä (suosittelen maun neutraaliuden vuoksi rypsi- tai auringonkukkaöljyä).

Romesco-kastike:

2 keskikokoista paahdettua punaista paprikaa 
1/2 dl (30 kpl) kuorittuja manteleita
5 paahdettua valkosipulinkynttä 
1 espanjalainen Nora-chili (tai 1/2- 1 iso punainen chili, mausta riippuen)
1/2 tl pimentònia
1 paahdettu tomaatti
1-2 tl sherryviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
1 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa
suolaa, (valko)pippuria

Jos sinulta ei löydy jääkaapista valmiina paahdettua valkosipulia, aloita sillä. Kääri kokonainen valkosipuli folioon ja paahda 175 asteessa tunnin verran. Anna jäähtyä ja purista kynsien pehmeäksi karamelisoitunut tahna ulos. Tomaatin voi paahtaa siinä samalla - viillä päähän ristiviilto ja aseta uunipellille leivinpaperin päälle.

Halkaise paprikat ja paahda 225 asteessa kunnes kuori alkaa mustua. Siirrä kulhoon peitettynä odottamaan ja kunnes ne ovat jäähtyneet tarpeeksi käsiteltäviksi, vedä kuori irti. Tee sama tomaatille.

Mittaa mantelit tehosekoittimeen ja aja jauheeksi. Lisää valkosipulinkynnet, tomaatti, ja chili ja sekoita. Lisää lopuksi paprikat, aja tahnaksi, mausta pimentónilla ja viinietikalla. Kastike paksuuntuu kylmässä, joten jos haluat juoksevampaa, lisää öljyä. Kääntele joukkoon hienonnettu persilja ja anna mielellään maustua kylmässä ainakin puolisen tuntia. Tarkista maku ja säädä maku sopivaksi lisäämällä suolaa, pippuria (ja/tai hieman sokeria).




Ja näin grillikauden sarastaessa (hrrrrrrrrrr....) ei kannata unohtaa muitakaan blogista löytyviä dippejä, tahnoja ja kastikkeita. Kokoa suosikkisi vaikka vappupiknikille vihannesten tai tortillasipsien kanssa nautiskeltaviksi!


Muhammara- tahna esimerkiksi käy mihin tahansa. Vaikka sellaisenaan syötäväksi...!




Tartar-kastike puolestaan rakastaa etenkin kalaa ja äyriäisiä (niin grillattuna kuin friteerattuna!)




Monikäyttöinen vailla vertaa on myös tämä versio baba ghannoushista joka taitaa olla blogihistorian suosituin resepti.




Niinikään tämä aprikoosikastike soveltuu monenmoiseen herkutteluun ja etenkin Lähi-idän makujen seuraan.




Tämä cashew-pähkinäpohjainen valkosipulikastike on koistavaa mille tahansa grillatulle lihalle!




Ja tätä mango-chili-inkivääri-jokiraputahnaa kannattaa tehdä vaikka ihan sellaisenaan syötäväksi - niin hyvää se on! Vink vink: aivan loistava täyte vaikka hodarisämpylöille!




Tämä kirpsakka ja ah, niin addiktoiva sitruunakastike on paikallaan etenkin dippikastikkeena uppopaistettujen herkkujen kanssa.






Tsatsiki puolestaan viilentää tulisten ruokien seurana...








Eikä unohtaa kannata myöskään persilladea, joka on paitsi loistokumppani grilliruoille, myös toimii pirteänä ja keveänä salaatinkastikkeena.




Kyllä noilla alkuun pääsee! Nyt kun vielä säätkin toivottaisivat sen grillikauden tervetulleeksi...!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      
      


2 kommenttia :

  1. Pitipäs panna tämä posti sinne kokkeiltavien kansioon (joka venyy toisesta päästä nopeammin kuin lyhenee toisesta, mutta kumminkin)...

    VastaaPoista