perjantai 6. maaliskuuta 2015

Arroz con leche de coco - riisipuuro espanjalaisittain

* * * 

For English please see here

* * * 

Puurolla on menossa nyt superfoodvarttinsa. Myös muualla maailmalla: Lontoossa juuri avatussa puurobaarissa siitä saa parhaimmillaan varautua pulittamaan liki kympin (!)

Puuro on kuitenkin meillä Suomessa ollut ihan peruskauraa jo niin pitkään, että sain loppuelämäni trendintarpeet tyydytettyä jo lapsena. En minä siitä silloinkaan tosin erityisemmin tykännyt, mutta sen mukana (pakko)syötettiin "niiden Afrikan nälkäänäkevien lasten" muodossa myös se päivittäinen annos yhteiskunnallista tiedostavuutta. Yritykseni argumentoida, että ehkä sen puuron voisi lähettää sinne Afrikkaan torpattiin kuitenkin meillä heti alkuunsa.

Riisipuuroa sen sijaan rakastan - sitä kun syötiin (ja syödään) meillä vain sen kerran vuodessa. Ja se tehdään aina vain samalla lailla - Nirsosisko kun torppaa yhä edelleenkin ruokabloggarin ideat sen innovoimiseksi. Onneksi kotikeittiössä ja joulunpyhien ulkopuolella saa olla niin kerettiläinen kuin tahtoo!

Arroz con leche on hyvin pitkälti riisipuuron tyyppinen makea versio, jota monesti syödään jälkiruokana. Variaatioita löytyy loputtomasti: kanelilla ja ilman, sitruunalla tai appelsiinilla, paistettuna, keitettynä, makeana ja vieläkin makeampana - jopa kondensoidusta maidosta tehtynä.

Oma reseptini saa ihanan kermaisen täyteläisyytensä kookosmaidosta, jota sitruunankuori ihanasti raikastaa. Koska sisko (yksi blogini arviolta kuudesta lukijasta) lukee tätä blogia turvallisesti 600 kilometrin päässä, uskallan jopa väittää tämän olevan parasta koskaan syömääni riisipuuroa.

Tätä kannattaa tehdä suosiolla tuplasatsi, koska ainakin meillä tämä hupenee kahteen pekkaankin ihan heti. Ja hei, heti seuraavassa postauksessa on tulossa resepti näiden jämät hyödyntävään jälkiruokaan, joka olikin itse asiassa koko syy siihen, miksi tätä aloin kevätauringon karkeloidessa keittelemään. Vaikka ainakin yhtä suuri syy oli suunnaton hinku päästä ottamaan käyttöön nuo edelliseltä kirpparikierrokselta löytyneet kulhot. Kierrätys 






Kolmelle - neljälle:

1 400 gr tlk kookosmaitoa (4,25 dl)
7 dl maitoa
1 (luomu)sitruunan kuori
1/2 - 1 dl sokeria (riippuen , kuinka makeaa tästä haluat)
1 vaniljatanko
2 dl (175 gr) puuroriisiä 
25 gr voita

tarjoiluun: kanelia (tai vaikka kookoslastuja!)

Kuori sitruuna, mielellään yhtenä suikaleena (näin se on helpoin poistaa valmiista puurosta). Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet veitsen hamarapuolella ja lisää kuorineen kattilaan sitruunankuoren, kookosmaidon, maidon ja sokerin kanssa. Kiehauta seos ja lisää riisi.

Laske lämpöä ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 50-60 minuutin ajan. Tässä vaiheessa puuro saa olla aika nestemäistä, koska se jähmettyy lisää odottaessaan. Jos se näyttää liian tiiviiltä, lisää 1 dl kuumennettua maitoa. 

Kun riisi on kypsää, poista vaniljatangon kuoret ja sitruunankuori. Kääntele joukkoon pieneksi kuutioitu voi. Anna levätä kannen alla viitisen minuuttia ja tarjoile.  





___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



6 kommenttia :

  1. Tein tätä minäkin oikein espanjalaisen keittokirjan ohjeen mukaan ja mitä sanoikaan 9v lapsenlapseni.Mummi ei ole niin hyvää kuin Mercadonassa.
    Terveisin Catalina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lapset ne osaavat olla lahjomattomia :-) (ps. nyt soi päässä se Mercadonan mainosrallatus...!)

      Poista
  2. Tuo on niin hyvää:) Eteläisessä Amerikassa tuli useinkin syötyä sitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on <3 veikkaan tosin että se kondensoidusta maidosta tehty versio voisi olla jo turhankin makeaa...

      Poista
  3. Tämä on meilläkin nykyisin tarjolla Joulupuuron asemasta, kun saatiin ihana vävy Caribialta. On hyvää!!! Ei olla hoksattu laittaa sitruunan kuorta, joten kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kookosmaito maistuu siinä yllättävänkin lempeästi mutta antaa niin ihanaa täyteläisyyttä että oh <3

      Poista