tiistai 24. maaliskuuta 2015

Aasialainen paahdettu hanhenrinta

* * * 

For English please see here

* * * 

Jos hanhi ei ole sinulle vielä tuttu, niin ei se ollut sitä meillekään vielä muutama viikko sitten. Huhut olivat kuitenkin kertoneet, että sitä on erään sinikeltaisen saksalaissupermarketin pakastealtaasta mahdollisuus löytää kokonaisedulliseen kympin hintaan, joten sielä kävimme omammekin noukkimassa.

Kokoa hanhenrinnalla onkin kiitettävästi ja sillä ruokkii jopa neljä sunnuntailounastajaa. Yllätyksenä tuli tosin se, että lintu tuli kiinnitettynä rintalastaansa. Vaihtoehtona on siis joko kypsentää se kiinni siinä ja irrottaa valmiit rinnat paahtamisen jälkeen tai irrottaa se rintalastastaan ennen marinointia tai pannulle menoa. 

Ensimmäisestä tapaa suosittelen, mikäli taloudesta löytyy paistomittari. Haluttu sisälämpötila on sellaiset 55-58 astetta. Jälkimmäisessä tavassa paistopinnan ruskistamisen jälkeen riittää (halutusta kypsyysasteesta riippuen) 8-10 minuuttia uunissa.

Meillä hanhi sai niskaansa aasialaisviritteisen marinadin. Ja oijoi, miten hyvää se olikin. Tätä tehdän meillä ihan varmasti toistekin. PS. Jos hanhea ei satu löytymään. käy ankka ihan yhtä hyvin! Sen verran hyvin on muuten aasialainen keittiö lyönyt itsensä läpi suomalaisten makuhermoihin ja valtavirtaan, että marinadin aineksia ei enää tarvitse edes metsästellä pitkin etnisiä kauppoja, vaan ne löytyvät ihan tavallisista supermarketeistakin. Riisiviinietikkaa löytyy jopa ihan lähikaupastammekin!




Aasialaisittain paahdettu hanhenrinta:

1 hanhenrinta (n. 900 gr)

Marinadi:

2 dl soijakastiketta
1 dl hunajaa
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
5 cm pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1/2 dl miriniä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl neilikkaa

Yhdistä marinadin ainekset. Taputtele hanhen pinta kuivaksi, viillä nahkapuoli ristikkäisviilloin  ja kaada päälle marinadi. Anna maustua (välillä käännellen) kylmässä ainakin neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä nosta lintu liemestään ja taputtele pinta kuivaksi. Siivilöi marinadi pieneen kattilaan ja redusoi kovalla lämmöllä, kunnes se tiivistyy siirappimaiseksi. Pidä silmällä, jottei se pala. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria/ hunajaa.

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Laita hanhi kylmälle pannulle ja käännä lämpö päälle. Ruskista ensin nahkapuoli alaspäin, kunnes se on rapeutunut ja ruskistunut. Jos olet irroittanut rinnan rintalastasta, paista  väri myös toiseen puoleen. Valuta tarvittaessa liika linnusta tihkunut rasva pannulta.

Kypsennä lintu loppuun uunissa valellen sitä välillä marinadilla. Kun sisälämpötila on kohdillaan, nosta uunista, kääri folioon ja anna levätä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa siivuiksi ja tarjoile riisin ja höyrytetyn/ wokatun paksoin kera.

Paksoi:

2 punttia paksoita
hieman öljyä paistamiseen
1/2 tl sesamöljyä, valkopippuria

tarjoiluun: paahdettuja sesaminsiemeniä tai cashewpähkinöitä

Irrota lehdet toisistaan. Leikkaa pienemmiksi ja huuhtele mahdollinen multa pois. Kuivaa keittiöpyyhkeellä tai salaattilingolla (mahdollinen vesi saa aikaan öljyn räiskymisen!).

Kuumenna öljyä pannulla tai wokissa. Paista ensin varsiosia muutaman minuutin ajan kunnes ne pehmenevät ja lisää pannuun sitten lehdet. Mausta sesamöljyllä ja pippurilla (sekä halutessasi soijalla, mutta varoen, ankan marinadissa on sen verran paljon makua ja suolaa!). Tarjoile. 




Ja jos oli hanhi hyvää, niin vieläkin onnistuneempi oli viiniparitus. Punaviinin valitseminen aasialaisille, soijasta suolaisuutta saaville ruoille voi olla hieman vaikeaa, joskin kannattaa muistaa, että suolaisuudella on tapana pehmentää punaviinin tanniineja hyvinkin pehmeiksi ja tasapainoisiksi yhdistelmiksi.  

Italialainen, Apulian alueelta tuleva The Wanted Zin (11,99€) hurmasi jo pullon rokkenroll-asenteella. Tätä Alkon tilausvalikoimasta löytyvää hienoutta löytyy silloin tällöin ihan hyllystäkin - me esimerkiksi löysimme tätä Kampin lippulaivamyymälästä, Hellan ja Viinilasin välissä-Johanna puolestaan Ylläkseltä (!)

 Jopa uskomattoman hillomaisen mehevässä viinissä on sen verran tavanomaista enemmän sokeria, että sitä uskaltaa yhdistää hyvinkin mausteisten (ja aasialaisvivahteisten) kastikkeiden kera tarjottavien grilliherkkujen kanssa ja sen toimivuus hanhen kanssa ylitti kaikki odotukset. Punaviiniä juomattoman Tukkataikurin ihastuksenhuokauksille ei ollut loppua tulla!

Zinfandel on Amerikan natiivina pidetty rypäle, onhan sitä viljelty siellä jo parisensataa vuotta. Italiassa sama rypäle tunnetaan nimellä Primitivo (joka meillä on todettu toimivaksi mm. kasvispizzan kanssa!), mutta tämä, amerikkalaisissa tammitynnyreissä kypsytetty viini sinnikkäästi mainostaa olevansa 100-prosenttisesti nimenomaan Zinfandel. 

Muissa Pohjoismaissa suositaan Suomesta poiketen pehmeämpiä ja hillomaisempia punaviinejä ja tämä kansainvälisissä kilpailussakin palkittu viini onkin yksi Ruotsin myydyimpiä. Hintansa arvoinen, ehdottomasti! Onko viini jo teille tuttu? Mitä tykkäsitte?

Hmmm... nähtäisiinkö teidän pääsiäispöydässänne sittenkin hanhea...?


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



8 kommenttia :

  1. Mmmmm, hanhea aasialaisittain ja punkkua.... *kuolaa* Viinisuositus kuulostaa erinomaiselta, tuota täytyy metsästää.

    VastaaPoista
  2. Hmm. Minäkin ostin kyseisestä sinikeltaisesta marketista n. 900 g pakastemöykyn jotain, minkä ajattelin olevan hanhenkoipia. Pitänee tarkistaa mitä tuli ostettua kun pääsee kotiin. :D Tässä olisi kyllä todella potentiaalisen kuulloinen resepti jos sattuisikin olemaan sitä rintaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä mulla vahva kutina on, että rintaa se on teilläkin :-) kertokaahan sitten raporttia mitä tykkäsitte !

      Poista
    2. Kyllä ne vaan koipia olivat! Ehkäpä rinnat ovat menneet pääkaupunkiseudulle, ja koivet sitten tänne Turkuun... ;)

      Poista
    3. no herkkua nekin ovat! kai te confitoitte ne :-) ?

      Poista
    4. Olin vähän miettinyt ylikypsäksi uunissa kypsentämistä ja rapeaa nahkaa, mutta confitin valmistamista ei kyllä ole tullut vielä kokeiltua, ja kaikki uusihan aina houkuttaa... Pitäisi vaan etsiä resepti. ;)

      Poista
    5. no tässähän sellainen löytyy :-)

      http://www.andalusianauringossa.com/2014/03/cassoulet.html ylijääneet voi käyttää vaikka salaattiin:

      http://www.andalusianauringossa.com/2014/04/ankkaconfit-paarynasalaattia.html

      tai burgeriin (!)

      http://www.andalusianauringossa.com/2014/04/ankkaconfitburgeri.html



      Tai vietnamilaisiin ankkarulliin :-)

      http://www.andalusianauringossa.com/2014/05/vietnamilaiset-ankkarullat.html

      Poista