tiistai 11. helmikuuta 2014

Hävikistä herkuksi - appelsiinia ja suklaata

Viime aikoina on tullut käytettyä paljon appelsiinia. Mikä tarkoittaa, että sivutuotteena on syntynyt paljon appelsiininkuoria. Jotka aikaanasaavempi ihminen biokompostoisi ja kasvattelisi sitten siitä syntyneestä mullassa sitten vaikka ensi kesän tomaattisatonsa. 21 töölöläisneliön realiteettien vankina omasta yrttitarhasta vain haaveilevana en kuulu noihin ihmisiin. 

Sen sijaan kuulun niihin ihmisiin, jotka keksivät niistäkin jotain syötävää. Niinkuin nämä kandeeratut appelsiininkuoret. Jotka saavat pitkän sokeriliemessä hauduttelunsa jälkeen vielä viimeisen silauksen sokerikuorrutuksesta ja suklaasta.

Anna vaikka lahjaksi. Tai tarjoa illallisvieraille kahvin kanssa. Tai syö itse piilotellessasi ulkomaailman pahuudelta ja pakkasilta peiton alla villasukissa Pretty little liars- maratonin kanssa...






3 appelsiinia
4 dl sokeria
2 dl vettä

Lohko appelsiinit neljään osaan. Leikkaa hedelmäliha niin, että kuori jää yhdeksi kappaleeksi. Leikkaa ne vajaan sentin paksuisiksi suikaleiksi.

Laita kuorisiivut kattilaan ja lisää vettä niin että ne peittyvät. Kuumenna kunnes vesi kiehahtaa. Valuta suikaleet ja toista prosessi vielä kahteen kertaan. 

Sekoita sokeri ja vesi. Kaada kattilaan/ kasariin ja kuumenna. Kun se alkaa poreilla, kaada joukkoon kuorisuikaleet. Jatka keittämistä pienellä poreilulla 45 min - 1 tunti tarkistaen välillä, että kaikki suikaleet ovat nesteen peitossa. Koita olle kovin sekoittelematta ettei sokeri kristallisoidu. Tarvittaessa ravistele kattilaa hieman, jotta suikaleet sekoittuvat.

Siivilöi liemi (jäljellejääneen siirapin voi käyttää vaikka jääteehen, cocktaileihin tai jälkiruokiin). Halutessasi ne voi pyöräyttää tässä vaiheessa sokerissa.  Anna kuorisuikaleiden kuivahtaa ritilällä seuraavaan päivään ja dippaa sitten halutessasi suklaaseen. Itse suosin Fazerin 47-prosenttista, koska se ei ole liian tummaa ja kitkerää appelsiinin kaveriksi. Anna jähmettyä ja säilytä ilmatiiviissä purkissa.








Ja mitä tehdä kaikesta siitä hedelmälihasta? No vaikka marokkolaista appelsiinisalaattia!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



       



8 kommenttia :

  1. Nami! Meillä on hillottu kuoria monesti joululeivonnaisia varten mutta ei vartavasten nameiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kun nyt on noita appelsiineja tullut kulutettua sellaisella volyymillä että ihan huono omatuntohan kuorten haaskaamisesta tulee :-)

      Poista
  2. En huomannutkaan kysyä ohjetta. Olivat tosi hyviä kun pääsi vauhtiin ja tottui pieneen kitkeryyteen. Eivät jääneet pölyttymään. Kivempi lahjaidea kuin esim. pikkuleivät. -Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-) kitkeryys riippuu niin paljon niistä appelsiineistä. Ensi kerralla taidan ihan suruttaa nuo kokonaan suklaaseen :-)

      Poista
  3. Nami:) Viimeksi kun kävin tervehtimässä täällä eksä ykköstä niin hän oli just valmistamassa sokeroituja pomelonkuoria ja myös appelsiinikuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh, pomeloa en ole tainnut maistaakaan - kuinka kirpsakkaa se on?

      Poista
    2. En itse välitä paljon pomelosta kun siinä on se kamalan paksu kuori mutta mutta ihan kivan makuista se on,eikä niin kauhean kirpakkaa.Ja eksän sokeroidut pomelonkuoret oli tosi hyviä.Hän tosin ei lisännyt niihin suklaata.Eksä ykkönen on oikea keittiöihme,tekee kaiken itse,ja hankkivat just joku aika sitten avovaimon kanssa jättikokoisen uunin,vaikka heitä on vain 2 .henkeä....

      Poista
  4. Kauankohan nämä säilyy?

    VastaaPoista