sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Helsingin ravintolatarjontaa: Zaafran & Co

No, juutalainen ja vegaani etsivät Helsingin keskustasta lounaspaikkaa. Tämä voisi olla vitsi. Mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että rabbi ja irkkubaari-asetelma tuottaa parempia. 

Fafa's, välimerellistä ruokaa (ja niitä maan parhaita falafelejä!) tarjoava piirun verran laadukkaampi pikaruokapaikka on avannut ravintolan myös Kamppiin Pohjoiselle Rautatienkadulle, mutta se ei suinkaan ole ainoa alan yrittäjä alueella. Muutaman kadun päästä Malminkadun synagogan vierestä löytyy lounaspaikaksi nimittäin varsin varteenotettava kilpailija: Zaafran & Co:n kosherdeli. Jota voi suositella niin kosher-ruokaa, vegaaniateriaa kuin kenelle tahansa raikasta, itsetehtyä, välimerellistä ruokaa halajavalle. 
Ilomielin otin vastaan paikkaa pyörittävän ihanaisen Leen kutsun ja lähdin tutustumaan tarjontaan.

Paikalla sijaitsi aikaisemminkin kosherdeli, mutta nykyisessä muodossaan on Zaafran hurmannut paikallisia ja ulkomaisia vierailijoita jo yli kolme vuotta. 

Zaafranista löytyy paitsi lounasta, myös mm. Israelista maahantuotuja kosherherkkuja sekä Helsingin ainoa valikoima kosherlihaa. Suomessa kun ei kosher-teurastajaa ole, tuodaan se pääosin Keski-Euroopasta. Aikaisemmin blogissa mainitun koeteurastuksen osoittauduttua menestykseksi, on valikoimiin kohta tulossa myös kosherporoa!

Zaafranin valikoima heijastaa omistajansa Leen marokkolaisia sukujuuria. Kaikki tehdään leipää lukuunottamatta paikan päällä ja tuoreuden maistaa. Mausteiden ja tuoreiden yrttien käyttö saa ajatukset välittömästi leijailemaan lomatunnelmiin, mutta tuoreuden ja maun lisäksi ruoan terveellisyyteen panostava Lee muistuttaa niillä olevan myös terveysvaikutuksia. 

Tuo nimi; Zaafran muuten tarkoittaa sahramia.
Leipä puolestaan tulee erinäisin kosher-valmistukseen liittyvine jännittävine toimenpiteineen Fafa'sin leipomosta.

Lounaani alkoi marokkolaisittain tomaattikastikkeessa valmistetuilla oliiveilla, hitaasti tomaattikastikkeessa haudutetulla munakoisolla ja paprikalla sekä tietysti hummuksella ja pitäleivillä. Hummusta on tuolla Lähi-idässä tullut vedettyä sen verran huolella, että siihen ei ole juurikaan ollut tarvetta edellisen reissun jälkeen edes koskea. Vaan kylläpä se taas tauon jälkeen maistuikin - mukaan lähti sitä myös kotiinviemisiksi!
Tarjottu ruoka on kosher-säännösten mukaisesti joko lihaa, kalaa tai kasviksia. Lihatuotteiden kanssa kun ei maitotuotteita syödä. Niinpä ylivoimaisesti suurin osa valikoimasta on myös niille vegaaneille ja laktoosi-intoleranteille sopivaa.
Meze-lautaseltani löytyi vaikka mitä hyvää. Niinkuin itsetehtyjä lammaskebabeja. Ja erinomaisen tasapainoisesti maustettuja tonnikala-vihannespihvejä (gluteenittomia!). Mutta ehkä parasta antia olivat kasvisvaihtoehdot. Ne ovat onnistuneita, hyvin maustettuja ja aidosti hyviä ja raikkaita - eivät mitään vasemmalla kädellä puolipakolla tiskiin heitettyjä kakkosvaihtoehtoja.

Oli mm. jauhokuorrutettuja ja öljyssä paistettuja munakoisoviipaleita, jotka muistuttivat kovin niitä Andalusian ruokohunajan kanssa tarjottavia sikäläisiä erikoisuuksia Berenjena Fritoja. Ah, miten hyviä! Kvinoasalaatti oli ihanan pähkinäistä ja tasapainoisesti maustettua. Tabbouleh-salaatti oli puolestaan ihanan raikasta ja israelilainen kuskus... kuin olisi kotiin tullut. Coleslaw ja punakaalisalaatti ovat jo entuudestaankin keittiössäni tuttuja lisäkkeitä, jotka löytävät vielä jossain vaiheessa tiensä varmasti blogiinkin.

Voitaikinakuorinen pasteija kätki sisäänsä jännittävän makean ja mausteisen sipulipaprikatäytteen. Tätä haluan oppia tekemään itsekin! 
Lisäksi kaupasta löytyy koti- / Lähi-idän ikävää lievittämään joukko erinäisiä sieltä tuttuja säilykkeitä ja mehuja. Ja hilloja. Ja Bamban maapähkinänaksuja (!). Ja muita ruokaympyrävälttämättömyyksiä niinkuin vaikka  gefilte fishiä, rugelacheja ja suklaakuorrutteisia matza-levyjä (no kyllähän te tiedätte...) 

Suunnitteilla on myös välimerellisiä kokkauskursseja, jonne minä ilmoittaudun kyllä saman tien. Lisäksi Zaafran tarjoaa myös catering-palveluita, joiden varaan mm. se Israelista vierailulla ollut ystäväni vierailunsa rakensi. Koska se on Suomen ainoa kosher-deli, toimittaa se tuotteitaan myös asiakaskunnalleen ympäri Suomea. 

Vatsa täynnä rakkautta suuntasin kotiin. Ja kassit täynnä hummusta ja bamboja ja matza-levyjä ja viikunahilloa ja kosher-pastramia ja -salamia ja kvinoasalaattia ja vasikkamakkaraa ja rugelacheja ja juuri saapunutta tuoretta pitaleipää... Shabbat Shalom vain kaikille!


___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?           10 kommenttia :

 1. Tuo ruoka näyttää siltä, että en epäröisi hetkeäkään ilmoittautumista heidän kokkikursseilleen.
  Kiitos vinkistä, tämä on ehdottomasti testattava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämän ruokabloggarin elämän tasapaino on viime aikoina järkkynyt: ensin meni uuni ja nyt tietokone, joten aika tehokkaasti on tullut viime aikoina elettyä muiden tekemällä ruoalla ;-)

   Poista
 2. Lee on selvästi pistänyt töpinäksi tuolla;olen huomannut sen myös Zaafranin FB.-sivujen kautta.Kesällä kun olin tuolla (ja kirjoitin paikasta) oli ruokatarjonta paljon vaatimattomampi. Tosi hyvältä näyttävät nyt nuo tarjottavat! Ja unohdit mainita että tuolta saa Helsingin parasta tahinia,sitä Al-Arz-tahinia,joka on kyllä tosi hyvää,suoraan Nasaretista;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja hih,Bamba:) Asun ihan Bamba-tehtaan vieressä ja se pussissa näkyvä vauvahahmo istuu tehtaan vierailukeskuksen katolla;D

   Poista
  2. nostalgiahuuruista ihan soikeana vetelin koko pussin yhdeltä istumalta :-) mutta joo, olin iloisesti yllättynyt. Ja Lee on aivan ihana, viiden minuutin sisällä heittäytyi ihan yentaksi ;-)

   Poista
 3. Tää vaikuttaa tosi kivalta paikalta enkä varmasti olisi paikasta koskaan saanut tietääkään ellet olisi meitä mestan olemassa olosta valaissut. Visiitti se pitää tehdä tuonnekkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä on vähän sellainen salaisuus että pitihän sekin paljastaa :-) mä niin jään odottamaan noita kokkauskursseja!

   Poista
 4. Hyvän näköistä. Olemme joskus käyneet ostamassa jonkinlaista näkkäriä tuolta.

  Myynnissä on näköjään myös Lidlin Deluxe-tuotteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samaa katselin ;-) nuo ovat toisaalta parvea, eli ns. neutraaleja tuotteita, jotka eivät vaadi tietynlaisen valmistuksen/teurastuksen vaativien tuotteiden lailla samanlaista valvontaa ja sertifikaattia.

   Poista
  2. "jonkinlaista näkkäriä"? ah, kuulostaa matzalta :-)

   Poista