perjantai 17. tammikuuta 2014

Matkakuumeessa Messukeskuksessa

Koska menossa on Tipaton Tammikuu, ei kynttilänvalossa fiilistellä vielä muutamaan päivään punaviinilasillisen (tai ämpärillisen) äärellä. Mutta matkakuume lämmittää kummasti, etenkin näiden pakkasten keskellä. Siihen oivaa ensiapua tarjoavat Messukeskuksessa tänään yleisölle avatut Matkamessut

Matkamessujen ja Rantapallon kutsumana saavuin paikalle heti aamusta tutustumaan tarjontaan. Liki tuhannen näytteilleasettajan joukosta löytyykin ihan varmasti jokaiselle jotakin. Uusina maina mukana ovat mm. Albania (!), Bangladesh, Lesotho, Peru ja Turkmenistan (!!)

Kartalla ja kameralla varustautuneena läksin tutkimusmatkalle. Huomatakseni, etteivät ne kartanlukutaidot ole ainakaan parantuneet viime yrityksestä. Andalusiaa (6d89) etsiessäni päädyinkin Rovaniemelle (7k51). Suomalaisten suosikkikohde Espanja (ja se Andalusia!) on kuitenkin sen verran hyvin edustettuna, että kyllä se sokea kanakin lopulta oikeaan paikkaan päätyi!




Jo ennestään tuttujen kohteiden kuten Sevillan, Cordoban ja Malagan lisäksi haaveilen tutustumisesta alueen viinitiloihin ja etenkin Cadizin ja Jerezin sherryalueeseen. Aurinkorannikkoa myös lapsiperheille sopivalle tavalla tutuksi tekee myös sen juuri valikoimiinsa ottanut Nazar.




Andalusian lisäksi esillä oli muitakin varsin tuttuja vanhoja kotipaikkoja. Niinkuin Israel, joka Finnairin aloitettua suorat lennot on todella helposti matkailijoiden ulottuvilla. Sinne pääsee myös Air Balticilla (6b97) - lennot alkavat 169 eurosta!




Tunisian matkailu kärsi arabikevään levottomuuksien seurauksena melkoisen iskun, mutta on ilokseni kuulemma elpymässä sekin. Siellä onkin niin paljon nähtävää - Monastirin, Hammametin ja Soussen kaltaisten turistikohteiden ulkopuolellakin. 

Jo pääkaupunki Tunis yllättää monipuolisuudellaan: kaupunkikohteen etujen lisäksi kun siellä on nähtävää historiafanille (Karthago!) ja rantalomallekin pääsee varttitunnin taksimatkalla (La Marsan ja Gammarthin kaupunginosat). Unohtaa ei sovi myöskään sinivalkoisen Sidi Bou Saidin hurmaavaa välimerellistä eleganssia ja Tunisin medinaa eli vanhaa kaupunkia. Itselleni yllätyksenä tuli Tunisian myös golf-matkailijoille tarjoamat mahdollisuudet. Osastolla (6f82) on muuten myös mahdollisuus ottaa hennatatuointeja!




Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa matkailunkin jälkeen on arabiankielen taitoni yhä kaksivuotiaan kuuromykän tasolla. Osaan kertoa, ettei siskoni ole naimisissa vaikka onkin sairaanhoitaja. Lisäksi osaan käskeä baarimikkoa tekemään martinin. Joka on varsin epäkäytännöllistä, ottaen huomioon, etten siitä edes pidä, eikä sitä monissa paikoissa ole edes tarjolla. 

Yksi harvoista Ihan Oikeasti Hyödyllisistä taidoista on kyky tilata minttuteetä (chai ma naa naa), jota onkin tullut kulutettua paljon. Ilman sokeria tosin (biddun sukar, min fadlak). Tuota taitoa pääsin elvyttämään Marokon osastolla (6f81), jossa mielenkiintoni herätti Marrakesh - siellä kun on paitsi se legendaarinen Jemaa El Fnaan tori, myös esim. Origin Hotelsin järjestämiä kokkausworkshop-lomia. Niinpä. Muut menevät lomalle nauttimaan muiden valmiiksi tekemästä ruoasta, ruokabloggari menee lomalle tehdäkseen ruokaa muille. 

Kotiinviemisiksi lähtikin mm. reseptejä joita pian tullaan ihan varmasti näkemään myös blogissa! 




Teen ystäville (ja astioita ja kuvaustarvikkeita ydintuhoon valmistautuvan oravan lailla hamstraavalle ruokabloggarille!) löytyy ostosmahdollisuuksia Forsmanin osastolta (6g118).



Sinisenä...

...vai punaisena?

Ja kun ruokabloggarin päästää vapaaksi mihin tahansa messuille, niin kyllähän se ne makkaranmyyjät löytää. Raaseporilaista osaamista edustavan West Charkin osastolta (6k129) mukaan tarttui vuoden luomutuotteena palkittua lumikinkkua sekä upean salviaista balkania.





Samalla osastolla oli tarjolla myös erinäisiä muita maistiaisia. Mm. noin viittätoista sorttia valkosipulia. Fiksu ja järjestelmällinen ihminenhän olisi toki hoitanut ne verkostoitumiset ja neuvottelut alta pois ennenkuin heittäytyi holtittomaksi curryvalkosipulin äärellä... Tiedänpähän ainakin mitä syyttää, jos se puhelin ei soi!





Ruoka on varsin suuressa osassa myös blogin matka-aiheisia kirjoituksia, johon Tallinnan kaltainen lähimatkailu onkin tarjonnut mitä upeampaa materiaalia. Ruoka, ylpeys paikallisesta tuotannosta ja vauhdilla kehittyvä ravintolaskene on kuulemma nousussa myös muualla Baltiassa. Vilnan osastolta (6b91) vinkattiinkin hintatason olevan siellä jopa Tallinnaakin edullisempi.




Latvia, tämänvuotisten messujen kumppanuusmaa on vahvasti esillä ja herätti  kyllä kiinnostuksen. Onko teillä lukijoilla kokemuksia?




Dubrovnik puolestaan on kuulemma juuri niin lumoava miltä se kuvissa vaikuttaa. Kroatia on myös kaltaiselleni (vesikammoiselle) sukelluksesta innostuneelle loistava kohde!




Jos sukeltaminen muuten kiinnostaa, on sitä mahdollista kokeilla myös messuilla (7f8)!




Lisäksi ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen on Antikvariaatti Salpakirjan osasto (7a58), josta löytyy laaja valikoima oppaita niin ihan oikeaan matkailuun kuin kulinaarisiin matkoihin kotikeittiöissäkin.




Huikaisevimman osaston palkinto meni kirkkaasti Etelä-Afrikalle. 




Silmäniloa löytyi myös messuilla nähdystä pukeutumisesta. Oma "varteenotettavaa ja kaikenkokenutta maailmanmatkailijaa" viestimään pyrkinyt ulkoasuni jäi kyllä kakkoseksi näille...








Viihtyvyydestä pitävät huolen lisäksi Shampanjabaari ja länsinaapurin osastolta (6a99) löytyvä hilpeä, ruotsalaisiin tuotteisiin erikoistunut drinkkibaari.




Matkamessut Messukeskuksessa sunnuntaihin 19.1.2014 saakka. Käykää tutustumassa tarjouksiin ja osallistumassa arvontoihin, joiden ansiosta se seuraava loma voi olla lähempänä kuin arvasitkaan...! Tsekatkaa esimerkiksi Matkahuutokauppa, josta pakettimatkoja suosittuihin kohteisiin on tarjolla jopa puoleen hintaan!



*Pääsyliput tapahtumaan tarjosivat Matkamessut ja Rantapallo*



_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



12 kommenttia :

  1. Olipa kiva postaus, kiitos tästä! :-) Nyt oon vielä enemmän innoissani menossa messuille huomenna :-)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa silmänruokaa;rakastan matkamessuja.Kutsun sain minäkin mutta tämä perhanan välimatka.....Oooh,marokkolaisia ohjeita,mitä sieltä onkaan tulossa...Eksä ykkösen vanhemmat ovat Marokosta ja hän se aikoinaan opetti kokkaamista eräälle keittotaidottomalle tytölle;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no pääsit ainakin tällaiselle virtuaalikierrokselle :-) ja voi, mitä tuosta keittotaidottomasta tytöstä blogimaailman onneksi tulikaan ;-)!

      Poista
  3. Kiintoisalta näyttää! En minäkään täältä päässyt, vaikka kutsu kävi, kun olen ensi viikonloppuna tulossa Helsinkiin, ei sitä ihan yhtenään voi hypätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikai sitä :-) oletko kenties Teurastamolle menossa ensi viikonloppuna?

      Poista
    2. En sinne :) Mutta vankilaan! Yövymme siis Katajanokalla :D Pääsen erääseen bloggaamiseen liittyvään koulutukseen, ehkä opin vähän kuvaamisesta.

      Poista
    3. suoraan kulkematta lähtöruudun kautta siis :-) oikein onnistunutta pääkaupunkiseudun visiittiä sinne!

      Poista
  4. Jäi nyt matkamessut näkemättä kun ollaan "matkalla" Etelä-Savossa. Riikassa olen käynyt noin 10 vuottaa sitten kun silloinen Silja Opera teki sinne risteilyjä. Yhden päivän kokemuksella sanoisin, että mielenkiintoinen kaupunki. Ystävällisiä ihmisiä ja hyvää ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvä kuulla :-) saas nähdä milloinka pääsisi matkaan...!

      Poista
  5. Aamusta lähdettiin siskon kanssa messuille ja kuinka ollakaan pohjosen tytöt osui paikalle kun saamelaiset pojat räppäsi ;) ja se matkakuume pikkuhiljaa pikkuhiljaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. maailma on kyllä täynnä niin paljon nähtävää :-)!

      Poista