sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Juustotonta juustokakkua

Vaikka keventämistä on tässä tullut hieman itselle, teille lukijoille ja farkkujen vyötärönauhalle lupailtua, niin ei tässä kyllä hyvästejä olla kakuillekaan jättämässä! Mutta voi sitä näköjään sielläkin himpun verran terveellisemmäksi heittäytyä...





Vaikka leipomisestakin ehdin viime vuoden aikana innostua, niin silti usko(ttele)n, etten ole hirveästi makean perään. Etenkin jogurtin happamuus minua viehättää suuresti, esimerkiksi jäätelöissä. Mm. Juuren jälkiruoan innoittamana mieleen tuli käyttää turkkilaista jogurttia juustokakkuun. Joka tällä kertaa siis on ihan vallan juustoton.

Jos ei perinteisistä liivatteella hyydytettyjen juustokakkujen rakenteesta tykkää, on leipurilla kaksi vaihtoehtoa: joko tehdä täyte suurimmaksi osaksi tuorejuustosta ja antaa se asettua ajan kanssa jääkaapissa tai hyydyttää se kananmunan avulla ja paistaa uunissa. 

Ja koska granaattiomenalla on vielä sesonki menossa mikä tarkoittaa, että sitä saa melko kohtuullisilla hinnoilla täällä pohjoisilla leveysasteillakin, jatkui tuo Lähi-itäinen fiilis myös siihen, että kakun kaveriksi keittelin granaattiomenasiirapin. 

Granaattiomenamehun voi puristella niistä hedelmistä itse (mielellään johonkin muuhun kuin valkoiseen pukeutuneena!). Sitä myydään myös ainakin etnisissä kaupoissa, mutta tarvittaessa sen voi huoleti korvata vaikka karpalo- tai karpalorypälemehulla, joita löytyy mistä tahansa lähikaupastakin.

Pohjaan käyttämäni pinjansiemenet voi puolestaan korvata millä tahansa pähkinöillä. Täytteeseen käytin tomusokeria mahdollisimman silkkisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Niin... ja koska tavallinen sokeri oli loppu. Käytä siis vapaasti kumpaa vain!





Pohja:

200 gr esim. Digestive-keksejä (tai pipareita)
3/4 dl pinjansiemeniä
50 gr voita sulatettuna

Murskaa keksit ja siemenet/ pähkinät joko tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimella mäiskien. Lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita märän hiekan kaltaiseksi seokseksi. Painele tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle (omani oli halkaisijaltaan 22 cm) ja anna jähmettyä kylmässä ainakin tunnin. Tai vaikka seuraavaan päivään. 

Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pohja on kiinteä ja kuivunut. Anna jäähtyä ja kaada täyte sitten vuokaan.

Täyte:

750 gr turkkilaista jogurttia
1/2-1 sitruunan kuori
1,5 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
4 kananmunaa
6 rkl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita aineet tehosekoittimessa tai vatkaimessa tasaiseksi. Kaada hieman jäähtyneeseen piirasvuokaan ja jatka paistamista 175 asteessa (kiertoilmauunissa riittää n. 150) 50 minuuttia. Koska halusian pinnan säilyvän puhtaan maidonvalkoisena, peitin sen foliolla paistamisen puolivälissä, jottei se saisi väriä. 

Kakun tulisi olla kiinteää ja vuoan reunoista irtoavaa, mutta keskustan tulisi viellä olla hieman hyllyvä - se kun siitä asettuu jäähtyessä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sitten vielä kylmässä; ainakin neljä tuntia tai jopa seuraavaan päivään. Tarjoile granaattiomenasiirapin ja granaatinomenansiementen kera.

Granaattiomenasiirappi:

4 dl granaattiomenamehua
1 dl sokeria

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna hienoisesti poreilevaksi. Jatka keittämistä välillä hämmentäen n. 20 minuutin ajan kunnes seos alkaa paksuuntua. Ota pois liedeltä mieluummin hieman liian aikaisin, sillä jäähtyessään seos paksunee entisestään. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, sekoita joukkoon granaatinomenansiemenet ja tarjoile juustokakun kanssa.





__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ? 


       



7 kommenttia :

  1. Näyttää herkulliselta! Pinjansiemenet pohjassa onkin kiva idea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! oli hyvää - melkein sellainen hyvän omatunnon kakku :-)

      Poista
  2. Mm,ihanan näköistä! Ja granaattiomena kaunistaa kyllä mitä vaan:)

    VastaaPoista
  3. Namnamnam, kuullostaa ihanalta! Jogurttitäyte on kiva. :)

    VastaaPoista
  4. Täähän onkin kiva. Juustokakku ilman juustoa, hieman paremmalla omallatunnolla saa siis herkutella :D

    VastaaPoista