perjantai 15. marraskuuta 2013

Vähän parempaan aamuun

Viikonloppuisin on kiva ajan kanssa nautiskella vähän parempaa aamiaista. Tosin ei niin kaukaa minunkin historiastani löytyy aika, jolloin jääkaapista ei useinkaan viikonloppu-aamuisin löytynyt juuri mitään. Jolloin viikonloppuaamiainen/brunssi/lounas koostui säädyttömän usein kotiinkuljetetusta pizzasta. Siinä on yksi asia, jonka ruokabloggaus on muutanut: nyt sieltä viikon kokkailujen jäljiltä löytyy erinäisiäkin herkkuja, joista viikonlopun nautiskeluaamiainen rakentaa. 

En tiedä miksi niin monet aamiaisklassikot koostuvat juurikin kananmunasta. Mutta munakas esimerkiksi on juurikin sellainen hävikistä herkuksi-herkku, johon on helppo kierrätää ihan mitä tahansa. Itse munakasta opin tosin syömään vasta Egyptissä pienessä beduiinien pitämässä majatalossa, jossa sitä tarjoiltiin ihan joka aamu. Vasta viimeisenä päivänä opin, että kyllähän sieltä olisi mitä tahansa muutakin saanut (niinkuin vaikka täyden englantilaisen) - jos sitä vain olisi osannut pyytää...

Tähän munakkaaseen kierrätettiin vaniljakastiketortusta ylijäänyt kerma, possupastasta ylijääneet rucolanlehdet, poropiiraista ylijäänyt kylmäsavuporo, jääkaapin pohjalla yksinäisyyttään itkenyt punasipuli sekä aurinkokuivattuja tomaatteja, joita jääkaapistani taitaa löytyä aina. Ja hyvää tuli. Kyllä lähtee viikonloppu aika hyvään alkuun...! 

Kaksi pientä tai yksi iso munakas

Munakas:

6 munaa
1 dl kermaa
suolaa, pippuria

Täyte:

1 punasipuli
1 reilu dl kylmäsavupororouhetta
2 kourallista rucolaa
5 aurinkokuivattua tomaattia ohuina siivuina

Vatkaa munien rakenne sekaisin. Sekoita joukkoon myös kerma ja mausta.

Pehmitä ohuiksi leikatut sipulit pannulla (aurinkokuivattujen tomaattien) öljyssä. Kun ne ovat pehmenneet, hämmennä joukkoon poro. Kuumenna ja nosta pois liedeltä. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja kaada lisää öljyä. Kaada pannulle munaseos ja vähennä lämpöä. Kun massa alkaa vähän reunoilta hyytyä, niin, että reunoja järsii vähän nostella, nostele sitä eri puolilta niin, että päällä oleva löysä munakasmassa pääsee valumaan pannun pohjalle. Näin munakas kypsyy tasaisesti ilman että pohja kuivuu. Kun massa on likimain kokonaan hyytynyt ja pannua heilutellessa irtoaa pohjastakin, kaada toiselle puolikkaalle täyte ja heitä rucolanlehdet peräään. Nosta toinen puolikas päälle ja tarjoile. Tuoreiden yrtinjämien kanssa, jos sellaisiakin sattuu löytymään. Taustalle vastapuristettua appelsiinimehua,  hyvää seuraa, auringonpaistetta ja vaikka Carla Brunia. 



Eihän omeletista mitään kovin hellyttävää kuvaa saa mutta maussa se senkin korvaa...!

Tässä muuten uraauurtavuudessaan hilpeitä uutisia: Zaafran, Helsingin kosher-deli ilmoitti hiljattain onnistuneesta koe-erästä, minkä seurauksena pian pitäisi kosher-poroa(!) olla laajemminkin saatavilla!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



13 kommenttia :

  1. Kananmunista saa nopeasti kaikenlaista hyvää, joten aamullakin niistä viitsii alkaa kokkailemaan. Ja munakkaaseen saa todella hyvin upotettua kaikenlaisia jämiä.:) Hyvän näköinen munakas! Näyttää paljon paremmalta kuin eilen illalla testaamani Henry Alenin ohjeella paistettu munakkaani, josta tuli melkein kokkelia.;) Makua ei kuitenkaan haitannut, ja juuri ja juuri sain kokkelimunakkaan vielä taitettuakin suppilovahverotäytteen päälle.;D Vaatinee harjoittelua tai sitten teen vain jatkossakin omien vanhojen tapojen mukaan.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen myös monsieur alenin munakkaaseen törmännyt, joskaan itse en ole kokeillut. olen kyllä muualtakin kuullut samasta kokkeli-ilmiöstä. sun suppilovahvero-omelettisi kyllä kuulostaa ihanalta...!

      Poista
  2. Kyllä, hyvä aamiainen (ruoan lisäksi tuorein Vogue lukemiseksi) aloittaa päivän oikealla jalalla, ei siitä pääse yli ei ympäri. :-)

    VastaaPoista
  3. Mullakin munat päätyvät aamiaiseen nimenomaan viikonloppuna ja yleensä niistä tulee joko shakshukaa tai vihanneksilla ja juustolla täytetty munakas.Täällähän joka kahvilan aamiaiseen kuuluu yleensä se munakas tai oikeastaan 2 munaa as you like,mutta kyllä se melkein aina on se munakas,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi sitä shakshoukaa... <3 on se kyllä niin aamiaisten kingi!

      Poista
  4. Päivä ei kyllä millään voi mennä pilalle tuolla aamiaisella, varsinkin jos saa rauhassa ilman kiirettä nautiskella.

    VastaaPoista
  5. Voguen skippaan,mutta muuten kadehdin sun aamua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no huh ja huh :-)! en edes uskalla haaveilla, minkälaisilla eväillä se meidän pohjoisen masterchef perheensä aamuisin hurmaa ;-)

      Poista
  6. Heimoi, olipa jännää tavata ja tulin heti etsimään blogisi netistä :) Yllättävissä paikoissa voi törmäillä vanhoihin tuttuihin:))
    T: ex-työkamu

    VastaaPoista
  7. ja tähähän se ei ei pääty, eller hur ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, ois kyllä kiva istahtaa jonnekin ja höpistä kuulumisia:))

      Poista