sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Soppasunnuntai: tacokeittoa

Tämän viikon Soppasunnuntai alkoi varsin rapsakasti olutpullon avaamisella. Kuvaussyistä tietenkin... Kyllä noissa kokkauspuuhissa myös röörit aukenivat ihan kiitettävissä - mm. chilinhuuruisten höyryjen tuloksena kun on meksikolaisvivahteista tacokeittoa joka laksan lailla aika kiitettävästi saa , no jos ei ajatuksen, niin ainakin hengityksen kulkemaan!




Tämä(kin) on hävikistä herkuksi - kokkausta, mutta tällä kertaa ihan nurinkurisessa järjestyksessä, sillä sitä ruokaa, jonka seurauksena tämäkin tuli tehtyä joudutte odottamaan vielä ensi perjantaihin!

Jos ei valmista tacomaustetta halua käyttää, niin tässä yksi variaatio oman maustekaapin aineksista. Minulla tuohon livahti vielä Appelsiineja ja hunajaa-blogin Jaelilta viime viikolla postissa saapunut, hänen itsetekemänsä persikka-habaneromausteseosta, jonka huumaavaa aromia olen jo sormet syyhyten odottanut pääseväni käyttämään!

Jos muuten avokado ei ole ehtinyt kypsyä (kute usein tähän aikaan asianlaita on) tässäpä Maku-lehden vinkki sen kypsyttämiseen. Minuuteissa

Tacomausteseos:

1/2 rkl sipulijauhetta
1/2 rkl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1 tl kuminaa
3/4 rkl juustokuminaa
3/4 rkl jauhettua korianteria
3/4 rkl paprikaa
1/2 rkl chilijauhetta
1/2 rkl cayennepippuria
vajaa 1 tl kanelia
vajaa 1 tl inkivääriä
1 limen raastettu kuori

Sekoita ainekset.

Kuudelle

400 gr jauhelihaa
1 pss tacomaustetta (tai yllämainitun kaltainen seos - säädä suhteita oman makusi mukaan)
1 iso sipuli
1 pieni vihreä paprika
1/2 punaista paprikaa
1 rkl tomaattipyrettä
1/2 tlk maissia (  á 340 gr)
1/2 tlk kidneypapuja (á 420 gr)
1 tkl ruskeita papuja
500 gr tomaatimurskaa
3/4 l vettä
1 liemikuutio (kana tai liha)
suolaa, pippuria

tarjoiluun: 2 avokadoa, limemehua, nachoja, korianterinlehtiä ja kermaviiliä/ créme fraîcheä/ hapankermaa/ turkkilaista jogurttia

Ruskista jauheliha pannulla ja lisää siihen tacomauste. Pehmitä sipuli kattilassa ja lisää sitten joukkoon haluamasi kokoisiksi kuutioidut paprikat. Pehmitä vielä hetki ja lisää sitten tomaattipyre. Kaada joukkoon jauheliha, tomaattimurska ja kiehuva vesi, johon olet liuottanut käyttämäsi liemikuution. Anna kiehahtaa ja lisää sitten valutetut pavut ja maissi. Jatka keittämistä kunnes kaikki ainekset ovat läpikotaisin kuumenneet. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Purista päälle limenmehu ja tarjoile avokadoviipaleiden ja hapankerman kanssa - molempien kermaisuus tasapainottaa keiton mausteisuutta ihanasti. Ripottele päälle runsaasti tuoretta korianteria ja murustele nachoja. 

Itse käytin siitä ensi perjantain postauksesta ylijääneitä VAASAN ruisnachoja, joiden rukiisuus on paitsi terveellisempää, myös toimi yllättävän hyvin tuollaisten mausteisempienkin makujen kanssa. 





_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



7 kommenttia :

  1. Onpa hyvä idea laittaa sitä maustetta,keittoon:) Täällä nyt tuli taas joku lämpöaalto mutta kunhan kylmenee niin laitan tulista soppaa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen tuoksu oli hedelmäisessä houkuttelevuudessaan ihan vastustamaton :-) Toda raba <3

      Poista
  2. Vautsika vau vau :) keitto mun makuun. Tacoja tein perjantaina häränhännästä,mutta mitään ei jääny soppaan. hyvän kuuloinen tuo Jaelin mauste. Mä on vaan niin herkkä kaikelle tuliselle,silti syön niitä suu tulessa.

    Multakin pukkais VAASAN herkkua huomenissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no määhän tierän :-) kauhulla (ja innolla!) odotan jo mitäs herkkuja se kilpakumppani on pöytähän laittanut ;-) otin itse ihan hirveät paineet - kuvasin ja kuvasin eikä mitään tuntunut tulevan aikaiseksi...

      Poista
    2. Nääh, ei stressiä kannata ottaa. Sulla on oma tyyli, eikä se ole kertaakaan kylmäksi jättänyt ;)

      Poista
  3. Jokunen aika sitten teit lohi-pinaattipiirasta, en tehnyt sitä, mutta pinaatin ja lohen liitto jäi mieleen ja päätin yhdistää ne lasagnessa, jota tein. Tuli hyvää. Kiitos hyvästä ideasta! Tein postauksen lasagnesta ja sinäkin tulit siinä mainittua :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ihanaa :-) minäkin len pyöritellyt päässäni vastaavanlaista mutta en ole vielä saanut tartuttua siihen :-)

      Poista