sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Soppasunnuntai: aurinkoinen kanakeitto

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa, jota blogissa ei ole sen erityisemmin huomioitu - hävikin minimoiminen kun on keskeisessä roolissa keittiössäni ihan joka ikinen viikko. Suunnitelmallisuus jo ostovaiheessa on ensimmäinen askel. Toinen keino vähentää sitä ruokajätettä, jota länsimaissa syntyy suorastaan käsittämättömiä määriä on ylijääneiden elintarvikkeiden kierrätys piirakoiden täytteiksi, seuraavan päivän aterioille alkupalaksi cocktailherkkuina tai kokonaisiin tapas-meiningillä toteutettaviin, useammista pienistä annoksista koostuviin rääppiäisaterioihin. 

Yksi helpoimmista ja meillä viikottain nähtävistä keinoista kierrättää hävikistä herkkua ovat keitot. Niihin kun on helppo heittää mitä vain ja se on samalla oiva keino huijata itsensä syömään enemmän niitä vihanneksiakin. Ja kun kerralla keittää isomman satsin, on samalla ratkaistu myös seuraavan viikon lounasdilemmat!

Tällä viikolla synkeän syksyistä harmautta karkotetaan aurinkoisella kanakeitolla, joka lämmittää paitsi maissin tuomalla täyteläisyydellään ja aurinkoisella värillään. Kylmän maissikeiton lailla tuo kermaisuus tulee kokonaan maissista, joten mitään kermaa ei tähän edes tarvita. Chili, valkosipuli ja inkivääri myös auttavat pitämään pöpöt loitolla!

Neljälle - kuudelle

2 prk maissia (á 300 gr)
1 pienehkö sipuli
2 porkkanaa
1 pienehkö punainen paprika
100 gr herneitä
7 dl vettä
1 kanaliemikuutio
n. 3-4 sentin pala inkivääriä
1-2 punaista chiliä (maun mukaan)
3 isoa valkosipulinkynttä
1 limen kuori ja mehu
3/4 rkl curryä
400 gr kanaa
suolaa, pippuria

tarjoiluun: korianterinlehtiä ja/tai kevätsipulia

Hienonna inkivääri, chili , sipuli ja valkosipuli. Leikkaa kana haluamasi kokoisiksi paloiksi/ suikaleiksi. Valuta maissi ja kuori ja pienennä porkkanat ja paprikat n. herneen kokoisiksi paloiksi. Kuumenna hieman öljyä kattilassa ja kuullota siinä chili, valkosipuli, inkivääri ja sipuli. Lisää sitten curry ja raastettu limenkuori ja pyörittele vielä hetki. Lisää maissi ja hetken päästä kiehuva vesi sekä kanaliemikuutio. Kun keitto kiehahtaa, soseuta se tasaiseksi. 

Kaada takaisin kattilaan ja lisää keiton joukkoon porkkanakuutiot sekä kana. Keitä kannen alla kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen kunnes kana ja porkkana ovat kypsiä. Lisää sitten herneet ja paprikakuutiot ja jatka kypsentämistä kunnes nekin ovat kypsiä. Mausta suolalla, pippurilla ja limenmehulla ja tarjoile.




Inkivääri on muuten oivallinen ja kokkailuissani usein nähty raaka-aine. Siltä varalta ettei sille kuitenkaan ihan joka päivä ole käyttöä, tässä muistaakseni Rachel Royltä bongattu, niinikään hävikkiä minimoiva vinkki: ostaessasi kokonaisen inkiväärin kuori se ja pakasta pakastepussissa. Tarviessasi tuoretta inkivääriä on sitä helppo raastaa tarvittava määrä eikä se ehdi mennä limaiseksi mössöksi jääkaapin pohjalla!

Indiedays Inspiration Blog Awardsien äänestys päättyy tänään, joten jos et ole vielä suosikkiasi äänestänyt, kipaise tekemään se täällä! Niin, heti isääsi onniteltuasi, tietenkin!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        





4 kommenttia :

  1. Kanakeittosi tuo kyllä väriä tähän harmaaseen päivään. Taidan vaan olla sen verran lasika, että en jaksa lähteä kauppaan ostamaan tarvikkeita ja tyydyn hävittämään possun ulkofilepalan, joka jääkaapista löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ei kyllä kuulosta huonolta teidänkään kokkaussuunitelmat :-)

      Poista
  2. Ei ihme että pysyt positiivisenä pimeelläkin kun on noin värikkäät sopat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mie mittään pysy - ei meillä pohojosessa mittään positiivisuuksia arvosteta .-)

      Poista