keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Empanada de carne con chorizo

Viime aikoina on tullut syksyisin aina iskevän kaukokaipuilun myötä tehtyä ruokapöydässä retkiä vaikka minne kaukomaille, joten onhan se aika palata takaisin blogin andalusialaisille juurille ja Espanjan keittiöön! Vuorossa yksi tapassuosikki, empanada

Empanadat ovat myös Etelä-Amerikasta tuttuja yleensä liha- tai tonnikalatäytteisiä piiraita, joiden koko, täyte ja taikinan koostumus vaihtelee maasta toiseen. Espanjassa nämä ovat nimenomaan Galician alueelle tyypillinen ruoka, joskin toisen galicialaisen erikoisuuden Pulpo a la Gallegan lailla nekin ovat levinneet menestyksekkäästi koko maahan. Itse nappaan niitä usein mukaan sanomalehdenhakureissullani Arroyo de la Mielin rautatieaseman vieressä sijaitsevasta leipomosta.

Empanadoista niin tällaisia isoja piirasmaisia versioita kuin myös pienempiä, pasteija-kokoisia. Jos haluaa sellaisia pienempiä, kannattaa niihin käyttää voitaikinatyyppistä taikinaa, koska se on rakenteeltaan vähemmän venyvä ja helpommin käsiteltävä. Ohje myös näihin tulossa!

Täyte:

140 gr chorizomakkaraa
400 gr (possu)jauhelihaa
1 isohko vihreä paprika
1 isohko sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl (kuivaa) valkoviiniä
500 gr tomaattimurskaa
Kourallinen tuoretta persiljaa
suolaa, pippuria


Aloita tekemällä täyte, jotta se ehtii jäähtyä. Kuutioi chorizo ja hienonna valkosipuli. Kuutioi sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi. Paista chorizoa miedohkolla lämmöllä ja lisää sitten valkosipuli ja paista niitä chorizorasvassa. Lisää sitten jauheliha ja ruskista. Lisää sitten pannulle sipuli ja paprika. Pyörittele kunnes ainekset ovat sekoittuneet ja kaada sitten pannulle valkoviini. Keitä viitisen minuuttia ja lisää sitten tomaattimurska. Vähennä lämpöä hieman ja jatka kypsentämistä puolisen tuntia, kunnes neste on haihtunut ja seos on aika kuivaa. Lisää silputtu persilja, mausta suolalla ja pippurilla ja anna jäähtyä.

Taikina:

7 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl suolaa
1 1/4 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
1 iso kananmuna (tai 1,5 normaalikokoista)

Voiteluun: 1 muna (tai se taikinasta ylijäänyt puolikas)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää siihen vesi ja öljy. Sekoita vähän kerrallaan kuiviin aineisiin ja vaivaa sitten tasaiseksi taikinaksi. Kääri tiukasti kelmuun ja anna levätä puolisen tuntia. 

Jaa taikina kahtia ja kaulitse puolikkaat kahdeksi, halkaisijaltaan n. 30- senttiseksi pyöreäksi levyksi. Pidä toinen puolikas peitettynä sillä välin kun työstät toista. Levitä sitten täyte toiselle levylle jättäen reunasta n. muutaman sentin levyisen kaistaleen tyhjäksi. Aseta toinen levy kanneksi. Kääntele ja nipistä reunat kiinni. Jos sinulla on sopivan kokoinen piirasvuoka, kannattaa empanada nostaa siihen - vuoan reunojen ansiosta reuna pysyy kiinni vaikka muuten uhkaisikin uunissa aueta. 

Voitele kananmunalla, pistele cocktail-tikulla muutama reikä höyryventtiiliksi ja paista 180-asteisessa uunissa kunnes kullanruskea - uunista riippuen 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennenkuin tarjoilua.






_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



14 kommenttia :

  1. No johan pläjäytit! Empanada on viimeks tullu syötyä jälkiruoan muodossa,makeana versiona. Hianoa että taas pukkaa Andalusian makua ja jos otsikossa lukee chorizo,iberico tai se morcilla (oli muutes taivaallista,kiitos) niin innostun heti kuolaamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kah - en ole jälkkäriempanadaan törmännytkään! hyvä että morcillat maistuivat - oot kyllä aika äijä :-)

      Poista
    2. Aikä äijä :) näin muutes unta,että kävit haukkumassa mun eilisen postauksen, bloggailu tulee jo uniin :)

      Poista
    3. mie mittään sellaista alakais! seuraavan kerran kun musta näet unia niin näe edes jostain mukavammasta :-) vaikka meistä muutaman viinipullon äärellä tyhjentämässä pöydällistä bellotaa ja chorizoa ja paletaa ja jamón ibericoa ja ja ja...

      Poista
    4. Yes chef! mä yritän skarpata ens yönä vähän :) Sit pidetään kunnom bellota-iberico pippalot

      Poista
    5. mä aika vankasti epäilen että nimenomaan sun kanssa olis kiva tuhota possu poikineen :-)

      Poista
  2. Minulle se tonnikalainen,kiitos! Tel Avivin joissakin kauppakeskuksissa on torstaisin ja perjantaisin kotikokkien markkinat,ja kaupungintalon viereisessä kauppakeskuksessa on aina argentiinalaisen perheen koju,jossa monilla eri täytteillä tehtyjä pikku empanadoja.Mä otin viimeksi sienillä täytetyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä pistän tulemaan satsin ihan vain sulle :-) sienet kävis kyllä tähän(kin)! oliko niidne taikina millaista? leipätaikinamaista vai voitaikinamaista?

      Poista
    2. Musta se oli vähän siltä väliltä

      Poista
  3. Oijoi empanadaa.. En ole koskaan tehnyt itse mutta muutama pala on tullut syötyä matkoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja voi mikä Picasson vertainen mestariteos se sun tekemänä ja kuvaamana olisikaan :-)!

      Poista
  4. Ei voi olla totta! Sun ohjevalikoima paranee aina vaan. Täältä alkaa saada ohjeet jo kaikkiin Espanjan herkkuihin joita olen ikävöinyt. Pulpo a la Gallega, croquetas, ties mitä muuta ja nyt empanadas! Enää leche frita ja lista alkaa olla täydellinen. Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tyytväiset lukijat on tavoitteena :-) lisää on tulossa, sen lupaan!

      Poista