sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Luksusmökkeilyä Havsviddenissä


* * * 

Havsvidden Ahvenanmaan pohjoisosassa tarjoaa sellaista luksusmökkeilyä, ettei sitä oikein todeksi uskokaan. 


* * * 

Luksus on käsitteenä vähän niin kuin gourmet. Termiä käytetään sellaisella liberaaliudella, että melkein toivoisin, että jossain päin byrokratiaa rakastavassa maatamme olisi virkamiestaho, jonka ainoa tehtävä olisi vain valvoa sen oikeaoppista ja perusteltua käyttöä. 

Se, että tympeän vetisenlötkeän pizzan päällä onkin kylmäsavuohta ei vielä tee siitä gourmetpizzaa. Se, että torpasta löytyy sisävessa ei vielä ole syy kutsua sitä luksusmökkeilyksi. 

Harvoin on luksus-sanan käyttö kuitenkin niin paikallaan kuin se on Ahvenanmaan pohjoisimmasta kohdasta löytyvässä Havsviddenissä





Jo aikaisemmin matkalla olimme kummastelleet tapaamiemme ihmisten tietävää hymyä ja nyökkäilyä heidän kuullessaan viettävämme viimeisen Ahvenanmaan yömme Havsviddenissä. 

"Kun te suomalaiset niin pidätte siitä yksinäisyydestä ja metsästä ja mökkeilystä..." selitti matkamme järjestäneen Visit Ålandin edustajakin ajaessaan meitä kohti määränpäätämme loputtomalta tuntunutta metsätietä pitkin. 

Vaihdoimme Kissabloggarin kanssa paljonpuhuvan (ja kyllä, hieman pakokauhuakin sisältäneen) katseen. Ei, eivät nämä suomalaiset. 

Katsokaa nyt vaikka tuota edellistä; shampanjan, fine diningin ja kylpylöidenhuuruista reissuamme Latviaan! Mitä ihmettä me täällä tekisimme?




Ajomatka Maarianhaminasta Havsviddeniin kestää alle 40 minuuttia, mutta maisemat ehtivät matkan aikana muuttua radikaalisti. Ympärillä avautuvien karujen kalliomaisemien keskellä oli liki mahdotonta muistaa olevansa yhä saaristossa. 

Muistikuvat lapsuuden mökkilomista Lapissa palautuivat vyöryen mieleen. "Yksi yö", muistutimme toisiamme telepaattisen tuijotuksen välityksellä, miettiessämme kuumeisesti keinoa paeta liikkuvasta autosta vahingoittumatta niin, että kykenisimme vielä überöimään itsemme takaisin sivistykseen. "Yhden yön me pärjäämme vaikka sitten metsässä". 

Hotellin respan nähtyämme aloimme oivaltaa kaikkien niiden ihmisten myhäilyn. Nyt ei taidettukaan olla ihan tavanomaisimmassa mökkikylässä...




Havsvidden koostuu 33 hotellihuonetta käsittävästä hotelliosiosta (huoneet alkaen 125€/ yö) sekä yksityisistä, parhaimmillaan kuusi henkilöä majoittavista kalliohuviloista (koosta rippuen 320€-570€/ yö) 





Yrityksemme epäuskoisen ihastuneiden huokailujemme keskelläkin pitää kiinni sarkastisista itsestämme saivat varsin nopean lopun. Ainoa asia, josta löytyi purnattavaa, oli talon koko. Se kun oli liian suuri mahtuakseen kunnolla kameran linssiin. 

(Ei ole häshtäg #firstworldproblems tainnut traagisempaa tarinaa kuulla...)




Sisällä huvilat jatkavat ulkoasunsa selkeää ja puhdalinjaista tyyliä. Koko seinustan mittaiset ikkunat antavat niille huikeaa valoisuutta ja tekevät tilaa sitä ympäröivälle häikäisevälle luonnolle, joka saa hiljaiseksi vannoutuneimmankin kaupunkilaisen. 

(Myönnän - tässä vaiheessa hiljainen huokailu oli jo vaihtunut hysteerisiin riemunkiljahduksiin. Kyllä, me pärjäisimme täällä yhden yön oikein mainiosti. Vaikka loppuikämmekin, itse asiassa...)




Meidän huvilamme (nro 11) käsitti kaksi kahden hengen makuuhuonetta omine kylpyhuoneineen, joista toisessa (minun!) oli kylpyamme. 

(Täällä minä sitä elämän ihanutta ihmettelin siinä aikaisemmassa postauksessa!)




Huviloita kiertäviltä terasseilta avautuu upeat näkymät merelle.  Ei kukaan koskaan kertonut, että mökkeily voisi olla tällaistakin!




Osassa huviloista on jopa oma porealtaansa. Muita lohduttanee vierassataman läheisyydestä löytyvä, sisäaltaalla ja ulkoilmaporealtaalla varustettu saunaosasto. Muistakaa siis pakata uimapuku mukaan!




Illalla suuntasimme metsäpolkua pitkin takasin hotellille, yhä hieman ymmällämme. Täällä sitä ollaan, metsässä! Seuralainen oli autuaasti unohtanut punkki- ja luontokammonsa ja epäili jopa voivansa harkita mökkeilyä vastaisuudessakin. 




Mitään ei Havsviddenissä ole tehty puolitiehen. Tämä kävi selväksi myös myös hotellin White Guide Nordicin suositteleman ravintolan illallisella. 

Aloitimme shampanjalla (jep, juuri meidän kaltaistamme mökkielämää!).




Muutaman kommunikaatiokatkoksen jälkeen pääsimme tarjoilijan kanssa samalle sivulle tilauksemme kanssa. Alkuruoat koostuivat mm. kampasimpukkaa, skagenröraa ja aasialaisvaikutteista kalaa sisältävästä triosta sekä pistaasijäätelön kanssa tarjoillusta tartarpihvistä.

Jo tartarpihvi oli niin erinomainen, että jää omassa tartar-rankingissäni kakkoseksi vain Tukholman Specerietin versiolle, mutta se pistaasijäätelö. Härreguuuuud, se pistaasijätelö!

Niin kummalliselta lisukkeelta kuin se tartarille kuulostaakin, se ei olisi voinut täydellisempää olla. Juuri oikea tarjoilulämpötila, upea emulsiomainen notkeus... helt suveränt. Keittiön mukaan reseptiä on hiottu ajan kanssa jotta se saataisiin juuri kohdalleen, ja sitä se todellakin on. 




Lampaanpotka olisi kaivannut hieman suolaa, mutta muuten sekin oli kohdillaan. Upea mehevyys.




Jokirapukastikkeen kanssa tarjoiltu kuha oli niinikään kesäisyydessään onnistunut valinta, vaikka hieman sotkuinen ulkomäkö ei ollutkaan ihan sieltä esteettisimmästä päästä.




Tarjoilijamme suosittelema jälkiruokaviini oli nappivalinta, joka toimi niin tyrnimarjajäätelön kuin oman, ihanan mehevän ja liki fudgemaisen tiiviin rakenteen omaavan porkkanakakun kanssa. 

Illallisen jälkeen vetäydyimme ravintolan terassille viimeistelemään viinimme ja ihastelemaan, kuinka mereen laskeva aurinko kultasi kaiken samalla meripihkanvärisellä loistollaan, joka taas hiljensi meidät huokauksiin. Eipä elämä voisi juuri nyt parempaa olla!




Eikä paha mieli jäänyt kyllä aamiaisestakaan. Valikoima ei ollut suurensuuri, mutta sitäkin laadukkaampi. Suurin osa oli paikallisilta tuottajilta. Ainoa asia, jota jäin kaipaamaan, oli se Ahvenanmaan pannukakku, josta en tällä hetkellä vain saa tarpeekseni. 




Ja hei, jos luksusmökkeily mantereella kiinnostaa, kannattaa tsekata Lähdetään taas- blogin kokemukset Saimaalta!

Mitäs sanotte? Tiesittekö Ahvenanmaalta löytyvän tällaistakin?



* Yhteistyössä Visit Åland *


_________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

44 kommenttia :

  1. Olihan noita kuvia mukava katsella, mutta en haluaisi lomaani tuolla viettää.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ohoh :-) kukin tyylillään kai - mikäs olisi sinun unelmalomasi?

      Poista
  2. Mun tunteet olikin jo ehtinyt tasaantumaan vähän tästä kokemuksesta, mutta jo vain ne palasivat täysillä päälle. Aaah. Ja ooh. Justiinsa ainoa tapa mökkeillä. PISTE.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no joo-o! Voitaisko ihan oikeasti muuttaa tuonne? Jos mä pyydän ne katkaraut ja pikkelöin sillit ja sä kasvatat perunat ja pidät kodin kuosissa :-) ?

      Poista
  3. "Se, että tympeän vetisenlötkeän pizzan päällä onkin kylmäsavuohta ei vielä tee siitä gourmetpizzaa. Se, että torpasta löytyy sisävessa ei vielä ole syy kutsua sitä luksusmökkeilyksi." Just näin! Olen samaa mieltä :) Mutta huh heijaa! En varmaan saa nukuttua tulevaa yötä kun mietin tätä postausta, mökkiä, miljöötä, ruokaa - aivan huikea! Miksi lähteä pidemmälle kun lähellä on näin upea miljöö.. Pitää pistää must visit-listaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan ehdottomasti :-) vaikka Ahvenanmaa oli hurmannut jo monella muulla asialla, niin mihinkään tällaiseen en kyllä odottanut törmääväni :-)

      Poista
  4. No huh, ei ole ihan tavallista mökkeilyä tämä sitten laisinkaan :D Kyllä minäkin voisin istua tuolla terassilla viinilasi kädessä katsomassa kun aurinko laskee mereen. Ihan mielelläni sen tekisinkin :) Ihana paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan ihana - oltiin kuin Liisa Ihmemaassa kun tuonne pöllähdettiin :-)

      Poista
  5. No voi perskula, kun kommenttini ehti hävitä. Liian hankalaa kommentointi Bloggerilla...

    Eli sitä sanoin, että liikaa yliviljellään noita sanoja luksus, gourmet yms eli ihan samaa mieltä. Mutta tuo mökkireissu näytti oikein kunnon skandinaaviselta laatumökkeilyltä ja olisin kernaasti itsekin viettänyt tuolla yön jos toisenkin. Samoin ruoat näyttivät herkullisilta, erityisesti tartar, vaikken raa'an lihan ystävä varsinaisesti olekaan.

    Voin kuvitella hämmästyksen, kun ensin ajetaan korpeen keskelle ei mitään ja mieli virittäytyy jo johonkin extremempään kokemukseen ja sitten paljastuukin tuollainen lukaali! Oli varmasti mieleenpainuva paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli! Mies kysyi kuvat nähdessään että koska me mennään tuonne :-)

      Poista
  6. VAU! Kyllä on mökkeily ja mökkieväät nyt kohdillaan! Ja voi kun nauroin tuolle ongelmalle, kun mökki on niin suuri, ettei se mahdu kokonaan kuvaan :D

    Kiitos linkkauksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä on vaikeaa firstworldihmisellä :-) aivan mahtava reissu!

      Poista
  7. Maaahh <3 Näyttää ja kuulostaa niin täydelliseltä! Muistaakseni kommentoit blogiini jotain tähän liittyvää ja mie kerkesinkin jo googlettaa tämän paikan. Aivan unelmamesta. Voispa tuonne lähtiä vaikka viikoksi. Ja all-inclusive siihen päälle vielä kiitos :D

    VastaaPoista
  8. Ihanan näköistä! Tuo voisi hyvin nousta omalle matkalistalle. Palvelun tarjoajat alkavat vähitellen herätä siihen, että ihmiset arvostavat myös laatua, elämyksiä ja kokemuksia. Tuo ruoka näyttää myös tosi herkulliselta. Ihan nousee vesi kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo-o, ja sen, että kunnolla tuotetun elämyksen perässä sitä ihminen on matkustamaan vähän kauemmaskin :-)

      Poista
  9. Kylläpä oli hieno "mökki", jos sitä voi siksi enää kutsua. Mutta tavalliselle tallaajalle ihan liian kallis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. upea on. Onhan tuolla hintaa joo, mutta ei se neljälle tai kuudelle hengelle jaettuna yötä kohti kyllä kohtuuttomaksi jää- kyllä siinä saa rahoilleen vastinettakin :-)

      Poista
  10. Niin, kait tässä voisi todeta, että myös mökki ja huvila on kaksi eri asiaa :-D Eihän näissä ole enää mitään mökkien kanssa tekemistä :-) Tuonne voisin kyllä lähteä mielelläni, varsin upeat puitteet lomailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tää olis just sellainen meidän kaltainen mökki :-) ja onhan se metsässä...!

      Poista
  11. Mä oon nyt Ramin kanssa samoilla linjoilla etten mä tätä ihan mökiksi kyllä kutsuisi :D Ei ollenkaan huono silti, kyllä tuollaisella huvilalla voisi aikaansa viettää, täytyypi pistää korvan taakse ;)

    VastaaPoista
  12. No huh huh! Nyt on tosiaankin ihan vähän erilaista mökkeilyä :D näyttää enemmänkin luksushotellilta missä vaan tavanomaista enemmän tilaa ja hitusen huikeemmat maisemat. Pakko päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei voi hehkuttaa tarpeeksi - aivan m a h t a v a paikka <3

      Poista
  13. Hanneli / duunireissaaja14. heinäkuuta 2016 klo 11.31

    Edellisestä Ahvenanmaan visiitistä on luvattoman pitkä aika, mutta muistelen edelleen siellä nautittuja herkullisia ruokia. Huvila on hieno, ja nuo rantakalliot on niin upeita. Kelpais mullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. noissa puitteissa ja maisemissa sielu ja ruumis kyllä tulivat hellityksi <3

      Poista
  14. Olimme Havsviddenissä viitisen vuotta sitten ja totesimme, että mökit ovat ihan ok (ja ylikin), mutta jos kahdestaan on liikkeellä, niin mökki (huvila) tulee turhan arvokkaaksi ja alueen hotellihuoneet taas olivat hyvinkin pieniä, eli jotenkin eivät ihan mene kategoriaan luksus siinä missä muu Havsvidden tosiaan. Tavallaan sääli.

    VastaaPoista
  15. No huh huh! Aikas hienoja mökkejä ja upean näköisiä ruokakuvia. Jotenkin kuitenkaan miellä tuota mökkeilyksi, minulle mökkeily tarkoittaa jotain ihan muuta. Mutta taatusti en kieltäytyisi jos tuonne pääsisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tämä oli juuri sellaista mökkeilyä mihin meidän erähenkisyytemme taipuu :-)

      Poista
  16. Oijoi miten ihanalta näyttää ravintoloineen päivineen. Voi sitä noinkin mökkeillä. :P Vaikka munkaan mielestä mökkeily-sanalla ei tällaisia elämyksiä pitäisi kuvailla. Paikastahan tulee mieleen ihan se Solsidanin blondin naisen asunto! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan totta muuten :-) Veikkaan että Mickankin olisi viihtynyt tuolla :-)

      Poista
  17. Mökkeily - you're doing it right.

    Omat kokemukseni Ahvenanmaasta ovat vain ruotsinlaivan kannelta sekä fillarin selästä katseltuna. Fillaroidessa ihastuin Ahvenanmaahan, mutta leirintäalueilla telttailun vastapainoksi en olisi ollut lainkaan pahoillani pienestä luksusmökkeilystä. Pitääpä suunnitella seuraava reissu vähän tarkemmin, ihan vaan vaikka tuon pistaasijäätelö-tartarin vuoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. taltat jätämme väliin vastaisuudessakin -tätä helmeä sen sijaan emme <3

      Poista
  18. Omat kokemukseni mökkeilystä ovat onneksi aina olleet ihan jees. Osittain siksi, että pienestä lähtien on saanut majailla erilaisilla edustusmökeillä, jotka eivät siis ole olleet mitään työleirejä keskellä vitikkoa.

    Muutaman vuoden käytiin Tepon kanssa vähän alkeellisemmallakin mökillä kokeilemassa olisiko meistä sellaiseen elämän, mutta eipä siellä kumpikaan pitkään viihtynyt.

    Tuolla kyllä viihtyisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, samanlaisiiin rajoittuvat myös omat lapsuuteni mökkikokemukset eikä kärpänen ole todellakaan päässyt puraisemaan. Tuo sen sijaan... ah <3

      Poista
  19. No johan on hulppea "mökki"! Kyllä, viihtyisin aivan varmasti (erityisesti tuon aterian äärellä, nam!) yön ja vaikka parikin. Tosin jos pitäisi omalla rahalla maksaa niin kelpuuttaisin kyllä hieman luonnonläheisemmänkin ratkaisun :). Minkä verran tällainen majoitus muuten maksaa?

    Ja olen tismalleen samaa mieltä luksus-sanan ryöstöviljelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hinnat on merkattu tekstiin eri vaihtoehtoineen :-)

      Kyllä kannattaa pieni panostus edes yhden yön verran!

      Poista
  20. Tilaa näyttäis olevan ja maisemat kohdillaan. Olen itse enemmän ehdottomasti sellaisen mukavan mökkeilyn ystävä. En viihdy ulkohuusseissa ja kaipaan juoksevaa vettä. Siihen tosin riittää vähän vähemmän luksuskin. Mutta kyllä täällä varmasti kelpaisi! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo ei. Jyrkkä ei ulkohuusseille ja kaivovedelle täälläkin :-)

      Poista
  21. HavsVidden on kaikintavoin kertakaikkisen upea ja ihana! Ja mihin vuodenaikaan tahansa. Kannattaa käydä toistekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rakastuimme ihan totaalisetsi - ensimmäinen kerta ei varmasti jää viimeiseksi <3

      Poista