perjantai 18. syyskuuta 2015

Kulinaristin Korfu - mitä syödä?

* * * 

For English please see here

* * * 


Tärkein tavoitteeni Kreikan-lomalla tuli täytettyä: söin mustekalaa ihan joka päivä. Ainakin kerran. Vaan tuli sitä syötyä paljon muutakin hyvää. Ja hei, harvoin sitä on parempaa syytä syöpötellä hyvällä halulla pitkin päivää kuin kansantalouden pelastaminen! 

Tässä muutamia tärppejä Korfun omaleimaiseen kulinaariseen kulttuuriin.


Mezejä:

Korfun ruokaperinteistä löytyy yhteyksiä manner-Kreikkaan, minkä ansiosta reissu täälläkin on mahtava mahdollisuus herkutella mm. täytetyillä viininlehtikääryleillä eli dolmadoilla, ihanista dipeistä (tsatsikia! Tapenadea! Taramasalataa! Skordaliaa!) ja keftedakioista eli kreikkalaisista lihapullista koostuvista mezeistä.
Sen kreikkalaisen salaatin, stifadon ja souvlakien eli lihavartaiden lisäksi kannattaa ehdottomasti kokeilla Korfun paikallisia erikoisuuksia.

Korfulaista maalaismakkaraa:

Alkuruokalistoilta löytyy usein myös spetsofai-niminen annos, joka sisältää paikallista maalaismakkaraa, yleensä paprikan ja sipulin kanssa haudutettuna. Makkara on lämpimän mausteista, mutta (kuten ruoka Korfulla muutenkin) ei tulista.
Pitkään haudutettuja lihapatoja:

Korfun perinneruoissa näkyvät myös saaren pitkän venetsialaishistorian vaikutteet. Niinpä yksi tyypillisimpiä ruokia on Pastitsada, lasagnea muistuttava liha-pastavuoka. 

Pitkään haudutetut lihapadat ovat muutenkin täällä ihan huikeita. Toinen (ja yhdeksi omista suosikeistani noussut) kokeilemisen arvoinen erikoisuus on Sofrito- persiljasta, valkosipulista ja valkoviinistä tehdyssä kastikkeessa hautunut naudan- tai vasikanpaisti.
Jos vastaan sattuu tulemaan tänne muualta Kreikasta kotiutunut Kaisserli (valkosipulissa ja jogurtissa marinoitua lammasta aprikoosien kanssa suussasulavan pehmeäksi haudutettuna), iso suositus myös sille.
Mustekalaa:

Ja koska kyse on saaresta, kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen tuoreen kalan ja äyriäisten tarjonta. Mustekalarakastajia saaren tarj0nta hemmottelee: sitä on saatavilla niin uppopaistettuna kalmarirenkaina, grillattuna kuin ehkä ihan parhaassa muodossaan: tursasta viinietikassa marinoituna (kuva ensimmäisenä). Jossain siitä oli tehty jopa stifadoa (!)
Viinit:

Viininviljelyllä on Korfulla pitkät perinteet. Alkuperäisrypäleisiin lukeutuvat mm. Kakotrygis, Petrokoritho ja Skopelitiko. Parhaat viinit tulevat kuitenkin kokemuksemme mukaan mantereelta. Kaupoissa myytävä viini on halpaa mutta ostoskokemus voi olla melko hämmentävä: viinit on niin ravintoloissa kuin kaupoissakin luokiteltu kuivaan, puolimakeaan ja makeaan. Monesti ne on vielä varustetttu kuvauksella "sopii ruokajuomaksi" sen kummemmin asiaa määrittelemättä.

Viinilöytöihimme ja tukikohtanamme toimineen Agios Stefanosin ravintoloihin löydät suositukset täällä.

Yksi paikallinen erikoisuus on Korfulle alunperin Kiinasta kotiutunut kumkvatti. Siitä tehdään hilloa, makeisia sekä makeaa likööriä, josta on tullut yksi Korfun tunnetuimmista tuotteista.

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


6 kommenttia :

 1. Mä maistan noista kuvista auringon lämmön ja loman <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja rentoutumisen ja hyvän olon ja onnellisuuden ja MUSTEKALAN :-)

   Poista
 2. Upeita kuvia, melkein maut maistaa, vesi kielellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakumppani kysyi aikansa päivittäistä ruokailuani seurattuaan että "mitä ihmeessä meinaat syödä palattuasi Suomeen kun mustekalaakaan et saa?" En todellakaan tiedä :-)

   Poista
 3. Mä niin odotan meidän Kreetan-matkaa. Tykkään myös kovasti mustekalasta ja aion syödä sitä ainakin vuoden tarpeiksi =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo- kaksikaan kertaa päivässä ei riitä :-) Onneksi on El Greco <3

   http://www.andalusianauringossa.com/2015/09/helsingin-paras-kreikkalainen-el-greco.html

   Poista