perjantai 12. kesäkuuta 2015

Vinkit Taste of Helsinki 2015- festareille

* * * 

For English please see here


* * * 

Olen odottanut Taste of Helsinkiä, kulinaristin kesän kuuminta tapahtumaa niin paljon, että syöksyin sinne heti ensimmäisen päivän ensimmäiseen kattaukseen. Edes se, että olin vasta aamulla palannut Tukholman gourmet-ruokaorgioiden täyteiseltä reissulta (lisää tästä pian!) epäinhimillisimmällä mahdollisella lennolla ei menoa hidastanut: ruokaa oli saatava. Eivätpä näköjään edes edellisten vuorokausien kerryttämät univelat painaneet: päivä jatkui vielä illalliskattauksellakin. 

Aurinko paistoi, tunnelma oli mahtava ja  ihmiset iloisia... Helsinkiä ihan parhaimmillaan. Kiitos Barry & Mira McNamara - teidän kaltaisianne ihmisiä kaivataan kaupunkiin lisää.

Ihan ensimmäinen vinkki siihen, miten saat mahdollisimman paljon irti festareista on tietty tämä: saavu paikalle nälkäisenä.

Toinen on tämä: muista nesteytys. Muista siis juoda. Myös vettä. Mutta ota ihmeessä kaikki irti tapahtuman viinitarjonnastakin!

Aloita shampanjalla. Andre Clouet'n Blanc de Noirs Extra Brutissa esimerkiksi on hieno suutuntuma, mutta hinta on vain 6 mk. 




Liharuokiin siirtyessä kannattaa tsekata Hewitsonin upeat australialaiset punaviinit - omaksi suosikikseni nousi Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Old Garden 2010 Mourvèdre (10 mk).




Päivän maraton alkoi yhdellä eniten odotetuista kojusta: Matti Jämsen pop-upista. Toast Skagen oli erinomainen, taannoisten Bocuse d'Or-kisojen innoittama friteeratulla katajanmarjalla maustettu kanankoipi samoin, joskin viimeisen suolaus oli hieman rutka jopa minun makuuni.





Gastrobar Emon Crème Ninon tuli testattua jo muutaman viikon takaisessa ennakkonäytöksessä, joten siirryin suoraan pääruokaan: rapsakalla pinnalla varustettuihin rypsipossun ribseihin ja chipotleen. Oikein hyvää sekin.




Kaskiksen menu oli niinikään yksi heti alkuunsa korvamerkittyjä.

Sokerisuolattu lohi savulohimoussella, saaristolaisleivällä ja tilli-piimäkastikkeella olikin varsin kesäinen annos. Ei kovinkaan jännittävä, mutta perushyvä.

Ylikypsä paahdettu porsaankylki barbecuekastikkeella ja varhaisperunalla oli sekin mehevä ja maistuva.

Jälkiruoka sen sijaan herätti ristiriitaisia tunteita. Sorbetti ei oikein istunut annokseen, joka ilman sitä olisi ollut kyllä entistäkin stydimpi. 






Myös Sinne aloitti varsin kesäisellä linjalla: Haugesundin sillistä, varhaisperunasta ja ruskistetusta voista koostunut annos maistui ruotsinkieliseltä saaristolta juomalauluineen ja purjeveneineen. Tykkäsin. 

Vasikka-wallenberg muhennetuilla herneillä ja ruskistetulla voilla kuulostaa kotikutoiselta ja tylsältä, mutta on kaikkea muuta. Yksi päivän parhaita annoksia. Ruskistettu voi antoi perunasoseelle niin ihanan toffeisen vivahteen ja liha oli niin upeaa.

Sinnen jälkiruoka tuli myös testattua jo aikaisemmin, mutta nyt tarjolla ollut näytti huomattavasti sitä kuivemmalta. Aikaisemmassa versiossa tuulihatut oli täytetty  sillä lakritsaisella valkosuklaamoussella, nyt mousse oli levitetty kuivakan näköisten, sämpylöitä muistuttavien leivosten väliin. 





Viime viikkoisella illallisella Brödissä meille tarjoiltiin huomattavasti ennakkomaistelusta parannettu versio tartarista, joka ensimmäisellä kerralla jäi kaipaamaan paitsi suolaa, myös hapokkuutta ja tekstuuria tuovia elementtejä. Kolmannen kerran jätin suosiolla väliin ja otin poltettua kirjolohta, perunaa ja mallasleipää.

Kirjolohessa onnistunut kypsyys, mutta aika tylsä annos. Toisaalta, kala ja perunat alkoivat tässä vaiheessa syöminkejä olla jo vähän nähty kombo...

Jälkiruoka oli yksi festareiden kauneimpia ja sen valmistuksesta löytyi myös hieman show-elementtejä höyryävine ja jäisine komponentteineen. Maku oli kesäinen ja ihanan luonnollisen mansikkainen, mutta jääkefiirin rooli jäi hieman vieraaksi. Se oli kylmää, mutta ei juuri maistunut miltään, eikä oikein edes tuonut annokseen mitään jujua.





Pastorilla oli listallaan Pulpo al Olivoa, eli pitkään kypsennettyä mustekalaa, rapeaa peruna-oliivikakkua ja misomajoneesia. Mustekalat olivat upean mureita, mutta vähän mauttomia. Perunakroketti sen sijaan oli loistava, joskaan miso ei kyllä annoksessa juurikaan maistunut. 




Yhdeksi  jo blogin Taste of Helsinki- arvonnassa odotetuimmaksi ravintolaksi nousi yllättäen Hoshito, jolle suosio näytti tulleen myös yllätyksenä. Ruokia jonotettiin jo lounaalla ja väliin odotusajat venyivät varsin pitkiksi.




Lohisashimi ja ume-kurkkuaemono oli varsin freesi annos. 

Possua sisältänyt Ginger Ginger oli hyvä, joskin melko tuhti.

Hoshiton listalta löytyi myös toinen liha-annos: Kouji-härkä ja Rei-Soba-annos wasabikastikkeella, josta itse pidin enemmän. 

Avocado tempura kuulosti niin kummalta, että pakkohan sitä oli kokeilla. Erinomaisen keveä ja rapea kuorrutus, joskin olisin kaivannut annokseen jotain (hapokasta) kastiketta tasapainottamaan avokadon täyteläisyyttä.







Hoshito veti lounaalla enemmän kuin mikään muu ravintola, mutta ensimmäisen kattauksen tarjonnan levitessä somessa illalliskattauksen hitiksi nousi Ragu, jonne jonotti pa(r)h(a)immillaan monikymmenmetrinen jono. Eikä ihme - ravintola tarjosi festareiden parhaan kokonaisuuden.

Sardelliaiolin ja paahdetun pecorinon kanssa tarjottu hiillostettu miekkakala oli jätetty sisältä ihanan roseksi, ja lisukehärpäkkeidensä kanssa annos oli yksi suosikkejani. 

Ylikypsä karitsanniska karitsamakkaralla ja sinappipolentalla... upea annos kaikin puolin. 

Mutta se jälkkäri (lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä)... Se on tämän vuoden Askin suolaheinä. Uskokaa pois. Koko festarien paras annos. Illalliskattaukselle seurakseni saapui Kissabloggari ja haimme sitä vielä muutaman santsikierroksenkin. Kaikki niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin kohdallaan!






Tässä vaiheessa alkoi kapasiteetti tulla jo vastaan, niinpä esim. Berthan varsin vähäeleisesti nimetty lista ("ruis, possu, sipuli", ""nauta, tilli, kukkakaali") jäi testaamatta. Jälkiruoka ("possu, suklaa, nauta") sen sijaan kuulosti liian kummalliselta sivuutettavaksi. Savupekonia sisältävästä kinuskista, jämäkästä suklaamoussesta ja naudanverimarengista (!) koostuva annos oli kuitenkin meidän makuumme liian tymäkkä.




Tässä vielä kaikkien syömieni annosten (19!) oma Top 5:

1. Ragu: Lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä
2. Sinne: Wallenberg - vasikanpihvi, muhennettuja herneitä ja ruskistettua voita
3. Ragu: Hiillostettua miekkakalaa, sardelliaiolia ja paahdettua pecorinoa
4. Ragu: Ylikypsää karitsanniskaa, karitsamakkaraa ja sinappipolentaa
5. Kouji- härkä ja Rei-Soba wasabikastikkeella


Paras kala-annos:
Ragu: Hiillostettua miekkakalaa, sardelliaiolia ja paahdettua pecorinoa

Paras liha-annos:
Sinne: Wallenberg - vasikanpihvi, muhennettuja herneitä ja ruskistettua voita

Paras jälkiruoka:
Ragu: Lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä

Paras kokonaisuus:
Ragu

Kaunein annos:
Bröd: Jääkefiiriä, mansikkaa ja hunajaleipää

Kummallisin annos:
Bertha: possu, suklaa, nauta

Joko te olette ehtineet testaamaan Taste of Helsingin tarjontaa? Millaisia kokemuksia teillä oli? Mitkä olivat teidän suosikkinne? Löytyikö inhokkeja?


* Yhteistyössä Taste of Helsingin kanssa*


_________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


10 kommenttia :

  1. Tänään menossa, ja kun kaikkialla somessa on hehkutettu tuota Ragun jälkkäriä, on ehkä pakko mennä ainakin se maistamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin on :-) Kyllä uusi päivä ja uuai maha vähän saa miettimään että joskos sitä menis vielä uudestaankin...! Jäihän sinne vielä kokeiltavaa... ;-)

      Poista
  2. Eilen kävin tapahtumassa illalla maistelemassa herkkuja. Ooh, kunnioitettvan määrän herkkuja sait syötyä, oma 7 annosta + vähän viiniä ja kuplivaa kuulostaa aika mitättömältä tuohon verattuna. Oma suosikkini oli Ragun miekkakala, todella maukas annos. Vähän (eikun paljon) jäi harmittamaan, etten ennakkoaikomusta vasten maistanut Ragun jälkkäriä, vaan mm. Sinnen hävyttömän kovaa tuulihattua, jonka vadelmasorbet oli kyllä ihanaa. Ragun jono oli vaan niin pitkä, että sinne jo kerran jonottaneena, päädyin muihin vaihtoehtoihin. Jos olisin tiennyt, kuinka hyvää tuo ilmeisesti tosiaan oli, olisin tietty jonottanut, jono veti kuitenkin melko nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kaikki kerralla mukaan- taktiikka oli Ragulla(kin) paras :-)

      Poista
  3. Musta oli ihanaa kun omalle lautaselle ei sattunut varsinaisia mittäänsanomaatomuuksia lainkaan. Ootellaan jo Tukholma postausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kun sitä malttais parkkeerata itsensä koneen äärelle :-) Taste of Helsinki oli kyllä ihana niinkuin aina.

      Poista
  4. Brödin tartar oli maukasta, samoin Toast Skagen. Poltettu ohi oli perushyvää, mutta ei aiheuttanut mitään wau-efektiä.

    Hoshiton ginger & gingeriä olisin maistanut mielellään uudestaankin, sain jo annoksen sitä toukokuun bloggaajakierroksella. Jono oli kuitenkin pitkä. Ragun jonoonkaan en tohtinut, oli sen verran pitkä sekin. Heidän huippuhyvää jälkkäriään olen onneksi jo kaksi kertaa maistanut. Ja sen Kaskiksen possun vei lokki...

    Tänään uusi yritys ja tärppilista somesuositusten perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brödin tartar ei veilä etulkäteistastingeissä vakuuttanut, mutta se Brödissä ihan ravintolassa syömäni versio oli kyllä jo paljon parempi. Taas itse festareilla kuulin palautetta sen mauttomuudesta joten go figure :-)

      Nyt voisi ehkä muutaman päivän ajan olla paikallaan ottaa vähän paastoa...!

      Poista
  5. Uskomatonta mutta totta: Se Berthan possu,suklaa, nauta-jälkkäri pyörii mielessä kokoajan. Joitan siinä sitten kumminkin oli, mikä toimi vaikka edelleen ollen sitä mieltä että se oli aivan liian tymäkkää kamaa. Go figure.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. go figure. olen yrittänyt itsellenikin selvittää, että mitä mieltä siitä nyt sitten oikein olenkaan...!

      Poista