tiistai 5. marraskuuta 2013

Kuinka anoppi hurmataan

Vanhemmassa miehessä on puolensa. Mutta ellei kyseinen mies sitten ole jo kahdeksissakymmenissä, on riski, että sen vanhemmankin miehen mukana tulee kaupanpäällisiksi myös anoppi.

Omani ruokavalio koostuu pääosin G&T:stä ja Marlboro Lighteistä. Alkuaikoina halusin tehdä häneen vaikutuksen, joten kutsuin hänet illalliselle. Kokkasin tuntikausia ja siinä sivussa leikkasin vasemman käteni sormenpäät irti (vahingossa toki - en ole sormenjäljistäni epätoivoisesti eroon pyrkivä FBI:n etsimä sarjamurhaaja). Suomalaisella järkähtämättömyydellä (ja muovipussi vertavuotavaan käteen teipattuna) sain kuitenkin ruoan pöytään. Ja mitä teki anoppi? Toi mukanaan omat eväät minigrip- pussissa. Ei nääs "halunnut olla vaivaksi".

Sittemmin on hän(kin) uskaltaunut syömään minun ruokiani. Ja tästä brittiklassikosta hänkin tykkää. Fish pie, eli kala-perunapaistos. 

Halutessaan appelsiininkuoren voi luonnollisesti korvata sitruunankuoriraasteella, mutta appelsiini lisää kalaruokiin jännää lämpöä. Jos haluaa kalaisamman maun, voisi kastikkeen maidon sijaan tehdä myös äyriäisliemeen, jos sitä on tullut keiteltyä.

Annoskoosta riippuen kolmelle- neljälle

Kalapaistos:

2 rkl voita
1/2 sipuli
1/2 rkl appelsiininkuorta
1/2 tl chilijauhetta
suolaa, valkopippuria
2 rkl jauhoja
5 dl maitoa
1 rkl hummerifondia
1 rkl tomaattipyrettä
1 dl kermaa
1 tl tilliä
50 gr herneitä

300 gr kiinteää valkolihaista kalaa
4 pientä mustekalatuubia (n. 1 dl valmiita, n. 1/2 cm suikaleita)
12 jättikatkarapua
3 siivua kylmäsavulohta

Perunasosekuorrutus:

8 perunaa
6 reiluhkoa rkl voita
1 rkl ruohosipulia silputtuna
muutama rkl maitoa
suolaa, valkopippuria

Keitä tai höyrytä perunat kypsiksi ja soseuta voin kanssa. Lisää tarvittaessa hieman kuumaa maitoa. Lisää joukkoon ruohosipulisilppu ja mausta.

Hienonna sipuli ja kuullota sitä voissa kunnes pehmeää. Lisää sitten jauhot ja anna kypsyä hetken aikaa. Lisää sitten kuuma maito ja sekoita tasaiseksi. Jatka keittämistä kymmenisen minuuttia, kunnes jauhot ovat kypsyneet. Lisää sitten joukkoon hummerifondi, tomaattipyre, chili, appelsiininkuori ja kerma. Tarkista maku ja mausta. Lisää sitten kalat ja äyriäiset kypsymisjärjestyksessä. Ensin muutaman sentin suikaleiksi paloiteltu kala, muutama minuutti myöhemmin jättikatkaravut ja lopuksi mustekalat ja herneet. Anna jäähtyä hieman.

Annostele kulhoihin ja levitä päälle suikaloitu kylmäsavulohi. Levitä sitten kalakerroksen päälle perunamuusi (Kuumaan maitoon kastetun lusikan selkäpuolella levitysjäljestä saa tasaista) ja koristele se halutessasi vaikka haarukanvedoin. Jos haluat todella hienoa jälkeä pursottamalla koristeita, varaudu tekemään muusia kaksinkertainen annos. 

Gratinoi 200- asteisessa uunissa kunnes paistos on ottanut hieman väriä pintaansa.






_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


        




15 kommenttia :

  1. Hyvä aamun piristys tämä postaus ! Täällä on todella harmaa, sateinen ja ankea meininki meneillään mutta sun anopista sain hyvät naurut :D

    Oma anoppi on melko hyvä keitiössä, tosin ainoastaan tuolla perinteisten Suomalaisten ruokien puolella ja hän on myös kovin nirso sitten muiden ruokien suhteen. Joskus on siis hieman haastavaa tehdä hänelle ruokaa, yleensä on aina jotain mitä hän ei voi syödä mutta on myös tullut suuria onnistumisia.

    Ja herkullisen oloinen paistoskin, eipä ihme jos anoppi tykkää. Munkin varmaan tykkäisi tuosta.

    VastaaPoista
  2. ei ole ihan helpoimmasta päästä tuo anoppi. vaan eipä ole mieskään. joskaan... ei taida olla miniäkokelaskaan... :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule, ihan sama juttu täällä :D Kaikki ollaan varmaan ihan tasasen vaikeita :D

      Poista
  3. Ihan loistava :) ja niin olet sinäkin. Oli tosi hauska tavata ja ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivottavasti ei viimeiseksi kerraksi jää, oi kaunokainen :-)

      Poista
  4. Fish pie,kunnon old school kamaa! Jos ei tolla anoppia miellytä,niin olkoon :)

    Tollahan lepyttäis vaikka kuinka happaman appiukonkin!

    VastaaPoista
  5. Hauska stoori, täällä konferenssin keskellä piti pidätellä naurua (tauko, mutta silti;). Takavuosina ostimme isäinpäivälahjaksi pastakoneen ja siitä oli puhetta anopin kanssa, ominaisuuksista, lasagnen tekemistä ja silleen. Joulun alla anoppi sitten tiedusteli, että minkä merkkisen partakoneen me ostimmekaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei oikein ymmärrä näiden mun ruokahommien päälle tuo anoppi. enkä tiedä mikis kehitysmaaksi se Suomeakin luulee - joka kerta kun se näkee mut leipää leipomasta niin saan osakseni vain sääliviä katseita ja kuiskauksia "eikö se tiedä että sitä leipää saa kaupastakin?"

      Poista
  6. Kyllä tuolla anopin hurmaa!

    Oma anoppini on onneksi aina innoissaan kun kokkaan ja kehuu ruokiani maasta taivaaseen saden ne kuulostamaan ihmeellisemmiltä kuin ovatkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanan kuuloinen anoppi ja kyllä sillä ihan varmasti on siihen syytäkin :-)

      Poista
  7. Tuolla kyllä hurmaa brittianopit;D ja tosi kiva lisäys tuo appelsiini tuohon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. anopit on joskus helpompi voittaa puolelleen kuin niiden pojat... :-/

      Poista
    2. Mähän olen anoppi myös ja olen yrittänyt voittaa sitä miniää puolelleni,vaikea tapaus.....

      Poista
    3. ainiin - mä ihan unohdin :-) no ei ne ole ne miniät aina niitä ihan helpoimpia tapauksia :-) ja sillä nimenomaisella yksilöllä voisi olla asiat aika paljon huonomminkin <3

      Poista