lauantai 20. elokuuta 2016

Ruokamatkailijan vinkit Cádiziin ja muualle Andalusian sherrymaahan


* * * 

Ruokaturistia Andalusian sherrymaa hemmottelee - nappaa tästä talteen lounaisen Andalusian parhaat osoitteet ruokamatkailijalle!



* * * 

No nälkäähän ei taannoisella Sherrymaan, eli Cádizin, Jerezin, El Puerto de Santa Marían ja Sanlúcar de Barramedan reissulla todellakaan täytynyt nähdä. Joku oli kommentoinut reissun Instagram-feediäni vähän varovaisesti että "oletko sinä mitään muuta ehtinyt tehdä kuin syödä?" No enpä juurikaan.Vaan eipä ollut tarkoituskaan!

Koska matka kuljetti läpi Andalusian lounaisrannikon, ei myöskään tarvinnut pelätä, että vastaan olisi tullut mustekalaton päivä. Ehei - tuota suurta rakkauttani vetelin taas huoletta koko loppuvuodenkin tarpeisiin. Niin, ja sitä Ibericopossua. Heti brekkisbocadillosta lähtien. 

Voi Andalusia. Kyllä minä sinua vain niin rakastan.




Aloitetaan kierros Cádizista, joka reissun aikana tuli kaikista tutuimmaksi!

Cádiz:

Suurin osa vierailun arvoisista tapasbaareista sijaitsee Cádizin vanhan kaupungin "kämmenen" alueella. Yksi perinteisempiä on Taberna Casa Manteca, joka ei juuri kliseisempi retrompi voisi olla. 

Saavu aikaisin, sillä paikka on paikallisten keskuudessa todella suosittu ja täyttyy nopeasti. 






Toinen suosittelun arvoinen paikka naapurustossa on muutama vuosi sitten avattu La Tabernita. Pikkuriikkisessä, omistajansa Rafan piirroksin sisustetussa ravintolassa on jo vähän enemmän särmää ja ruokansa lisäksi se on kerännyt mainetta huolella rakennetun viinilistansa ansiosta. 

Lista on pieni, mutta kaikki on hyvää - Cádizin erikoisuus tortillitas de camarones ihan erityisen hyvää, samoin kuin suussasulavat mustekalapyörykät albondigas de choco. Laadun takaa keittiöstä löytyvä huippukokki... Rafan mama.

PS. Minun reseptini noihin pyöryköihin löydät blogista täältä, tortillitas de camaroneihin puolestaan täältä





Yksi naapuruston maineikkaimmista ravintoloista on El Faro (tasting menut alkaen 40€). Mitään kovinkaan innovatiivista täältäkään on turha hakea, mutta perinteisen keittiön ystäviä tämä hemmottelee. 

Ravintolaakin suuremman suosituksen saa kuitenkin sen tapaksia tarjoileva baari. 





Toiselta puolen kaupunkia sijaitsevasta Balandrosta löytyy jo vähän modernimpaakin otetta. Lista yhdistelee niin espanjalaisia perinteitä kuin aasialaisia ja Lähi-idän vaikutteita. Paikan briossipohjainen köyhä ritari Iberico Bellotalla, hanhenmaksalla ja omenakompotilla on juuri niin syntisen hyvää miltä se kuulostaakin. 

Plussaa myös mielenkiintoisesta viini- ja sherryvalikoimasta. 

Toinen freesimpää ja nykyaikaisempaa otetta edustava ravintola on Bib Gourmandillakin palkittu Sopranis (tastingmenut 50€). 




Jos sinunkin suhteesi Ibericopossuun on intohimoinen, ei missään nimessä kannata ohittaa Meson Cumbres Mayoresia. Saavu ajoissa tai tee mielellään pöytävaraus. Baarin  puolen tapaslistan antimia saattaa hyvällä tuurilla mahtua maistelemaan ilmankin. 

Ei halvimmasta päästä (joskin menut alkaen 30€), mutta Dios Mios, miten hyvää!





Saman kadun varrelta löytyy myös monia hyviä äyriäisiin erikoistuneita tapasravintoloita. Yksi hyvä valinta on vastapäinen, yli satavuotias Cerveceria la Gaditana, jonka äyriäislajitelma (18€) tekee päivästä heti paremman.





Äyriäisrakastajalle ehdoton osoite on myös blogissa jo aikaisemmin syvien ihastuksenhuokausten saattelemana esitelty Cádizin keskustori, jolta saa kerättyä ainekset ex tempore-piknikille.  


Kannattaa tsekata myös sisäpihan ravintolatarjonta, josta löytyy jokaiselle jotakin. 





Toinen vaihtoehto on kerätä kalatorin valikoimasta mieleisensä (niinkuin vaikka noita kyynärpään kokoisia jättikatkoja...!) ja viedä päivän saalis johonkin kauppahallin ympäristöstä löytyvään ravintolaan, jotka kokkaavat sen pientä korvausta vastaan haluamallasi tavalla.





Yksi näistä ravintoloista on Taberna La Bombilla, jonne eksyin useampaankin otteeseen. 

Paikka yllätti myös sillä, että löysin ensimmäistä kertaa elämässäni merenelävän, jolle en lämmennyt lainkaan. Ortiguilla on eteläisen Andalusian erikoisuus: rapeaksi friteeratun kuoren alta löytyvä tympeähkönmakuinen, räkää muistuttavalla koostumuksella varustettu olio. Että piti minunkin joutua kokemaan päivä, jolloin ruokaa ei saada pelastettua edes uppopaistamalla...

Ensipuraisun aikaansaamat reaktiot löydät muuten tuoreeltaan blogin Twitter-feedistä täältä.





Toinen Cádizin alueelle tyypillinen herkku ovat tortillita de camaronesin raaka-aine camarones; pienenpienet katkaravut, joita myydään kaduilla valmiina naposteluannoksina. Paikoitellen jopa elävinä.





Kauppahallin ympäristö on myös täynnä kahviloita, jotka etenkin viikonloppuaamuisin täyttyvät äärimmilleen ihmisten kerääntyessä churro-aamiaiaisille. 

Churrot noudetaan hallin viereiseltä aukiolta löytyvästä churrokärrystä ja sitten ne viedään kahvilaan ihanan paksun kaakaon kanssa nautittavaksi. Ooh ja aah. Muista olla liikenteessä ajoissa ettet jää ilman. 




Rautatie- ja linja-autoaseman läheisyydessä sijaitsevan Plaza de Ayuntamienton reunalta löytyy upea jamóneria/deli El Chicuco, jonka ibericovalikoima tuli reissun aikana varsin tutuksi. 

Loistopaikka tuliaisostoksille. Iltaisin sen yhteydessä on myös pieni tapasravintola.





Aukion toiselta puolen, Calle Nuevalta löytyy puolestaan toinen reissuni vakio-osoitteista: argentiinalaisista empanadoistaan kuuluisa La Vaca Atada

Kannattaa myös jättää tilaa paikan överi-ihanille leivonnaisille, joissa ei ole dulce de lechessä, eli kondensoidusta maidosta keitetyssä kinuskissa säästelty. 





Ja koska Andalusiassa rakastetaan uppopaistamista, kannattaa pitää silmällä freidurioita, eli friteerattuihin mereneläviin erikoistuneita ravintoloita. Yksi hyvä sijaitsee kauppahallin aukiosta seuraavalla kukkatorilla, Plaza de Las Floresilla.





Jerez de la Frontera:

Sherrybodegavierailujen lomassa kannattaa pitää huoli myös kiinteän ravinnon riittävästä saannista. Siihen Jerezistä löytyy muutamakin todella hyvä paikka. 

El Bichero on kuuluista kalastaan ja äyriäisistään. Ja hyvästä sherryvalikoimasta. Mitäpä sitä ihminen muuta tarvitsisikaan...!





Jerezin kuninkaallisen ratsastuskoulun (niiden tanssivien hevosten kodin) vierestä löytyvä Israel Ramosin Restaurante Albalá hurmaa tyylikkäällä ilmapiirillään ja freesillä otteellaan paikallisiin ruokaperinteisiin. Erinomainen viinilista. 






Viininystävälle ehdoton suositus on entiseen sherrybodegaan tunnelmallisesti rakennettu, Bib Gourmandilla varustettu La Carboná. Erityisesti sherrylle paritettu tasting menu 32€.

Tapasbaarihyppelyyn kannattaa etsiä käsiinsä esimerkiksi El Bigote tai El Almacen.




El Puerto de Santa María:

Jos budjetti ei veny ihan kahden Michelin-tähden Aponienteen (tastingmenut ilman viinejä alkaen 165€), on Cádizista löytyvän El Faro-ravintolan omistajien El Faro de El Puerto liki yhtä onnistunut valinta. Erinomainen hinta-laatusuhde ja mielenkiintoinen, mutta edullinen viinilista.

Yhdeksän ruokalajin tastingmenu  (viineineen!) 58€. Kokemuksia blogissä täällä




Sanlúcar de Barrameda:



Kattavan ja edullisen ruokalistan omaava Casa Balbino on erinomainen valinta tapasövereihin. 

Muista suosituksen arvoisia ovat Bar Barbiana ja Mirador Doñana.






Mitäs sanotte? Lähtikö nälkä? 





Seuraavaksi jatketaan ruokamatkaa vähän lähempänä kotia - vuorossa on nimittäin juuri Porvooseen tehdyn täsmäiskun tuloksia! 


* Matka toteutettu yhteistyössä Cadizin alueen matkailun kanssa *

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Costa de la Luz 2   El Faro de El Puerto 5   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

57 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä vain. Lähtisin takaisin vaikka saman tien:-)

      Poista
  2. Aivan huikean ihanat kuvat. En ole koskaan näynyt Andalusiassa. Matkamessuilla melkein siis melkein varasin matkan, mutta sitten se taas jäi. Ensi vuonna olisi tarkoitus lähteä muutaman viikon omatoimimatkalle perheen kanssa jonnekkin päin espanjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiaan :-)! Sinne tietysti! Sieltä löytyy kaikille jotain x

      Poista
  3. Olipa ihana postaus. Toiveissa on että pääsisin tuota Ibericopossua oikein "paikan päälle" maistelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niissä possuissa on eroja. Siis ihan oikeasti. Ja ah, että ne ovat hyviä <3

      Poista
  4. Andalusia on ihana <3. Toissa kesänä piipahdimme pikaisesti Jerezissä, siellä aika meni lähinnä golffatessa. Sherryjä ehdittiin käydä maistelemassa ja muutama tapas maisteltiin. Ensi kesänä olisi taas tarkoitus jokin retki tehdä Cadizin suunnalle. Cadizissa en ole käynyt ja mielenkiinnolla luinkin tämän jutun. Tosi kivoja, herkullisen kuuloisia ruokavinkkejä! :) Syyskuussa matkaan seuraavan kerran Malagan suunnalle. Onko sulla Malagaan ravintolavinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cadiz on yksi suuria suosikkejani - iso peukku sille <3

      Malagassa olen lähinnä keskittynyt ihan vain päämäärättömään tapasbaarihyppelyyn (Calle Granadan ja Calle Caldererían ympäristö on tähän loistava!) ja ihan ehdottomasti kannattaa tsekata Dani Garcian uusin viritys KGB.

      Poista
  5. Eihän sitä nyt reissussa muuta tarvitsekaan ehtiä kuin syödä ;)

    VastaaPoista
  6. Mitä? Pitäiskö reissuilla muka tehdä jotain muutakin kuin syödä? Minusta ainakin matkojen suurin ilo on kaikenlaisten uusien herkkujen maistelu :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tämä reissu oli kyllä joka suhteessa ihan erityisen onnistunut :-)

      Poista
  7. Sanojasi lainaten: ooh ja aah. Ei tässä nyt muuta voi. Ooh ja aah!

    VastaaPoista
  8. Meillä on sukua Kataloniassa, jossa olen viettänyt kaikki lapsuuteni kesät. Viime vuosina olemme kiertäneet Baskimassa ja Valenciassa, mutta Andalusiassa, Malagassa, vain viikon verran. Kokemukset tuolta matkalta olivat ihan hyvät, joskin vannon edelleenkin katalonialaisen ja baskikeittiön nimeen. Pitäisi varmaan antaa vielä uusi mahdollisuus Andalusialle vinkkiesi kanssa, josko sitten kolahtaisi ;) Kuvissasi on ihana fiilis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sille tilaisuus kannattaa antaa, mutta veikkanapa sen Katalonian ja Baskimaan keittiön annin pysyvän aina sydämessäsi ykkösenä. Ja se on ihan ookoo- samalla lailla Andalusiakin tulee aina pysymään minun sydämeni valittuna :-)

      Poista
  9. Tämä postaus oli kuin sirottelisi suolaa matkakuumeisen (tai nälkäisen) haavoihin! Ihania kuvia ja tunnelmia! 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanaa, että viihdyit matkassa näin virtuaalisesti :-)

      Poista
  10. Hanneli / duunireissaaja22. elokuuta 2016 klo 19.50

    Ollaan menossa Benalmadenaan jouluksi, ja olen innolla lukenut blogistasi vinkkejä. Ruokasuositukset tulee erityisen suureen tarpeeseen, sillä edellisellä visiitillä parhaimmat ruokanautinnot koettiin nimittäin itse kokattuina. Ravintolat olivat pettymys, tuntuu että siellä pitää oikeasti tietää minne mennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo-o. Andalusiassa on lisäksi se, että ravintolat ovat niin totaalisen erilaisia, kuin mihin täällä on tottunut, jos siis on yhtään ruokaihminen. Ruoka on hyvin perinteistä eikä siten kovinkaan innovatiivisuudellaan tai moderniudellaan säväyttävää - parasta antia ovatkin yleensä tapasbaarit.

      Jos esimerkiksi mietin Helsingin ravintolatarjonnan suosikkejani (Ragu, Sinne, Juuri jne.) ei niiden tasoa ole tuolla nähnytkään.

      Poista
  11. Oih, churroja! Jostain syystä me ei saatu kunnollisia Espanjan reissussa :(.....nooh, uutta reissua buukkaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivotaan - sunnuntaiaamu vain ei ole täydellinen ilman niitä :-)

      Poista
  12. Ihania kuvia ja paljon värejä. Tässä kun katsoo ikkunasta tuota sumuista ja harmaata säätä, ihan toivoo että voisi hypätä tuonne kuviin paikan päälle!

    VastaaPoista
  13. Aaah ja oih, kuola valuu näppiksen päälle, ihania kuvia ja kuvauksia ruoista ja paikoista, tulispa jo se lotto voitto.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana että pääsit mukaan ainakin virtuaaliselle kierrokselle :-)

      mutta joo, laitan peukut pystyyn minäkin sitä lottovoittoasi varten <3

      Poista
  14. Voi eikös reissulla kuulukin syödä ja herkutella? Ja sitten kuvista päätellen tuolla on maistettava kaikkea. Ensin tapaksia, sitten äyriäisiä ja lopuksi Churroja....NAM

    VastaaPoista
  15. Olipahan kattava ja bonuksena reseptilinkkisi päälle! Nyt sitten tekisi mieli Ibericokinkkua siten, että istuisi baaritiskillä ja sen päälle tapakset. Paras paikka on syödä baaritiskillä, fine dining on sitten asia erikseen :-)

    Cadiz nousee kohti listan kärkikymmenikköä sitä mukaan miten luen näitä juttujasi. Eli parin vuoden sisällä sinne!

    VastaaPoista
  16. Uppopaistettu räkä kuulostaa aika yyberiltä, muuten huomaan tuossa yyberiä olevan hinnat, mitkä eivät lainkaan sovi minun massilleni. Minulle ruoasta pitäminen on tabu, otsani hiessä leipäni syön. Siltikin merenelävät näyttävät upeilta ja miksi ei, kun valtameren rannalla ollaan. En tiennyt, että Andalusiassa kaikki uppopaistetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ääh - tapasbaareissa jäävät annokset liki poikkeuksetta muutamaan euroon, minkä vuoksi suomalaiset versiot saavat hinnoillaan ja valikoimallaan karvat pystyyn.

      Halvempaa tuolla hyvin syöminen on kuin Suomessa ja itse mieluummin reissaan vähemmän ja hyvin kuin enemmän ja purkkitonnikalaa syöden :-) Kukin tyylillään!

      Poista
  17. Ei se minusta väärin ole jos reissussa monesti kertyy kilo jos toinenkin, vaikka poissa olisi vain viikon! Lähtisin mielelläni pelkästään gastronomiselle elämysmatkalle jos mies joskus valitsisi listalta muutakin kuin burgerin tai pihvin. Ehkä joskus yllätän sen! Churrojen kohdalla oli muuten pakko pysähtyä. Oli niin herkullisen näköinen kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivotaan sinulle gastronomisia elämysmatkoja <3 kyllä sen hyvän ruoan tunnistaa vaikka kuinka olisi burgerinsyöjä :-)

      Poista
  18. Veikkaan että nälkä tuolla lähtisi. Ruokapornoa parhaimmillaan. Tämä postaus sai vakuuttuneeksi siitä, että Espanjaan pitää päästä ja mielellään pian. Ainoa mihin en niin syttynyt, on nuo uppopaistetut ruoat. Churroja lukuunottamatta :) Mutta muuten olisin kyllä tuolla ruokataivaassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ruokaporno on aina paikallaan :-) kiva että viihdyit!

      Poista
  19. Voi apua, näkönälkä iski ja pahasti! Olis mahtavaa päästä noihin makumaisemiin itsekin joskus, suurta herkkuani ovat kaikki merenelävät. Ei sulle tullut vastaan niitä mitänemahtaakaansuomeksiolla "gooseneck barnacles"? Niitä mä vielä haluan maistaa ennen kuin siirryn tästä elämästä etiäppäin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. percebes? non. ovat ilmeisesti enemmän pohjoisen herkkua :-) ikinä ei ole tainnut edes vastaan tulla...

      Poista
  20. Lähdetään lokakuussa Madridiin ja sieltä tutkimaan pohjoisen viinejä ja Ibericopossuja. Ihan eläviä sellaisia. On pitkään kiinnostanut käydä katsomassa, miten niitä kasvatetaan. Yksi kinkunjalka tuolla jo roikkuu keittiössä, mutta niitähän on hyvä olla varastossa useampia : D

    VastaaPoista
  21. Voi mahoton. Ihania kuvia ja tunnelmia. Espanjaa voisi kyllä koluta loputtomiin!

    VastaaPoista
  22. Ruoka on reissatessa aivan parasta. Ihana päästä maistelemaan paikallisia makuja ympäri maailman. Espanjassa en ole päässyt kulinaristimatkaa vielä toteuttamaan, mutta ainakin seafood on varmasti erityisesti tuolla rannikolla herkkua. Noi churrot näyttää kans namilta!

    VastaaPoista
  23. Kauhee matkakuume iskee näitä sun postauksia lukiessa!

    VastaaPoista
  24. Mielenkiintoinen tuttavuus tuo Ortiguilla. Piti ihan googlata kun en tunnistanut kuvasta ilman kuvatekstiä. Lieneeköhän syys siihen, että se uppopaistetaan juuri siinä, että maku ei ole hääppöinen.. hmm..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä upopaistamisella pelastaa montakin omaa inhokkiani, mutta tuo merietana (?) ei vain ole minun juttuni...

      Poista
  25. Me ollaan tässä kotiutumassa Maltalta. Siellä ei oikein ruokakulttuuri saanut minulta pisteitä tai sitten ravintolavalinnat eivät vain olleet niin onnistuneita. Jos joskus lähden Andalusian auringon alle maistelemaan ruokia, poimin parhaat vinkit sinunlta :) Nämä kaikki menu- ja ravintolavaihtoehdot kuulostavat erittäin hyviltä. Ibericonpssua pitäisi myös päästä maistamaan ja kunnollista sellaista sillä possuissa on varmasti eroa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on. Kun on kerran kunnon Bellotaa saanut...niin ah :-)

      Onpas harmillista - onnistuneet ravintolakokemukset ovat kuitenkin (ainakin omalla kohdallani!) niin iso osa koko reissun onnistumista :-/

      Poista
  26. Olipa mukava lukea Cadizin ruokapaikoista, niitä usein haikeudella muistelen. Opiskelin Cadizissa 14 vuotta sitten ja Faro oli jo tuolloin kaupungin yklöspaikka - kertonee siitä ruokajulttuurin perinteisyydestä ja hitaasta muutoksesta. Cadiz oli myös järkyttävän halpa tulloin, opintotuellakin oli varaa syödä ulkona. Tapakset euro kappale ja halvimmat bocadillot 50snt. Tulipa ikävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cádiz on niin ihana <3 Viettäisin siellä mielelläni pidemmänkin aikaa!

      Poista
  27. Tilaan tupla-annoksen churroja, kiitos.

    Ihania kuvia !!!!!

    VastaaPoista
  28. laitetaas seuraavan sunnuntailounaan listalle :-)

    VastaaPoista