torstai 19. marraskuuta 2015

Yalla, habibit - Israel kutsuu!

* * * 

For English please see here


* * * 

Olihan se oireillut jo jonkin aikaa- matkakuume. Pimeys ahdisti. Kylmyys tympäisi. Tuntui että mitään ei tapahdu. Jonnekin oli päästävä.

Koska tiesin, että aikaa tulisi olemaan rajallisesti, oli tarkoitus päätyä jonnekin Eurooppaan. Vielä luottokorttiani tietokoneen äärellä heilutellessani olin ihan oikeasti etsimässä lentoja Jereziin jatkaakseni rakkaustarinaani Andalusian kanssa. 

Sherryäkin enemmän houkutteli kuitenkin se huuma, jonka kokee mennessään uuteen maahan ihan ensimmäistä kertaa. Niinpä mietin jopa Uzbekistania, joka tällä aikataululla kuitenkin kaatui viisumimuodollisuuksien aikaavievyyteen. Leikittelin myös ajatuksella tunnelmallisista joulumarkkinoista jossain päin Eurooppaa, vaikka ihan yhtä pimeää ja kylmäähän se olisi sielläkin. Ja enhän minä edes vietä joulua!
Sitten eräänä yönä lentoja selatessani jonkinlainen autopilot otti vallan ja ennenkuin olin ehtinyt oikein edes tajuta mitä olin tekemässä, oli lennot klikattu ostoskoriin. Kohteena... Israel. Joka siis ei ole Euroopassa eikä edes uusi tuttavuus.  Jossain vaiheessa myös alkuperäinen suunnitelma matkan kestosta pääsi tuplaantumaan. Oy, vey.

(Ja How I Met Your Mother- sarjassa vielä kehdattiin epäillä, ettei mitään hyvää tapahdu aamukahden jälkeen...!)

No mikäs siinä. Ihan mistään tämän hetken suosituimmasta lomakohteesta ei taida olla kyse: halvimmillaan menopaluita saa 217 euron hintaan. Mikäli on valmis lentämään Air Ukrainalla Kiovan kautta. Ja minähän olen.

(Ehkä How I Met Your Mother- sarjan teoria on sittenkin oikeassa?)
Voi Israel. 

Rakas ja rasittava. Kiehtova ja käsittämätön. Uskomaton ja uuvuttava. Paljon olen siellä nähnyt ja kokenut mutta aina se veri vain näyttää vetävän sinne uudestaan. 

Minun Israelini on falafelejä ja hummusta. Ainutlaatuisella tavalla läsnä olevaa historiaa. Ihmisiä diskossa tanssimassa konekiväärien ympärillä. Baobab-puita, jotka eivät ehkä olekaan baobab-puita. Iloisesti porisevia vesipiippuja. Kiihkeitä väittelyitä, joiden päätteeksikään kukaan ei koskaan ole samaa mieltä mistään. Loputtomia rantoja. Öitä, jotka venyvät aamuun saakka. Pommisuojassa kukkivaa mustaa huumoria ja Kool and the Gangin Celebrationin tanssiaskelia. Lisää falafelejä ja hummusta.

Illan hämärtyessä ilman sakeanaan täyttävää villirosmariinin huumaavaa tuoksua. Lämpötiloja, jotka varjoassakin vasta iltakahdeksan jälkeen laskevat alle 40. 
Ranskalainen runoilija jonka mielestä romantiikkaa on soittaa saksofonia hautausmaalla keskellä yötä. Krokotiilinnahkaisiin buutseihin ja cowboy-hattuun pukeutunut mies, joka hyppää esiin aina silloin kun sitä vähiten odottaa: "you good for Shabbat? You've got a place for Shabbat? You want me to hook you up with a place for Shabbat?" Maailmanloppua julistavia messiaita kadunkulmissa. Liikennevaloissa pakettiautosta ulos syöksyviä, hysteerisen energian vallassa auton katolla teknon tahtiin tanssivia breslovilaisia hasideja. Vielä lisää falafelejä ja hummusta. Aina vain lisää hummusta. 

Israel on hämmentävä, vastakohtien maa, joka ei lakkaa yllättämästä. 
Toisinaan ei todellakaan tiedä, jäljitteleekö elokuva elämää vai toisinpäin. Opiskeluaikoinani Haifassa katsoimme elokuvaa ensimmäisestä Libanonin sodasta, autuaan tietämättöminä siitä, että vain viikkoa myöhemmin meidät tultaisiin evakuoimaan uuden sodan keskeltä. Eräässä koulutuksessa katsottu elokuva puolestaan päättyi kohtaukseen, jossa itsemurhapommittaja valmistautuu tehtäväänsä ja kävelee minulle niin tuttua katua; katua, jolla sijaitsee tuttavieni omistama baari, johon tehty isku tappoi niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin. 

Israel on minulle niin toteutuneita unelmia kuin unelmia, joista luopumista yhä harjoittelen. Maa, jonka kaltaista toista ei ole.  
Liity siis seuraan Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Matkaohjelmaan sisältyy Jaffa, Jerusalem, Tel Aviv, Akko, mahdollisesti Nasaret, toivon mukaan muutama viinitila... ja bonuskohteita, jotka selviävät vasta myöhemmin. 

Yalla, habibit, nyt mennään!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?            


51 kommenttia :

 1. Ihanaa ja turvallista matkaa siis <3

  VastaaPoista
 2. Hyvää matkaa ja onnellista seikkailua! Se on niin ihana tunne, kun lentokoneen pyörät irtoavat maasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin on :-) lähtemisen riemu alkaa kuplia jo pari päivää aikaisemmin...!

   Poista
 3. Hyvää matkaa motek😊😊saavut tosin mua mutta ihan palan halusta näyttää sulle uusia foodlover-paikkoja.....

  VastaaPoista
 4. Upeaa reissua! :) Kyllä olet hyvän ajankohdan reissulle valinnut. Nyt sitä aurinkoa ja lämpöä tarvitsisi itse kukin! Nauti siellä lämmössä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no näin minäkin ajattelin. vaikka kyllä noin turvallisuuspoliittisestikin tuli ehkä varattua ihan just oikea aika... :-/

   Poista
 5. Ihanasti kirjoitettu israelista! Ihanaa, turvallista ja herkullista matkaa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Nam - täytyykin tänään tehdä falafeleja :) Mieheni on halunnut matkustaa Israeliin jo pitkään, mutta itse olen jarrutellut ajatusta vastaan (lähinnä kun on ollut niin paljon muitakin kohteita). Jordaniassa käytiin pari vuotta sitten ja se oli kyllä tosi kiva, uskon että Israel tarjoaisi myös paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Israel on niin monia asioita - rantalomaa, yöelämää, kulttuuria, historiaa, arkkitehtuuria, timantteja (!!!), ruokaa, viiniä, kaupunkikohteita, aavikkoa... ihan kaikkea :-)

   Poista
 7. Voi, nyt minäkin haluan hummusta! Pari vuotta sitten lensin Finskillä Tel Aviviin, eikä maksanut sen enempää kuin nuo sinunkaan lennot, enkä pitänyt sitä kalliina hintana. Israel oli mielenkiintoinen; Tel Aviv upea ja Jerusalem pysäyttävä - voisin mennä sinne vaikka heti uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tämä paikka todellakin on. Joka kerta täältä löytyy aina jotain uutta <3

   Poista
 8. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja vähän hurjalta maalta. Falafelit ovat kyllä hyviä. Turvallista matkaa toivotan minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Mitäpä sitä ei blogin eteen tekisi ;-)

   Poista
 9. Kuulostaa seikkailulta, vähän hurjaakin ehkä. Mutta silti niin ihailtavaa rohkeutta! Eihän tässä voi kuin toivottaa hyvää ja turvallista matkaa! Täytyypäs seurailla instaa!

  VastaaPoista
 10. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kokemuksia Air Ukraina-kokemuksesta. Viime aikoina on tullut selattua paljonkin lentoja mm. kaukaasian suuntaan ja monesti ko.yhtiöllä olisi melko edullisia lentoja tuohon suuntaan, mutta jotenkin se vähän epäilyttää, vaikkei ehkä mitään syytä epäilyyn olisikaan jos täysin järjellä ajattelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän se hieman laihalta lohdulta tuntuu, mutta onhan se Ukraina nyg jäätynyt konglikti (toisin kuin tämä vanha kotimaani...) että ei sen kautta/yli lentämisessä sinällään vaaraa ole (kuuluisia viimeisiä sanoja...)

   Poista
 11. Kuulostaa mielenkiintoiselta, hyvää matkaa! Mua epäilyttää vähän myös tuo Air Ukraina, kerrohan sitten kokemuksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan pätevä kokemus. Kiovan lentokenttä nyt ei varsinaisesti hurmannut (lähinnä paskan wifi-yhteytensä vuoksi joka minulle on aika elintärkeä...)

   Poista
 12. En ole koskaan käynyt Israelissa, mutta se kyllä kiinnostaisi. Ruuastakaan en oikein tiedä, mutta kun mainitsit falafelin ja hummuksen, niin kyllä vaan kiinnostaisi! Postauksia odotellessa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täällä on kaikkea: loistavaa ruokaa, rantoja, kulttuuria. Unesco-kohteita, kaupunkilomaa, reppureissaajia, luksushotelleja, politiikkaa..

   Poista
 13. Reilun viikon verran ollaan kierrelty Israelia autolla, ja tykkäsin todella pajon. Kaikissa mainitsemissasi kohteissa kävin. Jos Israel on sinulle tuttu, ehkä tiedätkin sapatin rummuttamisesta Tel Avivissa? Jos et ole kokenut, suosittelen, jos satut kaupunkiin perjantai-illaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, tuttu juttu :-) tämä sapatti menee Jerusalemissa, seuraavaa vietänkin jo Tel Avivissa x

   Poista
 14. Tämähän kuulostaa seikkailulta! Itse en ole ikinä lämmennyt Israelille, mutta kuvailit sitä niin suurilla tunteilla, että vaikea on väittää etteikö olisi alkanut kiinnostaa. Falafelille ja hummukselle sydämeni sen sijaan on sykkinyt aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oy ve oy ve oy! Hummus on israelilaisille kuin talvisota ja jääkiekon mm-voitto yhteensä suomalaisille :-)

   Poista
 15. Kävin Israelissa elämäni ensimmäisellä ulkomaanmatkalla v. 1988. Olihan se vaalealle, nuorelle pohjoisen tytölle eksoottista. Yksikin "jeppe" polvistui eteeni ja tarjosi äidilleni minusta 50 kamelia! :) Eilatissa oli tukikohtamme, mutta kävimme Kuolleella merellä, Jerusalemissa ja Negevin autiomaassa. Tuon reissun muistan koko elämäni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uhh uhh noita kamelintarjoajia :-) Itse vältän Eilatia jos mahdollista (liian Las Vegas!) mutta sieltä löytyvät rajanylityspaikat Egyptiin ja Jordaniaan x Aavikko on ihana <3

   Poista
 16. Todella hyvin kirjoitettu postaus, näkyi kirjoittajan rakkaus Israelia kohtaan :-) Israel kuuluu ehdottomasti niihin kohteisiin, mihin täytyy matkustaa ajan kanssa ainakin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulevat blogipostaukset auttavat suunnittelussa :-)

   Poista
 17. Omat kokemukseni Israelista ovat ajalta kauan sitten, mutta pidimme kyllä maasta, sillä kävimmehän Eilatissa kaksi kertaa, jopa. Toisella kerralla retkeilimme vain Jerusalemiin (aika pitkä matka päiväretkeksi Eilatista) ja toisella kerralla kävimme myös Kuollleella merellä ja teimme kävelyretken Egyptin puolelle Tabaan! Parhaiten ovat ehkä sittenkin jääneet mieleen rannalla aseiden kanssa kulkevat sotilaat: jotenkin ristiriidassa rantalomailun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pidä Eilatista, mutta noiden rajanylityspaikkojen vuoksi se on kätevä. Siinailla Dahab on suosittelemisen arvoinen, Jordanista taas on ihan pakko nähdä Petra <3

   Poista
 18. Israelissa käyneen tuttavan kertomukset antoivat samanlaisen kuvan masta, jonka erilaisuuden voin hyvin uskoa vievän mennessään. Omalla kohdalla tämä kipinä ei ole syttynyt, mutta mukava päästä blogisi matkassa sohvamatkalle Israeliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä - toivotaan että blogipostaukset tuottavat iloa :-)

   Poista
 19. Kerroit mukavasti tästä vastakohtien maasta ja jotenkin se kuulosti hyvin rehelliseltä. En ole itse käynyt kys. maassa (ja en varmaan olisi käyttänyt kys. lentoyhtiötäkään, hihh) ;) niin mukavaa lukea täältä kotisohvalta käsin seikkailuasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla :-) Katsotaan, millaisia blogipostauksia tästä vielä aikaiseksi saadaan..!

   Poista
 20. Ihanaa lukea Israelista. Olenkin halunnut sinne jo muutaman vuoden. Erilainen matkakohde varmasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä :-) Toivottavasti tulevat blogipostaukset ovat valaisevia <3

   Poista
 21. Instagramista olin huomaavinani että olet jo matkassa, joten ei muuta kuin hauskaa matkaa! Sitä on ollut kiva seurata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no täällä ollaan :-) Saa nähdä kuinka paljon sinne uskaltaa ihan kaikista loppureissun matkakohteista laittaa...!

   Poista
 22. Joskus on vaan lähdettävä, kun siltä tuntuu :) Israeliin ja Jaelia moikkaamaan on mun toiveissa ollut lähteä jo pitkään, Jael oli ihan mun ekoja blogituttuja, kun 2008 netissä tutustuttiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onhan tämä kyllä ihan omanlaisensa. Ja Jaelin vuoksi tänne nyt kannattaa matkustaa ainakin :-)

   Poista
 23. Olen seurannut reissuasi somessa. Israel ei varsinaisesti ole koskaan ollut ykköskohteeni, mutta silti se on sen verran kiinnostava, että haluaisin sinne vielä joskus matkata. Mua kiinnostaa etenkin ruokajutut tuolta reissulta, joten jos saisin toiveen esittää niin niitä lukisin mielelläni. ;) Ja lentoyhtiökin muuten kiinnostaa!

  VastaaPoista
 24. Hyvää matkaa! :) Arvostan tuota asennetta, ettei jätetä lähtemättä sen takia, että kyseinen lentoreitti on ollut uutisissa. Houkuttelevan halvat menopaluu -hinnat kyllä!!

  VastaaPoista