tiistai 17. maaliskuuta 2015

Helsingin ruokaskenessä tapahtuu

* * * 

For English please see here

* * * 

No nyt on Helsingissä tarjolla ruokarakastajille menoa vaikka millä mitalla - hyvä kun viime aikoina on ehtinyt kotona kääntymäänkään!

Perjantaina avautui Gastrobar Emon viinibaarin tiloihin Karibian letkeää tunnelmaa henkivä Frescabar, jossa on mahdollisuus ottaa varaslähtö kesään, herkutella Emon ammattitaidolla tehdyillä tapashenkisillä pikkunaposteltavilla (mm. tuota suurta herkkuani ankkaconfitia!) ja nauttia upean cocktail-listan antimista. 

Tuoreet hedelmämehut ja dominikaanien ylpeys, Brugal-rommi muodostavat pohjan näille ihanuuksille - omat suosikkini ovat Aqua Fresca ja tomaattipohjainen cocktail. Tunnelma on muuten hoidettu tyylikkäästi - ei ainuttakaan muovista aurinkovarjoa näkyvissä...! Baari on myös varsin osaavissa käsissä - sitä pyörittää viime vuonna Vuoden Tarjoilijana palkittu Toni Yksjärvi!





Uudet alansa huiput kruunataankin kuun lopussa Kevätmessuilla kisattavassa Vuoden Kokki- kisassa, joka on järjestyksessään jo 20.! Testiyleisön (johon itsekin sain kunnian viime vuonna kuulua!) lisäksi myös yleisöä hemmotellaan - Sinne Helsinki on pannut parastaan ja laatinut sinne edulliseen hintaan (n. 5€/ annos) mahtavia herkkuja, joihin minulla oli mahdollisuus jo viime viikolla tutustua.




Olin aina suhtautunut skeptisesti kaikenlaisten tuomaristojen lausuntoihin ennen voittajien julkaisemista siitä, kuinka "valinta oli vaikea blaah blaah" ja "jokainen osanottaja oli erinomainen yada yada", mutta ainakin näiden kohdalla se piti paikkansa - en todellakaan osannut suosikkiani valita! Hodareita (myös vegeversiota!) suosittelen ihan ehdottomasti, samoin kuin huikean maukkaita ribsejä ja kanankoipia. 




Vaikka sydämeni vei jo herkällä ulkonäöllään tuo lohiannoskin...




PS. Sinne on muuten yhteistyössä Malmgårdin panimon kanssa pannut parastaan (kröhöm) myös olutrintamalla ja lanseerannut oman oluen: sitruksisuudesta viehättävää raikkautta saavan Janne-alen. 




Ja jos teemabaarit ovat juttusi, tulet rakastamaan tätä. Meidän kantapaikkamme, Bollywood-henkisen Bar Bhangran omistajat avasivat juuri uuden (ja ehkä kaikista yrityksistään kummallisimman!) baarin Kamppiin

Teemana steampunk.




Kampista löytyy myös viime viikolla avautunut, ihan loistava pop up. Jos jalkapallo ja hyvä olutvalikoima eivät sellaisenaan riitä (onko sellaisiakin ihmisiä?!), niin Helsingin Jalkapallopubilla on hihassaan paljon muutakin. Minkä muun sporttipubin viinilistalta löytyy Xarel.loa? Prioratin viiniä? Tai Parés Baltan cavaa - ja laseittain? 




Aikaisemmin nälkäisen kisakansan muonituksen on hoitanut seinän takaa löytyvä Street Gastro, mutta nyt ruoan myynnin on nostanut räjähdysmäiseen nousuun portugalilaista katuruokaa kuun loppuun saakka tarjoileva Mustacho's. "Kaupungin parhaiten käytetyt sentit", totesi Naapurinpoika baarin ja keittiön välisen seinän tarjoiluaukosta.

Listalta löytyy mm. ehdottomasti kokeilemisen arvoista, uskomattoman mureaa kivipiiraa(!) Kirkukin leipomon upealla flatbreadillä. 




Mustachon takaa löytyy mm. Chez Dominiquessa osaamisensa huippuunsa hionut Carlos Henriques, ja lopputulos on sen mukainen. Pastel de nata oli parasta koskaan syömääni- taikinakuori ei ollut vetistä, puoliraa'aksi jäänyttä voitaikinaa ja upean kermaista vanukastäytettä oli kerrankin tarpeeksi myös allekirjoittaneen kaltaisen ahmatin makuun. 




Raaka-aineet ja valmistusmetoditkin ovat tosin huippua: kotimainen luomukana on saanut kyytiä niin grillistä, sous videstä kuin kaksoiskiertoilmauunistakin (!). Käykää ehdottomasti kokeilemassa. PS. Annoksia saa myös mukaan...!




Katuruokateemaa jatkaa myös tämän viikon kuumin tapahtuma Streat Helsinki. Tänä vuonna entistäkin kauniimmaksi ja isommaksi paisunut festari potkaistiin käyntiin jo viime kuussa alkaneilla lähiökierroksilla, eikä missään nimessä kannata unohtaa nyt käynnissä olevia workshoppejakaan. Festivaali  huipentuu tänä viikonloppuna ottaessaan taas  haltuun torikorttelit. Kuvia ja tunnelmia meidän viime vuoden kattauksesta löydät täältä. 

Tänä vuonna mukana on huikeat 64 katuruokayrittäjää ja jo tässä vaiheessa voin suositella ainakin Skibibi Brosia ja koko kuluneen talven mm. Ruoholahden työläisiä ihastuttanutta The Alexandersia.  




Kyllä nyt saa mahansa täyteen! Joko siellä on ehditty kokeilemaan noita uutuuksia? Ja onko teidän suunnitelmissa jalkautua Kevätmessuille tai Streat Helsinkiin?


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


14 kommenttia :

  1. Minä haluan lisää vapaa-aikaa!!!!! Maaliskuu on mennyt niin tiiviisti kiinni ja menee reissatessa, että kaikki kiva on jäänyt väliin, mutta näitähän on ihan pakko mennä testaamaan. Todella hienoa, että Helsingissä tapahtuu ja syntyy uutta. Eihän tästä kaupungista voi olla kuin pitämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta :-) vapaa-ajalle olisi todellakin lisää tarvetta - niin paljon olisi joka päivälle menoa ja happeningiä! toivottavasti tästä tulisi jonkinlainen pidemmän tähtäimen asennemuutokseen kannustava asiantila...!

      Poista
  2. Mä olen jo suunnitellut että pitäisi pyytää esimieheltä syömisvapaata, ei tässä muuten ehdi kaikkialle ja syömään niin paljon kuin olisi uusia juttuja tarjolla :D

    Kevätmessut menee sivu suun viikonloppureissun takia, mutta jos vaan aika antaa myöden niin STREAT Helsinki EATS olisi kyllä aika korkealla viikonlopun TODO-listalla, mutta samaan aikaan on Kahvifestarit ja ja..

    Niin ja tuo Janne-olut! en ole mikään olutihminen mutta tuota olisi juonut enemmänkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hahhaaaa :-) joo, voi olla että bikinikuntoprojektin uusi tavoiteaikataulu siirtyykin vasta ensi vuosituhannelle!

      Streat Helsingin suhteen odotukset on kyllä viime vuoden jälkeen todella korkealla.

      Janne tosiaan yllätti - odotin karvaampaa ja tunkkaisempaa, "alemaisempaa" jälkimakua, mutta toimi! Etenkin tuon ruoan kanssa!

      Poista
  3. Viime vuonna osuimme tapahtumaan vähän vahingossa ja tänä vuonna en kyllä millään ilkeä Helsinkiin taas, kun just oltiin ja parin viikon päästä olen taas tulossa :D Mutta kuulostaa kyllä kivalta. Sinne Helsingissä oltiin ystävänpäivänä syömässä ja tykkäsimme sen verran, että Porvooseen on kesällä päästävä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se Sinne on kyllä niin symppis! mitä suunnitelmia teillä on parin viikon päähän?

      Poista
    2. Olen itsekseni tulossa käymään ja mennään sauvajyväsen kanssa Careliaan syömään :)

      Poista
    3. Carelia on kyllä klassikko ja ihan syystä. Ehdittekö napata sen maanantaispeciaalin?

      http://www.andalusianauringossa.com/2013/09/helsingin-ravintolatarjontaa-carelia.html

      Poista
  4. Helsinki on kyllä niiiiin parantunut ruokamielessä siitä kun.viimeksi siellä asuin.eli.2007.Nyt taas harmitti kun.en välimatkan.vuoksi päässyt noihin juttuihin maistelemaan......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on. toivottavasti se myös jatkuu tällaisena...!

      Poista
  5. Mä voisin kyllä ehdottomasti mennä jalispubiin syömään ja juomaan - itse lajista en valitettavasti ymmärrä hölkäsen pölähtävää... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ilmeisesti jengi juuri tuota tekeekin - kuulin että ruoan myynti on kasvanut 120- kertaiseksi (!!!). hyvää se kyllä on. ja hei, ei siitä fudiksesta tarvitse muuta tietääkään kuin sen, että se on maailman suurin ja kaunein urheilulaji ja että Manchester United on maailman paras joukkue :-)

      Poista
  6. Lauttasaaressa kävimme viime viikonlopun katuruokatapahtumassa. Toivottavasti ryysis torikortteleissa ei ole ihan niin paha kuin viime vuonna, jonotus kesti niin pitkään, että parin tunnin jonottelusta huolimatta söin vain yhden makkaran ja mies pari osteria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sitä minäkin toivon. oltiin paikalla heti kun festarit avattiin, mutta ei siinä kauaa mennyt, kun joka paikka alkoi olla tukossa. mutta hyvää ruokaa oli kyllä!

      Poista