torstai 1. syyskuuta 2016

Missä syödä Tallinnassa: Tuljak, Rataskaevu 16 ja Kaks Kokka

For English please see here


* * * 

Tallinnan eloisan ravintolaskenen ansiosta kaupunki pysyy yhtenää suosikeistani vuodesta toiseen.  Hehkutettu Tuljak kompasteli, mutta Kaks Kokka onnistui kaikessa.


* * * 

Uunituoreen suhteen alkumetreillä kaikki on ihanaa. Kaikki siinä toisessakin on niin älyttömän ihanaa. Stoppihan moiselle siirappisuudelle on laitettava! Yksi parhaita tapoja pistää suhde ja kumppani tositestiin on lähteä yhdessä reissuun. Etenkin ruokamatkalle. Jonkun allekirjoittaneen kaltaisen kanssa. Siinä sitä kuulkaa jyvät erottuvat akanoista. Ja niistä tosimiehistä. 

Suunnaksi otettiin matalan kynnyksen taktiikalla Tallinna - sieltä kun pääsee kriisin iskiessä vaikka uimalla takaisin kotiin. 

"Niinkun sehän on vähän sellainen... foodzilla", yritti Kissabloggari pohjustaa kanssani elämisen todellisuutta tuolle uudelle rakkaudelle. "Että... ei se aina välttämättä helppoa ole."

No, Tallinnan tukikohtanamme toiminut, perinpohjaisesti uudistetuilla ja yksilöllisen tarinan omaavilla huoneillaan minut jo aikaisemmin hurmannut Sokos Hotel Solo Estoria tarjosi tosikoetukseen tosin melkoisen pehmeän laskun. 

Ehkä siinä kanssani elämisessä on puolensakin?



Sokos Hotel Solo Estoria



Hotellihuoneemme ikkunasta avautuvissa näkymissä Tallinnan vanhaan kaupunkiin ei ollut kyllä valittamista niissäkään. Kyllä näin voisi herätä vaikka joka ikinen aamu! Ja tällaisesta sängystä - yksi parhaita, jossa olen koskaan nukkunut!

Tiesittekö muuten tuon vasemmassa reunassa näkyvän Toompean linnan vahvan merkityksen kansallisessa symboliikassa? Sen huipulla liehuu Viron lippu, joka nostetaan sinne joka aamu kansallishymnin saattelemana. 

(En minäkään - seuralainen kyllä tiesi. Fun with flags, boys and girls, fun with flags.)



Tallinnan vanha kaupunki_Tallinn Old Town



Kyseessä oli länsinaapurin ensimmäinen vierailu lahden toiselle puolen, joten toistemme silmiin tuijottelun lisäksi oli tarkoitus tuijotella vähän nähtävyyksiäkin. 

Tallinnassa vietettiin Meripäiviä. Tässä siitä todisteena merta. 


Tallinnan meripäivät



Todistetusti on tullut nähtyä myös vanhan kaupungin tunnelmallisia kujia. Vanha kaupunki on muuten nostanut viime aikoina kummasti profiiliaan: niiden Raatihuoneentorin turistihelvettikeskiaikaisteemaravintoloiden lisäksi sinne on syntynyt melkoisesti mahtavia oluthuoneita, joihin kannattaa tutustua Reseptitaivaan reportaasissa!


Tallinnan vanha kaupunki

Tallinnan vanha kaupunki 2



Niin, ja kirkkoja. Nähtiin me näköjään sellaisiakin. 


Tallinnan vanha kaupunki_kirkko



Ihan ensimmäisenä pöytävaraus oli tehty Tuljakiin, jota on blogeissa hehkutettu viime aikoina kovinkin (Sillä Sipulin kokemuksia löydät täältä). Sijainti Piritasta löytyvällä ravintolalla ei ole ihan se ihanteellisin, mutta rahalla saa ja taksilla pääsee. Eikä se nyt juurikaan yli viittä euroa suuntaansa kustanna. 

Neuvostoaikaiseen voileipäbaariin viime kesänä avatun ravintolan lista tekee kunniaa historialleen. Lista on solidaarisesti hinnoiteltu: alkupalat maksavat ostereita lukuunottamatta 6e, alkuruoat 12€, pääruoat 18€ ja jälkiruoat 6€.

Huolella kunnostettu ravintolan ilmapiiri on jokaista yksityiskohtaa myöten todella tyylikäs. 

Aloitimme talon shampanjalla (Ruinartin Blanc de Blancs 12€) sekä vadelmamojitolla (10€). Olisi sieltä toki sitä Napuetakin saanut...


Tuljak 1



Keittiön tervehdyksenä tuotiin possunvatsaa, joka suli suussa. 

Alkuruoaksi otimme näyttävästi tarjoiltuja ostereita, jotka olivat ehkä parhaita koskaan syömiäni. Poikkeuksellisesti ne oli paistettu ja niitä saatteli vivahteikas ja tasapainoinen aasialaishenkinen vinaigrette, joka ei kuitenkaan jyrännyt ostereiden hentoa makua. 




Tuljak 3



Sitten tuli kuitenkin notkahdus. Toinen meistä tilasi kalaa (Atlantin turskaa, omenaa, perunaa, tilliä ja sikuria) ja toinen (arvatkaa kumpi) mustekalaa Merlot-risotolla. Risoton saatavuus ilman juustoa oli tarkistettu tarjoilijalta etukäteen kolmeen kertaan, mutta pöytään päätyi kuitenkin juustollinen versio. 

Kala-annosta dominoiva sikuri teki yleisvaikutelmasta aivan liian kitkerän. Oma viinisuositukseni ei omaan makuuni toiminut, seuralaisen suositus sen sijaan pelitti.


Tuljak 4



Jälkiruoka nosti taas kokemuksen takaisin plussan puolelle. Syrnikit (vadelma-kuusenkerkkäsiirapilla ja hapankermajäätelöllä) olivat ihana  täyteläisiä ja oma jälkkärini; tuulihattu kanttarellitoffeella oli niin hyvää, että olisin syönyt niitä vielä kolme santsikierrostakin. 



Tuljak 5



Tallinna on ollut pitkään yksi suosikkiminilomakohteitani erinomaisen ravintolavalikoimansa ansiosta. Salihenkilökunta on ollut vuosia Helsinkiä edellä, mutta ihan samanlaista vaikutusta se ei enää tehnyt - edes perinteisesti hyviksi osoittautuneissa paikoissa. Olen viime aikoina kuullut tästä muualtakin - oletteko huomanneet asiaa?

Leib Resto Aedin salaista puutarhaa henkivässä tunnelmallisessa sisäpihassa ehdimme piipahtamaan aperitiiveilla, mutta vähän vasemmalla kädellä hoitui homma sielläkin. 


Leib Resto Aed



Rataskaevu 16:ssa herkuttelimme alkuruoilla (á 4.90€ - 8.60€), jotka toimivat kautta linjan. Viinit tosin olivat ihan liian lämpimiä ja päädyin yllätyksekseni käymään tarjoilijan kanssa jokseenkin koomista keskustelua hänen pahoitellessaan, että Pinot Noiria löytyy heiltä vain punaisena (?)


Rataskaevu 16



Reissun parhaimmaksi valinnaksi osoittautui Kaks Kokka-ravintola, joka ei pettänyt tälläkään kertaa. Viihtyisä eikä liian vakavasti itseään ottava sisustus, erinomainen palvelu ja loistava hinta-laatusuhde. 


Kaks Kokka



Kananmaksa-annos (9€) oli yhtä upea kuin se oli kauniskin. Sitä saatellut pikkelsi sekä rapeaksi paistettu sipuli loivat onnistunutta kontrastia täyteläiselle maksamousselle. 


Kaks Kokka 2



Niin oli myös seuralaisen hirvitartar (12€), josta löytyi riemastuttava määrä ihan kaikkea; tekstuureja, makuja, värejä ja komponentteja. Niinkuin vaikka jäkälää. 

Kaikki täällä muuten säilötään itse. Niinkuin vaikka se jäkälä.


Kaks Kokka 3


Kevätkaalin ja -porkkanan sekä ihanan lohdullisen porkkanakastikkeen saattelema viiriäinen (17€)oli erinomainen, kuten myös seuralaisen teriyakipossulla ja kimchillä täytetyt baot (13€). Erityiskiitos lempeästä kimchistä, joka allekirjoittaneeseen ei normaalisti uppoa lainkaan. 

Ihastuttavan tarjoilijamme suosittelema jälkiruoka (katajanmarja-crème brûlée gt-geelillä ja kännisillä marjoilla, 6€) sai kaltaisemme geeteeholistit huokailemaan ihastuksesta.


Kaks Kokka 3



Muita Tallinnassa aikaisemmilla reissuilla hyviksi havaittuja ruokapaikkoja ovat Kohvik Moon, Salt (josta juttua blogissa täällä) sekä Ribe (blogissa täällä).

Aina kannattaa jättää myös tilaa Pierren appelsiinikaakaolle sekä Bonaparten créme brûlée-leivokselle. Ison peukun saa myös Kompressor,  jonka edullisilla hinnoilla ja reippailla annoskoilla varustetut täytetyt letut vievät nälän pidemmäksikin aikaa. 

Sinne ah, niin trendikkääseen Telliskiveen emme ehtineet tälläkää kertaa... ensi kerralla sitten.

Ja hei, huikatkaa alle myös omat suosikkiosoitteenne Tallinnaan!



Tallinnan vanha kaupunki 4


Kiitos Tallinna, olit hyvä. Taas.

Niin ja se seuralainen? Tuossa se on vieressä vieläkin - en ole siis ainakaan vielä onnistunut sitä pelottamaan pois...!

* Hotelliyöpymisen tarjosi Sokos Hotel Solo Estoria *

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



Pariisin Ville 2      



TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

39 kommenttia :

  1. Voi ei tuota sun elämää....miten sä jaksat...otan osaa... :D ja ilmoita sit kun kyllästyt tuohon herkutteluun, voin uhrautua muutaman kerran (siis aina) tuuraamaan sinuu. Voi taivas mitä kuvia ja taatusti myös suussa sulavia herkkuja. Olin taas kuvataivaassa tään blogin lukemisen ajan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla, muru <3

      Musta on ihanaa saada teidät mukaan reissuille edes näin etänä :-)

      Poista
  2. Noniin.... ensinnäkin onnea ja toiseksi kiitokset taas mielenkiintoisesta postauksesta. Meidän piti itseasiassa huomenna lähteä Kätevän Isännän kanssa Tallinnaan, mutta mennäänkin nyt kuitenkin nauttimaan vielä viimeisistä "lämpöisistä" ...yllätys yllätys et varmaan usko minne... no hei saareen :D Muksaa syyskuun alkua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta hei - teidän saarestahan alkaa tulla sellainen paratiisi, että eihän sielä malttaisi varmaan lähteäkään :-)

      Ihanaa alkanutta syksyä <3

      Poista
  3. Ha ha, odotin vaan juttua lukiessa, että miten sen seuralaisen kanssa kävi :) Kyllä on ollut herkullinen matka, että luulisikin ettei ole ollut sen ja seuran puoleen valittamista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. äkkiä se oppi olemaan koskematta ruokaansa ennenkuin kamera oli saatu esiin :-) (on tämäkin...!)

      Poista
  4. Herranjestas, siellä on syöty reissussa tositarkoituksella :D Tallinnassa on kyllä ihania ruokapaikkoja isäni, joka asuu siellä nykyään, koluaa niitä kovalla tahdilla ja itse aina haikailen ihanien ravintoloiden perään. Kun vaan ehtisi käymään useammin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hieno paikka se on yhä - se Telliskiven aluekin on vielä ihan kokonaan näkemättä!

      Poista
  5. minni / kokeileva keittiöni4. syyskuuta 2016 klo 21.34

    Olipas kiva lukea ruokajuttuja Tallinnasta, kun itse suuntaan sinne viikon kuluttua herkuttelemaan.

    VastaaPoista
  6. Me käytiin Rataskaevun sisarravintolassa Väikkeessä, jossa on hieman supistetumpi mutta muuten sama ruokalista kuin Rataskaevussa. Saatiin todella hyvää lohta, hyvää viiniä ja iloista palvelua, ja se olikin reissun yksi parhaimmista - jos ei jopa paras - ruokakokemus.
    Täällä Köpiksessä on yksi tapas-rafla, mistä saa todella erinomaista Pinot Noir -valkkaria, ja nyt alkoi tehdä sitä mieli. Taidankin suunnata sinne tänään lounaalle... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sen verran haparoivaa oli tuon tarjoilijan osaaminen, että rohkenen väittää, että kyse oli ihan vain lapsuksesta. Joita kohdallemme sattui ravintolasta toiseen.

      Sen verran marginaalinen tuote tuo valkoinen PN kuitenkin on ;-)

      Poista
  7. Mietin eilen, että haluaisin Tallinnaan ruokamatkalle. Nää kuvat kyllä vaan vahvistaa sitä toivetta! :)

    VastaaPoista
  8. Onneksi tämän kyseinen Foodzilla opettaa matkakumppaninsa todella nopeasti tavoille: pukeudu mustaan = hyvä tausta ruokakuviin, älä missään tapauksessa syö mitään ennen kuin ruoka on kuvattu, ole ruuanpitoteline kuvalle jne.

    And I'm loving it <3
    And I'm loving it <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. And I'm not ashamed of myself at all right now... :-/

      Do love you though <3

      Poista
    2. Ei kannata olla! Se on hauskaa, erilaista ja antoisaa. Sitä paitsi pääsee varmasti hyviin ravintoloihin syömään, kun on asiantuntuja matkassa <3

      Poista
  9. Hauskaa, mekin olimme viikonloppuna Tallinnassa ja aivan samoissa puuhissa, nimittäin SYÖMÄSSÄ (ja syömässä ja syömässä...)! Yhteenkään samaan ravintolaan emme päätyneet, vaan meidän reissumme pääkohde li tällä kertaa Vegan Restauran V. Se oli kyllä mainio. Tuota Rataskaevu 16 olen myös kuolannut, mutta tällä kertaa emme sinne menneet, sillä vaikutti vähän siltä, että seurueen vegaani ei välttämättä saisi sieltä kovinkaan ihmeellistä sapuskaa ja valitsimmekin sitten enemmän vegaaniruokaan profiloituneita ravintoloita. Mutta oli kyllä niin onnistunut retki, että pian on päästävä uudelleen ja ehkäpä sitten tuo ja miksei myös Kaks Kokka, kun sitä niin kovasti kehut (kuten muutkin) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juuri niin kannattaa Tallinna kokeakin :-) olen kyllä kuullut hyviä juttuja Tallinnan vegaanitarjonnasta ja juurikin tuosta V:stä.

      Poista
  10. Mutta mitä kävi rakkaudelle?! Se jäi ihan auki tästä hommasta. :)

    Yllättävää että Piritasta löytyy noinkin hyviä paikkoja, drinkithän näyttivät todella hyvälle ja Blanc de blancs nyt toimii about aina, oli merkki mikä tahansa.

    Sisällytä vielä ruokavammaisille sopivuus näissä ruokajutuissa niin voi poimia suoraan vinkit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tajusin jälkeenpäin itsekin, että olisi voinut katsoa listoja vähän erikoiruokavaliorajoitteisenkin silmin :-/

      Rakkaus is alive and well <3

      Poista
  11. Foodzilla :D On niitä kai huonompiakin intohimon kohteita! :) Nosti kyllä veden kielelle. Kananmaksa ja hirvitartar erityisesti kuulostaa testaamisen arvoiselta. Ostereista en oo koskaan pitänyt paistettuina, ne on mielestäni parhaita raakoina, mutta voihan olla että joskus vielä muutan mieltäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun söin ostereita muuten kuin raakana mutta ah, etät olivatkin hyvä!

      Poista
  12. PN valkkari on marginaalinen, mutta olisko mitenkään voinut tarkoittaa Blanc de Noirsia...? -Elin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei vaikuta todennäköiseltä että siitä olisi ollut kyse kun ihan normiviineistä puhuttiin - ei kuohuvista :-)

      Poista
  13. Tallinnassa pitäisi ehdottomasti viettää pidempäänkin kuin vain päiväretken verran. Niitä on tullut tehtyä useampia, mutta vain kerran olen pari yötä siellä viettänyt ja siitäkin on jo useampi vuosi. Tallinan ravintolatarjonta on todellakin mainio ja niin monta paikkaa siellä odottaa testaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on <3 Itse olen tainnut päiväretkiä tehdä tasan yhden - aina siellä on sen paljon nähtävää ja syötävää <3

      Poista
  14. Ai näitä ihanan herkullisia kuvia! Tallinnassa en ole vielä käynyt niin että olisin ehtinyt ruokailla siellä, mutta tiedän mistä haen vinkkejä kun joskus on tarpeen löytää hyvä ruokapaikka kaupungista. Mutta että känniset marjat? :D Ne vasta eksoottiselle kuulostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinna on erinomainen ruokamatkakohde - itselläkin on vielä vaikka kuinka paljon nähtävää!

      Poista
  15. Jes, kiitos! Nämä uudet Tallinna-tärpit ovat aina tervetulleita.

    VastaaPoista
  16. Tallinna on huikea (ja huokea) paikka myös ruokamatkailijoille. Tuo Leib on ollut omalla listallani jo pidempään, mutten ole vielä sen salaiseen puutarhaan asti päässyt. Eivät näytä yhtään hullummilta nuo muutkaan annokset/ravintolat. Onneksi tuo Tallinna on niin lähellä, että sinne voi suunnata vaikka vain syömään. Pari viikkoa sitten kävinkin oikeasti siellä vain aamupalalla :).

    VastaaPoista
  17. Hyviä vinkkejä Tallinnaan. Tekisi mieli lähteä sinne parin päivän ruoka&juoma -retkelle. Itseä oikeastaan Tallinnasta eniten kiinnostaa tällä hetkellä pienpanimo-oluet ja muutamat uudet gastropubit. Fine dining sitten hyvänä kakkosena :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, Reseptitaivaan Janne oli kyllä asiasta jutellessamme varsin vaikuttunut kaupungin pienpanimokulttuurista!

      Poista
  18. Joo, Kaks Kokka on erinomainen, se on multa vielä kirjoittamatta. Tuljak oli meille kyllä ihan huippu, harmi ettei teille toiminut yhtä hienosti. Leibistä ollaan tykätty myös, tosin siitä on aikaa kun siellä on syöty. Tallinna on kyllä täynnä kaikkea maukasta ja hyvin erilaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin on. Leibissäkään ei ole vähään aikaan ehtinyt syömään, toivottavasti se taso nyt ei kovinkaan paljon ole ruoan kohdalla notkahtanut.

      Poista
  19. Ihana Tallinna ja upeat kuvat! Mä syön yleensä Virossa käydessäni joko perheen ja sukulaisten luona tai sitten pienissä, lapsuudesta asti tutuissa kahviloissa, mutta seuraavalla reissulla on varmaan pakko ottaa testiin joku näistä ravintolaskenen uusista helmistä, sen verran paljon huomiota ne ovat mediassa ja blogeissa saaneet :) Ja apua, nyt alkoi tehdä mieli syrnykeita - mun mummon tekemät on tietenkin maailman parhaita, mutta noikin näytti aika herkullisilta! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuolla lahden toisella puolen saisi näköjään käydä ainakin kuukausittain, jotta pysyisi perässä kaikista uusista helmistä :-)

      Poista