lauantai 3. syyskuuta 2016

Ahvenanmaa on historiaa, yllätyksiä, loistavia ihmisiä ja luovaa hulluutta* * * 

Ahvenanmaan eri saarilla on kaikilla ihan oma tunnelmansa. Niiltä löytyy historiaa, nähtävyyksiä, loistavia ihmisiä  ja luovaa hulluutta.


* * * 

Maarianhaminan ja Havsviddenin väliin jää paljon nähtävää, ja varsin pian käy selväksi, miksi Ahvenanmaa on niin suosittu kohde polkupyörämatkailijoille. Ensi kerralla hyppään pyörän selkään minäkin ja pistän viilettäen pitkin ja poikin Ahvenanmaan upeita maisemia. Aurinko kasvoja lämmittäen, tuulenvire hiuksissa tuivertaen. Eväskorin kanssa, tietenkin. 

Jos oma pyörä ei sattunut mukaan, voi niitä vuokrata myös paikan päältä Ro-No Rentiltä Maarianhaminan Länsisatamasta (hinta alkaen 10€/ pvä tai 50€/vko). Hotelli Arkipelagissa yöpyvien on lisäksi mahdollista lainata pyörä hotellilta.


Ahvenanmaa Åland

Ahvenanmaa ranta Åland strandAhvenanmaa hurmaa merellisillä maisemillaan, joiden ihasteluun pyöränselkä onkin ihan paras tapa. 

Eri saarten ja luotojen välimatkat taittuvat nopeasti. Ne myös yllättävät persoonallisuudellaan: jokaisella on ihan oma vibansa.


Ahvenanmaa Åland 3Ja niitä yllätyksiä Ahvenanmaa on täynnä. Keskeltä ei-mitään löytyy mitä ihastuttavampia helmiä; niinkuin vaikka tämä Lemlandissa sijaitseva  kahvila Stickstugan.Cafe Stickstugan

Cafe Stickstugan 2

Cafe Stickstugan 3Toinen hykerryttävä tuttavuus oli Gölbystä löytyvä englantilaissyntyisen keraamikon verstas Judy's

Antiikkiiliike? Työpaja? Käsityöpuoti? Vintagekauppa? Kahvila? Kyllä. Ja vielä vähän enemmän. 

Juuri tämä ahvenanmaalaisissa on niin riemastuttavaa: joka puolella törmää intohimolla omaa juttuaan tekeviin luoviin ihmisiin. Vähän hulluihinkin. Niin sen tosin täytyy Stallhagenilla tapaamani Christianin, 17. polven ahvenanmaalaisen mukaan ollakin: "jos joku ei ole ainakin vähän hullua, ei sitä kannata tehdäkään!" 

Itse mies on perustanut mm. rockfestivaalin pubinsa rantaan. 

Ihan niinkuin sanoin: vähän hullujahan nuo ovat. Mutta sillä parhaalla mahdollisella tavalla. 


Judys Gölby 5Velvollisuudentunnosta katsoimme asiaksemme tutustua ruokakulttuurin lisäksi myös ihan oikeaan kulttuuriin historiallisten nähtävyyksien muodossa. Kuten Bomarsundin linnoitukseen Sundissa. 

Kriminsodassa tuhoutunut, venäläisten etuvartiokseen rakennuttama Bomarsund oli aikoinaan koko Ahvenanmaan suurin rakennus. Sodan jälkeen Ahvenanmaa demilitarisoitiin, minkä jälkeen linnoituksia ei tänne ole enää pystytelty.


BomarsundOsa linnoitusta ja sen ympärille rakentunutta kaupunkimaista yhteisöä on myös Notvikin torni, joka tykkeineen puolusti linnoituksen pohjoista sisääntuloväylää, jonka venäläiset luulivat olevan ainoa reitti, jota pitkin sotalaivat saattoivat Bomarsundiin hyökätä. 

Vaan väärässä oli veli venäläinen: vihollinen saapuikin kaakosta Ängösundin väylän kautta.

Dasvidanija, dorkat!


Notvik Ahvenanmaa Åland

Notvik Åland


Vierailu on paikallaan jo merelle ja saaristoon avautuvien hulppeiden näkymien vuoksi. 

PS. Molempiin vapaa pääsy.Ahvenanmaa meri Åland sjönEhkä ainut asia, jota kumpikaan meistä Ahvenanmaalta etukäteen tiesi oli Strömsö-sarjan myötä paatuneimmankin peräpohjolalaismörön hyväntuulisuudellaan hurmanneen Michael Björklundin Smakbyn

Mutta koska sinnehän ne kaikki päätyvät, jatkoimme me pyrkimyksiämme osoittaa, että on Ahvenanmaalla muutakin nähtävää. Niinpä päätimme sinnikkäästi keskittyä siihen hengen ravintoon ja historiannälän tyydyttämiseen. 


Ahvenanmaa Åland 6Siihen erinomainen kohde on Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo. Helsingin Seurasaaren tavoin se koostuu muualta (Ahvenanmaalta) tuoduista rakennuksista, joilla on pyritty luomaan 1800-luvun jälkipuoliskon talonpoikaistunnelmaa. 

Vapaa pääsy tännekin, lisää tietoa museon sivuilta täältä.


Jan Karlsgården 4Ihan sen vierestä löytyy toinen mielenkiintoinen kohde ja yksi Ahvenanmaan tunnetuimmista nähtävyyksistä: Kastelholman linna

1300-luvun lopulla rakennetussa linnassa ovat asuneet Ruotsin kuninkaallisista niin Kustaa Vaasa, Suomen herttua Juhana III kuin Eerik XIV vaimonsa Kaarina Maununtyttären kanssa  - jälkimmäiset kaksi tosin Eerikin veljen vankina. 


Kastelholma Kastelholm1619 tulipalo vaurioitti linnaa pahoin, mutta sitä tuolloin isännöinyt käskynhaltija yritti vielä kunnostaa linnan entistäkin ehompaan kuntoon. 

(Olisiko muuten pikkuisen päheä titteli tuo käskynhaltija? "Hei, olen Erja, käskynhaltija ja ruokabloggari. Hauska tavata." Mitenhän sellaiseksi pääsee? Niin, ja olisiko käskynhaltijalla kätyreitä? Olen aina halunnut itselleni sellaisia!)

Seuraava tulipalo vuonna 1745 tuhosi linnan liki kokonaan. 


Kastelholma Kastelholm 2Eri ikäiset vierailijat on otettu huomioon - pikkuväki esimerkiksi pääsee pukeutumaan prinsessaleikkeihin. Me, hiukan päälle 120-senttiset saimme tyytyä vain ihailemaan niitä, vaikka tiaratkin meillä olisi ollut omasta takaa.

(Tuo ei muuten ole vitsi: siinä missä muilla on ehkä vieraspyyhkeitä, on Kissabloggarilla luonani oma vierastiara.)Kastelholma Kastelholm 3Hienot ovat näkymät täältäkin...


Kastelholma Kastelholm 4...viereiselle joelle ja ympärillä kumpuileville vehreille maalasmaisemille...


Kastelholma joki Kastelholm... ja kappas vain: sinne Smakbyhyn. 

No, ehkä tämän rupeaman jälkeen oli jo ihan oikeutettua omistautua sille, minkä osaamme parhaiten: kulinaristiretkeilylle. Ja kyllähän tässä vaiheessa päivää alkoi ruumiskin sitä ravintoa kaivata. 


Smakby SmakbynSmakbyn sijainti ei siis voisi juuri otollisempi olla. Ja onhan se ruokamatkailijalle ihan ehdoton ykköskohde. Paitsi paikan päällä tislatuille alkoholeille rakentuvien cocktailiensa vuoksi...


Smakby Smakbyn 2...myös erinomaisen, konstailemattoman ruokansa ansiosta.

Ei muuten kannata antaa sen Micken lupsakkuuden hämätä: mies on alansa huippua. Vuonna 2011 hän edusti Suomea Bocuse d'Or-kisoissa kisaten komeasti Suomen tuohonastisen historian parhaimpaan sijoitukseen sijalle viisi. 

Paremmaksi on pistänyt tuonkaan jälkeen vain viime vuonna neljänneksi rankattu Matti Jämsén.


Smakby Smakbyn 3Niin, ja jos tarvitsee lisää syitä suunnata tänne, niin onhan niillä vielä se tislaamo, jonne pääsee myös tutustumaan. 

Mukaanviemisiksihän ei tuotteita voi ostaa (koska Suomi...), mutta tiistaista lauantaihin järjestetään täällä drop in-tastingejä (25€/ hlö). 


Smakby Tislaamo

Smakby kellari

Smakby Smakbyn 6Ei täältä toki tyhjin käsin (tai vatsoin) täydy lähteä - ravintolan yhteydestä löytyy nimittäin myös ihastuttava, paikallisia tuotteita myyvä puoti. 

Ja pian täältä ei tarvitse poistua lainkaan: Smakby on kuulemma avaamassa myös omaa majataloaan. 


Smakby Smakbyn 7Oma majatalo on suunnitteilla myös toisessa ruokamatkailijan unelmakohteessa: Stallhagenin panimolla

Panimon yhteydessä toimii myös nose to tail- ajattelua noudattava gastropubi ja tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat juuri ruokamatkailijoille suunnatut kierrokset, joilla tutustutaan ravintolan raaka-aineiden takaa löytyviin tuottajiin ja kokataan yhdessä huippukokkien kanssa. 


Stallhagen"Niin no, eihän meistä kumpikaan oikein olutta juo", yritimme vastustella, kun sitä meille tarjottiin. No eipä!

Vastaan ei tullut ainoatakaan olutta, josta emme olisi tykänneet. Voin kertoa, että nyt sitä tulee tilattua aina, kun sitä vastaan tulee. Mantereelta Stallhagenia löytyy reilusta 50 ravintolasta 18 paikkakunnalta. 

Uutuuksia, paikoin varsin veikeänkinkuuloisia tuodaan markkinoille mutaman kuukauden välein. Me ihastuimme mm. vadelmastoutiin ja mustikka-aleen. Stallhagen 2


Ehkä suurimmaksi suosikiksemme nousi kuitenkin hedelmäisellä pehmeydellään ja raikkaudellaan yllättänyt Historic Beer 1843, joka hurmaa myös tarinallaan.

Sen resepti on rekonstruoitu maailman vanhimman säilyneen oluen pohjalta, joka löydettiin shampanjalastistaan kuuluisuuteen nousseesta, Silverskärin edustalta löytyneestä hylystä.

Drick mindre, drick bättre. 

"Juo vähemmän, mutta juo parempaa", muistuttaa Stallhagenin portin teksti lähtiessämme. Hyvä pointti. Tuo, niinkuin moni muukin Ahvenanmaalla oppimamme tulee jäämään mieliimme vielä pitkäksi aikaa. 

Ahvenanmaa on löytänyt paikkansa sydämissämme enkä malta odottaa, että pääsemme palaamaan tänne. Stallhagen Historic Beer


Toivottavasti nautitte Ahvenanmaan kierroksesta yhtä paljon kuin mekin? Mikä oli teidän mielestänne sen parasta antia? Ahvenanmaan sielua hellivät maisemat? Maarianhaminan puuhuvilat? Pääkaupungin nähtävyydet ja ravintolat? Vai sittenkin Havsviddenin hulppea luksusmökkiloma?

Kommentoimalla tätä postausta osallistut reseptejä ja iloa 30 ahvenanmaalaisravintolasta tarjoilevan Matglädje på Åland-kirjan arvontaan, joten muistathan liittää kommenttiisi myös yhteystietosi. Arvonta suoritetaan 11.9.2016.
* Yhteistyössä Visit Åland


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

54 kommenttia :

 1. Jestas!
  Ihan mahtavan kattava postaus paikasta, jonne olen aina haaveillut joskus matkustavani ja vielä sillä pyörällä. Kiitti!
  Jos joskus päädyt käskynhaltijaksi, niin täällä on kätyrillä käsi pystyssä. Mutta vaan, jos kätyritkin pääsee käymään Ahvenanmaalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kätyrit saavat mun linnassa ihan oman siipensä :-)

   Mahtavaa että vinkeistä oli iloa - onnea arvontaankin!

   Poista
 2. Tämä oli paras teksti. Kävin itse keväällä Ahvenanmaalla yhdistetyllä kestävän gastronomian ja ruotsin kurssilla. Pääsimme kokkaamaan Micken kanssa ja kävimme myös Havsviddenissä ja monissa muissa paikoissa. Ålands Mejer oli mielenkiintoinen meijeri lakritsijogurtteineen ja paistamiseen parhaiten soveltuvine voineen. Harmi että olimme siellä liian aikaisin eikä sesonki ollut vielä alkanut. ninavuolio@windowslive.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaa vei meidän sydämemme ihan kertaheitolla - aivanm ahtava paikka! <3

   Kiva kuulla että tykkäsit ja onnea arvontaan!

   Poista
  2. ja täältä löytyi voittaja - tarkkaile sähköpostiasi :-)

   Poista
  3. Mukava juttu, pääsee kirjan siivittämänä haaveilevat uudesta matkasta Ahvenanmaalle!

   Poista
 3. Taas sinä onnistuit avaamaan niittyveräjän päivänkakkarakedolle, tuulettamaan ajatuksien ovet levällään olevasta latoa, merituulen raikkaudella aurinkoisilla rannoilla, katajaisella lusikalla maustaen ajan patinoimia aarteita, ripauksella romanttisia "roippeita", kulauksella Ålvadosta, mukana muitakin marjaisia makuja. Ihastuin ikihyviksi. Se pieni ero viisauden ja hulluuden välilläkin on vain veteen piirretty viiva, onneksi. Kiitos kauniista kuvista ja kirjoittajan kynästä kirvonneista koristeista kulkijan kujille. hannu.raty@kolumbus.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi näitä sinun sulosointujasi <3

   Ihanaa että olet mukana - onnea arvontaankin!

   Poista
 4. Ihana postaus! Josko itsekin rohkaistuisi vihdoin reissaamaan Ahvenanmaalle.

  VastaaPoista
 5. Ooh, tämä postaus sai kyllä haaveilemaan Ahvenanmaan-matkasta ja nimenomaan pyörämatkasta! Eikä haittaisi yhtään, jos voisi yöpyä tuolla panimon majatalossa oluttastiengien jälkeen.

  VastaaPoista
 6. Paluu kesään ja meidänkin Ahvenanmaalle, sillä monet noista paikoista tuli juhannuksena kierrettyä. Stickstugan oli kiva - vaikka miespuolinen matkailija piti sitä jo liian rönsyilevänä. Bomarsundilla on meille henkilökohtaisesta historiastamme johtuen ihan erityinen merkitys ja pyrimme melkein aina saarilla käydessämmme käymään myös siellä.
  Smakby lunasti odotuksensa, myös juhannusaaton ruuhkassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voin kuvitella, että juhannuksen aikoihin tuohon saaristolaisparatiisiin on löytänyt tiensä muutama muukin lomalainen... :-)

   Poista
 7. Polkupyörän lisäksi Ahvenanmaa on todella hieno road trip -paikka. Siis autolla. Tiet ja maisemat on jotenkin niin erilaisia kuin manner-Suomessa ja muistuttavat enemmän Keski-Eurooppaa. Teitä ei ole paljon, joten pääsaari tuli vuosi sitten kierrettyä parissa päivässä aika hyvin. Näistä mainitsemistasi paikoista Kastelholman linnassa kävimme mekin ja mukava kohdehan se oli. Tuli vaan hieman kiire laiva-aikataulun takia.

  VastaaPoista
 8. Ahvenanmaa on aika helmi kohde kyllä! Oon käynyt siellä kerran ja haluaisin kovasti mennä uudestaan - ei vaan ole sattunut sopivaa väliä. Tässä postauksessa oli muutama tuttu kohde, mutta useampi oli ihan uusia mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurmasi meidät ihan totaalisesti! Ihasteltaltavaa löytyy niin ruokaturistille, historiafanille kuin luonnossaliikkujalle. Niin, ja olutihmisille :-)

   Poista
 9. Olisi tosi päheetä olla jokin käskynhaltija. Mun serkkuni kaivoi meidän yhteiset sukujuuret Rikhard Leijonamieleen asti, olisi makeeta ottaa "Leijonamieli" sukunimekseen. Kuolkaa, kateelliset!
  Stallhagenia olen maistanut Föglössä, joka on lempikuntani saaristossa. Föglöllä on oma olutmerkkinsä. Hyvin alkaa, kun jo kuntavaakunassakin on kvaakkujen kuvia.
  Kun minä olin Kastelholmalla, se oli valitettavasti kiinni, mutta komea linna ulkoakin katsottuna.
  Lemland on topografialtaan jännä, kun sen keskiosat ovat litteää ja sitten reunoilla on hyvinkin jylhät maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leijonanmieli olis ihan älyttömän pähee nimi!

   Stallhagen oli todella iloinen yllätys - me tykättiin aidosti ihan kaikesta mitä niin tuolla kuin muuallakin Ahvenanmaalla juotiin.

   Poista
 10. Minulla oli nälkä ja ajattelin, etten lue Tallinnan ruokapaikoista mutta pahan pistit, ei tämä vienyt haluja, päinvastoin. Hienoja kahviloita ja ravintoloita olet bongannut. Mutta oliko tuon kuvan alkuruoka ensin ja sitten lihapullat ja muusi samassa paikassa?????Oli ihan pettymys tai jyrkkä lasku alkuruoasta pääruokaan siinä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei, tuo burgeri oli ihan eri tilaus :-) Ja lihapullat olivat muuten erinomaisia - herr Micke on kuuluisa niistä <3

   Poista
 11. Voi että, olisi pitänyt pari vuotta sitten mennä suunnitelmien mukaisesti Ahvenanmaalle! Kaikki suunnitelmat oli nimittäin jo tehty, mutta sitten reissu jäi kuitenkin väliin ja käväisimme vain Turun saaristossa. En ole siellä siis ikinä käynyt, mutta Ahvenanmaa todellakin on mun To do -listalla! Olen peräti siellä käymättä suositellut sitä ulkomaalaisille matkabloggaajakollegoilleni, enkä ole ilmeisesti suurta virhettä tehnyt :D. Ja todellakin olen arvonnassa mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaan pitäisi olla ihan joka ikisen ihmisen to do-listalla <3 Itselläni se alkaa hipoa jo to move in- listaa :-)

   Poista
 12. Ahvenanmaa on ihana. Kävin siellä viime kesänä. Samoja paikkoja olemme kolunneet :) Smakby on nimensä veroinen. Ostin sieltä tuon kuvassakin näkyneen purkin, jossa suklaakeksi tarpeet. Kiva tuliainen ja hyviä keksejä niistä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smakby todellakin on! Eipä saarilta kyllä rehellisyyden nimissä ole toistaiseksi löytynyt mitään, josta emme olisi tykänneet :-)

   Poista
 13. Mielenkiintoinen postaus, sillä juuri samoissa paikoissa itse kiertelin kesällä :) Smakby oli kyllä ehdoton lempparini!! Ruoka oli tosi hyvää ja vielä kun näin itse Micken kokkailevan ;)
  Tuota kirjaa taisin selaillakin jossakin putiikissa ;)
  elinasarituulikki@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiii! Me missatiin Micke joka hieman jäi harmittamaan :-) Tervetuloa arvontaan ja onnea matkaan!

   Poista
 14. Kuinkahan kauan olen mahtanut suunnitella matkaa Ahvenanmaalle.. ja vieläkin se on toteuttamatta. Tässä postauksessa oli esitelty kyllä todella monta kohdetta, jossa tahtoisin käydä. Josko sitä vaikka viimeistään ensi kesänä saisi toteutettua matkan saaristoon. Pelkästään ruuan takia tuonne jo voisi matkata. Tunnen oloni oikastaan aika sivistymättömäksi, kun on näin kaunis osa Suomea kokonaan kokematta. Mutta vielä joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole yksin - meiltäkin eksti tähän kesään. Vaan viimeiseksi kerraksi se ei tule missään tapauksessa jäämään!

   Poista
 15. Åjdå. Kylläpä kaipuu nosti päätään - hitsin hyvä reissu <3 ! Ps. Mä en osallistu arpajaisiin :)

  VastaaPoista
 16. Yritettiin mennä tänä(kin) kesänä Havaviddeniin, mutta oltiin myöhässä liikkeellä. Ahvenanmaa on mahtava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on <3 Havsvidden oli kyllä sellainen yllätys, jota emme todellakaan odottaneet!

   Poista
 17. Nuo maisemat on vaan niin houkuttelevia! En ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla, joten myös nähtävyydet kiinnostaa ja ruokakuvat herauttaa veden kielelle!

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana että päst ainakin näin virtuaalisesti mukaan :-) onnea arvontaan!

   Poista
 18. Ihana, ihana, ihana juttu Ahvenanmaalta. Ja kyllä, nautin täysin siemauksin kierroksestasi. Tänne minäkin haluan. Jo ensi kesänä. Ja tietysti polkupyörän selässä haluan viilettää pitkin Ahvenanmaan kumpuilevia maisemia meren tuoksua itseeni imien. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minä kanssa :-) Ahvenanmaa on ihana, ihana, ihana <3

   Poista
 19. Tässä postauksessa tuli hyviä vinkkejä niin paljon että on pää ihan pyörällä! Herkkukierros Ahvenanmaalle täytyy ehdottomasti laittaa työn alle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ihan ehdottomasti - hyvä jos sait inspiraatiota!

   Poista
 20. Kaikki tuolla saaristossa näyttää niin kauniilta, rauhalliselta ja raikkaalta, oikea lintukoto keskellä merta. Ihania herkkuja, lähiruokaa, oluetkin omasta saaresta, kyllä kelpaa! Pitäisi mennä kokemaan tuo kierros itsekkin. : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaa oli niin rakkautta ensikulauksella :-) Suosittelen ehdottomasti <3

   Poista
 21. Ikuinen haave päästä Ahvenanmaalle pyöräilemään, koskakohan toteutuu? Upeita vinkkejä, pitää tulla vilkaisemaan uudestaan, kun joskus matkaan pääsen. Ehkä jo ensi kesänä.
  (arvontaan en osallistu tällä kertaa)

  VastaaPoista
 22. No jopas! Kyllä tänne kelpaisi lähteä, paitsi hengen-, myös kehonravintonsa takia!

  Enpä ole ollut niin paneutunut tähän Ahvenanmaan tarjontaan että olisi edes tiennyt koko Smakbystä. Nyt tiedän paremmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikä! miten joltain on mennyt ohi Smakby :-) ? Älskade den. Helt och hållet <3

   Poista
 23. Olipa kiva lukea tämä - kun itse sokkailimme tuolla elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Täytyypä käydä katsomassa tuo HavsVidden-postauksesi.

  Mekin kuuluimme niihin "kaikkiin" Smakbyhyn suuntaaviin turisteihin, mutta sen illan jälkeen jouduin toteamaan että Ahvenanmaan parasta ahvenaa en saanut Smakbyssä - vaan Kökarilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kökar jäi meiltä näkemättä - ensi kerralla sitten!

   Poista
 24. Kyllä Ahvenanmaassa on varmaankin parasta juuri ne maisemat, ja koko yleinen tunnelma. Siellä ei tunnu olevan hoppu kenelläkään. Pyöränselästä haluaisin minäkin mieluiten päästä kauneutta ihastelemaan. <3

  VastaaPoista
 25. Olipas kattava ja hyvä postaus Ahvenanmaasta! Itseä kiinnostaa näistä Stallhagen luonnollisesti eniten. Ahvenanmaa on kyllä kiva, ihan kuin ulkomailla olisi ;-) Hyviä vinkkejä sinne suuntaaville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaa on ihana ja sieltä löytyy niin paljon kaikkea kivaa <3

   Poista
 26. Hieno postaus kotimaakunnastani. Minä taidan olla esitellyt myös nuo kaikki eri postauksissa vuosien varrella blogissani. Hienoja ja käymisen arvoisia paikkoja kaikki!
  Terv. Kristiina / Meidän mökki ja kaupunkikoti (http://frakenvik.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sinulta löytyy hienoja vinkkejä. Ihanassa paikassa saat asua <3

   Poista